Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1531
View
48
Reply

[Budaya] Cheapskate

[Copy link]

Author: SpanishOlives       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 11:41 AM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 11-1-2019 11:04 AM

A stingy person. Somebody who buys cheap in favour of higher quality or better stuff. Even though they might be able to afford the better. Perhaps ungenerously trying not to spend much on their friends.


or in Malay " kedekut nak mampus".


When being cheap becomes an obsession
will cause mental Illness.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:51 AM | Show all posts





Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:00 PM | Show all posts
Scene Sawan Si Labu

"Allah, pecah juga harta aku Labu..." - Haji Bakhil "

Yang sebetulnya encik, saya ada sawan encik. Bila terpekik saja, sawan saya datang encik" - Labu

"Kerana penyakit sawan kau tu.. papa lah aku Labu" - Haji Bakhil

"Tidak encik, lain tahun nanti sawan saya kasi kaya encik" - Labu

"Bodoh! Setan!" - Haji Bakhil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:03 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:14 PM | Show all posts
  Bila kawan kawan tanya nak beli ke tidak , cakap tak makan, tak boleh makan, tapi bila kita beli dok mintak mintak. Bila kawan kawan ajak share duit nak beli ..ulang ayat sama, tak makan.. tak boleh makan..bila benda depan mata..selamba aja sauk ambik ..

  Ni panggil apa.. kedekut ka mental ?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:22 PM | Show all posts
cm_asamkumbang replied at 11-1-2019 03:14 PM
Bila kawan kawan tanya nak beli ke tidak , cakap tak makan, tak boleh makan, tapi bila kita beli d ...

Both




.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:25 PM | Show all posts
mungkin asalnya orang susah, jadi terlalu meletak value on money...taknak jadi spendthrift...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:08 PM | Show all posts
i have few frens yang gitu
- jenis - bila kita ajak keluar automatic kita semua bayar
- jenis - bila time makan mesti chip in and time bayar, dia akan bayar and balance dia sibuk cakap halal ok, halal ok
- jenis time nak mengorder dia senyap jer...tapi time melantak dia tak tunggu...lajuuuu jer takut keabisan makana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:04 PM | Show all posts
Alkisah org kaya...

Pegi pasar nk beli sayur bayam...
apek pasar jual 3 ikat rm5
tapi org kaya nie tawar 3 ikat rm2
memandangkan apek nie org susah & nk balik terpaksa terima 3 ikat rm2 utk menyara keluarga...si kaya bersiul keriangan

Dengan org susah pun nk berkira...taik hidung masin org kaya tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Atok saudara aku.. arwah dah
Sejenis cheapskate dgn diri sendiri.. jarang beli brg utk diri sendiri.. guna apa yg ada hingga btol2 lusuh.. guna motor buruk jer ke hulu ke hilir

Tp dgn org lain pemurah ya amat.. anak2 dibelikan rumah sorang satu.. cucu2 semedang dpt hadiah.. amek anak2 angkat dr kalangan org susah jaga mcm anak sendiri diberi pendidikan hingga berjaya.. sedeqah x yah citer pantang ada org minta derma laju jer hulur

Ni kira kategori camner ye.. smpai ada yg kata dia kufur nikmat.. sbb terlalu kedekut dgn diri sendiri.. org kalau x kenal jumpa dia mesti rasa nk bg dia sedeqah sbb kelihatan 'seperti itu'

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kakak officemate cakap kedekut. Sebab tak beli cookies ke kek ke yang dia jual. Saya cakap tak cukup duit.
Dia cakap tu makna rezeki tak berkat tu, buat kerja tak ikhlas.
Memang saya berkira dengan orang. Nak belanja kawan pun susah.
Reason sebab parents saya kat kg tak kerja. Abang saya study lagi.
Dari spend duit dekat orang, saya prefer bagi duit kat family.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
hiyuda replied at 12-1-2019 06:39 PM
Pernah kakak officemate cakap kedekut. Sebab tak beli cookies ke kek ke yang dia jual. Saya cakap ta ...

