Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
935
View
41
Reply

Brape bnyk commision 3rd party company marketing ambil?.

[Copy link]

Author: wds       Show all posts   Read mode

Post time 10-11-2019 01:16 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 10-11-2019 01:18 AM

Hmm.. on je asalkan jangan janji company tu sebagai 'sole partner'.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa ok jer 40/60 tu. As long as ownership system tu is 100% urs. Diaorang lagi banyak kerja kena buat n effort diaorang lebih sbb tanggung lagi byk costs n kalau xde sales diaorang punye income jugak terjejas. Kalau bg 50/50 diaorang tak motivate sangat nak bwk sales in. Marketing costs is a lot. Harga iklan kat FB pun dah mahal. Belum medium lain lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 06:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-11-2019 04:54 AM
Aku rasa ok jer 40/60 tu. As long as ownership system tu is 100% urs. Diaorang lagi banyak kerja ken ...

This. Betul tu. Tp mcam forumer lain ckap kena bincang juga psl siapa lg ada rights nak market system ko dn kat negara mana.

Otherwise so far from what I know, 40 developer/programmer dn 60 bg party yg buat marketing segala is commonly practised.

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 10-11-2019 12:20 AM
Aku bukan jual sistem. Aku bekerjasama dgn Co carikan client utk sewa sistem aku yang dah siap ni. ...

Ok kt sini as a lawyer i blh advice skit. Biasa lawyer akn sebut agreement nu terpakai sampai bila, n komisyen akn revise sampai bile. Tp lawyer cume advice, keputusan akhir di tgn korang.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 05:26 PM | Show all posts
yuki812 replied at 10-11-2019 12:52 AM
ko kenal ke co. markerting tu..maksud aku owner ke..dipercayai tak? better jumpa face to face..pas ...

Aku ada bincang dgn dia pagi td dan aku cakap agreement tu nt buat hanya valid untuk satu tahun dulu. Dia tak setuju. Dia kata kalo buat mcm tu dia tak best la. Nak market kaw2 pun akan jadi malas. Kemudian dia risau aku taknak renew agreement sekiranya expired menyebabkan dia rugi tanggung nak bayar gaji staff dan budak2 marketing ni.

Kemudian dia pun explain la yg dia ambil 60% keuntungan bersih dia lebih kurang je mcm aku 40% sbb dia kos tinggi dibandingkan dgn aku. Jd aku pun boleh terima penerangan dia ni. Kemudian dia explain pulak perancangan dia bab marketing plan.

Marketing plan dia pulak.
1. Dia buat harga dia sendiri. Harga aku caj ialah RM1/unit setiap bulan dan dia pulak ikut categori JMB seperti low cost JMB RM300 sebulan, medium cost JMB RM400 sebulan dan high cost JMB RM500 sebulan.

2. Marketing plan dia dah mcm style MLM 2 layer.
3. Dia punya promosi siap ada free trial 3-6 bulan.

Aku da risau dah ni haha.

P/s: Sistem aku ni mmg la wajib aku kena naik taraf dari masa ke semasa. Dah orang bayar monthly .


Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 9-11-2019 10:25 AM
Client direct bayar dekat aku. Pahtu baru aku bayar dekat syarikat marketing tu ikut portion yang  ...


Nampak sikit tapi kalau ni ur first time with them. To change terms akan nampak u x pro. Unless belum sign apa apa then boleh nego balik.. u can also tell them reasons so.

But if u ask me, i would say ok u dpt 40% sbb d rest done by them u x keluar modal and u x buat pun marketingnya.

However what u can do, add on. added value system u.. then u discuss balik on portions.

Skop luar business

Kena jugak pikir aspek afdal. Rezeki yg afdal bila you syukur dgn apa yg u dpt. mybe jgk itulah rezeki u at for this moment. And rezeki lbh besar akan dtg menyusul.

i learn this on my own experience.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 05:57 PM | Show all posts
yuki812 replied at 10-11-2019 12:52 AM
ko kenal ke co. markerting tu..maksud aku owner ke..dipercayai tak? better jumpa face to face..pas ...

Oh ye aku lupa nak bagitau. Aku tak kenal co ni. Kira first time nak deal dgn dia .

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 06:06 PM | Show all posts
Lagubestbest replied at 10-11-2019 01:16 AM
Hmm.. on je asalkan jangan janji company tu sebagai 'sole partner'.

Noted .
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 10-11-2019 05:57 PM
Oh ye aku lupa nak bagitau. Aku tak kenal co ni. Kira first time nak deal dgn dia .

camne dia leh tau pasal system ko.
means..system ko ni proven lah tu..
rezeki ko.
yg lain tu..aku reply kendian..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 06:33 PM | Show all posts
yuki812 replied at 10-11-2019 06:08 PM
camne dia leh tau pasal system ko.
means..system ko ni proven lah tu..
rezeki ko.

