Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2609
View
34
Reply

Sultan Johor namakan spesies semut - Echinopla Tunku-Abduljalilii

[Copy link]

Author: ultra78       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-5-2018 06:38 PM | Show all posts |Read mode
Sultan Johor namakan spesies semut


semut.jpg

JOHOR BAHRU: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, berkenan menamakan spesies semut Echinopla baharu yang ditemui Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) sebagai Echinopla Tunku-Abduljalilii.

Ketua Pusat Pemeliharaan dan Penggunaan Mapan Sumber-Sumber Semula Jadi (CoR-SUNR), Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi UTHM, Prof Datin Dr Maryati Mohamed berkata spesies baharu daripada jenis kumpulan Echinopla itu dikutip daripada tumbuhan renek di tepi Sungai Bantang, Hutan Lipur Sungai Bantang dekat Labis, Mei tahun lalu.

"Ada 15 spesies daripada jenis kumpulan Echinopla di Malaysia dan spesies baharu ini adalah spesies ke-16 dan kedua dari Johor yang mana spesies pertama iaitu Echinopla Wardi ditemui di Kota Tinggi.

"Spesies ini berukuran 5.48 milimeter panjang dan berwarna hitam. Kebanyakan spesies Echinopla yang lain badannya mempunyai bulu, tetapi spesies Echinopla baharu ini tidak mempunyai bulu," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Maryati berkata, bagi menghargai kejayaan pertama CoR-SUNR dan UTHM atas penemuan spesies baharu itu, Canselor UTHM iaitu Sultan Ibrahim telah dipohon limpah perkenan bagi menamakan spesies Echinopla berkenaan.

"Atas perkenan penamaan spesies ini, International Code of Zoological Nomenclature (IZCN) iaitu badan antarabangsa yang menguruskan penamaan spesies baharu, akan mengeluarkan satu kenyataan pengesahan, sekali gus rasmilah nama Echinopla Tunku-Abduljalilii ini," katanya.

Maryati berkata, nama spesies baharu itu akan kekal dan hanya hilang sekiranya mengalami kepupusan.

Beliau berkata, sebelum ini ada penamaan spesies berkaitan keluarga diraja iaitu Rafflesia Tengku-Adlinii yang pernah ditemui di Sabah.

Sehingga kini, terdapat 16,000 spesies semut yang dinamakan secara saintifik dan kira-kira 33 spesies dalam kumpulan jenis Echinopla di Australia, Filipina, Papua New Guinea, Indonesia, India dan Malaysia. - BERNAMA

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 06:55 PM | Show all posts
apahal aku rasa kelakar ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
biarlah bersemadi nama almarhum..  semut pon semut lah..  tapi i wish a bigger animal sbb semut ni asek kene pijak je..  hilg pulak dolat..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
spesis baru?  rasnaya spesis lama yp baru dijumpai
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau xde tunku tu boleh le rasa nak respek sikit
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Echinopla Jalili better.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa sekolah kat BP, ada sejenis semut merah kepala besar tak ingat nama.. Bila dia gigit kita kepala dia akan tertanggal dan melekat di kulit..

Apa nama semut tu erk?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 01:40 AM | Show all posts
imransulaiman replied at 21-5-2018 12:20 AM
Dulu masa sekolah kat BP, ada sejenis semut merah kepala besar tak ingat nama.. Bila dia gigit kita  ...

ini semut tukang jahit luka di kulit

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 01:41 AM | Show all posts
imransulaiman replied at 21-5-2018 12:20 AM
Dulu masa sekolah kat BP, ada sejenis semut merah kepala besar tak ingat nama.. Bila dia gigit kita  ...

ini semut tukang jahit luka kulit

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 01:47 AM | Show all posts
dna claim mengclaim leluhur,
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 01:51 AM | Show all posts


kenapa nama saye tmj


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 04:36 AM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 21-5-2018 01:40 AM
ini semut tukang jahit luka di kulit

Hahahaha... Yang benar? Adoi!

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 04:58 AM From the mobile phone | Show all posts
albedah replied at 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.

Hem sounds better...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 05:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg kelakar namanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Wah, nama semut pun cam manusia dah, ada tunku, abdul bagai

Semut ni nampak so velvety!
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman sultan azlan perak jadi agung dulu ada jugak spesis serangga letak nama dia, nama azlania apa tah. Lagipun dia sendiri ada terlibat dan penyelidikan serangga tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 05:56 AM | Show all posts
albedah replied at 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.

Yupp that sound  much better







Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
albedah replied at 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.

Yep,sounds better and lg saintifik bunyinya berbanding tunku jalili..hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian, org lain jumpe.org lain claim..dpt funding x
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2018 08:40 AM | Show all posts
Edited by kikuri at 21-5-2018 08:42 AM

rajinnya mengkaji semut bagai... kalo aku nampak semut mampus dah semut tu kena spray
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.119237s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list