JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
342
View
6
Reply

ROAD TO UR FIRST SALE!

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-12-2018 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Getting your first real sale is a significant milestone to all online merchant / seller ni tau!
bcfc1ad78e4622f8a6dc96eb61c7b221.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2018 09:47 AM | Show all posts
Edited by adila39 at 26-12-2018 02:04 AM

Hi newbie semua especially yang baru nak jinak jinak ni January I will only talk about ONLINE selling. And following month kita akan tukar tukar ok. Lets start with something simple.


Anyone yang trigger nak buat part time online ? I ve been doing this since 2010 and on and off hahaha yang ni jangan follow la...but nak share and encourage those yang into this to share journey and knowledge as well. Khusus step by step what to do how to make your first sale !!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-12-2018 10:01 AM | Show all posts
Price

As a new seller, the main strategy is not to gain significant profit but to build a following of customers (database)/ aha ramai yang selalu fokus to get the sale right on the dot, where it is wrong. Selalu kalau kita nak masuk rumah org kita bagi salam kan? so sama jugak...kita kenalah knock the door by telling our potential client...hi we are here and we are selling this A , B and C

Usually org selalu nak terus mark up whereas the average markup for products is 10-30% for cosmetic ranges. If a product cost RM10 (agent price), you sell to your customer at RM11-RM13 (customer price) for example. Untung kecil tak apa but you look for volume.


Product Knowledge

Limit yourself to a few products from a few brands (below 5 brands) only when you are starting.
Fokus pada produk yang you mahir sahaja dulu, well yea usually kita tak nak jual satu produk je and kita nak jual macam macam...but before we can do that. We have to establish dulu siapa kita. Apa strenght kita.

Contoh our dear kak Buritan, jual bag hand made ada mcm macam jenis...but what is your signature product? bag make up? bag sekolah / bag back pack?

Marketing Channels (Beginner level)

1.Friends & Family

Create a spreadsheet and write down all your friends & family that might be a potential customer. Get in touch with them and tell them the brands/product that you are selling / the best and easiest way... catch your customer in your circle. Jangan terus spend duit too much on selling ...start small but consistent



2.Facebook Status / Insta and lain lain la...

Post a Facebook status with a nice visual/video of your product, a scarcity element like just 7 left with the recommended pricing (10-30% mark up)/ you all buatla ayat yang catchy sikit and tepek kat wall. Kalau ada video or short clips lagi best.  So kena rajin guna FB


3.Facebook Groups

Prospect potential Facebook groups that seem like a good fit to your products. / Start search semua group Fb yang aktif and join seberapa banyak yang boleh and  customers usually  women from 18-35 years in Malaysia. Write down a list of groups to join which will have these customers.

Facebook keyword examples mom, baby, makeup, skincare, cosmetics, fashion, buy/sell, market

Do check and ensure that the group is mainly catered to Malaysians. Keyword to look for is like Malaysia, Selangor, Johor, etc

Post the same Facebook status in the groups like no2.


1.Picture/Video

Picture/video should be captivating and clearly show the product. Look for creative shots of the product you intend to sell to post (search from official brand website/social media or google for the pictures).

Examples:



2. Description

AIDA is a proven copywriting formula for any marketer

A C Attention (Headline that catches the readers attention)

More info: https://www.crazyegg.com/blog/proven-headline-formulas/

I C Interest (Provide interesting info to support the headline)

D C Desire (Provide benefits, testimonials/proof)

A C Call to Action (Whatsapp/PM)

And finally a human touch ...

Mentality

1.Stay hungry

Every good salesperson is driven. They work harder and longer than their peers.

2. Set goals

Goals give you more than a reason to keep you going all day. They must be measurable, identifiable, obtainable, specific and put them in writing.

3. Develop a thirst for self-improvement

You are in school all your life. Sales superstars are constantly working to become better. They take courses & read books inhaling everything they can to improve.

4. Keep Experimenting

Theres no certain rules in sales & marketing. Keep experimenting until you find something that works for you

5. Dont give up



Simple kan....jom la start and tell us berjaya tak dapat your first sale!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2018 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
These are amazing! Thank you for sharing. I am eager looking forward to start my 2019 business engine.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 05:04 PM | Show all posts
Tak tau la kenapa sejak dua menjak ni...malas nak melepak kat media sosial...lebih suka duduk kat forum...faktor penuaankah iols..sebab tu nak memulakan bisnes pun krik2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
thanks share dila.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
25 Panduan Memulakan Perniagaan


1- Menilai Diri Sendiri

Tidak semua orang mempunyai kualiti potensi diri yang sama yang diperlukan untuk memulakan perniagaan. Jika anda kekurangan ciri-ciri yang diperlukan sebagai seorang usahawan, jangan risau C luangkan masa untuk menimba ilmu yang tepat melalui pembacaan, seminar, kelas ataupun cari mentor untuk dijadikan panduan.

