Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4897
View
237
Reply

Adakah ini sejarah asal islam yang telah di manipulasi oleh bangsa arab?

[Copy link]

Author: FOTHERMUCKER2       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-11-2018 11:58 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 7-11-2018 12:00 PM
sam1528 replied at 7-11-2018 11:51 AM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mula pusing cakap pasal nak lari

Pasal apa ko merapu maca ...

berapa umur kau sebenarnya lobai estate? nampak gaya tahap otak kau sama seperti kanak kanak tadika riang ria sahaja.

siapa yang guna dahulu quraan 3:96? cuba kau cari siapa yang copypaste dahulu? sebab ituy saya kata kamu bodoh dan lembam.

Matilah layan lobai estate low iq! Tapi seronok juga just 4 Funnnnnnnn.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 12:15 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 4-11-2018 12:29 PM
Alahai lebai samdol lemah english!

The first house of worship making [/ba ...
FM2
Dalam pemahaman kamu apa erti guidance for the worlds?  Kamu pusing Macamana sekali pun ianya tetapi memberi maksud ke arah mecca kerana di mecca itu ada kaaba dan kaaba itu adalah kiblat bagi orang Islam.
Cuba FM2 check versi bahasa melayu punya.

Al-Quran 3:96

http://www.surah.my/3#96
Sesungguhnya Rumah Ibadat yang mula-mula dibina untuk manusia (beribadat kepada Tuhannya) ialah Baitullah yang di Makkah yang berkat dan (dijadikan) petunjuk hidayah bagi umat manusia.
Ayat dia atas ni ada sebut pasal Qiblat ka? Rumah Ibadat bukanlah Qiblat.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 12:17 PM | Show all posts
sam1528 replied at 7-11-2018 11:51 AM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mula pusing cakap pasal nak lari

Pasal apa ko merapu maca ...

Lobai estate low iq!

Kepala hotak kau kata saya yang mula menggunakan surah 3:96! Lobai estate bodoh..lembam..tak faham BI..low iq..sudah terlalu keliru..tak faham apa yang lobai estate sendiri copypaste...tak faham apa yang lobai estate sendiri typings hahaha...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 12:35 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 7-11-2018 12:40 PM
mashimaru83 replied at 7-11-2018 12:15 PM
Cuba FM2 check versi bahasa melayu punya.

Ayat dia atas ni ada sebut pasal Qiblat ka? Rumah Iba ...

Quraan kepunyaan  saya 3:96. Bukan ianya memberi maksud Kabah?








Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 12:51 PM | Show all posts
lobai samdol keluar estate lemah english dan lemah segalanya dah terkantoi terlalu bodoh..lembam low iq ..muka tarak malu..muka tahap longkang..otak saiz otak burung gagak

sleeps ini apa pula idea lobby estate nak memutarbelitkan fakta?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 12:51 PM | Show all posts
Edited by mashimaru83 at 7-11-2018 12:55 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 12:35 PM
Quraan kepunyaan  saya 3:96. Bukan ianya memberi maksud Kabah?
Kan dah tulis situ terang-terang: "the first house of worship" & "at Bakkah (Makkah)".

the first house of worship == tempat beribadat pertama.
at Bakkah (Makkah) == terletak di Bakkah (Makkah).

Ada dia cakap pasal Qiblat ke? Jangan keliru antara Ka'bah dgn Qiblat.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 12:56 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 7-11-2018 01:01 PM
mashimaru83 replied at 7-11-2018 12:51 PM
Kan dah tulis situ terang-terang: "the first house of worship" & "at Bakkah (Makkah)".

the first  ...

Lol siapa yang keliru? Tengok 97 tu sambunganya. Matilah . Hilang satu, satu keluar. Didalam keadaan yang normal arah kiblat kamu ke mana bila kamu semayam?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 12:58 PM | Show all posts
sam1528 replied at 7-11-2018 11:51 AM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mula pusing cakap pasal nak lari

Pasal apa ko merapu maca ...

Lobai estate, cute tak quraan wa? Quraan ni di hadiah kan oleh pak arab kepada wa 3 tahun lepas. Nampak tu NOT FOR SALE,




what are the side effects of ammonia

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:04 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 12:56 PM
Lol siapa yang keliru? Tengok 97 tu sambunganya. Matilah . Hilang satu, satu keluar. Didalam keada ...

Bahagian mana dalam ayat 97 tu ada sebut perkataan Qiblat?

