CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3376|Reply: 22

Ada apa dengan daging pekasam nasi?

[Copy link]
Post time 11-6-2020 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sesiapa di sini mempunyai pengalaman luas pasal daging pekasam nadi boleh la share dengan aku.

Kesahnya gini.

Kawan tempat keje balik dari kelantan selepas dibenarkan rentas negeri (balik ke tempat keje di johor)...
tanya sape nak order pekasam daging...
sebagai org johor aku hanya sekali je pernah makan pekasam daging tahun lepas..
Ialu aku pun join order.

Aku membayangkan daging pekasam tu sedap la yg macam tahun lepas (pekasam daging yg guna beras)

Sekali aku dapat... aku terkejut pekasam tu penuh dengan nasi.... dah bau dia menusuk sangat2...mmg aku tak boleh tahan la bau mcm tu..

Persoalan yg bermaindi minda aku...

Adekah kawan aku tu bg aku pekasam yg dah expired sampai jadi teruk sgt baunya atau pekasam nasi mmg bau mcm tu? Biasa pekasam nasi boleh tahan berapa lama?

Aku xmkn pun... aku goreng pastu aku letak sebelah makanan kucing... aku tengok kucing aku pun xnak makan.

Aku mls tanya dia kang gaduh pulak... dah la pernah gaduh pasal keje...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2020 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Member iols jual pekasam rusa. Kami belah sini tak pernah buat pekasam dgn nasi. Mesti pakai beras sebab agen dehydration
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2020 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 12-6-2020 12:06 AM
Member iols jual pekasam rusa. Kami belah sini tak pernah buat pekasam dgn nasi. Mesti pakai beras s ...

Pakai beras tu logik...

Pakai nasi mcm xboleh nak pikir la ....

Memang selama ni tak tau pun pekasam ada 2 jenis.. beras dan nasi...

Tu yg main order je tak tanya...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita tunggu ore kelate explain..
Atau dia yang salah buat .hahaha
Daging pekasam skang jual yang siap hiris..x best
Iols suka daging tu seketoi..pastu kita hiris sendiri..aum
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 12-6-2020 12:21 AM
Kita tunggu ore kelate explain..
Atau dia yang salah buat .hahaha
Daging pekasam skang jual yang s ...

Yg ni yg seketul2 besar tu... hiris sendiri....

Sbb bau dia teruk sgt xberani nk mkn sbb takut jd kes mcm puding buih tu...

Ade org lain yg order tp xberbunyi... mungkin dorg rasa ok ataupun dorg takut gaduh nanti bermasam muka jugak.... ntah la... xberani nak tanya org lain yg order tu takut ade yg jenis "menyampai dan menambah perisa"
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm pelik saja.. Cari kat google.. Semua guna beras yg disangai dan dikisar. Tunggu org Kelantan masuk.. Mungkin cara tak sama
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-6-2020 02:49 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 12-6-2020 02:51 AM

http://juneaina.blogspot.com/2016/03/pekasam-nasi.html

before:


after:



Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasi ? Dh pakai kaedah penapaian plk ka pekasam ni.. ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2020 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
AyaqMeloSuam replied at 12-6-2020 05:44 AM
Nasi ? Dh pakai kaedah penapaian plk ka pekasam ni.. ?

Kat Sabah dan Sarawak, pekasam memang guna nasik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 12-6-2020 12:25 AM
Yg ni yg seketul2 besar tu... hiris sendiri....

Sbb bau dia teruk sgt xberani nk mkn sbb takut  ...


Kalau dapat pekasam daging gini, chuol tumis dengan bawang merah hiris (shallot) banyak, bawang putih, cili merah plus cili padi ikut pedas chuol dan halia yang dah hiris halus dengan banyak huntok hilangkan bau. Biasanya pekasam sebegini rasanya masam, chuol kena reti letak garam dan aji kasi sesedap rasa. Aiol biasanya tak letak gula sebab bawang merah dah manis. Oh, chuol boleh gak letak lada hitam, nenas untuk kasik extra kick.

Benda ni, jika digoreng begitu sajork, memang muntah la makan.

Btw, pekasam nasik ni, is an acquired taste. Tak suma orang reti makan. Ianya makanan yang poplar kat Sabah dan Sarawak. Tapi versi Sabah, weol peram dengan cili putih Sabah, halia, tuhau (sejenis halia juga, boleh google. Kat Sarawak, tepus kot namanya if tak silap) dan serbuk buah keluak (warna itam) @ pangi supaya sedap dan tak bau. Sabahans hada beberapa jenis pekasam nasik yang dibuat ikut cara ini yakni:

1. Pekasam nasik ikan sungai (paling pemes)
2. Pekasam daging babi hutan
3. Pekasam sayur kampung
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 12-6-2020 07:47 AM

Kat Sabah, pekasam nasik biasanya ditumis dengan sayur campur (kampung) ni:



Ianya mengandungi daun bawang kampung, bunga kantan dan cili putih macam dalam gamba. Jangan tengok sajork putih, pedas cili tu hapa lagik yang dah tua.

