CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 18542|Reply: 82

✂ Pencalonan 6th CARI K Drama Awards dibuka!!! ✂

 Close [Copy link]
Post time 24-10-2017 10:15 AM | Show all posts |Read mode
6th CARI K DRAMA AWARDS







Anugerah CARI Kdrama (CARI Kdrama Awards) ialah anugerah kritikan yang dikelolakan oleh Persatuan Pengkritik Kdrama Malaysia di bawah anjuran Kmania. Anugerah ini dianggap sebagai penghargaan terhadap kritikan diberikan tanpa penerima perlu hadir untuk menerimanya. Tujuan anugerah ini diadakan adalah  untuk memberikan idea kepada peminat tentang senarai tahunan kdrama yang perlu ditonton oleh mereka seperti yang disyorkan oleh majlis pengkritik, dengan sokongan keseluruhan peminat kdrama saban tahun.


Proses memilih calon untuk Top 5 adalah dengan menganalisis ulasan yang dikemukakan oleh peminat kdrama Malaysia untuk setiap drama yang mereka tonton. Proses analisis akan dilakukan dengan kritikal tanpa sebarang prasangka atau kecenderungan terhadap populariti atau kemenangannya sebelum ini. Kami, Persatuan Drama Pengkritik Malaysia mengumpul semua ulasan kdrama dari tiga penyiar utama - KBS, SBS & MBC dan saluran kabel - tvN, JTBC, OCN. Sementara untuk kategori populariti pula, kami membuka undian awal supaya mereka dapat menamakan calon kegemaran mereka. Sepanjang proses ini, kami akan menilai dan memilih drama yang berkualiti dan terbaik untuk dicalonkan untuk Top 5.


Sebaik saja Top 5 bagi setiap kategori diumumkan, undian akan dibuka untuk membolehkan mereka mengundi bagi menentukan pemenang untuk setiap kategori. Akhir sekali, semua keputusan yang dibuat sama ada melalui ulasan yang dihantar mahupun undian bagi pengiktirafan populariti, adalah datangnya daripada pencinta kdramas Malaysia!


Bermula 2016, Anugerah CARI Kdrama telah mendapat sambutan yang baik dalam kalangan komuniti fandom Malaysia dan dipaparkan di beberapa media utama tempatan seperti tv9, Harian Metro, Cari Infonet dan banyak lagi. Kami mengucapkan terima kasih banyak kepada pengakuan mereka!
Tahun 2017 ini adalah kali keenam sejak Anugerah CARI Kdrama dilancarkan pertama kali pada tahun 2012. Kira-kira sebanyak 66 drama akan dinilai berdasarkan drama-drama korea yang disiarkan pada awal Jan 2017 hingga 25 Dis 2017.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-10-2017 10:15 AM | Show all posts
Edited by dauswq at 24-10-2017 10:18 AM

Kategori terbaik ditentukan oleh Majlis Pengkritik Cari Kdrama berdasarkan review anda.
Kategori popular pula anda calonkan di sini atau melalui kmania.info.
Rujuk posting #3.  100% melalui undian.

Bagaimana untuk review?
Lihat screenshot berikut. Kotak review di bawah ada di setiap muka depan benang kdrama di bod Asian, Drama & Telenovela.
Cara 1 juga lebih memadai.




INGAT!
Penghantaran Review dan pencalonan kategori popular ditutup secara rasmi pada 20/12/2017.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2017 10:15 AM | Show all posts
Edited by dauswq at 24-10-2017 10:27 AM


Majlis Pengkritik Kdrama 2017:
akan dikemaskini


TERBAIK (*Melalui Review sahaja*)


1. Drama of The Year
2. Best Director
3. Best Scriptwriting/Screenplay
4. Best Cinematography
5. Best Actor
6. Best Actress
7. Best Supporting Actor
8. Best Supporting Actress
9. Best Album Production
10. Song of The Year
14. Auditor's Choices: Best Ensemble Cast
15. Auditor's Choices: Best Original Score

POPULAR (*Calonkan di sini*)


1. Favourite Drama
-nominate drama yg anda rasa sgt popular dan anda minati.

2. Favourite Lengthy Drama
-nominate drama panjang kegemaran anda. Drama yang punyai lebih 32 episod sahaja.

3. The Worst Overrated Drama
-nominate drama yang buat anda kecewa dan malas nak sambung.

4. Popular Actor
-nominate actor2 feveret pilihan korg yg mana korg rase die sangat popular taun ni...LEADING ACTOR dan SUPPORTING ACTOR sahaja...

