Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14940
View
424
Reply

[Tempatan] Kes Rentas Negeri: ' Tolong Jangan Kecam Anak Saya'

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2020 09:13 PM | Show all posts
lemak_masin replied at 21-5-2020 04:50 PM
Eeemmm betul gak tu....Kalau ye dia ada merayap time pkpb..kira mmg dia yg mencari penyakit laa..  ...

dari cara dia merayap sana sini di Kelantan tu tanpa rasa bersalah smp ke Aeon Kota Bharu dia merayap. Very unlikely dia duduk memerap mcm di claim. Padapiya sangat. aku yg tak peknen pun tak berani merayap sana sini di KL. Routine aku sama je setiap hari atau lebih kurang.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2020 09:16 PM | Show all posts
intercurrent replied at 21-5-2020 08:22 PM
kenapa mesti kecam bukan kehendak dia pun dan bukan kehendak sapa2 tapi takdir Allah mengatasi seg ...

Tolong jgn kaitkan dgn Allah. Yg buruk tu datang dari kita bukan Allah. Dia sendiri yg cari penyakit. Tak mau follow SOP balik kampung terus self kuarantin jgn merayap sana sini. Dr Noorhisham dah abis air liur tiap hari depan tv bg nasihat. Org mcm kamu dgn betina mak buyong ni mmg sejenis selfish, bodoh,ignorant dan degil. Engkar perintah dan terimalah akibatnya
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Mat kelate level technician mmg perangai x semenggah..kes kenalan aku...mat kelantan technician...anak dah 9 ...duit hidup pun bini tolong support...barang kemas ..tiba2 kawin lg satu sibuk belikan bini baru brg kemas pastu halau bini first yg diceraikan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
please ambil otak dulu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 21-5-2020 02:01 PM
ko percaya ke dia berkurung tak merayap ke sana ke sini time PKPB? adoi!! ko tgklah berapa byk mak ...

Hmmm betul
Org yg betul2 berpkp mmg x keluar rumah tanpa sbb penting dan elakkan selalu keluar rumah dan  memang x bersosial ya di alam realiti ini, kerat jari kalau kita2 yg ye2 pkp kalau dibagi peluang balik kg nak beranak pun, kita akan terus door to door sbb sedar diri dan sedar situasi convid19 ni mcm mana
Seperti mana kita x nak berjangkit drpd org segigih itu jugak kita x mau menjangkitkan org lain atas kecuaian kita sendiri

Tapi kalau selamba boleh singgah rata2
Makna nya dia sendiri x kisah kalau dia yg terjangkit
Apatah lagi kalau dia sebarkan kat org lain
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:30 PM | Show all posts
lostfaith replied at 21-5-2020 06:39 PM
Jadi jadi lah kecam.. bukan dia seorang kena covid. Ramai lagi dan diorang pun berjalan merata jugak ...

Tak salah?? eh!! kebabian apa yg tak salah ni?? Dr Noorhisham dah berbuih mulut bgtau bila balik kampung jgn merayap sana sini. Jgn salam, peluk cium family member. Tengok!! apa dah jd skrg?? Ini baru 1 orang yg balik. Klu beribu ribu orang balik kampung time raya ni ko rasa apa berlaku? Skrg ni satu kampung dia kena lockdown. Gara gara di sekor. Family member aku rumah satu daerah pun tak gigih nak merayap ke sana sini ziarah rumah adik beradik sebab risau kan mak kita org yg umur 80 tahun kena virus. Klu virus tu kita blh nampak, aku percaya takde sapa berani nak merayap sana sini. Psl virus tak blh nampak kita tak tau dimana dia dan tak tau klu kita ada ke tak. Dia tak mau fikir diri sendiri, ingatlah anak dlm perut tu. skrg lg wabak, apa pun yg kita buat semua kena berhati hati. Tak blh lagi ada mentality benda ni tak akan kena kat aku. Aku klu nak balik Sabah pun kena kuarantin. Klu pusat kuarantin penuh, kita org akan di arah self kuarantin. So apa yg buat korang fikir korang rentas negeri kat Semenanjung ni kebal virus? Ko ingat virus ni pilih sapa rentas negeri tak kena, rentas naik katebang baru kena?? gitu ke?

Tolong jangan kaitkan dgn takdir Allah. Yg buruk tu datang dari kita. Kita engkar perintah, degil dan skrg terimalah akibatnya
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 21-5-2020 05:49 AM
aku berdoa derang semua anak beranak positif & mampos. Baru nak ingat bila dah kena. Anak buat sal ...

Betul tu. Polis dah bagi pelepasan balik, balik ajelah terus ke rumah & duduk diam2 tunggu bersalin & self-quarantine. Ni excited terlebih singgah berbuka rumah nenek,pergi pasar lah etc. Maknya back up anak membabi-buta. Kalau ada org yg meninggal disebabkan anak dia, baru nak sedar kot.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:34 PM | Show all posts
iols cuma nak tau apa nama fb laki bini ni je
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:34 PM | Show all posts
anakmak replied at 21-5-2020 09:29 PM
Hmmm betul
Org yg betul2 berpkp mmg x keluar rumah tanpa sbb penting dan elakkan selalu keluar ru ...

sebab mentality derang aku takkan kena virus sebab aku pergi tempat yg takde kes. Tp dia lupa yg virus ni tak semestinya tak berada di tempat yg takde kes. Hah!! skrg dah dpt hadiah free. Klu anak dia lahir esok mati sebab covid 19, blood is on her hands.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:36 PM | Show all posts
entah kenapa nak singgah menyinggah sana sini pulak? balik je la direct terus ...
care to explain untuk bersihkan nama?

kalau kurang berkemampuan terpaksa singgah rumah sedara mara macam tak logik... kenapa tak tido dalam keta je dulu dan berak mandi kat rnr
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
jahcomel replied at 21-5-2020 10:03 AM
Benci ngn makcik tu masih xngaku ank dia pnyebar...blagak...


