Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9791
View
220
Reply

DIY BUSINES IDEAS

[Copy link]

Author: adila39       Show all posts   Read mode

Post time 16-3-2019 05:34 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 15-3-2019 04:53 PM
alah sakat sikit je.

cantik kerja tangan FC.dah boleh buat kelas sendiri dah ni.buat syllabus ...
aaaaaa tau pun ha kalo dah adik dia ni merajuk



Ada ja buat kelas tapi pree ja. Walaupun tau ramai yang buat kelas yang sama dengan kadar Rm400 keatas untuk satu sesi kelas yang sangat simple. Dan bahan asas nya dier rang jual kepada peserta.. Tapi kelas yang FC buat .. mengajar sekali cara membuat bahan asas.

Rasa rugi?

Tak .. Sebab apa yang FC dapat ni pun pemberian dari NYA. Rasa gembira dapat membantu orang lain yang lebih memerlukan ilmu ni.

Dalam banyak banyak .. ini yang paling FC sayang nak lepas kan ..
aq4.jpg

aq6.jpg

aq7.jpg

aq8.jpg

aq9.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 05:39 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 15-3-2019 08:16 PM
FC guna gam F6000 tu ke utk kerongsang?
Tak ..
FC guna Clay yang FC buat sendiri.

Air Dry Clay ni FC buat 3 jenis
1. Hard - Selalu untuk benda patung-patung / figurine
2. Medium untuk hampir kesemua kraf clay
3. Extra soft - untuk gam mengegam .. untuk buat rumput .. buat icing dan banyak lagi.

Meh la sis!!~ Kongsi kongsi idea .. FC tau sis sangat kreatif dan banyak pandangan dan pendapat boleh kongsi kat sini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 05:54 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 15-3-2019 08:31 PM
Baca kat CI, pengusaha batik melahirkan kebimbangan dengan kebanjiran batik dari Indonesia yang jauh ...
Mass product dan Hand Made tak boleh nak d sama kan sama sekali ( ini merujuk kepada kalau yang membuat nya menjaga mutu ) sebab dari China kebanyakan nya mass product. Buat banyak banyak sekali.
Ramai pembeli ( ni kata kata pembeli tetap FC ) akan sanggup membeli walaupun mahal sebab tak kan sama kat memana pun walaupun orang yang sama membuat nya.

Yang penting tu la .. jaga quality .. jaga kekemasan.

Semoga maju jaya dalam perniagaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 05:59 AM | Show all posts
Dunia Decoupage pun boleh menjana pendapatan untuk yang berminat ..

Antara yang FC pernah decoupage kan ..

dari ini ..
dc6.jpg


menjadi ini
dc4.jpg

Sesiapa yang minat boleh lah bertanya sebab FC ada buat Tutorial untuk Decoupage ni..
Tak perlu nak jadi Pro sangat pun ( cam FC la .. tak pro pun dalam decoupage ni .. tapi sebab hasil ni ada juga yang mintak buatkan )


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:02 AM | Show all posts
Decoupage lagi ..

dari kotak biasa .. ( bekas kipas ) menjadi
dc10.jpg

kertas tisu nya
dc17.jpg

dc19.jpg

Tada!!~

dc32.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:09 AM From the mobile phone | Show all posts
DIY MAGAZINE BOX


Credit photo from google
how-to-make-a-recycled-magazine-pencil-holder-11.jpg
99d94f0e8216d4b0f4877d1f41704938--recycled-magazines-old-magazines.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:10 AM From the mobile phone | Show all posts
DIY HAMPER FROM KAIN BATIK

niii sendiri buat
Screenshot_20190314_224405.jpg
Screenshot_20190314_224934.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 15-3-2019 10:02 PM
Decoupage lagi ..

dari kotak biasa .. ( bekas kipas ) menjadi

kak dila buat sekali je FC. tu pun guna newspaper.. and meja lama tu touch up
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni decoupage coffee table k dila buat few yrs ago. Satu tu kawan nak jugak beli. So jual la dgn harga yg main bedal je.
Screenshot_20190316_061716.jpg
Screenshot_20190316_061621.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni deco je... guna old books and bottle, pastu glue and spray
Screenshot_20190316_061701.jpg
Screenshot_20190316_061644.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ni paling rare.. botol coke je and left over paint
Screenshot_20190316_061603.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
So actually DIY business ni ada potential... to those yg betul betul minat.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:31 AM | Show all posts
Seronok berDecoupage ni sebenar nya .. cuma perlu kesabaran ..
Tangan halus .. tangan kasar .. tangan tak berseni .. boleh ja kalau minat .. MINAT tu penting
nak senang .. nak mudah .. susah sekarang ni sebab semua pun berkira - kira nak keluar kan duit
untuk tu cuba cari kelainan ..macam FC buat kali ni ..