5. Popular Actress
-see no. 1

6. The Most Memorable Scene
-nominate apa2 'scene' /adegan menarik yg anda tak boleh lupakan dalam drama2 yang anda tonton kecuali kissing scene..lebih mudah, anda boleh nominatekan sekali ngan gif picture..

7. Couple of The Year
-nominate couple/lovers yg anda dpt rasakan chemistry nya sgt terbaik...boleh jugak nominate laki ngan laki (bromance) atau pompuan ngan pompuan (lesbomance)...

8. Popular Ahjussi
-nominate actor2 veteran laki feveret pilihan korg yg mana korg rase die sangat popular taun ni...umur dalam range 40 thn ke atas...

9. Popular Ahjumma
-see no. 6

10. Popular Rookie Actor
-nominate actor2 yg baru debut dalam bidang lakonan yg menjadi pilihan korg, cth, idol k-pop yg baru berjinak dlm bidang lakonan..

11. Popular Rookie Actress
-see no. 8

12. Popular Child Actor
-nominate actor2 kanak-kanak laki feveret pilihan korg yg mana korg rase die sangat popular taun ni...umur di bawah 18 tahun shj...

13. Popular Child Actress
-see no. 10

14. Popular Villiain Actor/Actress
-nominate pelakon2 tak kira laki perempuan yang bawa watak jahat

15. Drama Poster Choice
-nominate poster rasmi yg mana anda fikirkan cantik & menjadi pilihan korg..

16. Best Kissing Scene
-nominate adegan kucupan plg mantap tahun ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2017 10:15 AM | Show all posts
Edited by dauswq at 20-11-2017 01:58 PM

ღ Syarat Pencalonan Drama untuk kedua-dua kategoriღ

✮ HANYA drama daripada senarai dibawah sahaja layak untuk dicalonkan tahun ini.

[KBS]    Hwarang: The Beginning
[KBS]    Perfect Wife
[KBS]    Individualist Ms. Ji Young
[KBS]    Fight for My Way
[KBS]    School 2017
[KBS]    Girls’ Generation 1979
[KBS]    Witch’s Court
[KBS]    Oh My Geum Bi
[KBS]    Naked Fireman
[KBS]    Chief Kim
[KBS]    Mystery Queen
[KBS]    Queen for Seven Days‎
[KBS]    Manhole
[KBS]    Mad Dog
[KBS]    The Best Hit
[KBS]    Strongest Deliveryman
[KBS]    Go Back Couple
[MBC]    Night Light
[MBC]    Rebel: Thief Who Stole the People
[MBC]    Lookout
[MBC]    The King Loves
[MBC]    20th Century Boy and Girl
[MBC]    Weightlifting Fairy Kim Bok Joo
[MBC]    Missing 9
[MBC]    Radiant Office
[MBC]    Ruler: Master of the Mask
[MBC]    Man Who Dies to Live
[MBC]    Hospital Ship
[SBS]    Romantic Doctor, Teacher Kim
[SBS]    Defendant
[SBS]    Whisper
[SBS]    My Sassy Girl
[SBS]    Falsify
[SBS]    Temperature of Love
[SBS]    Legend of the Blue Sea
[SBS]    Saimdang, Light’s Diary
[SBS]    Suspicious Partner
[SBS]    Reunited Worlds
[SBS]    While You Were Sleeping
[tvN]    Because This Is My First Life
[tvN]    Rude Miss Young-Ae 15
[tvN]    Sensitive Boss
[tvN]    The Liar and His Lover
[tvN]    Circle
[tvN]    Bride of the Water God
[tvN]    Argon
[tvN]    Avengers Social Club
[tvN]    Criminal Minds
[tvN]    Goblin
[tvN]    Tomorrow with You
[tvN]    Chicago Typewriter
[tvN]    Forest of Secrets
[tvN]    Deserving of the Name
[tvN]    Revolutionary Love
[tvN] The Most Beautiful Goodbye In The World
[jtbc]    Solomon’s Perjury
[jtbc]    Strong Woman Do Bong Soon
[jtbc]    Man to Man
[jtbc]    Woman of Dignity
[jtbc]    Age of Youth 2
[jtbc]    The Package
[OCN]    My Secret Romance
[OCN]    Voice
[OCN]    Tunnel
[OCN]    Duel
[OCN]    Save Me
[OCN]    Black
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2017 10:15 AM | Show all posts
Edited by dauswq at 20-11-2017 01:56 PM

