CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: KILL_NANCY

[Pelbagai] [SYV 006] Laaaa UiTM je? Laaaa GIAT MARA je? Duhhh

  [Copy link]
 Author| Post time 9-3-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 9-3-2019 06:02 PM
Saya tidak memandang sangat institusi pendidikan yang diwakili..
saya lebih memandang kepada attit ...

sampai mak masuk iv room.amenda.boleh ya gomen macam tu?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-3-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
@missfadh

@fixit
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 06:49 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 06:36 PM
sampai mak masuk iv room.amenda.boleh ya gomen macam tu?

Gomen for sure kena halau...Yg i pegi SL1m ni, i join dgn GLC..
Dh mak dia nk jugak masuk, cnfrm la bdk tu x dpt..budak lelaki yaa
Ini yg kita softskill.. Dr segi akdemic, ramai ja student cemerlang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Pendapat chempaka, kemahiran seseorang graduan bukan terletak pada ranking sesebuah pusat pengajian. Apa yang dibelajar di universiti itu hanyalah teori semata-mata. Kebiasaannya teori-teori ini lebih kurang sama walaupun dari berlainan institusi. Teori-teori ini tidak semua akan digunapakai ketika kita bekerja. Ia setakat membantu seseorang itu faham perkara asas satu-satu bidang. Contoh graduan lepasan Akaun. Mereka hanya tahu perkara asas mengenai akaun namun mereka sendiri tidak tahu apakah kemahiran sebenar yg akan menjadikan dia seorang pekerja yg cemerlang.

Apa yg chempaka nak sampaikan adalah kemahiran itu bukan sahaja terletak pada apa yg seseorang itu belajar di pusat pengajian. Kemahiran ditimba sepanjang bekerja dan dicapai melalui pengalaman mengendalikan satu-satu kerja. Lebih lama pengalaman bekerja, lebih bagus seseorang itu.

Jadi majikan sepatutnya lebih bersikap terbuka dalam memilih. Tidak perlu terlalu mendiskriminasikan seseorang dari pusat pengajian yg berbeza. Majikan perlu lebih adil melihat seseorang itu secara sama rata tanpa membezakan produk-produk keluaran pusat pengajian yg ada.

Mungkin ada majikan yg sudah pun lebih open ketika memilih especially syarikat yg mempunyai turn over yg tinggi. Namun tak dinafikan masih banyak majikan yg bersikap pilih kasih sama spt yg kawan-kawan bincangkan diatas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 06:54 PM | Show all posts
Zaman i apply keje dulu, i dpt iv dr 2 agensi.. Zmn ni mmg i tgk Uni mana you pegi main peranan, depends pada KP agensi tu.. I dpt offer drp agensi yg sama Uni dgn i, and majority intake dr Uni yg sama. And agensi lg satu, from another Uni.. Suratan atau kebetulan, i tatau kebenarannya... Cuma i  dpt credit dr panel, you're well prepared..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 9-3-2019 06:49 PM
Gomen for sure kena halau...Yg i pegi SL1m ni, i join dgn GLC..
Dh mak dia nk jugak masuk, cnfrm  ...

tak payah gomen.mana2 pun kena halau.sebab tu kena ada points yang boleh kita scan potential calon tu.prepare tricky questions.kadang2 kelulusan ada tapi tak kompeten pulak.pandai bercakap tak tentu lagi reti bekerja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-3-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 06:27 PM
discrimination, lower pay, some of the hurdles facing private/lower-ranked university grads .... p ...

you got your point there TT, perspective/stand employers memang mostly tak nak buang masa (the more you delay, the more you lose) and nak hire yang boleh adapt cepat.. hence ada filtation macam yang TT cakap earlier (internship) or maybe probation.. Kalau myself employer pun akan do the same thing, I would want to invest on something yang promising.

Both sides kena take part sebenarnya kan..