Kalau Sabahan reti masak macam aiol, reti la masak pekasam nasik ni bagi sedap.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah makan pekasam daging.. takda bau busuk.. beli yg vakum.. beras sama cam ikan tu.. tapi lebih suka pekasam ikan.. daging cam liat2.. kena potong kecil.. kalau busuk mesti dah lama... jgn sakit perut
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2020 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 12-6-2020 07:37 AM
Kalau dapat pekasam daging gini, chuol tumis dengan bawang merah hiris (shallot) banyak, bawang  ...

Sis.....

Maknanya yg kawan ku jual tu mmg bau yg sebenar la.....?

Samgat jauh beza dgn bau daging pekasam beras tau sis......

Over sgt bau gitu sis....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2020 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 12-6-2020 09:13 AM
Pernah makan pekasam daging.. takda bau busuk.. beli yg vakum.. beras sama cam ikan tu.. tapi lebih  ...

Dah pernah beli yg jenis beras tu ok.... tp dgn kawan kelantan yg lain... tp ni dgn org lain pulak tetiba nasi... dia bubug dlm plastik seal mcm kerepek tu pastu bubuh botol...

Keadaannya berair ... yela benda dah order terima jela xsampai ati nak cancel.... xmkn pun sbb takut sakit perut.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2020 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 12-6-2020 07:42 AM
Kat Sabah, pekasam nasik biasanya ditumis dengan sayur campur (kampung) ni:



Wah ... nampak sedap...

Aku duduk ums 3 tahun tak pernah jumpa ini..... rajin jugak aku field work byk tempat...

Sandakan
tawau
keningau

Paling suka nasi lalap..... ada jual di restoran sinsuran...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2020 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Cumikucingku at 12-6-2020 12:47 PM
sarah82 replied at 12-6-2020 01:43 AM
Mcm pelik saja.. Cari kat google.. Semua guna beras yg disangai dan dikisar. Tunggu org Kelantan mas ...


Itu la sarah.... tak pernah terpikir ada yg buat guna nasik.... tu yg main order je xtanya detail..... laki aku org kedah pun kata dia xpernah tau ada org buat guna nasik. Dia yg dah biasa mkn pekasam pun tak boleh bau.....dia kata daging busuk kot.... suruh aku komplen dgn member tu.... ish.... dia xpaham ke org pompuan ni suka jg hati member...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-6-2020 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 12-6-2020 02:49 AM
http://juneaina.blogspot.com/2016/03/pekasam-nasi.html

before:

Yg ni ada google jugak tp xdijelaskan boleh tahan berapa lama selepas buat...

Cuma boleh mkn selepas 3 - 4 hari... pastu katanya baunya kurang....

Yg aku dpt ni bau nya .... xde perkataan aku nk sebut....
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 12-6-2020 12:44 PM
Itu la sarah.... tak pernah terpikir ada yg buat guna nasik.... tu yg main order je xtanya detai ...

Aku pernah beli 2-3 kali perkasam daging.. Mmg x ada bau.. Kena slow2 ckp dgn member.. Silap perkataan boleh jadi perang dingin.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 12-6-2020 12:36 PM
Sis.....

Maknanya yg kawan ku jual tu mmg bau yg sebenar la.....?

Yeap. Dan bau akan tambah over kalau dia tak letak halia banyak ngan buah keluak. Aiol pernah beli pekasam nasik udang. Ya ampun bau tahi manusia ok! Terus aiol buang ok!

Pekasam beras bau mild, aiol tahu sebab pernah beli dan makan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2020 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 12-6-2020 12:42 PM
Wah ... nampak sedap...

Aku duduk ums 3 tahun tak pernah jumpa ini..... rajin jugak aku field w ...

Kat area pantai barat, pekasam nasik ni banyak dijual. Menda ni, jangan beli orang jual kat tepi jalan kalau chuol tak kenal orang tu. Kalau kotor pembuatan, sakit perut la uol makan.  Dan terus terang ai bagitau, yang jual pekasam nasik kat Sabah ni mostly rasanya hanat sebab deyol tak reti buat. Ai berani makan yang ai kenal sapa penjualnya sajork. After kes terbeli pekasam nasik udang bau tahi, aiol memang tak membeli dah pekasam nasik sembarangan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 11:43 AM GMT+8 , Processed in 0.102985 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list