Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
5489
View
61
Reply

[Tempatan] Wajarkah aplikasi MySejahtera diwajibkan penggunaannya di premis perniagaan?

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-8-2020 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggesa semua majikan, peniaga, syarikat atau pemilik premis mendaftar aplikasi MySejahtera melalui laman sesawangnya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah berkata ini bagi memudahkan proses pengesanan kontak rapat kes positif Covid-19.

Noor Hisham berkata penggunaan aplikasi tersebut juga akan dimasukkan dalam Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Dalam kluster PUI (pesakit dalam siasatan) Sivagangga, restoran nasi kandar didapati tidak menggunakan aplikasi Mysejahtera, pendaftaran pengunjung secara manual atau mengambil suhu badan pelanggan mereka.

Sekarang ini kita ada masalah, cabaran kita untuk mengesan kontak rapat.

"Sebab yang pertama, tidak ada penggunaan Mysejahtera ataupun aplikasi lain, yang kedua tiada rekod.

"Kedai-kedai sepatutnya ada rekod pelanggan yang keluar masuk kedai tersebut dengan nombor telefon dan sebagainya," katanya dalam sidang media harian di Putrajaya hari ini.

Dia berkata sekiranya tiada rekod, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPBD) akan dilaksanakan di kawasan tersebut, selain tindakan kesihatan awam dalam mencegah dan mengawal penyakit tersebut.
Single Polls, Total 67 Users voted View Voters
98.51% (66)
1.49% (1)
Your User group have no permission to vote
IMG_20200803_213314.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-8-2020 10:01 PM | Show all posts
wajarrr....aku malas betul laaaa nak tulis2 nombor tepon ni

kang ada la sat lagi Gary la, Atok la....Tok wan la n semua nombor yg x dikenali duk call mesej aku
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Best.. x pyh tulis2 tertonggek cepat je guard kasi masuk.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Wajar sgt2.. Nak2 kat kl, Selangor.. Ari tu blk beraya sana.. Payah nye la.. Nak pakai mySelangor la.. X de mysejahtera.. Apoo kat sini senang semua pakai mysejahtera
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik 1 saja apps.. Senang KKM nak detect.. Ni byk apps menyusahkan
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Wey fon aku xleh install my sejahtera..aku suka opsyen manual..sbb tkut fon jtuh pch. @sarah82
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Esmiria replied at 3-8-2020 11:03 PM
Wey fon aku xleh install my sejahtera..aku suka opsyen manual..sbb tkut fon jtuh pch. @sarah82

Pakai la case yg tahan lasak ala2 military grade.. Hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Esmiria replied at 3-8-2020 11:03 PM
Wey fon aku xleh install my sejahtera..aku suka opsyen manual..sbb tkut fon jtuh pch. @sarah82

Setuju...
Hp kakak aku pun xleh dload mysejahtera tu..
Asik invalid..huhu..
Dah uninstall byk.kali pun xleh..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk Merry Brown nak tembak la scanner, qr code MB tak berfungsi pun
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:34 PM | Show all posts
Sungguh menakutkan kerana data rakyat Malaysia diakses oleh warga asing.

Pernah dibincangkan di thread berkualiti di bawah ini:

Pembekal aplikasi MySejahtera syarikat Amerika, milik rakyat Singapura! Jutaan data rakyat Malaysia diakses oleh mereka.
https://mforum1.cari.com.my/foru ... ead&tid=1206165

Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:35 PM | Show all posts
Page borang signup app ni tersangatlah tak mesra pengguna baru, tapi bolehlah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
I.am.PH replied at 3-8-2020 11:34 PM
Sungguh menakutkan kerana data rakyat Malaysia diakses oleh warga asing.

Pernah dibincangkan di t ...

Ayam PH tak pakai fb ke or lupa multiple is.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 12:38 AM | Show all posts
tak, better dikekalkan both check in manual dan melalui my sejahtera. ade karang yg tak leh install/phone tak canggih/phone mati/sorok phone dari anak tak leh masuk kedai berkaitan
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Mysejahtera ni berpotensi data2 kita semua akan leak atau di hacked dan seterusnya risiko dijual. IC pun org gomen boleh jual kan ....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
SETUJU.. Balik kg haritu susahnya nak jumpa kedai pakai qr code. Semua manual. Aku dahla takut nak tulis ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Weyy ..klo kita bawak fon dan kedai sediakan barcode tu..kita just scan guna fon je kn? Xyah ada app mysejahtera ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku rsa opsyen manual perlu ada..dibuatnya  fon tiba2 pech ..xleh msuk krang...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
t_hahahaha replied at 4-8-2020 12:38 AM
tak, better dikekalkan both check in manual dan melalui my sejahtera. ade karang yg tak leh install/ ...

Ok setujuk
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 08:50 AM | Show all posts
aku dari masa pkp haritu try nak daftar mysejahtera haram tak boleh2...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 08:56 AM | Show all posts
first time guna mysejahtera hari ni... maklumle alang2 install nak klem duit..apasal susah nak scan... guna selangkah tak de masalah pon..
dah le q panjang... last2 tak berjaya check in..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list