JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1418
View
96
Reply

[Pelbagai] Apa memori yang paling dirindui?

[Copy link]

Author: kepochi26       Show all posts   Read mode

Post time 15-1-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
1) jumpa sepupu seronok
2) makan dalam dulang ramai2
3)/makan durian sampai muntah Sekarang bercatu sbb mahal
4) air perigi air kolah yg sejuk
5) panjat pokok main lopak pasir angsa itik tanpa risau kencing tikus Dan penyakit bahaya lain
6) sayur kampung banyak bersepah2 skrg beli dah mahal
7) jemur kasut bawah petiais
8) pergi pantai seluk pasir jumpa remis lokan berbaldi2 skrg x dpt
9) pergi menjala mengail dapat ikan byk skrg susah dapat
10) mercun Dan bunga api 2 beg
11)selalu takut2 hantu jika jalan mlm skrg takut perompak
12) majalah ujang gila2 newspaper buku Enid blyton siri salma Conan
13) menonton TV sangat teruja, nyanyi 2 TV series Dan drama yg best. Zaman skrg kurang best
14) film hantu fredie sangat seram
15) eletrik xde pakai genset. Buka radio yg ada syair cerita classic. Juga radio siarkan perlawanan bola sepak. Radio thr lawak Dan permintaan lagu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:24 PM | Show all posts
Edited by mr_base at 15-1-2019 11:25 PM

Sudah semestinya zaman kanak-kanak. tak payah pikir pasal kena byr bil bulan2 n segala hutang. tengok gambar syukur aka Mowgli Malaysia rasa mcm nak berhijrah ke kampung..jeles sangat.
sumber : http://www.diaridunia.net/hibura ... gerah-antarabangsa/




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori paling di rindui tentunya masa kecik2 dlu..main ngn kawan2..xpyh risau hal2 keduniaan ni,asyik dengan dunia sendiri..best sgt.dpt spend time ngn kawan & ahli keluarga tanpa sebarang gajet..mmg terbaik

Kualiti time

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 02:58 AM | Show all posts
memori zaman kanak-kanak sebelum masuk tadika, tinggal di kampung bersama kedua2 mendiang atok dan nenek.
masa tu ai, adik dan emak selalu ikut dia org ke kebun dan sawah - kekadang bermalam kat situ, setakat ditemani cahaya lampu pelita... tetap rasa seronok.
ada masanya ai temankan nenek ai pergi jual bakul mengkuang dan bemban di kaki lima. nenek ai cerita, pernah org tak beli pun bakul dia tp murah hati bg duit sbb kesian tengok ai duduk tercongok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 08:42 AM | Show all posts
masa uni.. sbb ada geng yg best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Memori zaman kanak2, zaman kesatria baja hitam, zaman gaban, zaman meoro attack. Kalau la boleh naik mesin masa balik ke zaman tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindu sangat memori dengan arwah. Susah nak gambarkan. Untung pada yang masih ada mak. Please pay a visit to them.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 09:50 AM | Show all posts
Kenangan dgn arwah tok & wan,  masa cuti sekolah selalu habiskan masa kat umah arwah, boleh berkubang dalam sawah, tangkap ikan, main pondok2, naik basikal keliling kpg dgn wan, kadang2 tlg tok anyam tikar mengkuang...

habes sek, blk umh siap2 g mengaji Al quran, belajar ngaji kat kpg best, abes ngaji blh main, lg awl habis,  lg lama ko blh main. Dlu2 sbgai upah, ktrg tlg isi air dalam tempayan ker, tlg keringkan padi,  x mcm skrg semuanya pakai duit.

bulan puasa yg paling best, menyibuk nk ikot p surau solat tarawih, tp x solat ponnn, plg x blh lupa, teman ayah buat kuey raya    


