Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
535
View
2
Reply

Amira Othman Pernah Jadi Mangsa Buli Siber, Nasihat Rakan Artis Tak Baca Komen Negatif

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2021 09:59 AM | Show all posts |Read mode
Pernah menjadi antara mangsa buli siber sebelum ini, penyanyi Amira Othman menasihatkan netizen agar lebih beretika dalam meninggalkan komen di media sosial.


Menurut Amira atau nama sebenarnya, Nadia Amira Othman, netizen yang gemar meninggalkan komen berbaur negatif perlu berfikir terlebih dahulu sebelum menulis kata-kata yang boleh menggores perasaan individu lain.


  



"Takut bila baca, luar biasa betul mereka ini komen. Bagi saya secara peribadi, perkara ini tidak seharusnya berlaku tapi nak kawal mulut manusia ini bukannya mudah.


"Netizen mengutuk macamlah mereka (mangsa buli) tidak pernah buat kebaikan. Kalau ada seribu kebaikan kenapa nak menghukum atas satu perkara ini sahaja?


"Begitu juga terhadap diri saya, kalau dulu mungkin saya layan tapi sekarang memang saya abaikan sahaja komen-komen negatif. Kalau saya layan, hidup mesti jadi lagi tertekan," katanya kepada mStar.


Foto: IG




Amira bersama dua rakan artis, Wany Hasrita dan Elfira Loy telah dilantik sebagai jurucakap bagi kempen Anti Buli Siber yang dianjurkan oleh Himaya Premium Hijab Medical Mask.


Penyanyi berusia 28 tahun itu sebelum ini pernah dikecam netizen gara-gara terlalu kuat bersenam sehingga dimasukkan ke hospital pada hujung tahun lalu.


Rata-rata netizen membuat andaian penyanyi lagu Hati-Hati ini dikejarkan ke hospital kerana mengambil suplemen tambahan untuk cepat kurus sehingga menyebabkan dia jatuh sakit.




  



  



Selain bercakap bagi pihak dirinya, Amira juga turut bersimpati dengan nasib rakan-rakan artis yang lain seperti Datuk Siti Nurhaliza dan Neelofa yang sering menjadi mangsa buli siber netizen sejak kebelakangan ini.


"Berpada-padalah, tulis atau komen dengan menggunakan ayat yang sopan dan beradab. Hentam maki, kesian pada si penerima itu, mereka ada keluarga.


"Sebagai rakan artis kepada mereka yang menerima nasib tersebut, nasihat saya... abaikan sahaja," ujarnya. -CARI


Sumber:mStar Online
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-5-2021 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni pun boleh jadi gosip eh??? Kalau ada sejuta acehand, makanya makin bingai repot2 dalam dunia ni. Asal bolehhhh je, bila tegur, sentap.

Btw, berani post, berani tanggung. Tak kisah la artis sangkak ke, artis tersohor ke, bekas penyanyi bernombor ke, dato beli ke, minah rempit ke, acik pprt ke.. kalau zul ripin takpe, mungkin dia takde niat nak post utk dikecam...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia kan ranking no 2 buli siber di asia. Mengalahkan indon dgn korea.buli siber je berani buli depan2 takot.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list