Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3873
View
47
Reply

[Tempatan] Covid 19:Awas,Jauhi enam kawasan dilabel sebagai zon merah

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-3-2020 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengkategorikan mana-mana kawasan atau daerah yang mempunyai lebih 40 kes COVID-19, sebagai zon merah.

Jelas Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ia bagi memastikan pihaknya menumpu kepada daerah-daerah yang terjejas sebagai langkah pencegahan awal.

Daerah yang dilabelkan warna merah itu bermaksud mempunyai rekod 40 kes ke atas,

Jadi kalau warna merah tu kita akan pastikan gunakan geolokasi dan kita akan tahu daerah-daerah di setiap negeri yang terlibat.

Dan usaha kita iaitu Pejabat Kesihatan Negeri akan melihat kepada tempat-tempat yang lebih fokus. maksidnya sekarang ini, kita melaksanakan pencegahan awal kalau kita tahu daerah mana yang terlibat, jelasnya.

Setakat jam 12 tengah hari (22 Mac), sebanyak enam kawasan atau daerah dari seluruh negara telah dilabelkan sebagai kawasan zon merah akibat wabak COVID-19.

Berikut adalah daerah yang dilabel sebagai kawasan zon merah mengikut taburan kes tertinggi:
Petaling Jaya (96 kes)
Lembah Pantai (90 kes)
Hulu Langat (75 kes)
Johor Bahru (52 kes)
Seremban (42 kes)
Titiwangsa (40 kes)


Sementara itu, Kementerian Kesihatan akan meningkatkan keupayaan pensampelan sehingga 16,000 sehari menjelang April ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata untuk minggu ini sahaja, setiap hari pihaknya mampu menjalankan 3,500 ujian pensampelan sehari

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 07:55 AM | Show all posts
Berikut adalah daerah yang dilabel sebagai kawasan zon merah mengikut taburan kes tertinggi:
Petaling Jaya (96 kes)
Lembah Pantai (90 kes)
Hulu Langat (75 kes)
Johor Bahru (52 kes)
Seremban (42 kes)
Titiwangsa (40 kes)


Thanks Dude! ini yang aii cari selama ini -- Apa buat PJ & Lembah pantai mencanak naik ya?


LEga tgk nama nama kawasan anak sedara mara keluarga belum masuk dlm red zone!
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Pj... lbh detail takde ke .. pj mana
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 08:24 AM | Show all posts
ladyxez replied at 22-3-2020 04:01 PM
Pj... lbh detail takde ke .. pj mana



Anggap sahaja semua tmpt di PJ merbahaya barulah kerahan duduk rumah berjalan lancar.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2020 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
ladyxez replied at 23-3-2020 08:01 AM
Pj... lbh detail takde ke .. pj mana

Ni statistik kkm.pj mana diorang tak bg detail.tapi yg pasti tgk berita ramai warga pj duk merayau lagi tak reti duk umah
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
PJ tu semua yg tertakluk bawah MBPJ lah. Hulu Langat plak semua yg tertakluk bawah MPKj.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2020 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Adik iolss duduk kajang. Keje PJ. Waktu MCO ni dia memang kena keje sbb essential services.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 06:10 AM | Show all posts
kechikchomel replied at 23-3-2020 10:43 AM
Adik iolss duduk kajang. Keje PJ. Waktu MCO ni dia memang kena keje sbb essential services.
: ...

Kajang tu luas la kechik.


Yang ada kes +ve tu area kg sg ramal, taman kajang mewah dan lain-lain.. kene check details.




Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 06:16 AM From the mobile phone | Show all posts
ashilalat replied at 23-3-2020 10:29 AM
PJ tu semua yg tertakluk bawah MBPJ lah. Hulu Langat plak semua yg tertakluk bawah MPKj.

Make sense juga. Aku igt daerah petaling & kuala lumpur. Abis la negeri selangor & wpkl
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 06:27 AM From the mobile phone | Show all posts
New york is new wuhan....
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 06:45 AM | Show all posts
ladyxez replied at 23-3-2020 08:01 AM
Pj... lbh detail takde ke .. pj mana

Sama gak Johor Bahru ni.. Luas gak.........
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts
PJ tu berjiran dgn Lembah kelang, hanya pintu gerbang kat federal highway tu je yg memisahkan
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Aunty_Acid replied at 27-3-2020 06:47 AM
PJ tu berjiran dgn Lembah kelang, hanya pintu gerbang kat federal highway tu je yg memisahkan

Lembah kelang tu meliputi kawasan yg besar la acik. KL, PJ, Rawang, Kajang, Klang tu antara tmpt yg masuk kaw Lembah Klang. Pintu gerbang kat highway tu sempadan PJ & KL. Bkn sempadan PJ & Lembah Klang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ashilalat replied at 23-3-2020 10:29 AM
PJ tu semua yg tertakluk bawah MBPJ lah. Hulu Langat plak semua yg tertakluk bawah MPKj.

PJ ni pun kaw yg besar. Kota Damansara pun msk PJ. Nak la tau jgk la PJ belah mana yg tinggi kes. PJ utara? Pj selatan?Kami2 yg kerja PJ ni risau la jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:45 AM | Show all posts
arnauld replied at 27-3-2020 06:27 AM
New york is new wuhan....

huh, really. ok.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:54 AM | Show all posts

US pun dah ambil alih tempat China........83K kes skg...........
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 23-3-2020 10:43 AM
Adik iolss duduk kajang. Keje PJ. Waktu MCO ni dia memang kena keje sbb essential services.
: ...

Kajang bawah hulu langat, Allahu maknanya iols duk tempat red zone

Ketiga tertinggi lak tu

Ni skrg KKM minta sapa2 g majlis nikah kat masjid Al UUM bangi 6 mac lalu sila wat saringan
7 mac majlis sanding kat ioi conezion putrajaya


Ni majlis kawen hat doktor ramai kena tu sbb pengantin tu positif covid19

Nampaknya kalau ade yg positif g kenduri tu makin tinggi la kes kat hulu langat.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
pittjie replied at 27-3-2020 07:25 AM
PJ ni pun kaw yg besar. Kota Damansara pun msk PJ. Nak la tau jgk la PJ belah mana yg tinggi kes.  ...

Perhimpunan tabligh hari tu masuk kawasan PJ mana..sbb tu kot PJ diletakan kaw merah
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Kepong pon dh zon merah. Aku call uncle aku die ckp kwsn die dh zon merah. Nmpk stress dia, x ckp byk. Nk klua bl groceries pon trauma kalau dh zon merah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bakingsoda at 27-3-2020 08:40 AM

dah bertambah red zones, aku pon sama mereput dalam red zone dah

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list