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
1. makan ais kepal
2. main layang2 buat sendiri
3. main2 balas kad raya
4. rekod lagu kat radio guna kaset
5. makan gula2 kapas
6. tunggu pakcik karen utk hidupkan electric. bila nmpk pakcik karen happy gila sbb dpt tgk kartun
7. gi sekolah naik beskal
8. petang2 tggu org lalu bawa bakul nk beli karipap
9. tggu motor eskrem or van roti lalu
10. pagi raya sbb tue time nk kumpul duit. dpt 50sen dh rasa besar sgt nilainya
11. blh guna duit 1sen blh dpt beli gula2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:18 AM | Show all posts
dah tentula rindu zaman kanak2.main gasing.main guli..berkubang dalam parit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 03:14 PM | Show all posts
memori paling i rindu:

1. makan masakan arwah mak i, laksa n soto ayam. x jumpa dah mana2 yg sama rasa mcm yg arwah mak i buat skrang.
2. zaman dating dgn bf (sekarang husband) zaman uni dulu.
3. zaman sekolah rendah, jadi star dkt sekolah sbb sentiasa top 3 dlm kelas. tiap2 tahun naik pentas dapat piala. haha. rindunya la hai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:26 PM | Show all posts
Memori zaman masih ada atuk & nenek. Sekarang both grandparents belah my parents dah takde. So tiap kali raya dah takde rasa apa2. Kdg2 tak balik kampung pun bila raya. Duduk jela kat bandar ni..Tak rasa excited nak raya. Bila dah takde dorg family2 yg lain pun dah ada plan masing2. Dulu ada atuk nenek masing2 priority nya pada dorg. Dulu ada atuk nenek, paling tidak 2-3 bulan sekali balik jenguk dorg. .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang paling iols rindu zaman kanak2 of course. Kije main jah.. petang2 main sorok2, lumba beskal sambil lepas tangan -- rasa hebat sangat dah kihkih.. pastu main teng teng, main lompat getah zero point eh banyak lagi lahh.. kalau kat sekolah permainan wajib adalah berebut tiang haha

Kalau balik kampong, selalu masuk kebun carik buah dalam kebun.. tapi iols bahagian kutip jah la.. setakat panjat pokok rambutan yg rendah2 tu boleh la tinggi2 i is gayat pastu tangkap ikan kat tali air.. oh seronoknyaaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman budak2.. Wlpun tak seindah mana.. Aku tetap rindu.. Main layang2, main kejar2 dgn jiran.. Yg paling tak dilupakan, bedtime story sblum tdo dgn ayah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Memori indah yang segar diingatan:

1.  Pergi mengaji

- kami anak-anak kampung mengaji disebelah malam dirumah Tok Lebai.
- masa tu tak ada lampu jalan, jadi kami bawa pelita atau andang dari pelepah kelapa yang tua
- paling seram  kalau hari hujan, pelita dan andang basah.  Apalagi, kami berlari laju-laju dalam gelap meredah hujan
- paling seronok bila Tok Lebai buat kuiz berkenaan hukum tajwid, solat, puasa dan lain-lain.  Berebut-rebut kami menjawap.  Walau tak ada hadiah, ilmu yang kami dapat kekal diingatan hingga kini.
- Alhamdulillah, kali pertama saya berjaya khatam Al Quran ketika berumur 11 tahun, dan ulang khatam lagi beberapa kali dibawah bimbingan Tok Lebai.


2.  Permainan kanak-kanak

-  Saya mengikut bermain apa saja permainan yang sesuai untuk  budak perempuan, bersama sepupu dan kawan sekampung
- main jentik getah - stok getah sampai ke siku,  di kedua-dua lengan....kayo sungguh rasanya
- buat kereta dari tin susu - sampai luka-luka tangan nak tebuk tin susu
- main baling tin - yang ni saya memang terer
- main kapal kertas - bila musim hujan kami memang berkumpul dalam parit, ada pertandingan kapal kertas
- batu seremban
- main masak-masak - yang ni fail teruk, beras nya dah kembang dalam periuk, tapi api pulak tak hidup-hidup....

3.  Pergi kenduri

- Kami memang rajin bila ada orang kenduri
-   Dulu-dulu kan tak ada katerer, kami lah tukang basuh pinggan mangkuk.
- Seronok , sebab dapat upah - telur rebus je pun, tapi sedap je bagi kami...

