Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
1732
View
45
Reply

Korang masih berhutang? di era yang mencabar ni apa plan untuk keluar dari masalah hutang?

[Copy link]

Author: rayriff       Show all posts   Read mode

Post time 30-8-2019 04:24 PM | Show all posts
jarimanis replied at 29-8-2019 04:41 PM
Peningnya pikir masalah kewangan. Aku dah 18 tahun keje. Simpanan masih sikit. Hutang banyak.

betul tu..ni aku umo da 30 tahun ade xsmpai beribu pun simpan..bila ade duit ade je nak digunanya..hmmm

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Paling penting elakkan kad kredit. Ni yg biasanya buat anak-anak muda muflis. Berhutang is a big NO. Itu pesan mama kat anak-anak.

Belanja ikut keperluan. Beli sesuatu pun ikut keperluan sementara baru nak bertatih-tatih hidup ni. Tak usah bak melaram kereta besar/canggih/hebat. Pakai aje kereta mana yg ada.

Tak usah nak cari gym/dewan berbayar utk bersukan. Cari rumah sewa yg dah siap ada gym/dewan/taman rekreasi terus. Kalau yg ada wifi free pun lg elok. Memang berlambak-lambak taman perumahan kasi free facilities skrg ni which is memang boleh sgt berjimat.

Msk sendiri. Share dgn kawan-kawan serumah. Kalau tak pun blk rumah mama aje

Simpanan wajib ada. Memang dah bukak akaun siap-siap utk mrk. Skrg ni diorg top up aje duit gaji diorg dlm ASB dan PRS (ni memang duit mati; masuk memang tak kekuar). Kalau utk simpanan kecemasan kami ajar diorg simpan dlm akaun ASB2.

Byk lagi cara berjimat. Apa yg blh claim, pastikan buat. Cthnya beli buku, oeralatan sukan, komputer/tablet simpan resit utk perlepasan Byk lagi, blh tujuk website LHDN.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 12:55 PM | Show all posts
loan untuk amount besar sahaja kereta, rumah. lain2 pls dont
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2019 04:39 PM | Show all posts
adila39 replied at 7-8-2019 10:29 PM
Errrrrr.......so jgn kawen keeeee solution nyer

Ha..ha...tak de la nikmat berkeluarga macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2019 04:48 PM | Show all posts
naz.wani replied at 8-8-2019 07:35 AM
Betul..memang berat..kadang2 kena perli dgan member2 ofis sebab selalu bawak bekal makan tgahari. Ei ...

Sama la..pokok pangkalnya..jangan sesekali dengki pada rezeki orang lain kan. Bersyukur atas apa yang ada..dan sentiasa berusaha...Sama la dengan iols dulu. Masa anak kecik berderet..hidup memang bercatu. Dengan nak bayar yuran tadika anak saja dah beribu.. Tapi InsyaAllah..orang cakap, langit tak sentiasa mendung. Suatu hari nanti, mesti ada sinar bahagia untuk kita...bahagia dengan cara kita la...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2019 09:34 AM | Show all posts
Saya pernah disaman kerana penggunaan kredit card yang melampau, melalui pengalaman peribadi saya buat cara ini untuk restructure hutang :

1. Buat pinjaman koperasi untuk selesaikan hutang kad kredit,
2. Bayar loan pinjaman koperasi melalui Angkasa (tolak gaji),
3. Jangan buat hutang baru.
4. Jaga bayaran hutang jangan sampai lambat bayar atau tertunggak sekurang-kurangnya 2 tahun.
5. Bila hutang koperasi tinggal sedikit, buat pinjaman peribadi Bank Rakyat (interest rendah) untuk selesaikan baki hutang koperasi dan kereta.
6. Baki pinjaman peribadi (RM10,000.00) saya melabur di Unit Trust. Parked lebih kurang 8 tahun  dapat selesai bayar pinjaman peribadi.
7. Bila track record pinjaman cantik, saya buat pinjaman perumahan.
8. Sambil tu buat side income jadi agent Unit Trust.
9. Baru tahun lalu saya tutup 3 kad kredit saya dan tinggalkan 1 sahaja untuk kecemasan.
10. Bila dah ada kereta dan rumah sendiri, maintain hutang yang ada, jangan buat hutang baru.

Morale of the story :

+ Apa pun kena consistent bayar hutang.
+ Jangan jolly katak dengan pinjaman peribadi.
+ Buat side income.
+ Jangan bergantung kepada gaji.
+ Jangan guna kad kredit berlebihan dan tak terkawal.
+ Jaga track record dengan bank.

Saya buat cara ini dan sekarang saya hanya ada hutang rumah sahaja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077607s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list