Jom!!~ Menjana duit dengan DIY


dari ini .. petias terbuang

fm1.jpg

menjadi ..
fmm1.jpg

fmm2.jpg

fmm5.jpg

fm6.jpg

IMG-20180713-WA0036.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 15-3-2019 10:31 PM
Seronok berDecoupage ni sebenar nya .. cuma perlu kesabaran ..
Tangan halus .. tangan kasar .. tang ...

ooo.. rajin dah ni, since u full time. Mmg kena variety.

Ni icebox caner? Still boleh gunala ya? then decokan.. pastu jual gitu? or jika ada permintaan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:35 AM | Show all posts
adila39 replied at 16-3-2019 06:11 AM
kak dila buat sekali je FC. tu pun guna newspaper.. and meja lama tu touch up
Kadang minat tu la akan menjadi hobi yang boleh menjana wang

ada yang sanggup berabis beratus ribu juga untuk benda yang rare



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:41 AM | Show all posts
adila39 replied at 16-3-2019 06:35 AM
ooo.. rajin dah ni, since u full time. Mmg kena variety.

Ni icebox caner? Still boleh gunala ya ...
Macam FC bgtau ..
FC bukan full time dalam hand crafts ni ..
sekadar d beri kelebihan oleh NYA

sebab tu FC lagi suka berkongsi ilmu ni

Lebih focus ke bidang masakan .. katering


Petias tu memang jiran nak buang dah ..
Fc sekadar cuba cuba dan jadikan almari tempat simpan baju

tapi lepas dia tengok hasil nya jadi gtu ..
dia mintak nak Beli balik
Fc bagi pree ja .. cuma mintak dia bayar kan dengan cara kena beli balik tisu2 dan gam yang d guna kan .. dia kena beli bukan bagi duit
sebab kita malas .. malas sesangat nak keluar kalau tak perlu sangat


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:45 AM | Show all posts
adila39 replied at 16-3-2019 06:35 AM
ooo.. rajin dah ni, since u full time. Mmg kena variety.

Ni icebox caner? Still boleh gunala ya ...
FC buat banyak benda sebab cepat sangat boring kalau lama sangat dengan benda tu..
malas nak full time sebab dengan apa yang ada ni pun tak cukup tangan

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2019 06:45 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 15-3-2019 10:41 PM
Macam FC bgtau ..
FC bukan full time dalam hand crafts ni ..
sekadar d beri kelebihan oleh NYA

tq FC

Very good. Hope apa yg kita share ni boleh dimanfaatkan.. like triger idea pd mereka yg minat nak niaga part time.

Dah bangun ke belum tido? hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:54 AM | Show all posts
adila39 replied at 16-3-2019 06:20 AM
ni paling rare.. botol coke je and left over paint
DIY dari botol ni ada sorang abang tu ..
dia buat dan jadi duit .. dia buat jenis yang camni ..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2019 06:59 AM | Show all posts
adila39 replied at 16-3-2019 06:45 AM
tq FC

Very good. Hope apa yg kita share ni boleh dimanfaatkan.. like triger idea pd mereka yg m ...
bangun kol 2am tadi ..
pastu wat tempahan sorang mak datin .. antara pelanggan tetap
cerewet? yer
banyak kritikan .. dan kadang kala kena scrap everything dan buat balik tapi suka sebab anggap tu cabaran ..
i can ..


pastu rehat otak jap tengok2 C.I

pastu layan sini..
segan juga .. asyik2 FC jer tepek post kat sini .. tu yang tahan jari nak mengepost dari semalam lagi

Thanks untuk semua tacang




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090744s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list