Aku ada buat iklan dekat facebook dan majalah.com. Kat situ la dia tahu.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 06:41 PM | Show all posts
Ok guy. Aku nak reply satu2 tngk mcm komen lebih kurang sama je. Skrg ni partnership plan mcm dah bertukar. Aku cadangkan dekat dia yang aku jual sistem dekat dia based on license volume. Maknanya bab2 komisen ni sudah xde lagi.

Satu license aku jual dalam anggaran RM150/RM200 sebulan. Belum muktamad lagi pasal harga volume sbb aku nk tngk kos server aku brape dan brape client satu server aku boleh handle. Harga dia caj utk JMB/JMC terpulang kepada dia. Aku tak campur.

Semua ni dlm process perbincangan lagi. Bulan 12 ni aku dan dia akan sign agreement. Jadi aku ada masa sebulan utk ubahsuai sistem mengikut license volume.
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 10-11-2019 06:41 PM
Ok guy. Aku nak reply satu2 tngk mcm komen lebih kurang sama je. Skrg ni partnership plan mcm dah be ...

ko jual camna ni
1.satu system..satu license..per user atau
2. satu company..perlicense
server tu jadi client punya ownership lah kan. so skrg system support tu markting tak buat lagi ke..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2019 09:27 PM | Show all posts
yuki812 replied at 10-11-2019 08:47 PM
ko jual camna ni
1.satu system..satu license..per user atau
2. satu company..perlicense

Aku belum finalize lg. Aku punya plan mcm ni:
1. Utk register JMB atas sistem aku caj RM500/RM1000. Setiap JMB sistem asing2. Tak boleh campur satu domain. Aku asingkan sistem JMB by subdomain. Kiranya 1 JMB 1 license.

2. Harga bulanan pulak mengikut jumlah unit rumah.

* 300 unit kebawah = RM100 sebulan
* 301 - 500 unit = RM150 sebulan
* 501 unit ke atas = RM200 sebulan.

atau

* Aku caj per harga unit rumah seperti 0.40 sen per unit.

----------------------------------------------------------------


Yang ni CO akan renew direct dekat system bila dia login. Setiap JMB sistem akan ada expired date dia.

Aku still ownership system dan guna server aku cuma CO aku sebagai distributor. Harga dia nak caj dekat JMB suka hati dia. Semua kerja dia kena buat lah termasuk system support.


Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 10-11-2019 09:27 PM
Aku belum finalize lg. Aku punya plan mcm ni:
1. Utk register JMB atas sistem aku caj RM500/RM100 ...

aku ada bc kisah ko yg lps. skrg ko cakap..ko sewakan system ko kan. aku assume maybe ko caj lbh skit atau sama nilai rm1 per unit. So..aku rasa, tak salah ko cuba pulak tuk jual system ko ni tuk jv kali ni. dapatkan pengalaman tu.

aku ingat maksud jual system tu..ownership dah beri pada client..tp yg part software support tu still pd developer. register punya fees tu skali je lah kan. aku leh assume 1 company leh ada 2-3 license..ye tak. maknanya awal2 lg ko dah confirm duit ko. cuma harga rumah tu..aku tak paham. rumah ni..hosted ke. aku tak reti word IT ni..45x org explain kdg tak masuk2..huhuhu..bkn bidang aku..jadi mls nk amik tau.

apa beza ko jual ngn ko sewa kan ye..sbb ujung2 ownership system tu pon tetap ko punya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 12:56 AM | Show all posts
Errr...pesal rasa komen i mcm ustazah ustazah wannabe pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 02:28 AM | Show all posts
yuki812 replied at 10-11-2019 11:54 PM
aku ada bc kisah ko yg lps. skrg ko cakap..ko sewakan system ko kan. aku assume maybe ko caj lbh s ...

Jual ni biasanya one off payment project. Lepas tu ada la deal part2 dia contoh system support utk tempoh setahun percuma. Jika lebih setahun maka si client kenalah bayar kalo ada nak kena ada support lg contohnya client nak tambah modules, reports atau ubahsuai sistem sedikit. Biasanya jual sistem ni hosted dekat client punya tempat. Boleh rebrand balik software. Segala source code dan copyright adalah kepunyaan client sbb dia bayar harga tinggi. Aku assume ni mungkin kompani ko punya bisnes model. Sbb tu caj harga boleh cecah sampai 6 angka sekali project.


Sewa ni lak mcm subscription. Sistem, server dan domain developer sediakan. Ini dipanggil Cloud service aka SaaS. Client cuma bayar registration fee (biasanya utk kos training) dan monthly fee sahaja. Segala request untuk sistem support dan naik taraf/tambah module/report adalah percuma selagi client aktif membayar langganan sistem. Sbb tu sistem ada expired date. Bila sistem expired, client tak boleh access certain area. Pasal caj bulanan dia tngk jenis sistem. Kalo sistem perakaunan biasanya dia caj ikut users. Tapi sistem aku caj mengikut jumlah unit rumah utk satu JMB yang menguruskan bangunan.