Graduates kena equipped themselves.. Esp part communicating skills, untuk interviews. Kawan yang one of interviewing panel shared, ada this one candidate, before masuk the room.. they had high hopes sebab dari O***rd dengan first class tapi cara dia jawab soalan tu.... Krik krik. Lack of confidence, which they considered a potrayal of 'incompetency' and macamana nak lead.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 06:58 PM
tak payah gomen.mana2 pun kena halau.sebab tu kena ada points yang boleh kita scan potential calon ...

ya ampun yang latter part tu..sakit kepala! Pandai goreng tapi hasilnya....orang lain yang jenuh nak cover.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2019 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul. Good qualification from good university pon tidak menjamin seseorang itu punya character yg bagus. Tapi ia sgt membantu seseorang itu dipilih utk menghadiri temuduga. By the end of the day apa yg diperlihatkan masa temuduga - the convincing factor itu akan ditimbangkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 9-3-2019 10:49 AM
Gomen for sure kena halau...Yg i pegi SL1m ni, i join dgn GLC..
Dh mak dia nk jugak masuk, cnfrm  ...

Like seriously? Maigaddd. Sapa yg nak kerja benornya ni? Mak atau anak?

Kalau setakat teman but tunggu luar ok lagi boleh terima. Kalau dah masuk sekali iv room tak tahu nak cakap apa.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini pandangan peribadi saya yer....Minta maaf andai ada yg tidak setuju
Sebagai sorg penginterview dlm bidang automotive benda INI sering berlaku pertingkahan antara kami,bukan sebab sijil yg mereka ada tapi apa sikap mereka semasa di interview...pihak management selalu mempersoalkan kenapa kami selalu ambik students diploma dr ijazah walaupun jawatan tu mmg untuk ijazah...sbb nya kenapa pihak syarikat/department kami perlu bayar gaji yg mahal utk ijazah sedangkan hasil and Cara kerja diploma lagi kemas,cantik, tersusun n ikut dateline yg syarikat tetapkan. Sebelum2 ini kami selalu ambik staff yg ada ijazah baik yg ada pengalaman atau pun tak TETAPI hasil kerja hampas kelapa busuk. Sikap mereka bila dh confirm akan keluarlah belang2 yg di sembunyi kn pas tu akan resign bila company br call utk feedback rupanya minta gaji lg tinggi dan ckp kerja ikut skop yg pihak kami tetap.Tp bkan kami tutup rezeki org n sikap tu berterusan sehinggalah mereka lompat2 company yg lain.
Berbeza dgn diploma bg sy cara mereka adopted suasana dan mengikut arahan gt bagus. Dan dlm department sy kebanyakkan tiada yg ada ijazah serta candidate ini yg akan berkerja lama dgn Kita.....
Itu sebab masa interview saya hanya pandang sijil utk tahu mereka belajar dimana sampai mana itu sahaja..yg lain kami akan uji mereka berdasarkan attitude semasa interview dan pensediaan mereka utk bekerja dgn kami.
Ada juga masa interview tu cakap semua boleh semua ok semua tahu tp bila kerja pun hasil hampas ....gebang je lebih yg geram kerja 2 Hari lari sbb dpt better offer.....
So  bukan sijil ukuran untuk berjaya tetapi adalah attitude candidate itu sendiri untuk berkerja.
Dan kita sebagai yg ada pengalaman kerja tak usahlah membanding2 kan ada ijazah ke diploma ke sijil ke spm ke atau university mana belajar politeknik mana atau sekolah mana belajar. Itu semua tak penting yg penting attitude semasa bekerja...
Just 2my Sen.....jgn marah yer
Keep smile

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 9-3-2019 12:21 PM

tq tag mod.

I don't agree at all. Qualification ni is a must and a bonus but not agree if u think only qualifications will bring u  far.

