CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4164|Reply: 19

Resepi Sup Tulang Merah (tanpa pewarna)

  [Copy link]
Post time 26-4-2019 12:26 AM | Show all posts |Read mode

Saya dah search resepi sup tulang merah singapura, tapi yg saya jumpa semua ada pewarna merah. Disini saya kongsikan resepi sup tulang merah tanpa pewarna. Fav keluarga saya dan rakan2 terdekat. Bila ada pot luck, special request utk saya sediakan menu ni. Keluarga saya mmg layan dgn roti sahaja. Roti gardenia pun jalan.. mmg sedap sangat. Cubalah.. resepi asal daripada periuktanah.blogspot.com. Ada sedikit yg saya olah secara tidak sengaja.





Resepi sup tulang merah (Singapore)

1 kg tulang- pastikan byk dagingnya. kalau ada gear box atau ribs lagi bagus

Bahan kisar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
(saya campurkan 2 sudu besar bawang goreng dan kisar sekali)- saya tersalah tgk resepi, tapi bila campur bwg goreng, lagi sedap


1/2 cawan sos tomato
1/4 cawan sos cili
1/4 cawan cili kisar/cili boh
1/4 cawan minyak untuk menumis
1/2 sudu besar tomato puri
2 sudu besar bawang goreng


Bahan sangrai dan tumbuk halus (1 sudu besar jintan manis dan 2 sudu besar jintan putih)



1 sudu teh serbuk lada hitam
Rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
Garam, gula secukup rasa
Air secukupnya


Cara

1. Rebus tulang dgn air secukupnya sampai empuk (Biasa saya rebus malam, esok pagi bila dh sejuk, saya kaut buang semua lemak2 putih yang terapung)

2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar, rempah 4 beradik hingga terbit bau wangi. Masukkan jintan yang ditumbuk halus, cili kisar/cili boh, sos cili dan tomato hingga terbit minyak.

3. Masukkan bahan yang ditumis ke dalam periukyang berisi tulang dan air rebusan.

4. Didihkan dengan api sederhana sehingga kuah menjadi agak pekat. Masukkan serbuk lada hitam.

5. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula.

6. Sewaktu dihidang, taburkan dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Sedap dimakan dengan roti atau nasi.

#credit periuktanah.blogspot.com



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-4-2019 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Thanks for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2019 04:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Lapar pulak di subuh hening ini
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2019 08:30 AM | Show all posts
wow
ringkas jugak cara penyediaanya
ada masa insyaallah nak cuba
tq ye TT
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-4-2019 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
sapeka replied at 30-4-2019 08:30 AM
wow
ringkas jugak cara penyediaanya
ada masa insyaallah nak cuba

Cubalahhh.... Tak rugi.. Sedap u.. Kalau nk adjust rasa ikut tekak pun boleh.. Biasa kalau nk rasa pedas2 sikit, sy lebihkan rempah2 tu.. Sy lg suka guna cili boh yg peket tu drp giling sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
terima kasih share. selalu tunggu bulan puasa sebab nak beli sup tulang merah sedap yg jual kat bazar ramadan jb
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-5-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih berkongsi
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 05:02 PM | Show all posts
tq tt for sharing
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-5-2019 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you TT for the good recipe, esok boleh cuba.. Malam ni rebus tulang dulu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2019 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
miarshya replied at 19-5-2019 06:19 PM
Thank you TT for the good recipe, esok boleh cuba.. Malam ni rebus tulang dulu..

Rebus jgn empuk sangat.. Nanti bila masukkan sos tu semua dlm rebusan daging, nak tgu kuah pekat pun ambik masa juga. If dh elok empuk daging, biasa i asingkan dulu tulang2, biar kuah dh betul2 pekat, baru i campur tulang dlm kuah merah.. Tak best kalau tulang dh terlerai dari rusuk (i mmg suka guna tulang rusuk)
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 12:42 PM | Show all posts
farlis replied at 19-5-2019 09:04 PM
Rebus jgn empuk sangat.. Nanti bila masukkan sos tu semua dlm rebusan daging, nak tgu kuah pekat p ...

Thank you sis.. nasib baik sempat adjust timing pressure cooker after baca your comment. Rebus awal sbb nanti nak buang if ada lemak-lemak tersebunyi....
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah sedapnya...klu campur tulang rusuk mesti sedap...tq 4 resepi...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 03:12 AM | Show all posts
...boleh jugak cuba resepi nie yang aku amik dari buku masak Zarina tapi ada ubah sikitlah ikut citarasa...

Bahan2 kisar tuk rebus tulang2:  

4 ulas bawang puteh . ]   dikisar
1/2 inci halia                    ]
2 batang serai dititik

Bahan2 tumisan:

Bahan2 nie dikisar dan tumis:

60 helai lada kering
2 biji bawang besar
2 ulas bawang puteh

Bahan2 lain:

Sos tomato 1/2 botol
Kicap manis 2-3 sudu makan
Rempah kari daging 1 sudu makan penuh
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan2 tuk dipotong dadu:

2 biji bawang besar
2 biji kentang
2 biji tomato

6 batang lada hijau...hiris kasar
1/2 bahagian kobis dihiris
kacang peas 1 tin

Rebus tulang2 sampai betul2 empuk isinya.....boleh tambah daging dari bahagian rusuk...bila dah empuk...ketepikan...

Panaskan kuali dan tumis bahan2 kisar tadi sehingga naik minyak...bila dah naik minyak...masukkan serbuk kari daging dan kacau rata...kemudian masukkan sos tomato...kicap manis dan masukkan sedikit air rebusan daging tadi...add in bahan2 yang dipotong dadu...bila kentang dah empuk...masukkan tulang2 dan add in gula dan garam...masak hingga kuahnya pekat dan akhir sekali masukkan kacang peas...

...selamat mencuba...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2019 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
blackmore replied at 21-9-2019 03:12 AM
...boleh jugak cuba resepi nie yang aku amik dari buku masak Zarina tapi ada ubah sikitlah ikut cita ...

Byk resepi lagi menarik. Tq for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:50 PM | Show all posts
sedap nampak ni. ada pernah tgk dlm ig sup tulang merah dia mmg merah menyala  perwarna,
i jenis cepat turn off sikit kalau bab makanan terlebih warna.

tq sharing, mst cuba resepi ni.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 02:23 PM | Show all posts
Puan, tumis sampai pecah minyak or terbit minyak?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2019 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohooo so tomato puree dan sos cili dan tomato tu yg jadikan dia naturally merah.. Thanks info
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
palmolive replied at 9-10-2019 02:23 PM
Puan, tumis sampai pecah minyak or terbit minyak?

Kalau sy dua2 tu sama je maksudnya.. Masak smpi cili betul2 masak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-10-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
lynakajang replied at 14-10-2019 04:21 PM
Ohooo so tomato puree dan sos cili dan tomato tu yg jadikan dia naturally merah.. Thanks info

Yes.. Cubalah... Member i duduk nz tu, tiap kali ada tetamu,  dia masak sup tulang merah. Dh jd signature dish dia..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama cari resepi ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 09:23 AM GMT+8 , Processed in 0.076025 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list