Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
267765
View
2504
Reply

Simpanan Wang

 Close [Copy link]

Author: lonely_surina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-3-2005 01:00 PM | Show all posts |Read mode
Hai kawan2...
nak kate masalah ni besar tak jugak tp kalau ade sesape yg boleh membantu boleh jugak...

Macam mane nak simpan kalau gaji rm**** dan rm***?
Berapa persen nak kena simpan?
Tu gaji basic blm plus OT lagi...
Tolong yea....

[ Last edited by lonely_surina on 30-3-2005 at 11:12 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 01:52 PM | Show all posts
Originally posted by lonely_surina at 22-3-2005 01:00 PM:
Hai kawan2...
nak kate masalah ni besar tak jugak tp kalau ade sesape yg boleh membantu boleh jugak...

Macam mane nak simpan kalau gaji rm1700 dan rm1200?
Berapa persen nak kena simpan?
Tu ga ...


Berapa banyak tu tak penting rasanya.. yang penting kena allocate satu amount tetap setiap bulan.... say RM500.00 sebulan so setiap bulan walauapapun terjadi kena gak asingkan RM500.00 tu utk saving...saving tu pulak maybe dalam bentuk saving/current acc. ke ataupun dlm btk insurance ke ...

....tapi yang ideal rasa nya dalam 10%-20% dari jumlah pendapatan kot... tupun kalau tak banyak hutang atau komitmen lain....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 01:54 PM | Show all posts
Originally posted by lonely_surina at 22-3-2005 01:00 PM:
Hai kawan2...
nak kate masalah ni besar tak jugak tp kalau ade sesape yg boleh membantu boleh jugak...

Macam mane nak simpan kalau gaji rm1700 dan rm1200?
Berapa persen nak kena simpan?
Tu ga ...


Rule of thumb 10% drp u punyer gaji, lagi banyak lagi bagus ( tapi kalau banyak sgt tak elok jugak, hidup hanya sekali beb) .... thats mean RM170..... tapi u punyer soalan terlalu general... kalau boleh spesifik sikit... e.g umur, status kahwin, target etc....
Jumlah simpanan tu tak kiralah sikit ker banyak, yg penting kena menyimpan.... takkan kita dok kerja hari hari semata mata nak bayar duit kat bank(loan, kad kredit etc)..... My 2 cents
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 01:58 PM | Show all posts
Dipetik dari forum lain, good for your reference...


Kiriman asal oleh ReeN

cthnye:
************************************************
INCOME:
Salary
Other income

EXPENSES ------------------------ budget ------------- actual ----------------
1. Save
2. Bagi mak
3. House (rent/monthly pmt)
4. Insurance
5. Keta
6. Any loans/hutang
7. Maintenance keta
8. Bill (api,air,tepon)
9. Skincare (ni utk pompuan.. hehe)
10. Belanja dapur
11. Others
************************************************

letak item yg wajib kita bayar & fix amount dulu (cth item 1-6)...
then kat bawah2 baru letak item yg jumlah tak fix (item 7-11).. yg ni bila dah buat beberapa bulan kita leh tau avrg mthly amount bape... then dari sini leh dpt budget figure kita...

simpan semua receipt2 perbelanjaan & tulis balik kat dlm buku - especially item 11-Others tu, tak perasan kluar duit sikit2 sebenarnye byk...

cara reen ni...yg slalu aku buat dulu..

dan utk lebih efektif.., asing kan perbelanjaan mandatory.. dan perbelanjaan discretionary..

so that.. yg mandatory tu.. tak akan missed.. dan mungkin mengakibatkan banyak masalah kerana backlog..

aku pakai Quicken - software financial management yg bagus ... , kelebihan s/ware nih.. senang nak buat budget..

tapi.. apa jua.. software.., spreadsheet ke.. tulis kat diari ke.. takkan berkesan kalau kita tak ikut apa yg kita rancang tu.. (biasalah.. bila ada duit kat tangan tu.., memacam teringin.. nak beli.. :D.. )..



