Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
698
View
5
Reply

Bantuan pendapat, prosedur claim insuran dilanggar lari

[Copy link]

Author: nia_salina    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-10-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi forumer. Biasanya iols betenggek kt gosip je nak tanya apa prosedur ye kalau kita pejalan kaki,kena langgar lari dgn moto kt kt kawasan perumahan sampai patah kaki. Pastu pelanggar blah je tp nasib baik ada org nampak muka..selepas berapa bulan berjaya tangkap pelanggar..jd lawyer advise untuk claim insuran pelanggar. Pelanggar mengaku salah. Jadi iols perlukan pendapat lain mengenai..nak bezakan..
1.kos lawyer.
2.berapa lama prosedur.
3.berapa agak jumlah claim.

TIA
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa tak tanya lawyer yg advise kt Tt?

Rasanya bergantung pada insuran motor tu,  kalau dia tak beli insuran yg cover kemalangan pada individu tak de la.

Sebab ingat dulu masa belajar insuran kenderaan ni ada bnyak jenis,  ada yg hanya cover kerosakkan kenderaan.  Dan satu lagi,  ada juga yg cover kerosakkan kenderaan dan kecederaan (mangsa)  jika berlaku kmlgn.

Tapi rasanya yg kedua tu mcm tak wujud polisinya, kalau ada pun mahal,  org tak mampu beli.  Tu sebab takaful/insuran buat satu polisi/pekej insuran yg cover kemalangan.

Tapi menarik isu tt ni.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 08:39 PM | Show all posts
Ikut jenis ja. Bacakan kes ni kalau ada masa: https://www.thevocket.com/16-langkah-buat-tuntutan-insuran-bila-kereta-anda-kemalangan/

-----------------------------------
Cek road tax calculator malaysia!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 27-10-2019 08:11 PM
Kenapa tak tanya lawyer yg advise kt Tt?

Rasanya bergantung pada insuran motor tu,  kalau dia  ...

Tak sempat nk mik penerangan panjang tiber dia ada kematian famly members pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
OmarYongt replied at 27-10-2019 08:39 PM
Ikut jenis ja. Bacakan kes ni kalau ada masa: https://www.thevocket.com/16-langkah-buat-tuntutan-ins ...

I dh byk gila gugel pasal ni tp mostly yg mcm ni la...pasal kenderaan..ni kecederaan kt badan..patah kaki pejalan kaki kena langgar
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2019 04:14 AM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 28-10-2019 11:33 PM
I dh byk gila gugel pasal ni tp mostly yg mcm ni la...pasal kenderaan..ni kecederaan kt badan..pat ...

Cuba tanya kat mana2 yg jual insuran kenderaan,  pura2 nak tukar insuran co,  then tanya la,  jika saya terlangar orang dan org tu cedera,  boleh ka dia claim ins saya.  ?Kalau dia kata boleh,  u tanya lagi la,  mcmna org tu nak claim.? Dia kena cntct saya balik ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091182s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list