Persepsi mengatakan which U and college maybe wujud bila ada candidates yg x excellent in communication and x confident during interview  so wujud isu.. dari mana u belajar tu mainkan peranan

I percaya pada pendidikan dirumah juga penting, jati diri dan how seseorang tu dibesarkan.. so dimana dia belajar adalah bonus dan kelebihan yg dia ada utk menjadi terbaik xkira dia pelajar politeknik ke kolej ke atau kemahiran sekalipun

Untuk berjaya individu tu sendiri kena ada sikap yg menonjol. Rajin belajar dan i selalu percaya pd General knowledge and common sense selain academically. And sedikit karisma and luck

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisenyum replied at 9-3-2019 08:07 PM
Ini pandangan peribadi saya yer....Minta maaf andai ada yg tidak setuju
Sebagai sorg penginterview  ...

jangan risau siti.thread ni dibuka untuk tukar pendapat bukan untuk berdebat.tiada siapa yang salah.cuma tu lah .... cuma .... hmm



pernah dengar perenggan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 9-3-2019 09:07 PM
jangan risau siti.thread ni dibuka untuk tukar pendapat bukan untuk berdebat.tiada siapa yang sala ...


Sory
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Chempaka pernah temuduga calon utk jawatan pegawai. Ambil contoh dua calon depan mata - seorang lepasan ijazah dgn pengalaman 1 tahun dan satu lagi hanya sekadar sijil politeknik dgn pengalaman kerja 3 tahun.

Masa iv apa yg chempaka nampak si lepasan sijil politeknik itu yg lebih menonjol dari lepasan ijazah. Soft skills dia lebih menarik compared to the other one. They way dia menjawab soalan, how he engaged with the topic lebih meyakinkan.

Si lepasan ijazah pulak macam kaku - sepuluh patah ditanya - 2 patah dijawabnya. Tak padan dengan expected salary yg tinggi dimintanya.

Contoh ni dah biasa dilihat dlm mana-mana sesi temuduga. Infact macam-macam situasi kita boleh jumpa. Apa pun bukanlah maksud yg ada good education background itu tidak bagus. Begitu jugak disebaliknya. Sebab itulah majikan perlu lebih bersikap terbuka memilih calon utk ditemuduga. Selebihnya masa sesi temuduga jadi titik menerima atau menolak seseorang itu.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Because ada diskriminasi macam ni lah kebiasaannya senior2 dr institusi yg sama yg ada bekerja kat sesebuah syarikat tu akan ada preference utk ambik adik2 junior bekerja bawah diorg. Its a normal practice.
Tapi kan... Iolls bukan nak cakap apa la.. Skrg ni xyah lah nak label2 sgt budak2 ni grad dr mana. Yg penting attitude diorg bila nak bekerja tu. Belajar dan bekerja is a totally different thing. Especially pulak yg dpt keje bidang lain dr belajar.
Actually kita ada para graduan yg cerdik pandai tapi tak street smart atau savvy. Attitude pun ke laut dalam sgt.
I've encountered a lot of grad under Mgmt Assct progfam. They are all brilliant on papers tp bila suruh keje mmg tak boleh go langsung. Dah tu x nak bertanya dr org2 lama. Then complain kata org lama x naka ajar. Dude.... Bila tanya kata everything ok coz ur too proud to say u dont know and bila u quit u kata u tak dpt kerjasama n senior xmau ajar u keje. Macam2 lagi perangai budak zaman skrg cari keje. Mmg sebenarnya level of unemployment yg teruk skrg ni because of their own attitude. Susah sikit je blah... Susah sikit tukar keje....baru keje x puas hati gaji x beaar. Keje pun tak tau buat..
Sorry iols membebel kat sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-3-2019 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisenyum replied at 9-3-2019 08:07 PM
Ini pandangan peribadi saya yer....Minta maaf andai ada yg tidak setuju
Sebagai sorg penginterview  ...

macam siti saya assumed awak HR mungkin.maaf kalau salah.

sebagai interviewer macam mana awak handle recruiters semua tu.apa kaedah awak pakai nak detect diorang ni penipu atau poser?