Jangan keliru antara Ka'abah dgn Qiblat.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 01:21 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 7-11-2018 01:04 PM
Bahagian mana dalam ayat 97 tu ada sebut perkataan Qiblat?

Jangan keliru antara Ka'abah dgn Qib ...

Seriously? Saya tidak berniat untuk menghina kamu! Tetapi apasal mereka yang lebai ni terlalu lembab? Adakah kamu ni samdol yang menggunakan Id mashimaru?

Arah kiblat menjadi prasyarat menjalankan ibadah shalat. Di mana pun umat Islam menjalankan ritual keagamaan itu, mereka harus berkiblat ke Kabah di Mekkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:30 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 01:21 PM
Seriously? Saya tidak berniat untuk menghina kamu! Tetapi apasal mereka yang lebai ni terlalu lemb ...

Apa bendalah FM2 ni, memanglah arah kiblat tu digunakan semasa solat. Masalah kamu ni ialah kamu tak faham yg ayat tersebut tidak membincangkan tentang kiblat, ada faham?

Kalau kita kata masjid (tempat beribadat) sekian-sekian adalah masjid (tempat beribadat) pertama dibina di Malaysia, adakah yg tersebut bermaksud, kiblat rakyat Malaysia yg pertama adalah masjid tersebut?



Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 01:38 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 12:56 PM
Lol siapa yang keliru? Tengok 97 tu sambunganya. Matilah . Hilang satu, satu keluar. Didalam keada ...

Ha lagi satu, kalau kamu kata kiblat pertama adalah becca/Petra di Jordan, jadi kalau ikut ayat 96 & 97 tersebut, adakah makam Ibrahim terletak di Petra?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 02:06 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 7-11-2018 02:24 PM
mashimaru83 replied at 7-11-2018 01:30 PM
Apa bendalah FM2 ni, memanglah arah kiblat tu digunakan semasa solat. Masalah kamu ni ialah kamu t ...

Ataupun kamu ni samdol? Saya dah post sebelum ni. Sebab itu kamu kena baca satu Demi satu! Perlu ka saya baru ulangi semula? Jangan malas! Kamu pusing macamana sekalupun tafsiran akan memberitahu 3:96 itu adalah arah kiblat bagi orang islam. Cari dan baca postings saya sebelum di thread ni lah samdol?
3:96) Behold, the first House (of Prayer) established for mankind is the one at Bakkah: it is full of blessing and a centre of guidance for the whole world.79
79. The second objection raised by the Jews was that the direction for Prayer hadbeen changed from Jerusalem to the Ka'bah.

142. After his migration to Madina the Prophet continued to pray in the direction of Jerusalem for between sixteen and seventeen months. Subsequently, he received the order to pray in the direction of the Ka'bah. See(verse 144 below)

(2:144) We see you oft turning your face towards the sky; now We are turning you to the direction that will satisfy you. Turn your face towards the Holy Mosque, and wherever you are, turn your faces towards it in Prayer.146

Those who have been granted the Scripture certainly know that this (injunction to change the direction of Prayer) is right and is from their Lord. Allah is not heedless of what they do.



3:96) Behold, the first House (of Prayer) established for mankind is the one at Bakkah: it is full of blessing and a centre of guidance for the whole world.79
79. The second objection raised by the Jews was that the direction for Prayer hadbeenchanged from Jerusalem to the Ka'bah. This objection is answered in (Surah 2 (see verses 142 ff. and nn. 142 and147 above)

(3:96) Behold, the first House (of Prayer) established for mankind is the one at Bakkah: it is full of blessing and a centre of guidance for the whole world.79
79. The second objection raised by the Jews was that the direction for Prayer had been changed from Jerusalem to the Ka'bah. This objection is answered in (Surah 2 (see verses 142 ff. and nn. 142 and147 above) The Bible, itself, testifies that Jerusalem was built by Solomon more than four and a half centuries after Moses (see 1 Kings 6: 1), and that it was during his time that the worshippers of the One God began to pray towards it (1 Kings 8: 29-30). It is established by traditions from numerous sources which are undisputed throughout Arabia, however, that the Ka'bah was constructed by Abraham who lived some eight or nine centuries before Moses. That the Ka'bah was older than the Temple of Jerusalem was beyond dispute.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 02:13 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 7-11-2018 01:38 PM
Ha lagi satu, kalau kamu kata kiblat pertama adalah becca/Petra di Jordan, jadi kalau ikut ayat 96 ...