2- Membangunkan Idea

Jangan memulakan perniagaan kerana ia merupakan salah satu tren terkini dan menganggapnya ia dapat memberi pulangan wang yang lumayan jika dikomersialkan. Mula membangunkan satu konsep idea perniagaan yang anda minati dan mempunyai pengalaman terhadapnya. Ini memudahkan kerja anda, kerana anda sudah memiliki ilmu dan idea bagaimana hendak komersialkannya.

3- Penyelidikan

Sebaik sahaja anda telah menetapkan idea, sekarang cuba fikirkan bagaimana perniagaan ini boleh menjadi kenyataan. Adakah produk atau perkhidmatan yang bakal disediakan sesuatu yang orang ramai mahu atau perlukan? Bolehkah anda membuat keuntungan jika menjualnya?

4- Pelan Perniagaan

Ambil kertas dan pen! Mula merangka pelan perniagaan jangka pendek dan jangka panjang. Bagaimana perniagaan ini boleh berkembang dalam masa setahun, tiga tahun dan lima tahun. Apakah idea yang diperlukan jika anda ingin pelabur melabur ke perniagaan anda. Secara asasnya, pelan perniagaan harus merangkumi misi, visi, ringkasan perniagaan, ringkasan eksekutif, perkhidmatan atau servis yang ditawarkan, penerangan pasaran sasaran, unjuran kewangan dan kos operasi. Dapatkan nasihat dari pakar jika anda mengalami kesulitan untuk merancangnya.

5- Mengenal Pasti Sasaran Pasaran

Ini merupakan kriteria yang penting bagi sesebuah perniagaan, kerana ia akan menentukan keuntungan dan kerugian perniagaan. Walaupun anda telah berjaya mengesan beberapa sasaran yang berkesan yang bakal memberi keuntungan perniagaan C jangan berhenti setakat itu, terus dan terus mengenal pasti sasaran baru. Ini bagi membolehkan perniagaan dapat berdaya saing dengan kukuh antara pesaing lain.

6- Kos Industri

Menentukan kos standard melalui penyelidikan terhadap industri-industri yang sama bidang perniagaan dengan anda. Teknik ini akan membantu anda menguruskan kos kewangan dengan lebih efisyen dan berkesan.

7- Mewujudkan Pelan Pemasaran

Sebaik sahaja anda berjaya menentukan berapa banyak wang yang diperlukan untuk memulakan operasi perniagaan, tiba masanya untuk fikirkan berapa banyak yang diperlukan untuk membangunkan produk atau servis dan merangkakannya menjadi satu pelan pemasaran.

8- Mencari Pelabur Yang Tepat

Anda akan memerlukan beberapa jenis pembiayaan bagi memulakan perniagaan, sama ada melalui simpanan bank, kad kredit, pinjaman, geran atau pelabur. Mencari pelabur yang berkongsi minat sama seperti anda, akan memudahkan anda melakukan perniagaan dengan lebih terancang di masa hadapan.

9- Memahami Pelabur

Sama ada anda suka ataupun tidak, pelabur mempunyai hak untuk bersuara ke atas syarikat anda. Cuba memahami apakah yang diperlukan oleh mereka sebenarnya. Jika diberi cadangan atau nasihat dari pelabur, dengarkannya dahulu C jangan dibangkang serta merta. Terima sahaja apa yang hendak dikongsikan oleh pelabur, tetapi itu tidak bermakna anda perlu mematuhinya 100% C ambil idea yang bernas sahaja!

10- Membina Satu Sistem Sokongan Keluarga

Kemungkinan besar anda akan melabur lebih banyak masa dan sumber ke dalam perniagaan baru anda. Pastikan keluarga anda memahami situasi ini. Mereka harus sedar bahawa proses ini akan mencabar dari segi emosi dan kewangan secara total. Sokongan keluarga akan dapat membantu pengembangan perniagaan baru dengan pantas.

11- Struktur Undang-undang

Mengenal pasti struktur undang-undang melalui bentuk pemilikan yang terbaik untuk perniagaan anda. Pemilikan terdiri daripada pemilikan tunggal, perkongsian, syarikat liabiliti terhad, perbadanan, syarikat bukan keuntungan (NGO), koperasi dan sebagainya.

12- Nama Perniagaan

Tentukan nama yang sesuai digunakan untuk perniagaan anda. Kemudian semak melalui online sama ada nama domain (website) telah dimiliki ataupun tidak.