<<TO BE SUBMITTED for 2017 6th CARI K-drama Awards
PROPOSAL BY: dauswq>>

1. Favorite Drama
Chief Kim
Chicago Typewriter
Rebel: Thief Who Stole the People
Because This is My First Life
Forest of Secret

2. Favorite Lengthy Drama
Father is Strange

3. Worst Overrated Drama
Criminal Minds
Hospital Ship
Strong Woman Do Bong Soon
Defendant
Ruler: Master of the Mask

4. Popular Actor
Nam Goong Min - Chief Kim / Falsify
Lee Dong Wook - Goblin
Lee Jong Suk - While You Are Sleeping
Gong Yoo - Goblin
Han Suk Kyu - Romantic Doctor, Teacher Kim

5. Popular Actress
Seo Hyun Jin - Temperature of Love
Jung Ryeo Won -
Witch's Court
Kim Ah Joong - Deserving of the Name
Jung So Min -
Because This is My First Life
Kim Ji Won - Fight My Way

6. The Most Memorable Scene

N/A

7. Couple of The Year

Kim Nam Gil - Kim Ah Joong (Deserving of the Name)
Lee Jong Suk - Suzy (While You Are Sleeping)
Yang Se Jong - Seo Hyun Jin (Temperature of Love)
Gong Yoo - Lee Dong Wook (Goblin)
Lee Min Ki - Jung So Min (Because This is My First Life)

8. Popular Ahjussi
Yoo Jae Myung (Monster celaka) - Forest of Secret
Jo Sung Ha (paderi gila seks)  - Save Me
Kim Byung Chul - Goblin
Kim Won Hae -
Strong Woman Do Bong Soon / While You Are Sleeping / Chief Kim
Han Suk Kyu - Romantic Doctor, Teacher Kim

9. Popular Ahjumma
Ra Mi Ran - Avenge Social Club
Kim Sun Yong- Girl Generation 1979 , Because This is My First Life
Hwang Young-hee  -
While You Are Sleeping


10. Popular Rookie Actor
Yang Se Jong - Temperature of Love / Duel / Saimdang: Light Dairy / Romantic Doctor, Teacher Kim
Dong Ha - Chief Kim / Suspicious Partner
Woo Do Hwan -
Save Me / Mad Dog
Kim Jung Hyun - School 2017 /
Rebel: Thief Who Stole the People
Yoon Hyu Min - Witch's Court / Tunnel

11. Popular Rookie Actress

Seo Yi Ji - Save Me / Hwarang
Kim So Hyun - Ruler: Master of Mask
Mun Ka Young - Live Up To Your Name
Esom -
Because This is My First Life

12. Popular Child Actor
Nam Da Reum - While You Are Sleeping / Goblin
Jo Yun Ho - Fight My Way
Kim Ye Joon - Weightlifting Fairy Kim Bok Joo
Lee Ro Woon (gil dong budak) -
Rebel: Thief Who Stole the People
Yoon Chan Young - Romantic Doctor, Teacher Kim

13. Popular Child Actress
Roh Jeong-Eui - Live Up To Your Name / Witch's Court

Shin Rin Ah - Live Up To Your Name
Lee Han Seo (Aera masa kecil) - Fight My Way
Lee Soo Min (Orini)  -
Rebel: Thief Who Stole the People
Heo Jung Eun - Oh My Geumbi

14. Popular Villian
Kim Jae Wook - Voice

Jo Sung Ha - Save Me
Uhm Ki Joon - Defendants
Moon Sung-Geun  -
Falsify
Park Se Young - Whisper

15. Drama Poster Choice


Chicago Typewriter


Goblin


Temperature of Love


Saimdang, Light's Diary


Tunnel


16. Best Kissing Scene
1. Temperature of Love
Epi 4: Kissing dalam keretapi diselangi dengan muzik yang sayu
https://www.youtube.com/watch?v=toVyZ1j0dew

