Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12
Return to list New
1111
View
34
Reply

Sejarah Kerajaan Melayu Kedah Tua

[Copy link]

Author: MissNigga       Show all posts   Read mode

Post time 13-9-2017 05:13 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 13-9-2017 04:52 PM
sebab kisahnya bila yg memimpin tu bodoh mmg tergadailah tanah.

mcm brunei.... tinggal secoit... tp rakyat msia kagum la khen.... kaya
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 06:05 PM | Show all posts
aku lebih berminat nak tau siapa sultan pertama kedah, maklumat yg ada pun secoit sgt
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 06:40 PM | Show all posts
dinopower2 replied at 13-9-2017 05:13 PM
mcm brunei.... tinggal secoit... tp rakyat msia kagum la khen.... kaya

Brunei Darussalam .


Malaysia xde darul ..negeri2 saja ber darul.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
pembisikmaut replied at 13-9-2017 11:27 AM
Jangan lupa kita ahrus merebut kembali Sumatra, Natuna dan Anambas yang dicurik Indon secara licik ...

Indon...tong gas pon dicuriknya....indon.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 13-9-2017 06:05 PM
aku lebih berminat nak tau siapa sultan pertama kedah, maklumat yg ada pun secoit sgt

Raja Phra Ong Mahawangsa merupakan putera kepada Raja Phra Ong Mahapudisat. Asalnya beragama Hindu, kemudian memeluk agama Islam. Menukar nama kepada Sultan Mudzafar Shah I (Dipercayai sebagai Sultan pertama Kedah dan salah seorang Sultan tertua di dunia bermula tahun 1136). Diislamkan oleh Syeikh Abdullah Yamani.

Yg ni byk org ckp betul,xtaula klo rekaan jugak
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
rashiman replied at 13-9-2017 11:18 AM
Itu masalah zaman penjajahan, penindihan tuntutan, kita jugak ada memenangi kedaulatan kepulauan y ...

Beza la antara volvo/rover dgn Plontong... volvo tu engineering team masih Swedes, important hi tech patents depa masih pegang, Gely cuma bagi duit aje ... plontong mana ada engineer mulayu yg ada patent ... paham?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut kata Kemaruk, kerajaan kedah kuno ni kira  jamban tempat singgah RnR untuk empayar Majapahit travel to yindia aje ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 11:26 AM | Show all posts
simatakucing replied at 13-9-2017 08:24 PM
Raja Phra Ong Mahawangsa merupakan putera kepada Raja Phra Ong Mahapudisat. Asalnya beragama Hindu ...

filem hikayat merong mahawangsa tu boleh percaya ka
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 14-9-2017 11:26 AM
filem hikayat merong mahawangsa tu boleh percaya ka

Tulatu,hahai
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 10:51 AM | Show all posts
Proud Kedahan here.
But then, bila difikir-fikirkan raja-raja dahulukala senang-senang lepas hak pemilikan tanah sedih pulak rasa.
Kalau tak, Kedah aje dah sama besar Malaysia.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042336s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list