13- Pendaftaran

Jika nama perniagaan yang dicadangkan boleh dimiliki, cepat-cepat daftar nama syarikat dan beli nama domain website. Lakukan pendaftaran di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

14- Mengambil Peluang

Terdapat banyak sumber-sumber percuma yang disediakan oleh pihak kerajaan dan juga NGO. Sumber seperti ilmu perniagaan, latihan, nasihat, bantuan wang perniagaan, geran perniagaan dan banyak lagi.

15- Cukai

Kenal pasti cukai yang perlu diwajibkan bayar. Terdapat beberapa cukai yang wajib dibayar seperti cukai perniagaan, pendapatan, eksais dan lain-lain.

16- Permit dan Lesen

Pastikan anda mempunyai permit dan lesen yang sah untuk melakukan perniagaan. Ini bagi mengelakkan sebarang masalah timbul di kemudian hari.

17- Insurans

Demi keselamatan, anda boleh membeli insurans-insurans yang bersesuaian dengan perniagaan anda. Setiap jenis perniagaan mempunyai polisi insurans yang berbeza. Anda juga boleh membeli insurans untuk diri dan pekerja anda sebagai salah satu manfaat yang disediakan oleh syarikat.

18- Buku Rekod

Sentiasa mempunyai simpanan rekod secara fizikal iaitu buku. Rekod aliran wang keluar dan masuk serta aktiviti-aktiviti syarikat.

19- Lokasi Perniagaan

Memilih lokasi yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda. Lokasi yang mudah diakses oleh anda, pelanggan dan pembekal. Ini akan memudahkan pertumbuhan perniagaan.

20- Tidak Perlu Pejabat

Tidak perlu pejabat, jika anda masih belum lagi mampu untuk memilikinya. Berniaga dahulu, dapatkan keuntungan yang tinggi kemudian kembangkannya dengan mendapatkan pejabat sebagai langkah permulaan. Pejabat dapat meyakinkan pelanggan bahawa perniagaan anda wujud dan kukuh.

21- Paten Perniagaan Bila Kukuh

Jangan melakukan paten jika anda masih belum mempunyai wang yang cukup. Ini kerana untuk melakukan paten perniagaan anda memerlukan kos yang mungkin menelan perbelanjaan sehingga mencecah beribu-ribu ringgit. Berniaga dahulu, kukuhkan jenama bisnes dan dapatkan keuntungan yang tinggi C kemudian baru mula patenkan perniagaan.

22-Pandangan Idea

Anda mungkin berasa idea anda sudah cukup hebat, tetapi sebenarnya tidak. Ini kerana terdapat banyak lagi idea-idea bukan sahaja hebat malah luar biasa hebat. Jangan sempitkan pemikiran, kongsikan idea sedia ada anda bersama rakan-rakan dan keluarga. Dapatkan pandangan dari mereka dan perbaiki kelemahan jika ada. Mana tahu pandangan yang diterima itu bernas, gabungan idea itu bersama idea anda C hasilnya pasti akan jadi luar biasa hebat.

23- Jangan Takut C Lancar Sahaja

Segala persiapan sudah siap, kini tiba masa untuk lancarkannya secepat mungkin. Jangan tunda pelancaran produk kerana takut ia tidak mendapat sambutan orang ramai.

Lancar sahaja, pada waktu yang sama dapatkan maklumbalas dari pelanggan yang membeli dan bakal pelanggan. Maklumbalas ini merupakan info paling berharga buat bisnes anda, ia akan membantu untuk menaik taraf lagi kualiti produk atau servis ke tahap yang lebih bagus lagi.

24- Produk Inovasi

Produk inovasi adalah salah satu tip yang membuatkan bisnes terus unggul dan maju. Jangan asyik bergantung kepada produk lama sahaja, terokai produk baru yang akan menyegarkan udara bisnes anda. Pelanggan setia sentiasa menanti-nantikan sesuatu yang baru dari bisnes anda, jangan kecewakan mereka.

25- Bersabar & Realistik

Anda bukan seorang ahli magik yang mampu membina empayar besar dalam sekelip mata. Jadi realistik, kejayaan tidak akan turun seperti ribuan titisan air hujan, kejayaan harus ditakluk dengan tindakan dan kesabaran masa. Jangan gementar untuk memulakan perniagaan dengan langkah yang kecil, percayalah langkah yang kecil ini akan menjadi berjuta langkah yang pasti capai kejayaan. Kekalkan bersabar, realistik & tidak putus asa.


Artikel ini dipetik daripadaMajlah AO Tribe.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050670s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list