Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
20758
View
129
Reply

MENIAGA DI SHOPEE UNTUK TAMBAHKAN PENDAPATAN

[Copy link]

Author: julia5094       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 6-7-2020 04:42 PM | Show all posts
fossil replied at 5-7-2020 08:46 PM
wahhhh

terimakasih sis bagi panduan nak jual kat shopee

Tak ada apa la sis. I pun tergerak hati nak tolong sesama kita. Kalau kita tak tolong sesama sendiri, sapa lagi kan? I pun atas sebab kawan yang perkenalkan shopee ni. Dari 1 pc bulanan..sekarang i dah boleh dapat oder lebih 50 pcs sebulan..Bulan ni sale 3K plus. Untung bersih dalam 1K mcm tu la..Tu baru beberapa bulan menjual kat shopee. Yang penting jangan putus asa ye..

Raya hari tu sale lebih 4K...insyaAllah, kalau kita share ilmu, kita akan dapat lebih..Selamat maju jaya...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai, nk tanye tt & forummer lain, x ssh ke nk jual kat shopee klau kite dropship sebab i dropship jual baju, yg jadi kekangan kat sini sizing yg ade & takde. Cmne korg set dkt shopee eh? Sbb hari ni maybe ade size, esok maybe dh takde.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-7-2020 11:52 AM | Show all posts
nipskacang replied at 18-7-2020 10:13 AM
Hai, nk tanye tt & forummer lain, x ssh ke nk jual kat shopee klau kite dropship sebab i dropship ju ...

I dropship baju pun sama kes jugak. Nasib kalau ada, adala.. Tu yang kadang2 stress pulak. I sekarang dah tak letak banyak baju. Dah la nak update susah. Asal dpt customer je stok habis...ha...ha...Kena cari supplier besar2 yang banyak stok. Kalau setakat yang simpan beberapa helai je satu saiz, susah sikit la.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 20-7-2020 11:52 AM
I dropship baju pun sama kes jugak. Nasib kalau ada, adala.. Tu yang kadang2 stress pulak. I sekar ...

Kan? Tu antara kekangan sbg dropshipper yg bru nk bertapak kat shoppee. Haih, maybe kene cri sumber lain kot nk berjualan kat shopee. Skrg jual kat ig je dlu cri pengalaman. Kalau dh ade readystock brg yg ade potential, bru nk join shoppee, confident skit klau stock ade kt tgn huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
As someone who bakes, banyak ingredients yang out of stock. Kalau siapa yang rajin, u boleh source out  the hot ingredients from major suppliers and resell on Shopee. Banyak resellers jual harga yang TIDAK berpatutan. Your mark-up tak payah banyak but at least your stocks akan laris. Shopee pun ada in-house shipping yang amat bagus sekali for penjual2 yang malas nak pergi pos ofis untuk hantar barang-barang. So make full use of that. Barang-barang bayi pun are one of the top money making categories. So siapa yang mahu explore that area pun boleh. Yang penting, do your homework.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2020 02:04 PM | Show all posts
julia5094 replied at 7-4-2020 11:13 AM
Eh..betul ke?? sori..tak pandai sangat nak letak link. CARA MENDAFTAR SEBAGAI SHOPEE SELLER. I tak ...

Memang benar bahawa berniaga di shopee memerlukan kesabaran.
Saya juga menjual di shopee, alhamdulillah ada banyak pengikut dan pelanggan tetap.
Pada awalnya saya membaca membaca mengenai artikel cara menjual dalam talian.
Dan saya memperoleh banyak pengetahuan di mastahbisnis.com.
Saya tidak tahu siapa penulisnya, tetapi pengetahuannya berguna.
Pada mulanya saya membaca tentang cara menjual dalam talian, kemudian bagaimana memasarkan produk, dan lain-lain.