2. Live Up To Your Name
epi 14: https://www.youtube.com/watch?v=5DXlUzh3Q0Q

3. Strong Woman Do Bong Soon
epi 12: https://www.youtube.com/watch?v=D4IucElYkf0

4.
Because This is My First Life
epi 11: https://www.youtube.com/watch?v=Y-3mnVYaRq4

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2017 10:41 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-10-2017 11:38 AM | Show all posts
daus boleh ke calonkan drama yg masih tayang..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 11:44 AM | Show all posts
masdiana-ana replied at 24-10-2017 11:38 AM
daus boleh ke calonkan drama yg masih tayang..

blh...rujuk post #4 drama mana yg tersenarai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-10-2017 11:46 AM | Show all posts
jom calonkan kim kim couple untuk popular actor dan actress dan couple of the years..  @shernazz @ayushuhada04 @shanew3stga1z @mimiekiut @qis13
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 11:47 AM | Show all posts
ismaha replied at 24-10-2017 11:44 AM
blh...rujuk post #4 drama mana yg tersenarai

ok... jom2 calonkan appa..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 12:00 PM | Show all posts
Edited by ismaha at 24-10-2017 12:01 PM

itu sudah menjadi kewajipan is
semua pasl appa akan ada nnt
tahan ni tahun appa saja

#kitakenakuatpromotnakbagiappamenangbersatukitateguhberceraikitatakkankot

opss..sory bos OT
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 12:26 PM | Show all posts
masdiana-ana replied at 24-10-2017 11:46 AM
jom calonkan kim kim couple untuk popular actor dan actress dan couple of the years..  @shernazz @ay ...

wahh...sesuai sgt
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
masdiana-ana replied at 24-10-2017 11:46 AM
jom calonkan kim kim couple untuk popular actor dan actress dan couple of the years..  @shernazz @ay ...

whoaaa
iols kat kampung ni
laptop kat umah..ptg ni iols balek kl..
tungguuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 02:15 PM | Show all posts
ismaha replied at 24-10-2017 12:00 PM
itu sudah menjadi kewajipan is
semua pasl appa akan ada nnt
tahan ni tahun appa saja:l ...

thn nie iols akan habisan promo appa

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 02:17 PM | Show all posts
shernazz replied at 24-10-2017 01:36 PM
whoaaa
iols kat kampung ni
laptop kat umah..ptg ni iols balek kl..

uols org pahang ke... hari nie pahang jer holidays...sama plk kita holidays.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
masdiana-ana replied at 24-10-2017 02:17 PM
uols org pahang ke... hari nie pahang jer holidays...sama plk kita holidays.

no la..iols orang selangor..balik perak umah mertua...anak anak sibuk nak balik..jadi balik time orang koje la...kita bercuti berjimba..hihi.....
happy holiday uols.. rendu laptop kt umah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-10-2017 02:43 PM | Show all posts
dah boleh calonkan la ni ye..dgn syarat drama dlm list atas tu je kan...

baaaaiikkkklah....

thanks @dauswq invite iols....julung2 kali ni nak join kdrama awards kat Cari ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Byknya dramaaa......

Okeh...nanti free2 ku antar calon... sampai bile ni... last date bile?
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk drama tayang kat ONE je tu pun x smua tgk...lgpula nama iols x di jemput....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2017 08:15 PM | Show all posts
qis13 replied at 24-10-2017 06:33 PM
Byknya dramaaa......

Okeh...nanti free2 ku antar calon... sampai bile ni... last date bile ...

20 hb 12
just copy paste & anto jek dulu, nanti edit balik kalau nak tukar pencalonan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Tun Mahathir dirawat di IJN kerana batuk
mojarean_XTun Mahathir dirawat di IJN kerana batuk
Views : 34211 Replies : 4
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56480 Replies : 146
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33662 Replies : 97
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57416 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87
Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Bercerai | Lagi Update Berita - post #133
kakasotong2Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Berce
Views : 117652 Replies : 819
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 206268 Replies : 3740
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29489 Replies : 225
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 4445 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 03:00 AM GMT+8 , Processed in 0.480818 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list