JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2675
View
173
Reply

[Pelbagai] Apa memori yang paling dirindui?

[Copy link]

Author: kepochi26    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-1-2019 06:39 PM | Show all posts
memori ketika bercuti di US..
walaupun dah lama berlalu tapi
kenangan akan terus terpahat..

tq babah & mama for the trip..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu memori bersama dgn arwah mak. Makan sama, gosip sama-sama, shopping bersama. Macam BFF. Miss you mak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori kanak2.. keluar main petang2 aktiviti wajib...
Macam2 aktiviti dulu..ahhh kenangan sungguh!!
How i wish boleh putar kembali masa..huhuuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori sambut raya masa kecik2 jgk!
Pusing satu kampung nk g kutip duit, masing2 dgn bag sling kecik2 tomey hahaha org kmpung semua baik2 .. bg makan, dpt duit.. pastu kira sama2 duit.. bangga oo dpt byk duit raya.. bestnya zaman kecik2 dedulu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
1) jumpa sepupu seronok
2) makan dalam dulang ramai2
3)/makan durian sampai muntah Sekarang bercatu sbb mahal
4) air perigi air kolah yg sejuk
5) panjat pokok main lopak pasir angsa itik tanpa risau kencing tikus Dan penyakit bahaya lain
6) sayur kampung banyak bersepah2 skrg beli dah mahal
7) jemur kasut bawah petiais
8) pergi pantai seluk pasir jumpa remis lokan berbaldi2 skrg x dpt
9) pergi menjala mengail dapat ikan byk skrg susah dapat
10) mercun Dan bunga api 2 beg
11)selalu takut2 hantu jika jalan mlm skrg takut perompak
12) majalah ujang gila2 newspaper buku Enid blyton siri salma Conan
13) menonton TV sangat teruja, nyanyi 2 TV series Dan drama yg best. Zaman skrg kurang best
14) film hantu fredie sangat seram

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
1) jumpa sepupu seronok
2) makan dalam dulang ramai2
3)/makan durian sampai muntah Sekarang bercatu sbb mahal
4) air perigi air kolah yg sejuk
5) panjat pokok main lopak pasir angsa itik tanpa risau kencing tikus Dan penyakit bahaya lain
6) sayur kampung banyak bersepah2 skrg beli dah mahal
7) jemur kasut bawah petiais
8) pergi pantai seluk pasir jumpa remis lokan berbaldi2 skrg x dpt
9) pergi menjala mengail dapat ikan byk skrg susah dapat
10) mercun Dan bunga api 2 beg
11)selalu takut2 hantu jika jalan mlm skrg takut perompak
12) majalah ujang gila2 newspaper buku Enid blyton siri salma Conan
13) menonton TV sangat teruja, nyanyi 2 TV series Dan drama yg best. Zaman skrg kurang best
14) film hantu fredie sangat seram
15) eletrik xde pakai genset. Buka radio yg ada syair cerita classic. Juga radio siarkan perlawanan bola sepak. Radio thr lawak Dan permintaan lagu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:24 PM | Show all posts
Edited by mr_base at 15-1-2019 11:25 PM

Sudah semestinya zaman kanak-kanak. tak payah pikir pasal kena byr bil bulan2 n segala hutang. tengok gambar syukur aka Mowgli Malaysia rasa mcm nak berhijrah ke kampung..jeles sangat.
sumber : http://www.diaridunia.net/hibura ... gerah-antarabangsa/




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori paling di rindui tentunya masa kecik2 dlu..main ngn kawan2..xpyh risau hal2 keduniaan ni,asyik dengan dunia sendiri..best sgt.dpt spend time ngn kawan & ahli keluarga tanpa sebarang gajet..mmg terbaik

Kualiti time

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 02:58 AM | Show all posts
memori zaman kanak-kanak sebelum masuk tadika, tinggal di kampung bersama kedua2 mendiang atok dan nenek.
masa tu ai, adik dan emak selalu ikut dia org ke kebun dan sawah - kekadang bermalam kat situ, setakat ditemani cahaya lampu pelita... tetap rasa seronok.
ada masanya ai temankan nenek ai pergi jual bakul mengkuang dan bemban di kaki lima. nenek ai cerita, pernah org tak beli pun bakul dia tp murah hati bg duit sbb kesian tengok ai duduk tercongok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 08:42 AM | Show all posts
masa uni.. sbb ada geng yg best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Memori zaman kanak2, zaman kesatria baja hitam, zaman gaban, zaman meoro attack. Kalau la boleh naik mesin masa balik ke zaman tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindu sangat memori dengan arwah. Susah nak gambarkan. Untung pada yang masih ada mak. Please pay a visit to them.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 09:50 AM | Show all posts
Kenangan dgn arwah tok & wan,  masa cuti sekolah selalu habiskan masa kat umah arwah, boleh berkubang dalam sawah, tangkap ikan, main pondok2, naik basikal keliling kpg dgn wan, kadang2 tlg tok anyam tikar mengkuang...

