JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
7536
View
95
Reply

ALL ABOUT PULAU LANGKAWI PART 7

[Copy link]

Author: LelaRentaka7       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-3-2018 10:59 PM | Show all posts |Read mode
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:02 PM | Show all posts
Bagaimana hendak ke Pulau Langkawi?

Pandu sendiri
- memandu sendiri sehingga ke Jeti Kuala Kedah atau Jeti Kuala Perlis

Bas
- menaiki bas ke Alor Setar atau Kuala Perlis
- kemudian menaiki teksi ke jeti

Keretapi
- menaiki keretapi sehingga Alor Setar atau Arau
- kemudian naik teksi untuk ke jeti
website e-tiket ktmb : https://intranet.ktmb.com.my/e-ticket/login.aspx

Udara
- dari KLIA : Malaysia Airlines, Malindo Air
- dari LCCT : AirAsia
- dari Subang : Firefly

Feri
- dari Kuala Perlis (1jam) : RM18 (A), RM13 (C)
- dari Kuala Kedah (1jam 45minit) : RM23 (A), RM17 (C)
- dari penang (2jam 45minit) : RM60 (A), RM45 (C 3-11tahun), RM25 (C bawah 2tahun)
website : http://www.langkawi-ferry.com/Home/Schedule.aspx
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:03 PM | Show all posts
Hotel di Pulau Langkawi
**hasil pakcik gugel dan GPS den
**hanya sebahagian sahaja drpd hotel yg ada di langkawi

Pantai Cenang
Fave Hotel Cenang Beach
Casa Del Mar Hotel
Meritus Pelangi Beach Resort
Temple Tree Resort
Langkapuri Inn
Melibest Resort
gambar : http://mforum.cari.com.my/viewth ... page=23#pid49187965
Bon Ton Resort
The Cabin
Landcons Resort
CD Motel
Nadia Inn
AB Motel
Amzar Motel
gambar : http://mforum.cari.com.my/viewth ... page=12#pid43992204
Sweet Inn Motel
Sandy Beach Resort
Grand Beach Motel
Cenang Beach Motel
gambar : http://mforum.cari.com.my/viewth ... page=23#pid49187752
MZ Motel
Melati Tanjung Motel
Langkawi Boutique Hotel
Best Star Resort
Lagenda Permai Chalet
Delta Motel
CD Logde
Tanjung Malie Beach Resort
Sunset Beach Resort


Pantai Tengah
Aseania Resort
Awana Porto Malai Hotel
Federal Villa Beach Resort
Green Village Resort
Holiday Villa Beach Resort
The Frangipani Resort
The Lanai Beach Resort
TM Resort Langkawi
Villa Molek
Tropical Resort


Pantai Kok
Berjaya Langkawi Resort
Geopark Hotel Oriental Village
Mutiara Burau Bay Resort
Tanjung Sanctuary Langkawi Resort
The Danna Langkawi Hotel


Pekan Kuah
Bayview Hotel
Century Suria Service Suites
Langkawi Seaview Hotel
Bella Vista Hotel
Bahagia Hotel Langkawi
gambar (familiy room) : http://mforum.cari.com.my/viewth ... page=28#pid49550881
De Baron Resort
gambar : http://mforum.cari.com.my/viewth ... page=92#pid48003445
Azio Hotel Langkawi
Eagle Bay Hotel
Grand Continental Hotel
Hotel Langkasuka
My Hotel
Twin Peaks Island Resort
Sunderland Motel
gambar : http://mforum.cari.com.my/viewth ... page=12#pid43992253
Sinaran Motel
Kondo Istana
Coco Valley Hotel
Langkawi Baron Hotel
Citin Hotel


Tanjung Rhu
Tanjung Rhu Resort
Chalet Sri Bayu Inn
Tanjung Puteri Motel


Homestay
Angah Homestay
http://www.langkawihomestay.com
http://www.homestaylangkawi.com
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:05 PM | Show all posts
Tempat-Tempat Menarik

Cable Car
     
My Card : RM15 (A), RM10 (C)
- ada mini zoo dibawahnya
- ada duck tour RM38 (A)
- combo (cable car + duck tour : RM50 (A))




