Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
6653
View
87
Reply

Banding Perjuangan Palestin Dengan Orang Mah Meri, Adibah Noor Mohon Maaf

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-5-2021 03:02 PM | Show all posts |Read mode




Di kala rakyat Malaysia gigih menyebarluaskan maklumat mengenai serangan Israel ke atas Palestin, ada artis yang menyindir-nyindir membuatkan netizen bengang.


Penyanyi, Adibah Noor telah membuat ciapan berunsur sindiran terhadap netizen yang berbangga kerana membantu dari segi moral kepada Palestin, tetapi isu di dalam negara sendiri pula tidak diendahkan.


Ini berikutan orang asli suku Mah Meri diberi notis mengosongkan tanah milik kerajaan negeri Selangor untuk tujuan pelancongan.


Setelah mendapat kecaman bertalu-tali, akhirnya pelantun lagu Terlalu Istimewa itu meminta maaf.





Foto : Twitter



Foto : IG




Menurut netizen, kedua-dua isu itu sama penting, namun di Palestin ianya membabitkan nyawa, agama dan kemanusiaan sementara apa yang berlaku di dalam negara melibatkan prosedur pemilikan. Jika mampu, suarakan kedua-duanya serentak, mengapa perlu menyindir pejuang siber?


"Everytime ada kes orang asli dihalau, kita semua akan vokal tentang and fight to know the reasons. Tapi kali ini kak adibah noor, Palestin berdarah dalam PEPERANGAN yg mereka tak mahukan! - bukan kali ni je sejak 70 tahun lalu!"





Rentetan itu, Adibah telah memohon maaf, namun bagi segelintir netizen, ianya masih tidak ikhlas, betul ke?





Foto :Twitter



Semoga kita sama-sama boleh bersatu atas apa sahaja isu kemanusian yang diperjuangkan. Anda rasa bagaimana? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-5-2021 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni lapar batang ke? Agaknya klu dpt batang baru senyap sikit mulut tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 03:47 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Xfaham konsep ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiba-tiba terfikir.. Dia belum berkeluarga ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa perlu compare

Kenapa kalau sokong palestine ko ingat aku x sokong any other humanitarian cause?

Why kak dibah why
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
minta maaf tp sempat lg sindir
terbukti makcik ni mmg bod. sombong
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ninjanunu replied at 16-5-2021 04:30 PM
Tiba-tiba terfikir.. Dia belum berkeluarga ke?

bukan sbb tu
tp sbb dia hidup dalam "kalangan" dia je..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
X perlu bandingkan pun sbnarnya
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:22 PM | Show all posts
Nak minta maaf tu buat la betul2.. kenapa boh ayat macam menyindir jer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:28 PM | Show all posts
midori_katana replied at 16-5-2021 05:22 PM
Nak minta maaf tu buat la betul2.. kenapa boh ayat macam menyindir jer...

sebab takde rasa menyesal sangat pun.
minta maaf sebab kena kecam dan takut kena cancel

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:35 PM | Show all posts
cancel betul.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:36 PM | Show all posts
uori replied at 16-5-2021 05:28 PM
sebab takde rasa menyesal sangat pun.
minta maaf sebab kena kecam dan takut kena cancel

.. patutpun kena cancel jap.. boleh refleksi diri...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:41 PM | Show all posts
midori_katana replied at 16-5-2021 05:36 PM
.. patutpun kena cancel jap.. boleh refleksi diri...

retis acah kayangan nih mana tau nak refleksi diri, nak pulak untuk rakyat kelas bawahan dari dorang kononnya.
kalau kaya, memang takan minta maaf punya.
ni pun sebab nak cari makannnnn
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalah negara dibanding dengan masalah dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
iols  lg myampah kt debah ni dr lopa.. merempan je ko kn..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
dejure replied at 16-5-2021 03:42 PM
Dia ni lapar batang ke? Agaknya klu dpt batang baru senyap sikit mulut tu

Lapar pun takde batang yg sudi nak kasi acik ni.
Muka hauk, mulut hauk, batang mana yg nak serah diri
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:54 PM | Show all posts
amyza82 replied at 16-5-2021 05:48 PM
Lapar pun takde batang yg sudi nak kasi acik ni.
Muka hauk, mulut hauk, batang mana yg nak serah  ...

batang ahmad.fxris ni hah yang selera dgn kak debah nour ni chuolss. siap bagi salam dulu sebelum nak mintak kak deba vogel


Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa dia being sarkastik tapi yelah kan, kita as netizen kan now kecam je semua orang...ok per Kalau tidak, mmg taktau pun pasal kes tanah ni..taktau pulak kalau i ada terlepas thread kt porem... So apa cerita ni sebenarnya, berapa pampasan yg dia akan dpt dan dah berapa NGO kita tolong lawan?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 06:03 PM | Show all posts
dia macam kau persoal...
kenapa derma dekat orang luar... tapi orang kampung sendiri pun ramai susah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list