Confirm lah kamu ni samdol menggunakan Id mashimaru. Perlu ka saya nak ulangi lagi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2018 02:30 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 7-11-2018 12:51 PM
Kan dah tulis situ terang-terang: "the first house of worship" & "at Bakkah (Makkah)".

the first  ...




http://www.islamicstudies.info/tafheem.php?sura=3&verse=96&to=97

اِنَّ اَوَّلَ بَيۡتٍ وُّضِعَ لِلنَّاسِ لَـلَّذِىۡ بِبَكَّةَ مُبٰرَكًا وَّهُدًى لِّلۡعٰلَمِيۡنَۚ
(3:96) Behold, the first House (of Prayer) established for mankind is the one at Bakkah: it is full of blessing and a centre of guidance for the whole world.79
79. The second objection raised by the Jews was that the direction for Prayer had been changed from Jerusalem to the Ka'bah. This objection is answered in (Surah 2 (see verses 142 ff. and nn. 142 and147 above) The Bible, itself, testifies that Jerusalem was built by Solomon more than four and a half centuries after Moses (see 1 Kings 6: 1), and that it was during his time that the worshippers of the One God began to pray towards it (1 Kings 8: 29-30). It is established by traditions from numerous sources which are undisputed throughout Arabia, however, that the Ka'bah was constructed by Abraham who lived some eight or nine centuries before Moses. That the Ka'bah was older than the Temple of Jerusalem was beyond dispute.


142. After his migration to Madina the Prophet continued to pray in the direction of Jerusalem for between sixteen and seventeen months. Subsequently, he received the order to pray in the direction of the Ka'bah. See(verse 144 below)


Tafheem ul QuranSurah 2 Al-Baqarah, Ayat 144-144قَدۡ نَرٰى تَقَلُّبَ وَجۡهِكَ فِى السَّمَآءِۚ فَلَـنُوَلِّيَنَّكَ قِبۡلَةً تَرۡضٰٮهَا فَوَلِّ وَجۡهَكَ شَطۡرَ الۡمَسۡجِدِ الۡحَـرَامِؕ وَحَيۡثُ مَا كُنۡتُمۡ فَوَلُّوۡا وُجُوۡهَكُمۡ شَطۡرَهٗ ؕ وَاِنَّ الَّذِيۡنَ اُوۡتُوا الۡكِتٰبَ لَيَـعۡلَمُوۡنَ اَنَّهُ الۡحَـقُّ مِنۡ رَّبِّهِمۡؕ وَمَا اللّٰهُ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعۡمَلُوۡنَ  ﴿2:144﴾

(2:144) We see you oft turning your face towards the sky; now We are turning you to the direction that will satisfy you. Turn your face towards the Holy Mosque, and wherever you are, turn your faces towards it in Prayer.146

Those who have been granted the Scripture certainly know that this (injunction to change the direction of Prayer) is right and is from their Lord. Allah is not heedless of what they do.



Notes
146. This is the injunction concerning the change in the direction of Prayer and was revealed in Rajab or Sha'ban. 2 A.H. According to a Tradition in the Tabaqat of Ibn Sa'd, the Prophet was at the house of Bishr b. Bara'b. Ma'rur where he had been invited to a meal. When the time of zuhr prayer came, the Prophet rose to lead it. He had completed two rak'ahs and was in the third when this verse was suddenly revealed. Soon after the revelation of this verse everybody, following the leadership of the Prophet, turned the direction of Prayer away from Jerusalem to the Ka'bah. A public proclamation of the new order was then made throughout Madina and in the suburbs. Bara' b. 'Azib says that at one place the announcement was heard by people while they were in the state of ruku' (kneeling). On bearing this order they immediately turned their faces towards the Ka'bah. Anas b. Malik says that the news of the announcement reached Banu Salamah the next day while the morning Prayer was in progress. People had completed one rak'ah when they heard the announcement about the change of direction and the entire congregation immediately faced the new qiblah. (See Ibn Sa'd, Tabaqat, vol. 1, pp. 241 f. - Ed.)

It ought to be noted that Jerusalem is to the north of Madina while the Ka'bah is to the south. In order to change direction during congregational Prayer it would have been necessary for the leader of the Prayer to walk several steps beyond what was originally the last row of worshippers. The people in the congregation, too, would have been forced not only to make a right about-turn but also to walk a little to straighten their rows. We find specific mention of this in certain Traditions.