dah kenapa akak tu cakap camtu..sukatila kita nak spend duit kita macam mana pon..konsep nya prioritize your priority ..biar orang kata kita kedekut tapi kita lebih tau kemana duit kita pergi

pengalaman meols dulu masa memula keje pon ada orang kata meols kedekut sebab tak beli barang mahala untuk diri sendiri..ye la gaji kecik 2k pon tak sampai takkan kita nak g beli barang branded..pastu hujung2 duit habis takkan nak meratap makan meggi..koser la meols nak melayan orang begini..tak pakai branded pon meols cukup makan pakai segala..duit yang ada kita saving boleh kumpul reta

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
on topic, orang cheapskate ni memang wujud..
meols tak boleh tolerate orang yang kedekut nak beli skincare dengan kasut

ko acah2 beli skincare timbang kilo tapi nak cantik macam retis memang tak dapat la jack

bab kasut pulak..hmm malas nak cakap..cer g try beli kasut yang insole dia sedap gila nkmps lepas tu korang takkan pandang dah brand tak ketahuan dah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
To me  chepskate ni ialah org yg obsses nk kumpul duit & suka tengok jumlah duit terkumpul bertambah.

Cheapskates have money but no intention to spend it. Macam simpan duit, tapi takde aim utk beli apa2. Diaorg ni kedekut dgn diri & sendiri dan org lain. Kalau membeli apa2 susah dia nk share and akan berkira setiap sen yg terlibat.

Cheapskate tak sama dgn org yg "berjimat". Org berjimat ada tujuan jelas why dia simpan duit atau limitkan perbelanjaan...contohnya nk beli rumah, kereta, travel, bagi parents/keluarga etc. Mereka masih berbelanja tapi lebih selective bila membeli cthnya beli masa "sale", pilih hotel 3 star instead of 5. And agak mudah berkongsi  apa2 dgn org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
cholestrol replied at 12-1-2019 10:07 AM
Atok saudara aku.. arwah dah
Sejenis cheapskate dgn diri sendiri.. jarang beli brg utk diri send ...

I rasa atok saudara you jenis berjimat...dia tak berbelanja pada benda yg dia rasa tak perlu utk dia. Tapi tak kesah & tak berkira berbelanja utk org lain.

Cheapskate jenis yg kedekut dgn diri sendiri & org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:03 PM | Show all posts
cm_asamkumbang replied at 11-1-2019 04:14 PM
Bila kawan kawan tanya nak beli ke tidak , cakap tak makan, tak boleh makan, tapi bila kita beli d ...

Adeh memang selalu kena ni.
Rasa sakitnya lahai hati. Ada kes pulak sebelum kita nak pegi beli, siap tanya ada nak kirim jugak x? Siap boleh jawab xnk kenyang lagi bagai.
Tapi bila iols dah beli nak hadap, boleh pulak dia nak makan jugak. Kalau amik sikit utk rasa xpe jgk, ni dah separuh ngap. Iols hangin!
Sebab iols dah siap tanya and double confirm lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:37 PM | Show all posts
keselesaan mahal harganya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 08:24 AM | Show all posts
hahaha teringat ig yg mendedahkan artis2 dan instafamous yang pakai barang fufu tu..apake benda ntah..instead nak nampak kaya terus nampak rempit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:17 AM | Show all posts
Pada iols, cheapskate ni more pada stingy and will try and try to avoid spending his/her money at all cost. This is an act of selfishness. Why? Because cheapskate ni most of them will try to get by, by leeching to another. Pada dia, dia bagus sebab berjimat. Tp dia x fkr org lain, y pntg dia x keluar duit.

In this case, We need to make a smart spending choices which allow us to get the most of our money without affecting other people negatively. Jadi penjimat is good but don't overwhelmed sgt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mizziaz replied at 13-1-2019 10:52 AM
I rasa atok saudara you jenis berjimat...dia tak berbelanja pada benda yg dia rasa tak perlu utk d ...

Agree sis.. arwah lebih kpd jenis jimat cermat.. cuma spend yg ada faedah

Cheapskate ni allrounder kedekut kan.. hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106207s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list