Ubah suai senarai tersebut mengikut kesesuaian anda.... dari sini kita dah tau berapa extra money kita ader ... so boleh set laa berapa kita nak simpan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2005 02:24 PM | Show all posts
Originally posted by ahmad_albab at 22-3-2005 01:54 PM:


Rule of thumb 10% drp u punyer gaji, lagi banyak lagi bagus ( tapi kalau banyak sgt tak elok jugak, hidup hanya sekali beb) .... thats mean RM170..... tapi u punyer soalan terlalu general... kalau boleh spesifik sikit... e.g umur, status kahwin, target etc....
Jumlah simpanan tu tak kiralah sikit ker banyak, yg penting kena menyimpan.... takkan kita dok kerja hari hari semata mata nak bayar duit kat bank(loan, kad kredit etc)..... My 2 cents

umur : 23 :pompom:
status : single :nyorok:
target : asal senang hidup masa tua...:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 02:57 PM | Show all posts
Originally posted by lonely_surina at 22-3-2005 02:24 PM:

umur : 23 :pompom:
status : single :nyorok:
target : asal senang hidup masa tua...:pray:


You boleh start ngan apa yg qash listed kat atas tu..... sbb mula mula kita kena tahu cashflow kita.... cuba keep track utk masa 4-5 bln.... Then bolehlah follow step kat bawah ni:

1- built your emergency fund (3-6 months salary) or/and kill your debt
2- insurance (kena hati hati dlm memilih insurans, bergantung pada you punya taste, but generally u should buy term insurans)
3- start to invest ur money, boleh asingkan utk tujuan e.g beli rumah, kete, kahwin, retirement, bisnes etc....

kalau u just nak senang masa tua nanti, let say u perlukan RM1500 nilai duit sekarang utk hidup senang, then roughly kita doublekan duit tu disebabkan oleh inflasi.... so u need RM3000..... utk dapatkan RM3000 sebulan,(kita amik return 5%), jadi u kena ada lebih kurang RM700k sebelum u boleh bersara..... ok, sekarang ni utk dptkan RM700k tu dalam masa 32 thn(55-23), tiap tiap bulan u kena simpan RM500(investment return 7%).....

So, kalau u tgk figure atas tu, tak mustahil kan..... tu dikira 7% jer as a return, kadang kadang kalau u pandai invest u boleh dpt double digit punyer return..... and of course ada juga time yg investment kita rugi.... secara averagenya 7%...... kalau u nak jadi jutawan by 55 years old, just simpan RM700 jer satu bulan..... again, tak mustahilkan..... yg penting kita menyimpan dan disiplin.....

kalau kita tgk gaji you tu..... tak mustahil utk simpan RM700 sebulan..... but it depend la, how serious u r.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2005 03:20 PM | Show all posts
Originally posted by ahmad_albab at 22-3-2005 02:57 PM:


You boleh start ngan apa yg qash listed kat atas tu..... sbb mula mula kita kena tahu cashflow kita.... cuba keep track utk masa 4-5 bln.... Then bolehlah follow step kat bawah ni:

1- built  ...

okeh, tq... :tq::tq::tq:
boleh su tahu dalam bank ape yg smp 7% tu? :cak:
su baru keje ni... :bgrin:
jadi nak kena gak ade simpanan.... :
banyaknye rm700k.... : : :
ish... :hmm:
boleh terangkan lebih terperinci tak? :nyorok:
excited ni....:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 03:45 PM | Show all posts
Originally posted by lonely_surina at 22-3-2005 03:20 PM:

okeh, tq... :tq::tq::tq:
boleh su tahu dalam bank ape yg smp 7% tu? :cak:
su baru keje ni... :bgrin:
jadi nak kena gak ade simpanan.... :
banyaknye rm700k.... : : :
ish... :hmm:
bol ...