sorry my malaysian pronounce is not good, just learning

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 02:53 PM | Show all posts
rasanya ilmu perlu dikongsi

memandangkan dah ada thread pasal shopee ni, nak juga i bercerita mcm mana i bleh dpt sale 6 angka dalam tempoh 6 bulan saja

perkongsian ini adalah free dan takde nak promote buku e-book bagai atau link telegram lepas tu kalo nak tahu detail kena bayar, semua ni rubbish bukan nak share tapi nak buat business

ok i akan share tip-tip penting yg uoals kena take note tau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 03:00 PM | Show all posts
mula2 yg penting, kena tahu produk yg uoals nak jual tu ada demand ataupun tidak

sebelum nak start  meniaga di platform shopee ni, make sure study betul2 dulu produk yg nak jual ni ada keunikan, ada kelebihan dari seller seller lain

nak meniaga dekat shopee kena sabar banyak, takde short cut

perlu sentiasa buat research
jangan berangan hari ni start jual besok dah ada org membeli banyak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus thread ni. Iols jual kt shopee je.
Lazada dh create acc tapi lum update pape lagi.
Hahaha.
Dulu2 belajar sendri je camna nak jual produk.
Nak mudah kena ada stok kat tangan.
Lajuuu je boleh promote dan pos.
Jadi dropshipper ni mcm2 dugaan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2020 03:31 PM | Show all posts
akies replied at 4-8-2020 12:27 AM
Bagus thread ni. Iols jual kt shopee je.
Lazada dh create acc tapi lum update pape lagi.
Hahaha.

Tu la kan..tengah dok cari2 produk nak pegang stok sendiri jugak ni. Tapi tak tau lagi la nak jual apa, modal pun dah ada ni. Ada tips2 tak macamana nak upkan lagi sale. Semenjak dua menjak ni slow sikit sale. Mak ds sekarang ni pun dok ambik anak2 baru, semua pun dok meniaga kat shopee. So, banyak persaingan la.


Lately busy sgt dengan kerja kat ofis, kadang2 promosi2 yang free dari shopee pun i dah missed out. Omg...rugi betul..


Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 03:22 PM | Show all posts
nk juga blaja ilmu berniaga kt shopee ni.. thanks for sharing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2020 09:56 AM | Show all posts
LIMA SEKTOR BISNES PASCA COVID-19

Berdasarkan pembacaan dan diskusi bisnes kecil yang saya ikuti di sini, berikut ialah gambaran mengenai tahap pemulihan lima sektor bisnes kecil.

Sektor 1 - Bisnes makanan akan cepat pulih. Orang kena makan sama ada ada Coronavirus atau tidak. Cuma, pengusaha harus ubah saja saluran jualan. Gunakan channel yang pelbagai. Sektor kesihatan akan terus diperlukan. Bisnes penghantaran / logistik dan ICT berkembang sama.

Sektor 2 - Pengangkutan. Orang perlu bergerak sama ada di dalam atau luar negeri. Bisnes seperti kapalterbang, perkhidmatan kargo, lori dan kereta akan mula bergerak aktif. Sekiranya tidak, bisnes mati. Ekonomi dunia runtuh.

Sektor 3 - Pendidikan/latihan dan perkhidmatan pekerjaan. Apabila ekonomi dibuka semula, dunia pekerjaan menjadi kompetitif dan sektor bisnes ini diperlukan untuk reskilling. Pendidikan dan penjagaan kanak-kanak diperlukan apabila ekonomi dibuka semula.

Sektor 4 - Fesyen, pakaian dan kosmetik. Setelah isu COVID-19 mula reda, bisnes ini akan kembali aktif. Umumnya sektor ini akan diam sewaktu wabak kecuali pembelian musiman (seasonal) contoh musim perayaan. Bisnes yang ada pelanggan tetap dan berjaya wujudkan brand-conscious akan terus diperlukan.

Sektor 5 - Pelancongan. Selagi isu COVID-19 belum reda, tak ramai orang akan melancong - termasuklah dalam sektor religious tourism. Ramai orang nak mati di Makkah dan Madinah tetapi takut nak mati disebabkan Coronavirus. Sektor ini akan ambil masa untuk kembali bernafas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2020 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
evolutionary replied at 3-8-2020 02:53 PM
rasanya ilmu perlu dikongsi

memandangkan dah ada thread pasal shopee ni, nak juga i bercerita mcm ...