Telaga tujuh
- air terjun dan telaga
- kena naik tangga dalam 600++

Telaga Habour Park
- boleh tgk sunset dan kapal

Pasar Malam
Isnin - Jalan Makam Mahsuri Lama (off Ulu Melaka)
Selasa - Kedawang
Rabu - Kuah
Khamis - Bohor Tempoyak (off Pantai Cenang)
Jumaat - Padang Lalang (Near Tanjung Rhu)
Sabtu - Kuah
Ahad - Padang Matsirat (1km from Airport)

Pantai
Pantai Cenang (ala-ala Phuket )
Pantai Pasir Hitam
Pantai Pasir Tengkorak
Pantai Kok

Underwaterworld
My Card : RM28 (A), RM18 (C)

Taman Buaya
- belah pantai pasir tengkorak menuju ke The Datai
- RM15 (A), RM10 (C)

Beras Terbakar
- ada lah beras sepinggan dalam akuarium
- boleh borong kain batik, minyak gamat

Makam Mahsuri
RM5 (A), RM2 (C)

Laman Padi

Jeti
- Dataran Helang
- CHOGM Park
- Lagenda Park

Langkawi Bird Paradise
RM12 (A)

Galeria Perdana
RM5 (A)

Snake Sanctuary
RM12 (A), RM6 (C)

Island Hopping
RM25 (A), RM15 (C) - TA sekitar AB motel, pantai cenang
9-12pm, 1-4pm

http://langkawipages.com/IslandhoppingCoralIsland.html   - Contact Paksu -0124758253 ( bot sendiri )
- pulau dayang bunting
- pulau singa besar
- pulau beras basah

Mongrove Tour
TA sekitar pantai cenang : RM50-60 (A)

Tanjung Rhu : RM180/bot
Tanjung Rhu Boating Services,Tanjung Rhu.
Rusli Ahmad (Owner)  012-4218418 or  Fatimah (017-4136178)

http://www.langkawikilimmangrove.com   - Contact BangLie - 0194795323 ( Bot sendiri )

Aktiviti:
- Eagle feeding
- Gua kelawar (kita leh masuk cave ambik gambar) & Gua Buaya (lalu ngn boat je)
- Mangrove river cruise
- Fish farm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:06 PM | Show all posts
Tempat Makan

Laksa
- tepi airport : gambar laksa power http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=535266&rpid=43991985&ordertype=0&page=12#pid43991985
- jalan penarak
- jeti (kerusi hijau)
- beras terbakar (berhadapan sekolah)
- pantai kok
- taman dalam depan bangunan lada. jika kita dr jetty.. bangunan lada on our right, taman ne sebelah kiri.. ada satu ja kedai dalam tu .. taman ini berjiran/kongsi pagar dengan TAman Langkawi

Pantai Cenang
- burger yang dijual kt lori
- restoran haji Ramli
- selera lubuk buaya (dekat dgn aseana)
- restoran sambal tumbuk
- restoran hall in the wall
- restoran mangga 2
- boutique cafe (western food, agak mahal)
- restoran janggus


- restoran haji jelani

Pantai Tengah
- restoran mangga depan holiday villa

Padang Maksirat/Airport
- Jom Ikan Bakar
- Gulai Kawah
- Restoran D Pulau
- Restoran Patani

Kuah


- wan thai


- restoran bamboo
- fish farm restaurant


- EE burger
- stall belakang EE burger (kuah kari sedap - kata porumer fida75)
- wonderland seafood
Wonderland Seafood ni kat trimula area.kalu dr epot/pantai chenang, u ikut jln Trimula(Kelana MAs) hospital punya trafik light tu .. sampai traffic light depan KFC(1st traffic light) turn right-tu lah trimula area.kedainyer sebelah kiri(dr jeti)kanan dr airport. Ada tulis Wonderland Seafood tp yg nampak kedai bhgn belakang(dapur) yg menghadap jln raya.

kedai makan Nelayan
dari pekan Kuah jln terus sampai u jumpa Hospital Langkawi sebelah kanan u, kat situ ada traffic light, sebelum traffic light u masuk simpang kiri dia ada signboard tulis Temonyong. Dari simpang tu dalam 300meter je u dah jumpa kedai makan Nelayan tu. Depan dia kawasan paya. siang ada nasi campur, malam baru ada seafood bakar2 kalau u nak order.