Aku tak boleh caj lebih dari RM1/unit rumah sbb aku nak aim market besar. Kalo aku jual sistem ni dengan one off payment, aku rasa rugi sbb bukan long term bisnes. Sbb tu aku pilih sewa/subscription. Setiap bulan wajib ada duit masuk. Ni adalah penting.

Contoh kalo aku dapat 1 juta unit rumah kat Malaysia ni darab dengan 0.40 sen/unit. Pendapatan kasar aku sebulan RM400,000. Tolak kos server/staff/cukai bagai mungkin boleh dapat RM100,000 sebulan bersih. Aku nak aim bisnes mcm ni la. One off payment project mmg aku nak elak. Stress giler tau develop sistem ni. Silap2 haribulan aku boleh masuk hospital tanjung rambutan. Dunia programming ni semua orang tak boleh tahan lama termasuk aku sbb otak kita hanya cergas bila kita muda. Programming ni heavy thinking.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 02:40 AM | Show all posts
adila39 replied at 11-11-2019 12:56 AM
Errr...pesal rasa komen i mcm ustazah ustazah wannabe pulak

Tak kisah la sis. Asalkan jgn jadi penunggang agama sudah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
wds replied at 11-11-2019 02:28 AM
Jual ni biasanya one off payment project. Lepas tu ada la deal part2 dia contoh system support utk ...

payment client direct bayar kat ko kan. kalau option 1 tu 40% 60% ko akan dapat after untung bersih. ko kena tunggu marketing tu kira2 baru bg portion ko kan. kat sini..kena telus marketing lah brapa cost dia..

kalau option 2..register tu dah nmpk jelas tu portion ko.  kalau ada 10 license..500x10 = 5000$.
assume ada 100,000 unit x 0.4 = 40k.
so..portion ko dah jelas terus g kat ko situ. yg kos2 lain tu ko pandai2 kira camne..tuk untung bersih ko permonth. aku rasa mcm dah selamat sini. yg part berapa marketing nk jual kat client tu..tak yah kira.  ni aku assume lah. tul ke tak.

biasa berapa client tuk satu server?

kalau ko rasa penat, 'stop' lah kejap..take a break. refresh. jgn push diri ko. dalam solat pon ada tumaninah kan..maknanya stop atau diam jap sblm lakukan perbuatan seterusnya. tp ada org aku notice makin dia push diri dia..makin powerful pulak hasilnya. kita hidup santai2..sudah lah..hehehe..hari isnin ni..panjang lagi nak ke ahad..mmm..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2019 12:58 PM | Show all posts
yuki812 replied at 11-11-2019 09:48 AM
payment client direct bayar kat ko kan. kalau option 1 tu 40% 60% ko akan dapat after untung bersi ...

Option 1 dan 2 both mmg akan byr direct dekat aku cuma option 1 tu aku kena return balik 60% ke Co. Ye betul option 2 lebih secure sbb bahagian aku mmg dah nampak jelas. Pasal Co nak caj dekat client terpulang dekat dia. Pandai2 la dia nak hidup.

Satu server mungkin aku boleh letak dlm anggaran 100 client. Kos satu server RM2,000 sebulan. Aku rasa ok la. Kena test dulu tngk mcm mn.


Pasal ko kata push hasil semakin power tu mmg betul tetapi orang lain xleh push programmer ni melainkan diri sendiri. Programmer ni mmg ada turbo khas dia cuma nak trigger turbo dia ni kena cara yang betul.

Penat tu mmg penat sbb tu ketika aku masih muda, kuat dan sihat ni la aku kena push kaw2. Waktu rehat tu mmg ada la. kalo tak, aku tulis code mesti berterabur punya.

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2019 06:37 PM | Show all posts
wds replied at 11-11-2019 12:58 PM
Option 1 dan 2 both mmg akan byr direct dekat aku cuma option 1 tu aku kena return balik 60% ke Co ...

Option 1 tu lbh menguntungkan sbenarnya.
Option 2 lbh pd min kan kerugian.  Perkiraan aku lah yg makan gaji..x retiberbisnes ni..hehehe..
Tang harga murah mahal, aku mmg tak reti. ko lagi tau.
pd aku..yg penting ko tau apa matlamat ko disetiap apa yg ko nak buat..

JMB ni amenda ye. Strata ni..setahu aku mcm geran kongsi kan..strata tittle.
sebelum ko build satu system, ko kena tau kan apa system yg ko nak buat. makna ko kena mahir kan..


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080412s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list