Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5120
View
166
Reply

[Budaya] Korang Pernah Tak Kerja Masa Hari Raya?

[Copy link]

Author: KILL_NANCY       Show all posts   Read mode

Post time 28-5-2019 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Penah.. Sebab dedulu keje shift.. Merasa la 2-3x raya kat tempat keje.. Slalu akan ada potluck & staff pon blh pakai baju raya..penah skali tu keje shift pagi so bantai sambung ot pulak petang tu.. Kalu tak kang mau meraung sesorg kat umah.. Lgpon ot time public dapat triple pay

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
X pernah tp pernah ponteng kje sbb nk balik raya.. apa kesah time tu kje hotel je pun... nk amek tindakan amek la n bkn smpai kna buang kje pun, bonus pun xde, so xdela risau psal kpi bgai ... plg kuat pun potong gaji...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 01:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah. Dlu kje kt kaunter .kaunter pulak x blh tutup. Kitorg gilir la tiap tahun turn sapa dpt cuti raya. Selalu budak baru kne kje. Hahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah. Dlu i kje kt kaunter. Kaunter pulak x blh tutup. So kne gilir la dgn other staff. Selalu yg junior kne kje time raya. Nasiblah.hahahs

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 03:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum ni xpernah..TAPIIIII TAHUN NIIII FIRST TIME KENE KEJE TIME RAYA

RAYA PERTAMA & KEDUA..CUTI KENE REJECT

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 04:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kj dulu sblum kawen.nasib kj shift so bos by kj shift mlm n blk pagi raya.tu pun raya haji.sekali tu ja.xmo dah.sedih ooo walopun bon pg raya.tgk org p sembahyang raya kita br blk kj.org mai raya kita bagus punya tido.ilang rasa suasana raya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah. Tahun ni raya 3 start keje.
Tapi time study dulu pernah 2 tahun berturut tak balik raya sbb jadual exam 2, 3 hari lepas raya. Tapi tak ralat sangat sebab hari raya tu lepas sembahyang raya, gi beraya rumah kawan2 yang rumah berdekatan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 11:33 AM | Show all posts
Tak pernah. Pasti ambil cuti at least seminggu time raya sbb nk balik kampong sambut raya bersama keluarga. Ssh nk kumpul bile nk kj, so masa raya tentulah nk balik kampong, gather bersama, bawang bersama, main bersama, baru ade suasana baraya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 11:49 AM | Show all posts
Sblm ni pernah sbb kj cashier, sunyi je xde org lawat, tp yg best tu dpt gaji triple hahaha...
Thn ni rase nk ambil cuti pjg sikit time raya nanti utk ziarahi datuk nenek mak ayah kat kampong, satu thn satu kali je, kita dh besar dan mereka dh tua, nk hargai masa mereka masih ade, susah nk luangkan masa bersama mereka bile kj, harap raya ni dpt chance menemani mereka, yg penting tu adik beradik saudara mara berkumpul sama2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 11:58 AM | Show all posts
pengalaman paling berharga bekejra hari raya adelah masa di kpg dulu
hari raya kami bukak kedai
maka aku yg anak dara time tu 14-15 kot bebaju raya sebok melayan kestemer beli ayam hidup
masuk kandang ayam timbang ikat ayam
jaga kedai runcit ..ade tu plak org kpg time tu lah baru nk tolak hasil kpg
ada yg bwk koko, getah dan udang galah..ikan hasil mancing sekor pon diorg jual
kami tetap beli utk duit diorg
ada yg datag berhutang smpi skrg tk byr2

ramai org kpg hutang kt kedai runcit arwah mak
lepas tu selmber sekor2 buat banglo
malah padang hina kami yg membaw adiri ke bandar meniggalkan kpg

tu lah cerita sedih di hari raya
org lain seronok bermain ke sana sini beraya
aku kena masuk reban ayam bau taik ayam
tapi seronok..takde risau apa
tau2 dh penat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah, tapi tahun ni family kami tak cukup sorang. Abang tiba2 kena kerja pulak. Makanya kami dah siap2 tangkap gambar untuk rayaa. Maklum laaa, tak pernah raya tak lengkap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 02:50 PM | Show all posts
Pernah tahun lepas kena kerja masa raya pertama, kat office rasa biasa2 je. Malam tu, sebak seorang diri, sebab rasa sunyi sangat semua housemate balik kampung. Layan iklan raya kat tv je malam tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 03:49 PM | Show all posts
pernah. Time tu aku kerja retail, aku kerja sebab kesian kat manager aku handle store sorang - sorang, lagipun dapat triple okay laa. Tapi nasib baik family aku pun semua tak balik kampung, so meriah jugak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 04:16 PM | Show all posts
Edited by lemon88 at 29-5-2019 04:25 PM
purplered replied at 29-5-2019 03:49 PM
pernah. Time tu aku kerja retail, aku kerja sebab kesian kat manager aku handle store sorang - soran ...

Waa terbaik brader, aq klu raya mmg mls nk keja. nak berjalan rumah sedare - mare jer. boss aq semua raya dia bagi cuti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 04:32 PM | Show all posts
lemon88 replied at 29-5-2019 04:16 PM
Waa terbaik brader, aq klu raya mmg mls nk keja. nak berjalan rumah sedare - mare jer. boss aq sem ...

manager aku tu banyak baik dengan aku, kalau tak tak ada maknanya lah hahaha. Dia buat baik kat aku, aku tolong dia balik. Tak ke macam tu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 05:02 PM | Show all posts
Tahun lepas raya tak cuti lansung padahal dah apply siap2 tapi terpaksa cancel cuti sebab ada keje urgent. Hiba gila rasa pagi raya tu.. Tengok iklan raya kat tv pun menangis.. Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
itachiuchiha replied at 28-5-2019 05:38 PM
Pnh beraya d perantauan mase student. Sedih je dgr takbir..bebuka pn rase x complete. Tp sedih jap j ...

Tq TT.
Slmt hari raya in advance.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena bekerja pada hari raya aidiladha. Masa tu dah beli tiket nak balik, dah kena kseja, terpaksa tukar tiket tu balik selepas task tu selesai. Yang geramnya, pada hari kejadian, big boss bagi lak pelepasan beraya tapi bos kecik yang tak bagi. Memang la rasa marah sikit masa tu. Sebak juga bila call family pagi raya tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah. Sbb masa tu sy dikira junior kt Dept tu. Senior cuti,sy kne kje.pegi kje lengang je. Cafe pun x bukak. Tp tahun berikutnya dpt la cuti, sbb ade junior lain baru masuk. Kikiki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 11:05 AM | Show all posts
dooddedood replied at 29-5-2019 05:02 PM
Tahun lepas raya tak cuti lansung padahal dah apply siap2 tapi terpaksa cancel cuti sebab ada keje u ...

sme la pnh jgk jadi kat aq. tpaksa cancel cuti raya sbb keje. tp xde la sampai nangis tgk iklan raya hehehe..

tp ye la kan.. iklan raya pn nk tunjuk sedih2 je. x bleh brain aq. raya tnjuk ah yg happy2 skit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105573s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list