kalau dr jeti masuk ikut lorong tepi takperlu pakai traffic light.jln terus je..kene bkk mata luas2 ckt sbb kedai dapur yg mengadap jalan raya but ader la signboard tulis wonderland seafood..kedai nioperasi lewat petang sampai 10 mlm

ulu melaka / makam mahsuri

- restoran siti fatimah, Jalan Kampung Tok Senik, Kawasan Mata Air,07000 Langkawi)
- HBL corner

belah andaman
masa g pusing langkawi tu lepas datai andaman dekat dgn kilang simen lafarge ke apa tu.. ada gerai tepi jalan jual kuih muih, nasik lemak, mee hoon goreng & beraneka air cam roselle, nanas (masa lalu tu dlm kul 2.30p.m), nak citer kesedapan kuih keria dia perrgghh ya ampun lembut tul.. byk keledek, sampaikan kitaorg borong sme yg ada dlm bakul dia... dekat RM15 utk kuih keria tu jer.. RM1 = 4 pcs, nasik lemak lauk ayam RM1.50, buah melaka 4 pcs = 50 sen (kecik comel)... mmg terbaek.. , sebelah dia ada jual char kuew teow tp kitaorg nak cepat so x sempat nak mencuba... tgk cam sedap - porumer fida75
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:07 PM | Show all posts
Barang yang dibeli

Coklat: HIG, Idaman Suri, SAGA, Coco Valley, Pasaraya One Stop, the zon
daim  rm14.90-15.90
cadbury 250g  rm8.90-9.90
kacang pistasio (400g)  rm17
nougat  rm9.50
ferrero rocher (30biji)  rm 23.90
coklat hershey's 1 paket rm12.50, 3paket rm36
choclairs 1 botol rm 12.90
sotong gula (500g)  rm18.90
whittakers  3 paket  rm16-22
whittakers  250g  rm9.90
ritter sport  1pc rm4.50, 3pc rm12
toggi mini  rm9.50
rafaello  rm20.90

Pinggan/Periuk: HIG, Idaman Suri, Saga

Minyak Gamat : Kilang Gamat Nusantara, Beras terbakar (rm10-12 8botol), Makam mahsuri (rm8 15botol)

Kain batik, keychain: Beras Terbakar, kedai RAM (bangunan teo soon huat),

fridge magnet: cable car (3 rm10), makam mahsuri (1 rm6-8), pekan kuah (3 rm10), beras terbakar (3 rm10)

Minyak wangi: World of Perfume, Pekan Kuah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:08 PM | Show all posts
Keta sewa, Tour

1. porumer zarina : 0194658363, email : letsgotravel_langkawi@yahoo.com
2. porumer shone : 019-4190199 / 019-4420199
3. En tarmizi (angah homestay) : http://angahhomestay.blogspot.com/
4. http://www.honeyzone-holidays.com/
5. http://carlangkawi.blogspot.com/
6. 012-4440109 - shamshibah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:10 PM | Show all posts
All infos on 1st page credits to @claxicaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2018 11:12 PM | Show all posts
Thread Part 6 Lela close sebab dah sampai 100 pages. So sambung discuss kat sini OK
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 09:14 AM | Show all posts
wahh nice info. btw mane kedai plg murah nk borong coklat? HIG macam dh mahal je
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2018 02:17 PM | Show all posts
Baru balik langkawi 22.3.2018 lalu
semua benda dah mahal
langkawi tidak semurah dahulu

cable car kene combo, dah xde option
daim 17.90
kisses kecil 11.90
kisses besar 16.90
whittakers 9.90

Pinggan magkuk HIG hanya mampu tengok
magic pan display cap HIG dah bersopek
nmpak beno xde kualiti

lagi apa eh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 03:00 AM | Show all posts
Terimakasih banyak banyak buka thread abt Langkawi.

Aii dah check banyak place to stay - PAnji panji, Gemalai Village, Kunang Kunang Ombak, Telaga, Four seasons Dana, Ritz Carlton & Camar.

Aii nak pool dpn bilik - kita buka jer balcony boleh terus lompat dlm pool. <-- rata rata semua yang ada kemudahan mcm ini mahal gila! Ada satu tu okay lah harga tapi jauh lah pulak dari segalanya.

Ada hotel yang dibena/ubahsuai dari rumah lama (kira boleh tunjuk pada anak anak rumah atok nenek depa dulu mcm ni) tapi tak dak kolam pulak. Lepas tu ada kucing pulak ..anak aii allergy dgn kucing.