Sis..nak tanya..
1. Sales dapat 6 angka tu memang buat full time ke part time? Camne manage masa ye..
2. I agak ni u pegang stok sendiri business u. Stok u tu amik raw dari supplier then u buat inovation tambah nilai barang pastu jual ke..atau sebijik2 u jual gitu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2020 12:14 PM | Show all posts
yuki812 replied at 22-8-2020 09:13 AM
Sis..nak tanya..
1. Sales dapat 6 angka tu memang buat full time ke part time? Camne manage masa  ...

full-time, production sendiri, cari sendiri design dan upah tailor utk pakaian,
dekat shopee ni bila dah ada 1k rating, total sold utk beberapa produk pun dah ada beratus yg dah dijual, gambar yg pro, ditambah plak dapat preferred seller - dah ada trusted, buyer di shopee ni derang baca review dan tengok total sold baru derang beli - harga pun kena competitive

reason buyer membeli di shopee ni sebab nak murah dan senang nak membeli, tak payah nak pm-pm, tengok harga, ada review yg bagus, tgk dah ada org membeli sebelum ni terus je buyer place order membeli

next utk bagi ramai lagi tgk uoals punya kedai dekat shopee, sila la guna myads shopee, sebelum nak guna myads dekat shopee ni, make sure tahu margin produk uoals tu dulu, kalo untung bersih sikit je, memang tak berbaloi buat myads ni,

ok besok kalo I free I akan citer patang larang dalam shopee, sebab I dah pernah kena suspend/banned dari shopee dan dah pernah kena suspend dan nyaris kena delete produk dari shopee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2020 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
evolutionary replied at 22-8-2020 12:14 PM
full-time, production sendiri, cari sendiri design dan upah tailor utk pakaian,
dekat shopee ni  ...

Wow..i mmg dah agak..kalau sales dah 6 angka ni..kira bkn biz yg biasa2 ni hah..takat amik barang org then jual. Mesti u dah do some research sana sini..starting from basic apa sume kan. Maybe product u ni pun dah start dropship kat org pun leh kan. Good lah u.

Kenapa tetiba shopee buat u camtu..
Berapa lama biz online ni U. Ni kira dah otai paham sepak terajang kat shopee ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2020 09:38 AM | Show all posts
yuki812 replied at 22-8-2020 10:13 PM
Wow..i mmg dah agak..kalau sales dah 6 angka ni..kira bkn biz yg biasa2 ni hah..takat amik barang  ...

ok seperti yg dijanjikan, I akan citer pantang larang dekat shopee. Semenjak shopee kena tempias nak kena saman sebab jual filem cetak rompak baru2 ni, shopee makin aggresive tanpa belas kasihan banned dan delete product yg tak dibenarkan.


ok this is my experience dekat shopee walaupun tak sampai setahun lagi. Kebiasaan nya kita kalo nak nampak trusted dan kedai nampak gah dengan review dan total sale yg banyak, kita suruh kawan, adik beradik, atau kita sendiri guna account wife/husband beli barang sendiri. I nak ingatkan yea, shopee pakai system yg sangat canggih, bukan main agak2 atau guna manual manusia yg check sama ada kita langgar peraturan dia ke tak. Sebelum ni ada beberapa dropship I beli barang dekat shopee I kemudian derang jual semula, dalam seminggu mcm tu shopee dapat detect yg ada 1-2 org yg selalu membeli dgn I terus system shopee suspend acccount I. Alasan langgar peraturan. So kesimpulan nya, jangan suruh husband/wife, kawan atau adik beradik even mak ayah sendiri beli di kedai you. Memang cari penyakit. Shopee sangat2 pantang kalo buat fake order mcm ni. Kalo tak fake order pun, dropship pun tak boleh.