4.  Main dalam sawah

- Selepas musim menuai, kami seronok menangguk  ikan didalam sawah.
- Bukannya dapat ikan sangat pun, tapi berkubang dalam lumpur beramai-ramai tu yang paling seronok.

Rasa sangat beruntung dapat melalui pengalaman di zaman kanak-kanak yang sungguh indah dan ceria.








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-1-2019 11:48 AM
memori dengan kedua parents...sebab dah tiada kedua-duanya...

Salam takziah @seribulan stay strong!

Comments

Thanks :)  Post time 20-1-2019 08:51 AM
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu zaman kecik2, boleh bangun awal pagi time subuh. Sementara tunggu bas sekolah awal pagi, mak pasang radio yg ada dialog drama, apetah nama siaran tu..

Lepas tu,suka kira senamrobik kat radio... 1...2..3..4..5..6...7..8.. 8 lagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 12:10 AM | Show all posts
of course zmn kanak2 dulu..
zmn tgk tv hitam putih, berkubang dlm parit, main rounders,  memancing etc..
zmn masuk kebun kait buah koko, jual koko...

zmn duduk asrama
5 thn duduk asrama, mcm2 cerita
cite hantu susu, hantu jepun, time takde air g mandi sg blkg sekolah..heaven sungguh


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Memori zaman kanak-kanak. Ayah I anggota tentera. Meriah sangat kuarters tu dulu. Petang-petang mesti pegi main di padang permainan dengan kawan-kawan. Main kejar-kejar. Pagi- pagi sebelum pegi sekolah mesti kena tolong mak meniaga jap. Mak meniaga kuih dan nasi lemak dengan kawan dia. Pagi-pagi pukul 6.30 gitu I la kena pegi jaga stall tu. Sorang-sorang okey sementara mak I dengan makcik tu turun bawah meniaga. Masa tu umur dalam 8-9 tahun. Memang kalut orang ramai, mostly army and airforce. Budak sekolah pun ramai. Kuih dan nasi lemak mak I is to die for. Memang cekap kepala otak I congak harga kuih dengan kira baki wang lagi. Orang memang berkerumun. Semua nak cepat sebab nak pegi kerja, pegi sekolah. I hari-hari mencuka sebab I pengawas, hari-hari sampai sekolah lambat. Tapi sebenarnya taklah sampai masa dah bunyi loceng pun.Sekolah dekat je jalan kaki 7 minit dah sampai. Sekarang kuarters tu pun dah sunyi dah takde orang sebab ada kuarters baru. Dengar kata bangunan kuarters tu pun dirobohkan, dah jadi semak samun. I kerap jugak mimpi yang I duduk di kuarters tu lagi.

Memori zaman sekolah rendah especially darjah 5-6 best jugak untuk dikenang. Zaman tu carefree sangat. Enjoy zaman kanak-kanak dengan kawan-kawan. Weekend je naik basikal pegi rumah sorang kawan ni. Rumah dia besarr dan ada pelihara ayam gajah, ayam biasa, arnab dan apa lagi tah. Nak pergi rumah dia kena lalu ladang getah. Sebelum ladang getah tu tak silap I ada kawasan kubur, so kami ni mesti pecut kayuh laju-laju bila sampai je kat kawasan ada kubur tu. Padahal tak nampak pun kuburnya sebab tersorok sikit. Pastu kalau musim hujan, mesti banyak cendawan dan kulat tumbuh kt pokok getah yang tumbang. Zaman ni jugak ada cinta monyet. Hahaha tapi takdela dating macam budak sekarang. Cuma akan saling kenenkan antara satu sama lain. Something like Hawa love Fuad, benda ni tulis besar-besar kat papan hitam. Pass surat. Silly stuff like that.  Masa ni I ada tok angkat. Anak bujang dia lelaki, dah macam pakcik I. Kerap jugak kami sekeluarga pegi rumah tok tu. Anak tok I ni suka pasang radio. Masa tu tengah hits lagu Jika, yang Melly Goeslow nyanyi tu. So sekarang everytime I dengar lagu ni, mesti I rasa macam I kembali ke zaman tu, it feels so beautiful and nostalgic. I darjah satu dah ada kakak angkat 6 orang!