complaining about their previous job.ni jawapan yang sangat tipikal bila kita tanya reason diorang berhenti.siti rasa rimas tak bila ada recuiters yang terlalu banyak complaints, critism senang cerita banyak negative review tentang syarikat lama diorang?

macam siti ada tak terjentik hati untuk bersikap favoritism seperti yang saya ulas di atas?lebihkan poli?atau lebih kan ikbn?UTHM?UTEM? dan lain2 ....

penting ke untuk interviewer tahu tentang micro expressions, eye contact, nose touching/mouth covering, the eye movements, body posture?

jika tidak keberatan boleh kongsikan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
kellykemah replied at 9-3-2019 10:13 PM
Because ada diskriminasi macam ni lah kebiasaannya senior2 dr institusi yg sama yg ada bekerja kat s ...

terima kasih.tepat ke dahi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan di universiti shj
Semua diskriminasi ni bermula seawal kanak2 melangkah ke sekolah
Kecenderungan melabelkan sekolah dgn pelbagai pangkat-sekolah kluster,sekolah cemerlang,sekolah bestari dll. Menyebabkan minda ibu bapa sendiri terpengaruh.

Masuk sekolah menengah
bebudak pula masuk sekolah yg lagi pelbagai pilihan.
Kau mesti bangga nak sebut mrsm, sekolah berasrama penuh, dll bila jiran tanya anak bljr kat mana nak2 lagi bila keluarga jauh dtg bertandang.

Masuk universiti pula kitaran ini berterusan
Nak2 lagi akhir2 ni
Kedudukan universiti terbaik di malaysia setiap tahun digembar gemburkan. Ini antara lain faktor yg menyebabkan isu ini.

Bdk2 lepasan spm yg kurang dalam akademik pula masih diberi peluang tapi dikumpulkan dlm satu inatitusi berasaskan kemahiran. Jadi persepsi itu masih ada.

Apa yg penting, jangan gembar gemburkan di media online atau bercetak mana2 sekolah yg kurang popular seperti thread ni dan thread bdk uitm je?bm dh la.

Cukuplah sesama bebudak ni dh rasa down dgn persepsi jiran dan keluarga secara live. X byk, sikit mesti ada bila mak cik pak cik selamba ckp tnpa niat. Oo xxx je.. Si polan pula di xxx.

Utk majikan pula, tpulang mereka nak pilih yg mana
Tp jika judge based on institusi, kena fikir, yg nk keja ngan awak manusia. Bukan status institusi yg mereka wakili.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Sepet..title senior engineer. Grad letrik dari uta* iols praktikal. Sbbkn dia poyo iols tnya soalan simple, ape beza transistor A dgn B, depan sepet2 y lain dlm bilik engineering. Dia punya xleh jawab smpai malu smpai dia bengkak dgn iols, bile terserempak mesti lari. Carik point iols tp xdapat sbb keje iols flawless

2. Budak trainee jgk sama mcm iols time tu, dari p***
Pengetahuan sgt fail ttg sensor, actuator, robotic, automation, plc, circuit, system smua dorg xtau sdgkn benda tu sgt common kt tmpt iols belaja. Bygkn test pen nk check karen kt body machine pn dorg xpnh tau..dorg just igt test pen jolok plug 3 pin jah..otomatik iols jadi lecturer kt tmpt praktikel tu.

3. Rakan sekerja dari ut*
Hopeless..sama ada knowledge kosong atau pemalas nak mampus. Tapi sembang mmg A, dia la tau semua walau teori kelaut dalam. Keje dia keje kau, keje kau keje kau

Yer..tmpt belaja contribute knowledge dan skill fresh grad 60% dan 40% dari attitude sndiri
Kalu attitude rajin tp tmpt belaja xde teknologi dan silibus up to date, mmg blurr la korg kt alam pekerjaan nnt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 11:46 PM GMT+8 , Processed in 0.076673 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list