Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7678
View
342
Reply

THREAD BORAK USAHAWAN 2019

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-12-2018 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammualaikum... Selamat malam semua

Fox mai singgah kaka

Saya budak baru belajar. Mohon tunjuk ajar semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2018 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 21-12-2018 02:49 PM
Assalammualaikum... Selamat malam semua

Fox mai singgah kaka

ahaaa....bagi sepatah dua kata pasal usahawan ..what do you know
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2018 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 21-12-2018 01:29 PM
Siapa yang join projek Kraf Kampungku?
Ini kraf tradisional atau moden? Gelang manik boleh tak? Ken ...

kena call utk tau lebih lagi ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai2. Tak pernah join bod ni. Tgk topik menarik pulak. Meh nk share skit experience.

Sy dh nk masuk 4 thn buat dropship direct dr china. Buat kecil2an je. Modal of course start dgn zero la. Ada modal skit baru buat stok. Oh. Jap. Actually ada modal. Beli ebook.

Pernah beli yg beratus, berpuluh pun ada. Sampai skrg masih guna ilmu2 dlm tu. Apa sgt rm70-90 dgn ilmu ada utk beli brg direct china kan ('',). Support group ada juga. Tp sy tgk niche yg sy buat ni tk ramai yg buat. Cumanya dr segi marketing sy kureng skit.

Awal thn ni sy join lg 1 bisnes ala2 dropship juga. Semua buat online. Kelas pun online. Produk international la. Jd skrg berjalan 2 serentak. Oh, lupa. Sy ada ssm dan akaun company juga. Cuma pendapatan tk menentu. Jd tk pernah declare cukai.

Pernah join as vendor kt kedai fizikal masa 2 thn lepas. Tp tahan beberapa bulan je. Sbb actually pelanggan lg ramai yg beli online. And kedai tu kurang strategik lokasinya. Modal pun kena byk kn nk ada stok. And kebetulan pengurusan kedai bertukar tgn. La ni tutup dh kedai tu.

Sekarang tgh plan utk join expo 3rd quarter 2019. (Biz yg 1st tu) Tp kena build up team. Customer2 sy ada juga seller juga. Tp fokus produk yg sedikit berbeza. Jadi mgkin akan mintak mereka supply produk atau 'expertise' (dtg jaga booth). Sy masih survey2 method terbaik utk jualan nanti. Dh pernah try car boot sale 1x. Tp cuaca dn kesihatan kurg mengizinkan. And brg2 kena angkut dr umah yg tinggi. Jd kekangn di situ.

Sorry panjang pula. Bdw, ada sorang akak ni jiran dlm group wassap. Dia pernah nk carikan kerja utk anak dia. Dh 21 thn umur rasanya. Tp nk kerja yg dekat2,  sbb transport tkde. Kami ni cdgkan la pergi kedai2 sekitar rumah ni tanya. Dia mcm nk spoonfeed pula. And ada juga cdgkan kerja dari rumah/online. Mula dgn tanpa modal mcm.dropship. habis di persoalkan nya. 'Kerja apa duduk rumah goyang kaki menunggu je??' Wow. Terkejut kami. Rupanya masih ada yg pemikiran sdkt tertutup dan tk mahu dgr penerangan. Sudahnya masing2 diam. Walhal masa awal ramai yg bg pandangn dan idea. Maklumlah dgrnya anak dh nak berkahwin.

Utk thn 2019 mmg nmpak cabaran. Platform shopee lazada nmpaknya platform terbaik utk kte set up kedai. Mr diy pun skrg gunakan shopee utk reach customer yg suka beli brg online.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-12-2018 10:26 AM
@Chesfa

@noor2

tq kaka , tinggalkan tapak dulu meowww

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-12-2018 02:37 PM
I rajin.. cume i tak de skill melakukan brg.. selalunyaa brg i lmbt skit laku

Jual kat ig, corousel dll tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-12-2018 06:28 PM
Satu lgg jeles dan envy cam tudung paridah tuu leh juai ratus tudung duck tuu leh juai riban riban ...

Handmade boleh juai mahai kaka... kaka buat cecantik post kat ig #begbuatantangan
eh urban sikit la#homemade gitu
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-12-2018 06:43 PM
Ini pun produk saya..

Cantik beg tu kaka,pakai kain kapas ke? kaka jual bekas pensil tu berpa? bekas pensil ke tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 21-12-2018 06:44 PM
Something creative  i minat gubah-gubah bunga, berbakat gubah hantaran & flower arrang ...

Ambik upah bunga tangan, cantik...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
jee72 replied at 21-12-2018 08:26 PM
Acik bake brownies from home,  fokus dah 4 tahun, sblum tu buat jgk tpi main2 je. Pada acik meniaga  ...

adui lapa brownnis pulak tgk gambar ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
jee72 replied at 21-12-2018 08:26 PM
Acik bake brownies from home,  fokus dah 4 tahun, sblum tu buat jgk tpi main2 je. Pada acik meniaga  ...

Gambar2 nibyang kaka buat ke? cantik juga presentation yummm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-12-2018 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 22-12-2018 01:22 AM
Hai2. Tak pernah join bod ni. Tgk topik menarik pulak. Meh nk share skit experience.

Sy dh nk mas ...

hi @anastasia7

I hope u boleh share more. I am doing the same like you. Cuma kerjakan so masa agak limited. 2019 will be a good year to start balik online.

I personally prefer buat gini, low risks  Rugi puluh2 je or ratus je la. Tu pun i believe an isolated cases if any. Kalau consistent boleh generate to puluh ribu. Which i dah ada buktinya.

Start small but consistent. Thats the spirit.

Jot more tau!
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-12-2018 08:58 PM
Ini pun saya jahit.. ade yg buat beg letak spenda.. kotak pensil dan beg mekap

Kaka letak la profile kaka gambar beg yang cecantik
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 22-12-2018 09:50 AM
Jual kat ig, corousel dll tak?

Tak reti nak buat.. ni baru hegeh hegeh nak buek insta
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 22-12-2018 09:54 AM
Handmade boleh juai mahai kaka... kaka buat cecantik post kat ig #begbuatantangan
eh urban sikit  ...

Nak letak mahai org tak mo kang
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 22-12-2018 09:55 AM
Cantik beg tu kaka,pakai kain kapas ke? kaka jual bekas pensil tu berpa? bekas pensil ke tu?

Kain heavy cotton.. ade yg nak saiz ukuran sendiri.. kalo yg saya tunjuk tu rm6.. plggn ade yg buat doorgift
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 22-12-2018 10:15 AM
Nak letak mahai org tak mo kang

Tak payah letak harga, selalu kat ig org tak letak harga. Kena pm baru tau harga
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 22-12-2018 10:21 AM
Tak payah letak harga, selalu kat ig org tak letak harga. Kena pm baru tau harga

Oo mcm tuu.. nape tak letak rega.. kan ke senang ltk rega
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 22-12-2018 10:28 AM
Oo mcm tuu.. nape tak letak rega.. kan ke senang ltk rega

Untuk mendorong org dm heheee.. agaknya lah, sebab selalu je takda org letak harga kecuali yang dah pemes. Kalau macam yang rm6 tu boleh la kot nak letak harga atau belian dengan harga yg lebih murah banyak boleh pm.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 22-12-2018 10:34 AM
Untuk mendorong org dm heheee.. agaknya lah, sebab selalu je takda org letak harga kecuali yang da ...

Ooo mcm tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080259s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list