JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
57001
View
172
Reply

Pelakon Suara

[Copy link]

Author: Squall-Leonhart       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-10-2004 02:45 PM | Show all posts |Read mode
Hello geng...

Sesebuah siri anime tak akan lengkap kalau takder pelakon suara. Pelakon suara nie laa yang bertanggungjawab membawa 'feel' sesuatu watak itu kepada penonton. Kat Jepun, pelakon suara bukan setakat berlakon suara dalam anime jer... ader gak yang berlakon suara untuk game dan ada gak yang menyanyi.

Seorang pelakon suara bukan hanya setakat berlakon untuk satu cerita jer, tapi gak untuk banyak cerita. Kalau seseorang pelakon suara tu berlakon untuk watak utama, memang dia akan jadik terkenal kerana watak tu laa...

Kat Malaysia nie memang ada beberapa pelakon suara, tapi tak ramai sangat laa... No wonder why dalam banyak anime yang dialih suara ke BM, korang akan dapati sebegitu banyak suara-suara yang familiar.

Korang boleh kenali pelakon suara kat http://www.animenewsnetwork.com Kat situ gak disediakan links ke website rasmi pelakon-pelakon suara dalam setiap profile diorang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 03:05 PM | Show all posts
Pelakon alihsuara Malaysia tak minat ke???
Terutamanya yang Shin Chan tu.



Temper is what gets most of us into trouble. Pride is what keeps us there.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2004 03:12 PM | Show all posts
Ok... saper leh listkan pelakon suara utk citer Shin Chan tu...?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 03:25 PM | Show all posts
Setahu saya suaa Shin Chan (BM) ialah seorg budak 11 thn.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2004 03:30 PM | Show all posts
Kau tau x saper nama dier...?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 03:33 PM | Show all posts
Sebenarnya, aku pun tak tahu hehehe.
Yang aku kenal Aris Ariwatan je.



Temper is what gets most of us into trouble. Pride is what keeps us there.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 04:01 PM | Show all posts
Maya slalu jadik pelakun suara untuk anime kat ntv7.die yg jadi sakura dalam cite sakura cardcaptor
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-10-2004 09:19 PM | Show all posts
Oh yes... yg jadik pelakon utk suara Doraemon tu saper ek...?
Reply

Use magic Report

ilihusna This user has been deleted
Post time 6-10-2004 10:04 PM | Show all posts
kiter cadangkan supaya pelakon2 suara kat Malaysia nih ditambah bilangannya. macam ahli farmasi gak. sbb nak memenuhi permintaan kerajaan supaya meningkatkan jumlah diorang ni (walaupun pelakon2 suara tak termasuk dlm permintaan tue) yg skarang ni dikatakan sangat kurang utk memenuhi sektor diorang dan pada masa sama menyelamatkan industri memasing dari terus mundur dan juga menaikkan martabat diorang kpd pelakon2 suara profesional. ye la, kan job ni kureng dikenali dan x brape diminati, dan silap2 suara diorang ni dikatakan klakar dan x klass la bla2.... asyik2 suara sama je dengar. dah biasa sangat dah walaupun tak kenal sape. lagipun, makin banyak pelakon2 suara dlm industri kartun, makin banyak la kartun2 dan anime2 luar negara boleh ditayangkan kat Malaysia nih.

(jangan gelak beb! bukan tak munasabah langsung!)
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 10:32 PM | Show all posts
Originally posted by ilihusna at 6-10-2004 10:04 PM:
kiter cadangkan supaya pelakon2 suara kat Malaysia nih ditambah bilangannya. macam ahli farmasi gak. sbb nak memenuhi permintaan kerajaan supaya meningkatkan jumlah diorang ni (walaupun pelakon2 su ...


Mahu jadi pelakon alih-suara anime? Belajar di Akademi Seni Kebangsaan (tempat Anding AF2 belajar tu) patut ada peluang.



Lyrics are EVIL, they're the work of the devil, made to collect your souls and to turn you into brainless slaves of hell.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2004 01:38 PM | Show all posts
Originally posted by ilihusna at 2004-10-6 10:04 PM:
kiter cadangkan supaya pelakon2 suara kat Malaysia nih ditambah bilangannya. macam ahli farmasi gak. sbb nak memenuhi permintaan kerajaan supaya meningkatkan jumlah diorang ni (walaupun pelakon2 su ...

Sokong...!!!

Kita patut gak promosi pelakon suara kita nie kat majalah-majalah komik cam Gempak untuk membolehkan diorang nie sama glamer cam pelakon biasa laa...