Hotel 6 stars cantik tertawan etc -- tapi nun jauh dlm hutan lah pulak. Rega utk 4 malam sahaja dah $24K!!

Camar tu hotel baru tapi pantai tak bersih pulak.

Tanjung Rhu pantai putih bersih .. aii nak cari pantai yang boleh kutip kulit kerang (saja nak tayang dgn kawan kawan mat salleh dlm IG)

Nak duduk di chenang rata rata ckp bising.

Hotel yang okay segalanya dah full booked pulak. Hish!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2018 10:03 AM | Show all posts
baru balik dari langkawi last week..ofis trip geng mak2 je...jjcm.

tak beli pinggan/mangkuk/periuk..sbb dah compare harga dari KL murah..beratkan luggage je nnt.
byk beli coklat, kain batik, kain pelekat, cadar.

yg murah kain batik/pelekat memborong kat Gedung bayu enterprise.(gudang batik jawa Asli). time tak ramai org blh la org kedai layan. ada siap package lagi kain pelekat gajah duduk.

next trip ke langkawi lagi sekali seminggu lepas raya..dah book MAS  3org return rm280 by expedia travel.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 01:26 PM | Show all posts
walau banyak kali dah pergi Langkawi kali ni planning nk bawa mil skali.. dah book Chuu Puu Village Resort..x penah lagi dok chalet ni baru nk try..harap2 ok laa.

tapi nak tanya,,kalau nk book flight book sekarang ka atau dekat2 tarikh nanti? planning nk pergi bulan september ni,,time besday Agong n Awal Muharram tu.. no rege tix return from pen-lgk RM182++..

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 09:02 AM | Show all posts
cycra replied at 2-5-2018 09:26 PM
walau banyak kali dah pergi Langkawi kali ni planning nk bawa mil skali.. dah book Chuu Puu Village  ...

Good review lah Chuu Puu Village - kalau dtg sekeluarga eloklah duduk di situ.


Aii masih cari hotel sebab hajat hati bila lapar order jer makan dari restaurant. Aii maleh sikit nak drive drive keliling Langkawi sebab jetlag.



Aii beli tiket MAS last week - non stop - dua hari lepas dapat offer utk upgrade my ticket to bis class. So Aii letak my offer price, tgk lah macaman dpt ke tidak :-)



Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 09:04 AM | Show all posts
cmf_htc replied at 11-4-2018 06:03 PM
baru balik dari langkawi last week..ofis trip geng mak2 je...jjcm.

tak beli pinggan/mangkuk/periu ...


3 orang $280?

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 10:41 PM | Show all posts
Langkawi ada ubat aroma terapi resdung, produk yang sangat bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 12:11 PM | Show all posts

ya...book bulan april.. lepas blk langkawi..dpt discount expedia

Departure Mon, 25 Jun
Malaysia Airlines 1436
Kuala Lumpur (KUL)
13:30
Terminal: M
Langkawi (LGK)
14:30
Cabin: Economy (O)
1h duration





Return Thu, 28 Jun
Malaysia Airlines 1447
Langkawi (LGK)
13:30
Kuala Lumpur (KUL)
14:50
Terminal: M
Cabin: Economy (O)
1h 20m duration



Price SummaryBack to top
Traveller 1: AdultRM129.32FlightRM100.00Taxes & Fees
RM29.32



Traveller 2: AdultRM129.32FlightRM100.00Taxes & Fees
RM29.32



Traveller 3: ChildRM113.42FlightRM85.00Taxes & Fees
RM28.42



Expedia Discount-RM85.32


TotalRM286.74

View receiptOpens in new window
All prices are quoted in MYR.





Back to top

On this trip you will collect 11 Expedia Rewards points
  • 11 base points for this trip
For Expedia Rewards members




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 08:21 PM | Show all posts
cmf_htc replied at 6-5-2018 08:11 PM
ya...book bulan april.. lepas blk langkawi..dpt discount expedia

Departure Mon, 25 Jun[/backcol ...


Wow what a good price! kalau dlm US dollar tak sampai USD$100. Jelly aii!

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2018 08:14 AM | Show all posts
mana ok kat langkawi pagi grab car atau sewa kereta?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056294s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list