The words, 'We see you oft turning your face to the heaven', and 'Now We are turning your face to the direction that shall satisfy you', show clearly that even before the revelation of this injunction the Prophet was expecting something of this nature. He had begun to feel, with the termination of the era of Israelite leadership, that the time had come for the central position of Jerusalem to cease and a return to the original centre of the Abrahamic mission to commence.

The 'Holy Mosque' refers to the sanctuary invested with holiness and sanctity; the sanctuary in the centre of which the Ka'bah is located.

To turn one's face in the direction of the Ka'bah does not mean that wherever a man might be he should turn to the Ka'bah with absolute accuracy. It would obviously be extremely difficult for everyone to comply with such an order. Hence the order is to turn one's face in the direction of the Ka'bah rather than to the Ka'bah itself. According to the Qur'an, we are required to find out the direction of the Ka'bah as accurately as possible. We are not required, however, to locate it with absolute precision. We may pray in the direction which appears correct as a result of our enquiry. However, if a man is either at a place where it is difficult to determine the direction of the Ka'bah or if he is in a position where it is difficult to maintain the correct direction (e.g. when travelling on a train, a boat, or an aeroplane), he may pray in the direction which seems correct, or in whatever direction it is possible for him to face. If he then comes to know the correct direction while he is in the state of Prayer he should turn his face in that direction.

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 02:39 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 7-11-2018 01:30 PM
Apa bendalah FM2 ni, memanglah arah kiblat tu digunakan semasa solat. Masalah kamu ni ialah kamu t ...

wow, that is brilliant way of putting it. yeah.

sebenarnya kan i browse jer thread ni pagi tadi sebab menarik tajuknya.

so, i pun belek belek then i cuma dapat satu impression di mana dia tak  dapat konsep kiblat dan kaabah.

jadi argument tu berkisar ttg itu .

mind the personal attacking lah semua tu biasalah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 02:55 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 7-11-2018 03:11 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 11:58 AM
berapa umur kau sebenarnya lobai estate? nampak gaya tahap otak kau sama seperti kanak kanak tadik ...

He he he he ... lobai mat slow v2 bagaikan org separuh akai yg mabuk todi

Ko mula dulu ... ko mula dulu ... ko mula dulu

Terpaksa lah buat perangai (ataupon perangai semulajadik) macam tu

Merepek pulak tu :
berapa umur kau sebenarnya lobai estate? nampak gaya tahap otak kau sama seperti kanak kanak tadika riang ria sahaja.

siapa yang guna dahulu quraan 3:96? cuba kau cari siapa yang copypaste dahulu? sebab ituy saya kata kamu bodoh dan lembam.

Matilah layan lobai estate low iq! Tapi seronok juga just 4 Funnnnnnnn.....

LOL ... dok nak lari lagi tu yg ko awal2 antara kita bedua dok bawak isu Quran3:96 (Yusuf Ali)

Isu skg adalah :
LOL ... jadik klaim ko sekarang
- 'guidance' pada Quran3:96 (Yusuf Ali) = arah menghadap
- 'guidance' pada Quran2:144 (Shakir & Dr Ghali) = arah keredhaan tuhan

He he he he ... mana ko belajar semua ini ... kat University of Budweiser ke?

Tonggang dulu sampai 'eeeerrrrkkk' baru jawab ye

Hmmm ... banyak betul fahaman ko ttg perkataan 'guidance' ... ye lah pahaman org yg amat2 kureng cerdik & amat2 kureng fasih english

Cuba ko bagi pulak definisi 'guidance' dari dictionary ... ada berani ka tambi?

Sampai skg kecut perut nak bagi apa tu 'guidance' dari rujukkan dictionary

Sebenarnya aku setuju dgn @mashimaru83  &  @mbhcsf

Ko tak tau perbezaan antara kaabah & Qibla

Tu pasal ko buat a very basic error

Geng liberal macam ko ... silap haribulan , Quran pon tak reti baca ... s̶o̶l̶a̶t̶ semayam jauh sekali lah

Dah lebih 2 org kata ko tak tau perbezaan antara Qibla & kaabah ... oops ko kan teramat amat kureng cerdik

Chaaaay! Kononnya nak tunjuk berani lah ... 4Fun konon ... ye lah hati terbakar mana nak nampak , muka dah hitam pon tak nampak

Kah kah kah ... terbarai lagi yg lobai mat slow v2 tak tau perbezaan antara Qibla & kaabah

Apa yg sebenarnya ko tau? Not much yeah ....