Kerjaya nie memang menarik, tapi malangnya tak ramai yang tau pasal pelakon suara nie...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2004 02:52 PM | Show all posts
hmmmm....menarik kot...;)

tapi....slau nyer kat mesia nih...style dia nyer sore...ngan lenggok language tuh tak menarik sangat ah...tuh yg org tak tertarik agaknyerr...

macam sore shin chan~~~ hah...tuh mmg lain drpd yg slalu kiter dengar kan...
sbb tuh org pun suke...aku pun sendiri suke dengar...sbb seswai ngan watak shin chan yg tak berape btul tuh....:lol

aku jenis tak suke dengar anime dialih bahasa nih..sbb cam kurang feel laa...anime dialih bahasa melayu nih...may be sebab sore...yer ah...dah cool cool watak tuh kiter kenali dr manga...tetiber dengar sore...mak ai~~~~ hancur....

cam kat jepun...pelakon sore dia....mmg raser cam seswai jerr ngan watak tuh...
cam naruto...suker aku dengar sore dia....
seswai laaa ngan character dia mmg bersemangat gilerrr 2...

cam doraemon plak...sbb aku nengok anime nih maser kekecik..so..cam dah serasi...no complain bout it..

cam digimon lak...ader sore sore yg seswai...ader yg tak seswai....

paling aku menyampah.....yu gi oh ngan dragon ball nyer sore....mak aii~~

aku tatau ah...sbb anime tuh dr jepun..tetiber biler di alih bahasa..aku sorang je raser lain...sbb bg org yg tatau pasal anime tuh..mesti tak kisah nyerr kan...

cam anak anak sidek....ok plak eh....hehehehhe..may be citer tuh citer owang melayu...so tader hal laa agaknyerr dlm bab bab feel 2...

er....aper point aku sebenarnyer nih...
so...conclusion nyerr...

aku setuju ah...ngan suggestion kowang 2....nak men glamer kan kerjaya ni...clap clap clap...

dan pelakon sore yg sedia ader kat mesia nih kenalah buktikan kredibiliti diorang dlm menghayati dan menyesuaikan sore ngan sifat & sikap character tuh...baru org minat...baru terasa cam cool jerr keje nih....mesti susah kan...ala ala pelakon ah jugak..so...ganbatte minna san...~~~

itu pada pandangan aku laaa....
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2004 01:55 AM | Show all posts
antara pelakon suara top

takehito koyasu
poku romi
megumi ayashibara
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2004 09:55 AM | Show all posts
Aris Ariwatan = Hanamichi Sakuragi / Goku .....

suara dier memang ngam dgn watak ni.... :clap::bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2004 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by HangPC2 at 8-10-2004 09:55 AM:
Aris Ariwatan = Hanamichi Sakuragi / Goku .....

suara dier memang ngam dgn watak ni.... :clap::bgrin:


Aris Ariwatan: KAME HAME HAAAAAA :cak::cak::cak:

Nak betuk aku tengok muka dia waktu dalam dialog tu.....;cak:



I am destined by the mysterious powers to walk hand in hand with my strange heroes, viewing life in all its immensity as it rushes past me, viewing it through laughter seen by the world and tears unseen and unknown by it.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2004 02:43 PM | Show all posts
sore GIANT dalam doremon tu sape lak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2004 05:33 PM | Show all posts
Originally posted by asellus at 2004-10-8 12:48 PM:


Aris Ariwatan: KAME HAME HAAAAAA :cak::cak::cak:

Nak betuk aku tengok muka dia waktu dalam dialog tu.....;cak:



Sebenarnya bukan setakat Goku jer, tapi watak-watak announcer kat beberapa citer anime pun dier gak... kan ker suara announcer ngan suara Goku tu samer jer sejibik...?
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2004 08:11 PM | Show all posts
Originally posted by mat403 at 8-10-2004 02:43 PM:
sore GIANT dalam doremon tu sape lak?


macam suara GIANT SIZUKA DOREMON SUNYO NOBITA tu suara orang lamer sejak aku tengok citer anime dari tahun 80an sampai sekarang ni.. suara diaorang gak tapi tak terkenal laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2004 08:15 PM | Show all posts
Pelakon Suara (Seiyu) Yg kita kenal sekarang ni.. semua dari pelakon drama dan penyanyi macam MAYA , BAGIO (damasutra) , Aris Ariwatan...

Tapi suara orang lamer aku tak kenal muka diaorang laa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-10-2004 09:44 PM | Show all posts
Hmm... so dgn kata lain seiyu kat Malaysia nie menggabungkan muker-muker feymes ngan yang tak feymes laa kalau gitu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051073s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list