7% Su boleh dpt dr ASB..... kalau nak ikutkan turutan,

Bank - 2%
Fixed deposit - 4%
UT termasuklah ASB - 7-8%
property
stock, forex etc

of course yg kat bawah list tu risk dia lebih tinggi, jadi kemungkinan untuk rugi pun tinggi jugak... the best is ASB, duit pun selamat(actually return ASB lebih tinggi dr tu, tapi dlm bentuk diveden dan bonus, utk senangkan pengiraan kita amik bahagian diveden dia ajer which is 7%).... lagi satu bank rakyat pun selamat dan tinggi pulangan nya.... 5 thn  berturut turut bagi 15% return..... tapi skang ni freeze....

banyak sikit tu tak penting Su, yg penting START SIMPAN awal..... kalau tak mampu 700, start lah ngan 200-300 dulu... yg penting start awal..... cth pengiraan yg I buat sebelum ini (7% 30 th dapat 1 million), kalau saya lewat simpan 5 tahun I dah rugi RM300k..... dlm investment ni masa lebih penting dr jumlah duit yg kita simpan..... sbg contoh

Cth1
A: simpan 500 sebulan utk 30 thn, after 30 thn dia akan ada - RM606k
B: simpan 500 sebulan utk 25 thn, after 30 thn dia akan ada - RM406k
so different dia dlm 5 thn dah RM200k

Cth2
A: simpan 500 sebulan utk 30 thn, after 30 thn dia akan ada - RM606k
B: kena simpan lebih kurang RM800 sebulan utk dpt jumlah yg sama..
*** semua pengiraan berdasrkan 7% return

So, simpan awal walaupun sikit lebih penting.... jgn nak tunggu banyak baru boleh simpan..... insyallah kalau dah kerja lama bolehlah tambah lagi every month... pengiraan yg kita buat adalah sebagai pandua ajer... kalau kita boleh simpan lebih, lagi cepatlah kita bersara
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 03:50 PM | Show all posts
ko plan la bebaik dan buat ...jgn plan ajer ..tapi tak ikut ...nanti kang jadi negative la cam aku ... nak tengok hutang aku yg aku perlu bayar setiap bulan


1.  450.00 - kereta
2.  404.00 - personal loan
3.  450.00 - sewa
4.    50.00 - bilair+api
5.  250.00 - mak/bapak
6.  100.00 - bil maxis
7.  250.00 - standard charted
8.  200.00 - ct bank
9.    50.00 - adik belajar kolej
10.  50.00 - mara
so total =RM2254 .00

Perbelanjaan insurans + shooping + dapur + minyak + makeup = guna credit card ctbank.
Jadi utk mengelak dari negative aku terpaksa la memasak di rumah.Kalau korang perhatikan kat atas mana ada aku belanja makan diluar ... aku beli barang dapur di care4 dan aku masak time brakfast dan balik kerja .. waktu lunch aku makan biskut ajerr .. so that aku boleh le diettt ...
Simpanan hari tua bagi aku adalah dari KWSP dan insurance... cukup laa ...
then akalu cita-cita aku tercapai aku nak buat site income bisness ...
apa macam ...
any komen dari perbelanjaan aku nie ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2005 03:50 PM | Show all posts
Originally posted by ahmad_albab at 22-3-2005 03:45 PM:


7% Su boleh dpt dr ASB..... kalau nak ikutkan turutan,

Bank - 2%
Fixed deposit - 4%
UT termasuklah ASB - 7-8%
property
stock, forex etc

of course yg kat bawah list tu risk dia lebih t ...

ASW2020 7% gak ke?
sebab ade gak simpanan dalam tu...
ker nak kena transfer ke ASB gak...
ahmad keje bank ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2005 03:56 PM | Show all posts
wahhhh...
time kasih semua...
kalau ade ape2 info update laa kat sini...
berkobar2 semangat ni nak g simpan duit....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 04:05 PM | Show all posts
Originally posted by azliza at 22-3-2005 03:50 PM:
ko plan la bebaik dan buat ...jgn plan ajer ..tapi tak ikut ...nanti kang jadi negative la cam aku ... nak tengok hutang aku yg aku perlu bayar setiap bulan


1.  450.00 - kereta
2.  404.00 -  ...


