Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5582
View
49
Reply

Berapa Keuntungan Hasil Jualan Kraf Anda?

[Copy link]

Author: iloveselangor    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-3-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak pernah beli tikar mengkuang asli RM300 satu. 5x7 gitu sizenya. Beli kat makcik yg menjual kat pasar tani. Ok la juga. Tp beli 2 tikar tu. Kalau satu makcik tu letak 330. Sambil dia menjual tu, dia dok anyam bag mengkuang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2018 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 13-3-2018 06:36 PM
Akak pernah beli tikar mengkuang asli RM300 satu. 5x7 gitu sizenya. Beli kat makcik yg menjual kat p ...

Waaa...bagus nya..u beli kat mana?, mesti seronok makcik tu...opah i pandai ngayam dan buat tekat tapi tak sampai ke cucu.

Dia punya anyaman tu sangat halus.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2018 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
neo_5050 replied at 12-3-2018 10:01 PM
Ada ternampak sorang member fb jual kopiah kait rm38 satu. Nampak macam kemas... cuma pilihan kaler  ...


Merah terang ke?

I suka pakai kopiah berbanding songkok sebab senang cuci.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 13-3-2018 07:35 PM
Waaa...bagus nya..u beli kat mana?, mesti seronok makcik tu...opah i pandai ngayam dan buat tekat  ...

Di Pasar Tani Kuantan.
Sayangnya ilo x grab ilmu nenek.. Mahal ilmu tu.. dari nak cari daun yg elok sampai anyaman bkn dpt belajar sekejapan benda tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 14-3-2018 12:03 AM
Di Pasar Tani Kuantan.
Sayangnya ilo x grab ilmu nenek.. Mahal ilmu tu.. dari nak cari daun yg e ...

Pekan memang fames dgn anyaman mengkuang.

Nnt ada masa i snap gambar anyaman tikar buatan opah i....yg lg satu tikar dh reput.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 12:52 AM
Pekan memang fames dgn anyaman mengkuang.

Nnt ada masa i snap gambar anyaman tikar buatan opah  ...

Nenek ilo masih ada ke? Actually makcik yg menjual di Pasar Tani Kuantan tu duduk di Pekan. Tp akak dah x ingat apa nama kampungnya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 14-3-2018 08:01 AM
Nenek ilo masih ada ke? Actually makcik yg menjual di Pasar Tani Kuantan tu duduk di Pekan. Tp aka ...


Hidup lagi tapi dah nyanyuk dan sakit.

Tikar yg rosak tu pon dia yg koyakkan

Tinggal tikar lagi satu wasiatnya guna tikar tu time nak uruskan jenazah dia.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 11:29 AM
Hidup lagi tapi dah nyanyuk dan sakit.

Tikar yg rosak tu pon dia yg koyakkan

Sedih pula... Moga semua a urusan nenek ilo dipermudahkan Allah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 14-3-2018 01:25 PM
Sedih pula... Moga semua a urusan nenek ilo dipermudahkan Allah..

IMG_20180314_135407.jpg

Ni la tikar ayaman nenek saya masa dia muda2 dulu.
Lagi tua dr usia saya kot
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 02:09 PM
Ni la tikar ayaman nenek saya masa dia muda2 dulu.
Lagi tua dr usia saya kot

Halus anyaman dia.. Jenuh nak buat ni.. akak ada satu je anyaman yg panjang mcm ni. Tp hasil anyaman mak kawan akak dari Sarawak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 14-3-2018 03:29 PM
Halus anyaman dia.. Jenuh nak buat ni.. akak ada satu je anyaman yg panjang mcm ni. Tp hasil anyam ...

Nenek saya tu Bugis Selangor, tapi mak dia Cina anak angkat Bugis Lukut.

Kawan akak tu Sarawak kat mana.

Dulu saya ada beli dr Sarawak tapi kosong...saya sapu cat varnish....tapi menarik cara di matikan hujung anyaman tu jadi cam keras sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 04:02 PM
Nenek saya tu Bugis Selangor, tapi mak dia Cina anak angkat Bugis Lukut.

