Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2356
View
20
Reply

Kos selenggara kereta yang murah dan tahan lama?

[Copy link]

Author: nilfaizal    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2017 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan salam buat semua.

Mohon pandangan pakar sekalian..

Den nak boli kereta second hand... Selain jenama Proton dan Perodua... Jenama apa yang kira boleh tahan dan murah kos selenggara?

Hyundai, Kia, Chevrolet, dan lain-lain lagi jenama kira ok ke tak ek?

Banyak jual Kia Spectra murah sekarang ni.. tapi ok ke tak ek? Banyak Service centre tak ek?

Tq semua...

Anda the best!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 08:52 AM | Show all posts
w'salam..nk beli kete second/lama, kena ambik kira
-parts - pilih yg senang dapat dan murah
-pomen - pilih yg semua bengkel/pomen boleh repair
kalau boleh elakkan la 3 jenama ni(Hyundai, Kia, Chevrolet).....kang jadi tukun/besi buruk je kat depan rumah... 3 jenama ni kalau amik baru ok, second tak usah la......
proton,perodua,toyota,honda....ok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2017 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 16-8-2017 08:52 AM
w'salam..nk beli kete second/lama, kena ambik kira
-parts - pilih yg senang dapat dan murah
-pomen ...

Terima kasih atas pendapat dan pandangan yang amat membantu... Padanlah hyundai, kia, chevrolet banyak jual murah.. fuuh
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 03:11 PM | Show all posts
beli kereta ikut kemampuan poket sendiri..bukan poket org lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2017 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
palmolive replied at 16-8-2017 03:11 PM
beli kereta ikut kemampuan poket sendiri..bukan poket org lain

Betul Tuan...
Sebab tu bila survey harga kenderaan second hand ni.. memang dalam lingkungan bajet.. banyak brand keluar.. antaranya Proton, Perodua, Kia, Naza, Hyundai, Peugeot, Chevrolet pun ada...

Jadi diri ini amat memerlukan pandangan anda sekalian.

Amat mengalu alukan pandangan dan pengalaman anda semua
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2017 04:40 PM | Show all posts
sy beli kete pun guna khidmat abam zulka gak, alhamdulillah dh masuk 3 taun kete takde masalah, sikit2 tu biasala dh namapun kete seken kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2017 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
harrypoter replied at 16-8-2017 04:40 PM
sy beli kete pun guna khidmat abam zulka gak, alhamdulillah dh masuk 3 taun kete takde masalah, siki ...

Terbaiklah abam Zulka.. nasihat dia pun banyak membantu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam, nk tumpang thread ni boleh tak. Kereta aku klu memandu lama, lately bunyi "mcm brake pad haus" tetapi bunyi tersebut hanya berlaku bila tekan minyak. Since aku bwk Grab, malu gak la bila ada bunyi2 ni...utk kurang kan bunyi tu, aku akan tekan break. Ada sapa2 boleh jawab tak...dah 2x aku tukar kereta, Lum pernah lagi ada bunyi masa tekan minyak dan ia akan berlaku masa long distance
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 10:21 AM | Show all posts
wanitajelita replied at 22-8-2017 08:48 AM
Salam, nk tumpang thread ni boleh tak. Kereta aku klu memandu lama, lately bunyi "mcm brake pad haus ...

wslam, minta pomen chek bearing.....aku suspek bearing depan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2017 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
wanitajelita replied at 22-8-2017 08:48 AM
Salam, nk tumpang thread ni boleh tak. Kereta aku klu memandu lama, lately bunyi "mcm brake pad haus ...

Bahaya gak tu... Kereta tempatan?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 22-8-2017 10:21 AM
wslam, minta pomen chek bearing.....aku suspek bearing depan..

Bahaya ke tak? Klu wj drive lg dlm 2 ribu km boleh lagi tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
nilfaizal replied at 22-8-2017 12:15 PM
Bahaya gak tu... Kereta tempatan?

Kereta pijo..dah 6 tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 08:47 AM | Show all posts
wanitajelita replied at 22-8-2017 05:30 PM
Bahaya ke tak? Klu wj drive lg dlm 2 ribu km boleh lagi tak?

ok kot.....tapi
monitor sket la bunyi tu..kalau rasa makin lama makin kuat bunyi, atau ada perubahan lain ke.....contohnya gegaran kuat, sila ke bengkel

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 08:48 AM | Show all posts

kete 6 taun boleh masuk grab ek?... bukan 5 taun kebawah je ek?
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 23-8-2017 08:48 AM
kete 6 taun boleh masuk grab ek?... bukan 5 taun kebawah je ek?

Sampai 7 tahun boleh. Sejak seminggu buat Grab ni makin byk plak bunyi kereta ni...ini plg obvious.. kereta ni mileage dah byk
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 09:44 AM | Show all posts
wanitajelita replied at 23-8-2017 05:23 PM
Sampai 7 tahun boleh. Sejak seminggu buat Grab ni makin byk plak bunyi kereta ni...ini plg obvious ...

memang kalau kete byk jln, byk la ragamnye nanti......
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 09:46 AM | Show all posts
wanitajelita replied at 23-8-2017 05:23 PM
Sampai 7 tahun boleh. Sejak seminggu buat Grab ni makin byk plak bunyi kereta ni...ini plg obvious ...

btw....kete2 brand cmni tak sesuai buat grab/uber...tak lasak pastu parts dia nauzubillah...mahal ya amat
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 11:48 AM | Show all posts
zulka replied at 24-8-2017 09:46 AM
btw....kete2 brand cmni tak sesuai buat grab/uber...tak lasak pastu parts dia nauzubillah...mahal  ...

ye la memang tahu keadaan buat Grab ni camane... tapi takde pilihan... ni je sementara nak dapat  kerja, kalau tak camane nak makan, nak minum, byr rumah dll lagi.. even dah tahu kereta memang akan rosak bila buat benda ni...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 11:50 AM | Show all posts
zulka replied at 24-8-2017 09:44 AM
memang kalau kete byk jln, byk la ragamnye nanti......

abang tahu tak berapa harga bearing.. kalau wj tanya pijo centre diorang tak nak jawab, diorang akan suruh dtg check dgn diorang (seterusnya buat dgn diorang terus)
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 04:26 PM | Show all posts
wanitajelita replied at 25-8-2017 11:50 AM
abang tahu tak berapa harga bearing.. kalau wj tanya pijo centre diorang tak nak jawab, diorang ak ...

kalau tak silap aku depan punya dlm 450 sebiji, itu pun 2 taun dulu.. skang dh ada gst bagai mau cecah 500 kot.....

apa2pun awak bawa pegi bengkel dulu, suruh pomen chek betul2 apa menyebabkan bunyi tu...kadang2 brek pad dh habis pun bnyi gak...
jgn terus beli dik oi.. naya nanti
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088397s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list