habes sek, blk umh siap2 g mengaji Al quran, belajar ngaji kat kpg best, abes ngaji blh main, lg awl habis,  lg lama ko blh main. Dlu2 sbgai upah, ktrg tlg isi air dalam tempayan ker, tlg keringkan padi,  x mcm skrg semuanya pakai duit.

bulan puasa yg paling best, menyibuk nk ikot p surau solat tarawih, tp x solat ponnn, plg x blh lupa, teman ayah buat kuey raya    


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
1. makan ais kepal
2. main layang2 buat sendiri
3. main2 balas kad raya
4. rekod lagu kat radio guna kaset
5. makan gula2 kapas
6. tunggu pakcik karen utk hidupkan electric. bila nmpk pakcik karen happy gila sbb dpt tgk kartun
7. gi sekolah naik beskal
8. petang2 tggu org lalu bawa bakul nk beli karipap
9. tggu motor eskrem or van roti lalu
10. pagi raya sbb tue time nk kumpul duit. dpt 50sen dh rasa besar sgt nilainya
11. blh guna duit 1sen blh dpt beli gula2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:18 AM | Show all posts
dah tentula rindu zaman kanak2.main gasing.main guli..berkubang dalam parit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 03:14 PM | Show all posts
memori paling i rindu:

1. makan masakan arwah mak i, laksa n soto ayam. x jumpa dah mana2 yg sama rasa mcm yg arwah mak i buat skrang.
2. zaman dating dgn bf (sekarang husband) zaman uni dulu.
3. zaman sekolah rendah, jadi star dkt sekolah sbb sentiasa top 3 dlm kelas. tiap2 tahun naik pentas dapat piala. haha. rindunya la hai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:26 PM | Show all posts
Memori zaman masih ada atuk & nenek. Sekarang both grandparents belah my parents dah takde. So tiap kali raya dah takde rasa apa2. Kdg2 tak balik kampung pun bila raya. Duduk jela kat bandar ni..Tak rasa excited nak raya. Bila dah takde dorg family2 yg lain pun dah ada plan masing2. Dulu ada atuk nenek masing2 priority nya pada dorg. Dulu ada atuk nenek, paling tidak 2-3 bulan sekali balik jenguk dorg. .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang paling iols rindu zaman kanak2 of course. Kije main jah.. petang2 main sorok2, lumba beskal sambil lepas tangan -- rasa hebat sangat dah kihkih.. pastu main teng teng, main lompat getah zero point eh banyak lagi lahh.. kalau kat sekolah permainan wajib adalah berebut tiang haha

Kalau balik kampong, selalu masuk kebun carik buah dalam kebun.. tapi iols bahagian kutip jah la.. setakat panjat pokok rambutan yg rendah2 tu boleh la tinggi2 i is gayat pastu tangkap ikan kat tali air.. oh seronoknyaaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman budak2.. Wlpun tak seindah mana.. Aku tetap rindu.. Main layang2, main kejar2 dgn jiran.. Yg paling tak dilupakan, bedtime story sblum tdo dgn ayah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori indah yang segar diingatan:

1.  Pergi mengaji

- kami anak-anak kampung mengaji disebelah malam dirumah Tok Lebai.
- masa tu tak ada lampu jalan, jadi kami bawa pelita atau andang dari pelepah kelapa yang tua
- paling seram  kalau hari hujan, pelita dan andang basah.  Apalagi, kami berlari laju-laju dalam gelap meredah hujan
- paling seronok bila Tok Lebai buat kuiz berkenaan hukum tajwid, solat, puasa dan lain-lain.  Berebut-rebut kami menjawap.  Walau tak ada hadiah, ilmu yang kami dapat kekal diingatan hingga kini.
- Alhamdulillah, kali pertama saya berjaya khatam Al Quran ketika berumur 11 tahun, dan ulang khatam lagi beberapa kali dibawah bimbingan Tok Lebai.


2.  Permainan kanak-kanak

-  Saya mengikut bermain apa saja permainan yang sesuai untuk  budak perempuan, bersama sepupu dan kawan sekampung
- main jentik getah - stok getah sampai ke siku,  di kedua-dua lengan....kayo sungguh rasanya
- buat kereta dari tin susu - sampai luka-luka tangan nak tebuk tin susu
- main baling tin - yang ni saya memang terer
- main kapal kertas - bila musim hujan kami memang berkumpul dalam parit, ada pertandingan kapal kertas
- batu seremban
- main masak-masak - yang ni fail teruk, beras nya dah kembang dalam periuk, tapi api pulak tak hidup-hidup....

3.  Pergi kenduri

- Kami memang rajin bila ada orang kenduri
-   Dulu-dulu kan tak ada katerer, kami lah tukang basuh pinggan mangkuk.
- Seronok , sebab dapat upah - telur rebus je pun, tapi sedap je bagi kami...

4.  Main dalam sawah

- Selepas musim menuai, kami seronok menangguk  ikan didalam sawah.
- Bukannya dapat ikan sangat pun, tapi berkubang dalam lumpur beramai-ramai tu yang paling seronok.

Rasa sangat beruntung dapat melalui pengalaman di zaman kanak-kanak yang sungguh indah dan ceria.








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048604s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list