Lagi satu zaman form 6. I loveeeeeee those memories. Selalu stayback kat library. Pukul 4 petang baru balik rumah. Selalu usha adik-adik form 5 yang hensem2. Dorang pun usha kakak- kakak ni balik. Astaga hahaha. Dengan cikgu memang rapat. Yelah budak paling besar kat sekolah kan. Masa tu still beruniform sekolah. This was 10 years ago. Ahh memories.

Zaman uni pun ada keindahan tersendiri.
I suka bila waktu hujan gerimis. Bau rumput basah dan suasana tu it brings me back to the old times. How time flies! Cepat sangat masa berlalu, setahun tu kejapp je. So let us cherish and appreciate every single moments we are living!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 11:13 AM | Show all posts
memori zaman bujang . leh g mana2 sesuka hati. skang kena mintak izin somi
nak g mana2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2019 02:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Memori zaman sekolah rendah n menengah..
Dimana hidup pada zaman tu semua suci murni je..
Juga rindu zaman hari raya yg meriah. Kenduri bergotong royong, zaman surat menjadi pengantara..zaman majalah ujang n gila2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2019 12:26 PM | Show all posts
Moment yang paling dirindui....

Arwah nenek meninggal dalam dakapan kami semua adik beradik..
Setiap kali trip family (family iols sahaja).. kami akan bawa nenek sekali..kemana saje..

Jun 2012...
Family trip kami Jelajah Borneo 7hari 6mlm.. Kami mulakan trip kami dari
1. Miri, Sarawak
2. Brunei (laluan darat)
3. Labuan
4. Kota kinabalu (naik ferri dari labuan)

Arwah nenek mmg mcm tak sihat tapi before amik nenek kat kg dah tanya banyak kali boleh pergi tak ni? nak ikut? nenek kata dia nak ikut n takde siapa paksa waktu tu.. kami faham nenek dah kurang sihat.. tapi dia kata dia boleh lagi nak berjalan.. kami happy sangat waktu tu... seronok nenek ikut lagi kami jalan2...

tapi condition nenek mmg tak okay,, batuk2 sepanjang jalan.. cepat penat.. yang sedih sikit kalau kami jalan2 nenek duduk dalam van je.. hmmm cuma masa dekat miri nenek larat nak ikut kami jalan ke area situ...dari Labuan kami bertolak ke KK jam 2ptg lebih kurang..


5 pm
sampai di KK .. tour guide dah tunggu kami kat jetty n terus bawa kami ke homestay sebelah Apartment Marina..Bermula episod sedih kami sekeluargaaa..

5.15pm
Turun dari van , nenek minta iols pimpim tangan dia.. iols mmg pimpim tangan nenek samapi ke dalam bilik...suruh nenek duduk dekat sofa dlm bilik.. rehat dulu sementara nak tunggu asar.. iols masuk bilik sebelah.. rilek2..baring2..a few minutes mcm tu...rasa baru nak keluarkan barang dari bag nak siapkan baju utk malam nanti..

Tetiba kakak dari bilik nenek jerit minta tolong... guess what nenek dah meracau.. dia kata sakitt.. sakitttt.. iols mmg terkejut.. jammed otak tak boleh fikir nak kena buat apa..

mak surely dah nangis2 cakap nampak tak semua orang dlm ni.. nenek mmg tak give us response langsung cuma dia cakap sakitt.... bila mak n kakak ajar sebut nama ALLAH nenek ikut like she dah boleh sedar.. but constantly weolss terus bacakan selawat,, istigrfar n mengucap selagi nenek boleh dengar n ikut.. benda2 lain dia tak kan response... mak picit kaki nenek.. kata kaki nenek dah sejukk sangat yess mmg sejuk sangat.. mak cubit2 pun nenek tak rasa apa..  

