Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1394
View
82
Reply

S O H O ( Small Business Home Office )

[Copy link]

Author: GuaSayangMelaka       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 15-11-2019 03:57 AM | Show all posts
KEPENTINGAN KEMAHIRAN

Contoh bisnes kraf dan cenderamata  -kemahiran membuat produk DLL...















Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:04 AM | Show all posts
KEMAHIRAN JAHITAN

kemahiran jahitan amat penting utk mrk yg minat bisnes jahitan.

Boleh mulakan bisnes jahitan dgn mengambil upah jahit baju kurung,potong seluar DLL.

Mcm anak ke 4 aku minat jahitan ....dia beli brg2 dr kedai jahitan dan buat dompet ,jual kpd kawan2...

modal RM1 ,jual RM2 ..





Selain dompet,dia juga buat gelang manik2,keychain DLL  yng dibeli di DIY ,Mydin DLL

Jual kat kawan2 sekolah ....






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:10 AM | Show all posts
MODAL BISNES JAHITAN

1.MESIN JAHIT



2.MESIN JAHIT TEPI


Anggaran harga

BARU : RM6000 -RM10,000

Second-hand : RM1500 - RM 3000

3.Barang jahitan spt benang,jarum ,kon DLL

4.Peralatan seperti meter dll.

5.Iron







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:24 AM | Show all posts
KREATIVITI BAHAN BUANGAN

Antara negara dunia yg aku suka lawati ialah THAILAND

Pelbagai jenis produk n rakyatnya kreatif

Byk bahan buangan dijadikan kraf dan cenderamata





Dlm byk2 pasau,aku suka Aranyaprathet










Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:28 AM | Show all posts
Jk mahu ke sana

KLIA - Bangkok ,naik bas ke Aran

KLIA-Siemreap-naik bas ke Aran


  



Mcm2 ada kat Aran ni..dr periuk belanga,pakaian,kasut,barang besi,kraf dll.

Aku beli kasut RM30 je..harga kat Chow Kit RM200 wooo...

Boleh borong mcm2 n jual ....

Belajau cakap Siam sikit2 ...

Aku tahu la sepatah dua

PAI NAI ,KHAPKHONKHAP ,SANRAKSA ..............


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:37 AM | Show all posts
Jika mahu mengajar mengaji Quran,pastikan ada TAULIAH dr pejabat Mufti



Bila ada TAULIAH,ia lebih menyakinkan dan ramai akan datang ke rumah belajau Quran

Selangor :

http://tauliah.jais.gov.my/

KL :

http://www.muftiwp.gov.my/etauliah/


Kelantan :

http://www.e-maik.my/v2/index.php/ms/kursus-tahsin-al-quran/muat-turun-awam/borang-borang-umum/tauliah-mengajar.html

Lain-lain boleh GOOGLE ..........



Jika berjaya kumpulkan 50 pelajar dan yuran RM50 seorang sebulan,dah RM2500





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:41 AM | Show all posts
Bisnes kek dan roti







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 04:49 AM | Show all posts
Buahan campur / Rojak / cendol




ia boleh dibuat di rumah dan dihantar ke kilang,jual tepi jalan,dpn sekolah DLL.

Aku pun pernah potong buahan spt nenas madu,belimbing,jambu batu,jambu air,sengkuang DLL bungkus dlm plastik dan jual bersama perencah kicap podeh kawasan pembinaan ..

dulu jambu batu sekilo baghu 30 sen zaman tu ..beli kat pasau borong ...

skrg x dapek nolong ...............



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 05:08 AM | Show all posts


bisnes kuih muih biasa dilakukan ....

nmn ia blh mendatangkan rezeki dgn hntr ke kantin sekolah,restoran DLL.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 05:17 AM | Show all posts
IKAN LAGA



Bisnes ikan laga boleh dilakukan dan ianya bermodal kecil .

Hanya beli polistrin,ikan laga sepasang dua 3 psg ,makanan ikan .

Jaga air bersih dan  rajin .

Ikan laga boleh menetaskan 200 ekor sekali

Harga ikan laga baka cantik boleh mencecah RM50-100 seekor.



Baka terbaik dr Thailand dan Indonesia ...Boleh kacuk mcm2 .

Aku pun bela suka2 blkg rumah dan bina blog didik peminat ikan laga ...

https://ilovefishbetta.blogspot.com/

Teringat zaman kanak2 cari ikan laga kat sawah ....















Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 05:26 AM | Show all posts
Boleh juga berkursus PENTERNAKAN IKAN LAGA dgn Jabatan Perikanan dan kursus adalah PERCUMA

Blh google dan daftar ..

https://eservices.dof.gov.my/elatihan/index.php

http://www.dof.gov.my/

ada jg kursus berbayar





https://www.sinarharian.com.my/article/9793/EDISI/Melaka-NS/Melaka-perkenal-ikan-pelaga-di-sekolah


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 05:27 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 05:28 AM | Show all posts
Insya Allah bersambung .............


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih atas kajian dan detailing TT sudi bimbing pada kami
Benang ni buat saya tersenyum sendiri.. syabas TT

Betul jika kita tak membaca, kita berada dalam gelap.
Website je iols belum buat, kerana takut tanggung kos yang tinggi dan pulangan rendah..telahan saya betul apabila seorang graphic designer tutup website rasmi beliau kerana cashflow negatif. Tq TT bagi option yang murah

Sekarang dalam usaha mencari produk kedua buat second income. Produk Saya yang ada ni pun sedut 100% masa dan fokus nak popularkan dan jaga network, TT rileks je siap buat dua buku lagi tqvm



Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Inspiring..
Tq for this.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:05 AM | Show all posts
KIM.K replied at 14-11-2019 09:51 PM
Terima kasih atas kajian dan detailing TT sudi bimbing pada kami
Benang ni buat saya tersenyum send ...

Apa yg aku tulis di sini dr pengalaman sendiri n pembacaan serta pengalaman rakan2 dlm sistem SOHO

Aku pernah pi Songkla Thailand melawat 1 kampung hasilkan produk ikan bilis.

Kilang mrk hanya belakang rumah.X pyh sewa premis dll.

Mrk hny hasilkan produk n org tengah dtg ambik hasil dan tolong jualkan,keuntungan 50-50 .

It not easy to run 3 companies,writing books,Ebook etc  but life must go on .....



Buku ni pn aku terbitkan sendiri,turun naik KL dan Putra Jaya,jumpa beratus2 pencetak ,akhirnya dpt murah di Sg buloh.Bossnya org Melaka dpt la diskaun sikit hahahaaa..

50K terbang

Nmn syukur thn lps aku pi Korea,depa minat nk edarkan buku aku jika aku terjemahkan bahasa Korea ,so aku minta kawan2 tlg translatekan .

Insya Allah dua thn lg siap dgn izin Allah .It's not easy to write books but i try my best and 8 books published n 1 own published.

Tuhan pinjamkan aku bakat menulis dan aku akan terus menulis bak nasihat Tun M


  



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:07 AM | Show all posts

U r welcome

Thanks 4 reading.............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:22 AM | Show all posts
SIKAP BANGSA MELAYU

Ketika Sultan Mansyur Shah mengemudi Melaka,rakyatnya mampu bertutur dlm 80 bahasa dunia dan ia menarik ribuan pedagang seantero dunia ke Melaka hingga pelabuhan Melaka menjadi pelabuhan ketiga terbesau dunia hingga Portugis dtg menawan Melaka pada 1511 kerana Melaka
sebuah kerajaan kaya dan hebat.

Peliknya manusia yg hidup zmn google hny mampu bercakap 1 atau dua bahasa sahaja.Aku fasih 7 bahasa dunia n sdg belajau lg byk bahasa .Bahasa Ibrani pj aku belajau ..nnti senang berborak dgn Bill Gates hahahahaha...

Antara sikap MAJORITI bangsa Melayu ialah suka meniru dan tidak kreatif.Org sebelah jual tudung,dia pun jual tudung.

Org sebelah jual pisang goreng,dia pn jual.

Jiran jual telefon,dia pn jual.

Seakan tiada benda lain nak jual.

Kampung dan taman aku ni sampai 20 tempat jual pisang goreng.Sukun goreng xda pula !

Jika kita nak bisnes,kita kena kreatif .Aku dulu jual tudung juga tp aku  kreatif .

Aku ambk tudung dr Vietnam,Thailand,KL dll aku upgrade dgn manik,labuci,sulam dll dgn jahit sendiri dan iron .

Jd tudung yg aku jual lain dr lain ...

Sebulan Ramadhan je sale hmpr 100K jual tudung je .