@Redskin
@sofea_uk
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 03:02 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 7-11-2018 03:12 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 12:17 PM
Lobai estate low iq!

Kepala hotak kau kata saya yang mula menggunakan surah 3:96! Lobai estate  ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah marah lah

Marah nanti kena jual ... ko pon dah kena jual ... ko tak sedar aje pasal dok teriak

ko mula dulu ... ko mula dulu ... ko mula dulu

Cuba ko betul2 check , antara kita bedua ko yg awal2 bawak Quran3:96 (Yusuf Ali)
Lobai estate low iq!

Kepala hotak kau kata saya yang mula menggunakan surah 3:96! Lobai estate bodoh..lembam..tak faham BI..low iq..sudah terlalu keliru..tak faham apa yang lobai estate sendiri copypaste...tak faham apa yang lobai estate sendiri typings hahaha...

Tak de hal ... memang kepala aku ada otak

Yg jadik problem skg , kepala ko kosong ... cuba ko ketuk

Bunyi tak - tong tong tong

Last2 dah terbarai yg ko tak tau perbezaan antara Qibla & kaabah

Lain tau. Oops ... aku rasa sampai skg ko tak tau pasal ko ni amat2 kureng cerdik & amat2 kureng fasih english

Macamana skg tambi? Dah ambil ke semangat nak jawab :
LOL ... jadik klaim ko sekarang
- 'guidance' pada Quran3:96 (Yusuf Ali) = arah menghadap
- 'guidance' pada Quran2:144 (Shakir & Dr Ghali) = arah keredhaan tuhan

He he he he ... mana ko belajar semua ini ... kat University of Budweiser ke?

Tonggang dulu sampai 'eeeerrrrkkk' baru jawab ye

Hmmm ... banyak betul fahaman ko ttg perkataan 'guidance' ... ye lah pahaman org yg amat2 kureng cerdik & amat2 kureng fasih english

Cuba ko bagi pulak definisi 'guidance' dari dictionary ... ada berani ka tambi?

Sampai skg kecut perut nak bagi apa tu 'guidance' dari rujukkan dictionary

Kah kah kah ... FYI utk lobai mat slow v2 ... Qibla & kaabah ada perbezaan tau ... ko mati2 ingat sama ... betul tak? Kan kan kan
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 03:08 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 7-11-2018 03:12 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 7-11-2018 12:58 PM
Lobai estate, cute tak quraan wa? Quraan ni di hadiah kan oleh pak arab kepada wa 3 tahun lepas:lo ...

Ha ha ha ha .... lobai mat slow v2 dok tunjuk lah Quran & commentary belonging kat dia

Persoalan skg ko ada guna ke buku tersebut?

Silap haribulan hanya duduk kat shelf aje ... silap haribulan lagi , quran pon ko tak reti baca let alone s̶o̶l̶a̶t̶ semayam

Macamana skg? Kalo ada berani sikit , boleh tak jawab :
LOL ... jadik klaim ko sekarang
- 'guidance' pada Quran3:96 (Yusuf Ali) = arah menghadap
- 'guidance' pada Quran2:144 (Shakir & Dr Ghali) = arah keredhaan tuhan

He he he he ... mana ko belajar semua ini ... kat University of Budweiser ke?

Tonggang dulu sampai 'eeeerrrrkkk' baru jawab ye

Hmmm ... banyak betul fahaman ko ttg perkataan 'guidance' ... ye lah pahaman org yg amat2 kureng cerdik & amat2 kureng fasih english

Cuba ko bagi pulak definisi 'guidance' dari dictionary ... ada berani ka tambi?

However its a fact yg ko tak tau perbezaan antara Qibla & kaabah

Qibla lain & kaabah lain tau tambi

Kah kah kah ... lobai mat slow yg teramat amat kureng cerdik & kureng fasih english
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 03:11 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 7-11-2018 03:13 PM
mbhcsf replied at 7-11-2018 02:39 PM
wow, that is brilliant way of putting it. yeah.

sebenarnya kan i browse jer thread ni pagi tadi ...

It is very true and evident yg @FOTHER-MUCKER  tak tau beza antara Qibla & kaabah

Dia dah confused .... jelas dari konon hujah dia

Ni lah dia ... belajar pulak dari the missionary & non scholar Jay Smith

@mashimaru83
@Redskin
@sofea_uk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085516s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list