No.2, sekarang ni shopee dah jadi gila men delete product org dengan suka hati kalo buat missleading discount. Contoh harga product you sebelum ni RM100, memang dah lama harga ni you meniaga, tetiba you nak naik kan jadi RM120, once you ubah harga asal jadi RM120, bila you join campaign yang membuatkan RM120 jadi RM100 selepas discount, terus product you akan di delete tanpa belas kasihan, tak de warning2, kalo product you tu baru listing takpe la shopee delete, kalo yg dah lama yg dah ada beratus review dan total sold, habis hilang mcm tu je.

selain dari tu, kalo you all jual bend yg dilarang, ada je org report kedai you, bye-bye la product tu, contoh jual benda2 yang dah ada trademark nama mcm baju mickey mouse, iphone, nike , adidas, tak kisah la ori atau fake, once ada yg report memang terus kena delete
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2020 03:16 PM | Show all posts
nipskacang replied at 20-7-2020 01:46 PM
Kan? Tu antara kekangan sbg dropshipper yg bru nk bertapak kat shoppee. Haih, maybe kene cri sumbe ...

Macamana?? Ok tak meniaga kat IG..i tak pandai sgt kat IG..tak tau nak tarik buyers mcam mana. Nanti boleh la share tips kat sini ye..TQ

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2020 03:25 PM | Show all posts
evolutionary replied at 3-8-2020 03:00 PM
mula2 yg penting, kena tahu produk yg uoals nak jual tu ada demand ataupun tidak

sebelum nak star ...

Yang ni i setuju sgt..yang penting kena banyakkan brsabar. I tunggu 1 bulan lebih baru dapat 1st customer. Dan ambik masa jugak la untuk dpt the next one. I nak cerita, baru2 ni sale kat kedai i sanga teruk. Satu minggu dapat 1 customer je...hu..hu.. Tapi i tak nafikan..Beberapa minggu tu i sgt malas. Hanya tunggu customer..tapi update tak mau buat, feed tak mau buat..sekadar tunggu buah jatuh je..aggittu..

Then i chat la dengan seller shopee yang maintain sale tiap2 bulan. Salah satu kata2 dia yang membuatkan i tersentak...in a gud way la. Dia cakap...Nk meniaga ni, jangan main2. Even nak buat part time sekalipun. Kena sentiasa fokus..Then i baru tersedar. Lps pada tu i start rajin buat feed. Upadate barang. Tambah barang eventhough i tak pasti akan terjual ke tak. Sebelum ni buyer bagi rating i pun malas nak reply. Tapi sejak tu i reply mana2 yang i tertinggal sebelum ni.

Alhamdulillah lps tu..sale makin ok. Hari2 boleh kata ada la. Yang penting kunci dia ialah...kena sentiasa RAJIN & SABAR.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2020 03:32 PM | Show all posts
evolutionary replied at 22-8-2020 12:14 PM
full-time, production sendiri, cari sendiri design dan upah tailor utk pakaian,
dekat shopee ni  ...

Cerita la sikit sebanyak macamana u start meniaga ni dari awal. I memang berminat nak start produk sendiri. I just tak dapat punca..tak tau nak start dari mana.


Buat masa sekarang i buat part-time je meniaga kat shopee..Hopefullu dengan perkongsian ilmu..u akan di murahkan rezeki.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2020 03:38 PM | Show all posts
evolutionary replied at 23-8-2020 09:38 AM
ok seperti yg dijanjikan, I akan citer pantang larang dekat shopee. Semenjak shopee kena tempias n ...

Wah...memang banyak dah yang kena macam ni kan? Hari tu member kena ban sebulan kedai shopee dia. Kes macam ni la. Dia cari customer luar shopee. Then suruh anak tolong buat order kat shopee. Nak dapatkan free shipping tu. Mungkin dah banyak kali kot guna no yang sama. Then kalau guna wifi yang sama pun diorang tau sbb ip sama kan, even phone yang berlainan kan?

So kena banyak berjaga2 la.

Betul, pasal ads..kena pastikan komisyen kita dapat berbaloi la kalau nak buat ads tu...kena kira jugak fees yang di tolak shopee. Klau tak, supplier untuk..kita as dropshiper pulak untung tak de..lagi kena bayar ads.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list