Acik ni sama dgn acik yg anaknya study kat Korea lepas tu join perhimpunan tabligh & pergi berjalan merata. Sama aje. Dua2 in denial anak diorang bangang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
amyza82 replied at 21-5-2020 01:52 PM
dengan perut yg memboyot, dengan dtg dari zon merah, dgn laki yg konon front liners, tapi gigih juga ...

Sana sini dok gemburkan yg laki dia ni frontliner i ingat paling kurang pun medical asistant. Rupanya technician tm saja..
Btw bukan sekadar anak dia dikecam sebab bawa covid 19. Tapi sebab dia ni sskjp.
Satu malaysia tak suka org sskjp. Even in this forum.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 21-5-2020 09:09 PM
ni lah dia melayu sikit2 salahkan takdir tuhan
allah bagi akal fikiran supaya boleh fikir buat ke ...

Sskjp kalau kena batang hidung mereka mati ramai yg petik butang agama.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:42 PM | Show all posts
epal21 replied at 21-5-2020 09:31 PM
Betul tu. Polis dah bagi pelepasan balik, balik ajelah terus ke rumah & duduk diam2 tunggu bersali ...

derang set set sudah takdir, benda nak jadi. Senang saja kan bagi alasan. Benda nak jadi. Pdhal ko sendiri yg cari penyakit. Ini mcm perangai budak yg balik dr Korea abis tapau satu group Tabligh. Takde rasa bersalah langsung walaupun dah buat jahat mcm tu. Elok mampos sajalah org mcm ni. hidup pun menyusahkan negara
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya la... To those yg sedih syahdu merempan xdpat balik raya tu... Sedih sgt ke? Sampai boleh jadi depression berhari2 sampai putus wayar terus gile je? Or just sedih malam raya n raya pertama n then syawal ke2 dn seterusnya hidup diteruskan mcm biasa?? Sbb aku pnh je raya sengsorg. Ok je call mak ayah aku di hari raya happy2. Sedih pun nak. Apatah lg nangis. Aku tahu mak ayah adik beradik aku sihat..  cukup lah. Pastu tanya resepi raya. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
vee_zara replied at 21-5-2020 09:40 PM
Sskjp kalau kena batang hidung mereka mati ramai yg petik butang agama.

petik butang agama duk zikir takdir kulu kilir
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:49 PM | Show all posts
vee_zara replied at 21-5-2020 09:37 PM
Sana sini dok gemburkan yg laki dia ni frontliner i ingat paling kurang pun medical asistant. Rupa ...
Btw bukan sekadar anak dia dikecam sebab bawa covid 19. Tapi sebab dia ni sskjp.
Satu malaysia tak suka org sskjp. Even in this forum.
Hak individu untuk tidak suka mana2 kelompok, tapi aku dapati mereka2 yang tak suka orang kelantan dalam forum ni dgn memaki hamun orang kelantan secara pukul rata tu agak melampau. berpada-padalah.


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 21-5-2020 09:09 PM
ni lah dia melayu sikit2 salahkan takdir tuhan
allah bagi akal fikiran supaya boleh fikir buat ke ...

Salahkan takdir la senang. Kita xperlu bertanggungjawab. Gitu lah. Tuhan bagi akal xdigunakan. Simpan dalam peti besi akal tu tutup rapat2. Forever budus la mcm tu. Elok jgn membiak golongan cenggini.

Bagi aku kita bole salahkan takdir selepas kita dah ambil semua preventive measures. Kita ikut SOP to a tee. Tapi masih kena juga... Itu mmg tuhan dah takdirkan. Kena redha lah. Not our fault.

Dalam hal pompuan ni? Terang lg bersuluh dia yg cari pasal. Xquarantine. Gi merayau. Hadaplah kecaman.

Hal Covid ni.. simple rule adalah (pada aku la)... It could infect anyone. So .  Kita mesti fikir yg kita juga bole jadi carrier. So .. xyah la gedik2 nk bersosial bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:54 PM | Show all posts
Maknanya ramai antara kita silent carier covid 19 tak semestinya ada cluster atau ada close contact dgn sesiapa.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
tak payah nak bela lah memang dia ni salah.. kalau memang wajib nak kena balik beranak pun kenapa menyinggah merata?kita ni kemain lagi walau pkpb pun tetap hati2 tak keluar rumah sesuka hati pun.. dia senang2 je pergi merata dalam keadaan pregnant pulak tu.. harap jadi pengajaran pada yg lain.. Allah dah bagi otak guna la, bukan salah takdir kalau diri sendiri yg selfish dan pendek akal
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list