5.30pm
kakak & abang dah call ambulance but theyols turun dulu cari klinik berhampiran kat apartment weols tu..tapi tersangatla lama...

6.00 pm
sampai nenek terus betul2 tak sedar mata dia tutup weolss cuma harap dia cuma pengsan je.. sebab masing2 dah buat cpr utk nenek.. waktu tu mmg cemas sesangat... kami sempat pujuk nenek jangan pergi nenek kita nak balik esok.. jangan mcm ni nenekk. semua org dah under control... mak abang kakak n iols sendiri menangis minta jangan Allah tarik nyawa dia dalam kami tgh seronok dia dgn kami...

6.20 pm
medic sampai... doktor dari hospital terus check nadi nenek.. but then he struggle nak selamatkan nenek.. almost 1 hr dia buat idk what to call that machine (yang letak dekat dada n pump out) i guess mende tu sakit sgt kalau buat... but we have tooo ..

truly first 1/2 hr buat,, doc kata dah nenek dah takde.. tapi mak suruh buat lagi .. then doc kata sy buat but after 20minutes kami akan stop. Bilik kami mmg bunyi orang menangis n syahdu sangat waktu tu..mmg tak boleh bayang apa nak buat...

after 20min mmg nenek takde, doc taknak teruskan lagi.. n suruh kami semua redha n terima pemergian nenek..  yupp Nenek meninggal dekat kk waktu kami tgh gembira spend time waktu bersama n tak sangka sekelip mata Allah tarik kebahagiaan tu..  nenek pulang dengan kami 6pg esokknya tapi nenek duduk dalam cabin.. sepatutnya kami balik semenanjung 6ptg esoknyaa tapi kami terpaksa balik 6pg esoknya....sebab tu kami pujuk nenek jangan pergi dulu,  tinggal esok je waktu kami habiskan trip jelajah borneo ni dgn nenek..

Mmg kami rindu sangat pada nenek dalam waktu yg sama bersyukur nenek meninggal di sisi pangkuan kami adik beradik... yaa trip adik beradik semua ada waktu ni... MAK , KAKAK, ABANG, & I sendiri... bayangkan nenek meninggal waktu yang sama tapi di tempat lain (kampung) takde orang dengan dia, takde org tahu bila waktu kematian dia...

Sentiasa bersangka baik dengan aturan ALLAH... Terima kasih juga YA ALLAH sebab pinjamkan nenek kepada kami sehingga akhir nafas dia..

RINDU ARWAH NENEK YAM <3

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2019 12:29 PM | Show all posts
semestinya rindu nak patah balik ke zaman kanak2. duduk dgn arwah tok, jadi cucu kesayangan arwah.  mmg memori yg sangat indah...alfatihah utk arwah tok...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 03:34 PM | Show all posts
1) pergi taman dpn barber shop sambil arwah ayah potong rambut
2) makan aiskrim cornetto yang sesekali je dpt during my childhood n we will asked our mother to eat the peanuts n choc part on top. coz we all suka vanila je
3) rumah sewa kat kampung di pekan P.P yang mula2 yg iols ingat
4)hari jumaat during our teenage years..rutin jumaat bfast then my mom will start preparing for lunch n hari jumaat biasa my mom masak yg best2 n waiting for my late father to come back frm solat jumaat n eat lunch together
5) car ride with my late father n mother. ronda2 melawat kawasan
6)hari raya yang full with all siblings..skrg ada yg dah kawen ade yg xdpt cuti masa raya
7) My late aunt's cooking. especially her nasi dagang
8)my uni times coz i enjoyed it the most
9) sleeping over at our umah sewa with my bff then we will went for midnight movie
10)stalking, n ranting out about bf with my BFF

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 01:41 PM | Show all posts
seribulan replied at 15-1-2019 11:48 AM
memori dengan kedua parents...sebab dah tiada kedua-duanya...

takziah mod..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046505s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list