Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6015
View
190
Reply

[Pelbagai] Berapa kronik level OCD korang?

[Copy link]

Author: Coffin69    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-1-2019 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Berapa teruk level OCD korang? Share sket.. mine:-

1) baju kena susun ikut color
2) sidai kain kena ikut size
3) lantai toilet tak boleh basah2 After mandi except shower area
Lagi apa eh? Hhha makin tua makin teruk ni.. how??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Langsung takda ocd

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:28 AM From the mobile phone | Show all posts
basuh baju ikut kaler dan jenis fabrik..kire ocd ke..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CardiGans85 at 11-1-2019 02:41 AM

4)Dah keluar rumah tapi masuk rumah balik sebab takut iron tak off. Padahal dah off sebab kau dah check. Tapi nak recheck lagi sebab takut rumah terbakar.

5) Berkali-kali locj kereta padahal dah locked. Tapi mesti kena repeat 3 kali baru rasa lega.

6) Tak boleh tidur kalau kau tak selesaikan perkara itu dengan mengikut standard kau.

7) Susun atur barang dalam kabinet/ rumah kena in order. sampai orang lain tak boleh sentuh barang dalam kabinet kau.

Many more

Tapi kena belajar untuk let loose, relax. Jumpa la psychiatrist supaya dapat tentukan sama ada engkau memang ada OCD atau perfectionist.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmm x taulah nak kata ocd ke bukan, tp bila baca info pasal ocd ada pulak bab ni pasal basuh tangan..

Dari dulu lg habis boleh aku x nak tangan kotor..sehari x terkira brapa kali n kerap aku basuh tangan. Kalau masa masak kadang naik lencun apron sbb asik lap tangan yg kejap2 aku basuh.

Kalau pi rumah sesapa & bersalam, nnti aku mesti tumpang tandas/sinki dapur sbb nak cuci balik tangan Dlm beg pun mmg ada aje hand sanitizer, tu pun aku cuma guna kalau x jumpa paip air utk aku basuh tangan. Kalau jumpa paip air mcm lagi puas bila aku dapat basuh betul2 tangan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
ocd ni jin apa. kalau lupa wuduk tu ocd ke

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku sama ngan tt bab kain baju....lipat kain pun x bagi org buatkan...basuh tangan berkali2...aku x bagi org kemas dapor/or even basuh pinggan sendiri....tiap kali aku balik umah mak aku....aku akan kemas dapor and fridge dia....mak aku pembersih tapi leftover food hoarder....aku tukang buang....walaupun mak aku bising2....if terpaksa pakai public toilet, aku pilih squat one....hahahhahha....tapi aku tak pernah rasa aku chronic....sebab x mengganggu sesiapa aku rasa.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 07:55 AM | Show all posts
aku tak ocd

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:32 AM | Show all posts
ocd sket2x ja...tak bule tgk bende yang  tk sama susunan..especially lps basuh pinggan mangkuk..kene susun ikut saiz kecik ke besor dkt bekas keringan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:33 AM | Show all posts
aku xde ocd. tp aku suka betulkan kalo nmpk susunan x sekata atau nmpk benda senget.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:44 AM | Show all posts
Aku tak kot.. sebab klu sesuatu perkara tu tidak mengikut kehendak atau cara aku aku cam letgo je walau sakit mata/hati melihatnya.. usually kejap je aku dah ok..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:46 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 11-1-2019 02:34 AM
4)Dah keluar rumah tapi masuk rumah balik sebab takut iron tak off. Padahal dah off sebab kau dah ch ...

kita sama..kekadang menyampah sbb takleh nak tido sebab 2-3 kali keluar masuk bilik nak check pintu rumah..pintu keta pun sama..kekadang dah dekat lif nak naik rumah boleh patah balik tengok kereta sbb nak check..menyampah pulak kekadang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
1.Susun duit dalam dompet ikut warna
2. Semua barang atas meja ofis berbentuk segi empat
3. Lipat & sidai baju ikut size

Belom tahap ocd kot maybe just perfectionist

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasenye xde la ocd cuma rimas klw nampak benda bersepah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:35 AM | Show all posts
kuzaime replied at 11-1-2019 07:10 AM
Hmm x taulah nak kata ocd ke bukan, tp bila baca info pasal ocd ada pulak bab ni pasal basuh ...

sama..aku mesti nak basuh tangan.

takkan ocd gak gitu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 11-1-2019 08:46 AM
kita sama..kekadang menyampah sbb takleh nak tido sebab 2-3 kali keluar masuk bilik nak check pint ...

Sis, baik g jumpa psychiatrist kalau u ada symptoms seperti mcm di sebut tu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya pon sama mcm sesetengah forumers jenis ocd yg akan cek segala suis, paip air, dapur gas, pintu berkunci ke x kt rumah dan office berkali2.. dulu lagi teruk sampai dah blk keje sanggup patah blk ke office nk cek aircond dah tutup ke belum..

smpai skg mcm ni, penat dan mmg menyampah .. klu mula terdetik rasa dan cek ke belum, mula la fikiran dok fikir x bukan2, terus rasa anxiety gituhhh huhu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:04 AM | Show all posts
CardiGans85 replied at 11-1-2019 09:51 AM
Sis, baik g jumpa psychiatrist kalau u ada symptoms seperti mcm di sebut tu.

thanks for the advice sis..i rasa macam ok lagi..belum smpai tahap kronik..tapi tu lah..macam org kata, mana ada org gila mengaku dia gila..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 11-1-2019 10:04 AM
thanks for the advice sis..i rasa macam ok lagi..belum smpai tahap kronik..tapi tu lah..macam org  ...

Psychiatrist saya cakap, tak boleh gelar seseorang itu gila but mentally ill or tak sihat.

Jangan cakap diri awak macam tu. Tak baik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:58 AM | Show all posts
suka basuh penapis dlm washing machine yg ada habuk dan kotoran melekat segala tu...
jadi addicted pulak ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107920s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list