Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5023
View
111
Reply

"Kalau Ban Netflix, Saya Akan Baring Depan Finas Tu"- Sharifah Sakinah

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-11-2019 10:34 AM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) yang juga pengarah popular, Ahmad Idham menggesa pihak kerajaan untuk menapis kandungan Netflix selepas menerima beberapa keluhan daripada ibu bapa.


Kredit Foto - Instagram Ahmad Idham





Bagaimanapun, kenyataan dan cadangannya itu menerima pelbagai reaksi daripada pengguna dikecam hebat oleh pengguna media sosial.


Terbaharu, Ahmad Idham sekali dikecam sehingga trending di laman Twitter selepas dikatakan pihak FINAS bersetuju untuk bekerjasama dengan sebuah platform penstriman video tempatan yang dikenali sebagai Aflix.



Kredit foto: Twitter



Kerjasama ini mengundang pelbagai reaksi netizen sehingga ada yang mendakwa pengarah tersebut seperti sengaja menimbulkan idea tersebut (filter Netflix) kerana ingin menaikkan jenama platform Aflix ini.







Sementara itu, Sharifah Sakinah menerusi laman instagramnya berkata jika kerajaan meneruskan hasrat tersebut, dia dan pengguna lain tidak teragak-agak untuk menyuarakan bantahan.


Kredit Foto - Instagram Sharifah Sakinah + FB Fahmi Reza



Menurut Sakinah, dia akui di dalam platfom itu barangkali terdapat kandungan yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak.


Namun baginya, semua itu boleh dikawal dengan ciri dan langkah keselamatan kandungan yang sememangnya boleh ditetapkan  sendiri oleh pengguna.



"lease jangan kacau Netflix. If the government wants to ban or filter Netflix I'm gonna baring depan finas tu dengan kawan2 ramai2. Boleh singgah zoo negara sekali....

"Cause it is unfair and inconsistent, what about app like Wechat or Youtube????... "



Baca lanjut :


  



Rata-rata pengikut Sakinah di laman Instagram turut bersependapat dengannya kerana menganggap idea tersebut seperti tidak adil buat pengguna seperti mereka.











Betul juga kata Sakinah kan. Lagipun, apa guna kerajaan memperkenalkan internet jalur lebar berkuasa tinggi kepada rakyat kalau rakyat tak dapat nak guna untuk  menonton apa yang mereka suka.

Apa pendapat anda? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Ee.. sibukla nak ban netflix. Ada jugak nanti aku join kinah baring depan finas {:run
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah dowgrade astro beralih ke netflix pastu nk ban. Marah ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:03 AM | Show all posts
hahahhahahaa ayat last kinah tu WINNNN
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:05 AM | Show all posts
apa yg best netflix, iflix etc ni? carly x pernah subscribe...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:08 AM | Show all posts
Heyyy aku terminate Astro, HyppTV semua sebab Netflix je okayyy. Janganlah isu 'unethical' ni punca nak kene banned. Xde sape nak subsribe Aflix bodddsss kau tu CEO Finas!!!
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
carly_lah replied at 19-11-2019 11:05 AM
apa yg best netflix, iflix etc ni? carly x pernah subscribe...

Cuba free trial Netflix selama sebulan. Kalau best terus subscribe.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku teringin nk tgk dia baring dpn finas tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Ethical content katanyew... meleis much!
What does that even mean
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Sibuk je nak ban bagai.. kan ada parental control...  mak pak tolong guna parental control... adult yg dah dewasa kahwin pun ko nak soh tapis ke..
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:27 AM | Show all posts
hmmm.....ni sume deham lembam punya pasai...takde sape pun komplen ko jek yg over...pi main jauh2 nun...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh laa aflix upload crita ceo ni time dia jd hero tuu. Tengok ethical ke idokkk heheh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:46 AM | Show all posts
best sgat ke netflix ni?meollss noob bab2 ni sbab tgan xberjahit hp sgat kat umah
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Netflix tu skrg jd platform utk family berkumpul ramai2 sambil menghabiskan masa. Orang dh muak dgn Asteruk jd backlash mcm ni mmg sudah dijangka.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:02 PM | Show all posts
lwyl replied at 19-11-2019 11:09 AM
Cuba free trial Netflix selama sebulan. Kalau best terus subscribe.

iols pun pasal free trial tulaa terus subcribed. lagipun senang bila travel with kid nak nak pulak naik airasia, download movie sesiap so that ada laa flight entertainment
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Knpa dia sibuk nk kacau pguna Netflix. Baik dia bising2 pasal astro tu bnyk iklan n cter ulang2.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
keknaih replied at 19-11-2019 12:02 PM
iols pun pasal free trial tulaa terus subcribed. lagipun senang bila travel with kid nak nak pulak ...

Sama lah kita. Free trial dua kali pastu ter-subscribe
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Netflix murah dari Astro. Astro cete balang2 pas tu mahal. National tv memang dah lama tak jengok. Leave Netflix's alone. Kalau tak nak unflitered jangan tengok jangan subscribe.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:23 PM | Show all posts
team netflix poreberrrrrrrrrrrrrrrrr

tunggu disney+ plak masuk malaysia...pehnih beralih ke disney+ puleks...weeeeeeeeeeeeeeee

#teamnetflix
#teamdisney+

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2019 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sokong you kinah.. Menyampah la ngan lelaki tua sendu nih.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.118066s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list