Tudung ni margin tinggi,modal RM20 boelh jual RM50 .Yg penting kena kreatif .

Tp sedihnya msh ramai Melayu x kreatif ...suka meniru apa org buat n xda idea sendiri .



Mcm sorg kawan aku ,dia sanggup pi pasar karat Korea semata2 nak borong brg2 yg xda  dijual peniaga Malaysia ...

ada pula sanggup kursus pertanian kat Thailand bayau 15K dua minggu kursus sbb nk belajau dunia pertanian moden.

Skrg pendapatan tanam cili je dh 300K setahun .

Aku pn sanggup pi Danok Siam tengok warga Melayu Siam menjahit pelbagai tudung,jubah,telekong DLL .

Kelebihan aku yg fasih kecek Klate memudhkan kami berkomunikasi .

Bagusnya Melayu Siam ni jk kita ckp dialek Kelantan ,depa amt hormat kita n anggap kita mcm saudara.

Aku kalau pi Kelantan ckp dialek sana..beli brg pn dpt murah 2....

Sorg kwn aku pi Bandung borong jubah 2 modal RM25 je.Bawa balik dia tampal sulam ,manik dll n jual kat butik dia RM150 -300 .

Skrg pakai Vellfire dan BMW .


Sbb tu aku suka pi Siam ..bukan cari ayam 18 tahun tp merayau melihat kreativiti rakyat Siam yg berjaya hasilkan pelbagai produk.

Rakyat Thailand mmg bijak ,bukan skrg tp sjk dulu lg.

Thailand adalah satu-satunya kerajaan di Asia yg tak pernah dijajah.....







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:28 AM | Show all posts
MALAS MEMBACA

MIM : MELAYU

MIM : MALAS

itulah masalah sikap majoriti Melayu.

Malas membaca.

Sbuk dgn FB n whatsapp.

Wlupun jutaan buku boleh baca free dlm google books n boleh baca melalui henpon,tp depa ttp malas...







Aku baca Malay Dilemma n menitiskan air mata sbb Tun M ceritakan sikap Melayu pada zaman tersebut.

Sakit perut jumpa bomoh.Sakit kepala jumpa bomoh.Sakit apa jua sakit jumpa bomoh...

Jgn pi sekolah org putih nanti jd kapiaq...itulah mentaliti Melayu ktk negara baru merdeka.



Tgk Jepun dan Korea,bangsa mereka besau2 kita je..malah ada yg lebih kontot dr kita tp depa maju n kaya sbb rajin membaca.

Aku x smpi Jepun lg tp Korea dh smpi..aku tgk depa dlm bas,MRT dll pegang buku baca....




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2019 11:42 AM | Show all posts
   

Aku kalau pi PESTA BUKU ANTARABANGSA kat PWTC ,nak beli semua buku2 tp dompet $$$$ je...

Bajet RM1000 je mana nk cukup kongsi dgn anak2 ...

Ada sorg kwn aku ,dia suka pusing dunia ..jelajah bookfair Frankfurt,bookfair Cairo dll semata2 nak beli buku ....

Ada sekali aku pusing 2 PWTC cari buku dan staff PTS kenal aku bernama Irfan ( Lulusan mechanical engiennering Japan ) dan tiba2 menjerit dlm mikrofon

"Dipersilakan Tn Hj Saat mmberi sepatah dua kata berkaitan buku beliau "BUAT DUIT DENGAN JUAL PAKAIAN "

Aku yg selekeh pakai tshirt n jeans lusuh terkebil2 ...Gila kau Irfan ! AKu mana ada jaudal di PWTC ..adoi!

Aku ambik mikrofon dan menjerit sepuas hati dan semua buku2 aku habis licin smpi lenguh tgn aku sign buku hahahaha



30 minit aku bercerita pengalaman aku bsnes pakaian modal RM1000 hingga smpi ratus2 K  sambil menulis carta di papan putih ...

Dr sunyi sepi booth PTS jadi penuh ramai org tgk muka aku yg selekh pakai Tshirt buruk n jeans lusuh ....

Biasa jk aku dijmput speech or bg present pakai kemeja sutera dan berkot,kasut berkilat ...

mujur hari tu aku pakai kasut sport bukan selipar jepun hahahaha...............

terserempak dgn novelis kak Ramlah yg aku suka baca novel2nya

snap la hahahaha




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089025s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list