Kawan akak tu Sarawak  ...

Kawan akak tu kampung Betong, Sarawak. Org Iban. Mmg dia plain without colouring oun tapi dah lebih 20 tahun ni masih cantik lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2018 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 14-3-2018 05:54 PM
Kawan akak tu kampung Betong, Sarawak. Org Iban. Mmg dia plain without colouring oun tapi dah lebi ...

Tu tikar bemban kot kak...biasa iban anyam tikar bemban kalau pkai dlm rumah.

Kalau ke sawah je pakai tikar mengkuang.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2018 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 06:16 PM
Tu tikar bemban kot kak...biasa iban anyam tikar bemban kalau pkai dlm rumah.

Kalau ke sawah je ...

Oo.. Baru ku tahu.. Walau ilo x dpt nak belajar ilmu menganyam, tp tahu juga jenis2 tikar dan tempat asalnya ek.. Good effort!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2018 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 15-3-2018 01:34 AM
Oo.. Baru ku tahu.. Walau ilo x dpt nak belajar ilmu menganyam, tp tahu juga jenis2 tikar dan temp ...

Dulu memang nak cari tikar bemban...tapi nak siapkan lama, kena tempah...kat kedai kraf di Kuching pon susah cari.

Kira barang jenis rare, kalau nak cari kena pergi time lumba perahu naga kat sungai sarawak tu...time tu byk expo...mcm2 kraf seluruh sarawak.

Anyaman bemban memang cantik dan tahan lama...x mudah rosak...boleh waris ke cicit2
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 16-3-2018 08:08 PM
Dulu memang nak cari tikar bemban...tapi nak siapkan lama, kena tempah...kat kedai kraf di Kuching ...

Akak x pernah dpt peluang gi Sarawak walau kakak angkat akak tu tiap2 tahun ajak. Dari nenek dia ada sampai la dah meninggal. In syaa Allah nak lepaskan anak SPM tahun ni dan plan nak ke Sarawak dgn kakak angkat sekeluarga hujung tahun ni masa musim durian merah. Nak juga cari tikar bekban yg lebih besar utk kegunaan kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2018 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 02:09 PM
Ni la tikar ayaman nenek saya masa dia muda2 dulu.
Lagi tua dr usia saya kot

Cantiknya!

Jaga elok2..boleh pass to next generation..kot tahan lama lagi lepas tu, bole masuk muzium kesenian..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2018 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 17-3-2018 06:00 PM
Cantiknya!

Jaga elok2..boleh pass to next generation..kot tahan lama lagi lepas tu, bole masuk  ...


Yg satu tu terkoyak tengah...arwah abah i bengang sebab segala benda dia koyakkan....hujung2 dikoyakkan juga tikar anyaman sendiri.

Mak i suruh repair...tapi tak tahu nak repair camne...boleh repair ke ?

Ada tengok dalam blog di Pekan, Pahang ada jual tikar akan2 corak begini. Namanya Tikar Permaidani.

Takda siapa berani warisi, nenek ada sebut nak bagi barang dia pada kakak sulung, tapi sheols tak berani sebab nenek tu bersaka katanya

Lepas dia meninggal mungkin letak dalam frame tikar tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2018 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 14-3-2018 02:09 PM
Ni la tikar ayaman nenek saya masa dia muda2 dulu.
Lagi tua dr usia saya kot

Kagumnya iols tengok anyaman tikar nenek tt...memang berseni dan hasil kerja yang teliti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2018 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
aku_best replied at 19-3-2018 06:41 AM
Kagumnya iols tengok anyaman tikar nenek tt...memang berseni dan hasil kerja yang teliti....

Tq uols...dkat Pekan pon ada...tapi takda motif yg banyak gini...sebab nenek buat sendiri banyak la motif bunga tu.

Kalau tempah boleh kot...mungkin mahal.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.385616s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list