Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1388
View
0
Reply

Usahawan Pantai Timur paling sedikit jadi ahli MATRADE

[Copy link]

Author: cmf_BeachBoys       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-7-2018 06:08 PM | Show all posts |Read mode
Sebahagian peserta di program Seminar #PKSGLOBAL@Kota BHARU Mari Pakat Nego Luar Negaro di Hotel Holiday Villa, Wakaf Che Yeh di Kota Bharu hari ini.

KOTA BHARU 9 Julai - Usahawan dari negeri Kelantan, Pahang dan Terengganu paling sedikit berdaftar dengan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) iaitu hanya 2.2 peratus atau 478 daripada keseluruhan 21,405 syarikat setakat ini yang berdaftar sebagai ahli.

Pengarah Kanan Bahagian Transformasi dan Perdagangan Digital MATRADE, Amran Yem berkata, ramai usahawan mungkin merasa segan dan teragak-agak mendekati MATRADE memandangkan agensi itu memfokus kepada aktiviti promosi perdagangan di peringkat global.

Beliau berkata, sikap sedemikian tidak sepatutnya wujud kerana usahawan yang menjadi ahli MATRADE berpeluang mendapat bimbingan untuk menjadi pengeksport termasuk nasihat perdagangan, program pembangunan pengeksport, promosi eksport dan risikan pasaran terkini.

"Kita mengadakan program secara berterusan namun kita dapati masih ramai usahawan yang kita temui tidak mengetahui kelebihan bila bersama dengan MATRADE.

"Fungsi MATRADE adalah menggalakkan dan membangunkan perdagangan luar negara dan terkini kita membantu para usahawan untuk mengeksport melalui program e-dagang apabila kita bekerjasama dengan 14 portal atas talian termasuk AliBaba, India Trade dan Amazon, katanya.

Katanya, MATRADE juga mempunyai pelbagai insentif untuk menarik minat usahawan bagi mengeksport seperti geran pembangunan pasaran di mana setiap pemohon layak mendapat peruntukan sehingga RM200,000.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di program Seminar #PKSGLOBAL@KOTA BHARU Mari Pakat Nego Luar Negaro di Hotel Holiday Villa, Wakaf Che Yeh di sini hari ini.

Seramai 60 pengusaha kecil dan sederhana dari Pantai Timur hadir dalam seminar sehari itu yang bertujuan mengenengahkan peluang dan strategi pasaran global serta kemudahan yang disediakan MATRADE.

Yang turut hadir, Pengarah MATRADE Wilayah Timur, Zamani Mat Zain. - UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/usahawan-pantai-timur-paling-sedikit-jadi-ahli-matrade-1.705820#ixzz5KkbCxb5a
© Utusan Melayu (M) Bhd
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073232s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list