Betul tu... plan kena bebaik...
azliza, pendapat I la kan, u still boleh amik satu lagi personal loan utk bayar semua credit card..... at least interst tak tinggi and bulan bulan bayar pun akan rendah..... maybe u can gain 200-300 here for cahsflow.... then, u dah ada family ker... kalau takde, bolehla sewa bilik.... dpt jimat 200 lagi.... ntahla.... maybe u dah pikir kot benda benda tu... just my opinion.... hopefully u berjaya dgn side bisnes u.... "may the force be with u"
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 04:11 PM | Show all posts
Originally posted by lonely_surina at 22-3-2005 03:50 PM:

ASW2020 7% gak ke?
sebab ade gak simpanan dalam tu...
ker nak kena transfer ke ASB gak...
ahmad keje bank ke?


Actually depend la pada you, sbb I tak pernah invest dlm ASW2020... jadi tak fair lah kalau nak bagi komen..... anyway pilihlah mana yg lebih tinggi return and yg selamat.....
Tak.... I tak keje bank.... cuma minat ambil tahu jer benda benda cam ni..... dan yg I tahu I nak kongsi lah ramai ramai..... I pun bukan agen insuran atau unit trust....
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 04:15 PM | Show all posts
Originally posted by ahmad_albab at 22-3-2005 04:05 PM:


Betul tu... plan kena bebaik...
azliza, pendapat I la kan, u still boleh amik satu lagi personal loan utk bayar semua credit card..... at least interst tak tinggi and bulan bulan bayar pun ak ...


TQ atas nasihat awak ... sy tak boleh buat loan la sekarang ..sebab sy jamin kat owang yg tak bayar hutang ..jadi nama sy sudah sangkutt ... so terpaksala tanggung hutang2 tu ..tp hutang ctbank dan standard charted tu tak banyakk ..bils sy beli guna kad..bulan tu terus bayar habis kad ..cam gitu laa ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2005 04:16 PM | Show all posts
Originally posted by ahmad_albab at 22-3-2005 04:11 PM:


Actually depend la pada you, sbb I tak pernah invest dlm ASW2020... jadi tak fair lah kalau nak bagi komen..... anyway pilihlah mana yg lebih tinggi return and yg selamat.....
Tak.... I tak k ...

tak laa..
su just nak tahu...
sebab baik amik ASB kalau mcm tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 04:20 PM | Show all posts
Originally posted by lonely_surina at 22-3-2005 04:16 PM:

tak laa..
su just nak tahu...
sebab baik amik ASB kalau mcm tu...


Honestly la kan.... bagi I the best(return and risk) skang adalah ASB..... Tapi jgn sesekali Su amik loan ASB utk buat pelaburan......
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 04:25 PM | Show all posts
Originally posted by azliza at 22-3-2005 04:15 PM:


TQ atas nasihat awak ... sy tak boleh buat loan la sekarang ..sebab sy jamin kat owang yg tak bayar hutang ..jadi nama sy sudah sangkutt ... so terpaksala tanggung hutang2 tu ..tp hutang ctbank ...


oooo.. camtu ker... tapi at least boleh dibuat pengajaran pada semua org..... sabar bebanyak la......
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 04:33 PM | Show all posts

ahmad albab

camna ko nyer credit tak sama ngan post 92 / 86
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2005 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by azliza at 22-3-2005 04:33 PM:
camna ko nyer credit tak sama ngan post 92 / 86


Ntahla... tak perasan lak aku.... yg ko pun tak sama apa......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2005 05:09 PM | Show all posts
Originally posted by ahmad_albab at 22-3-2005 04:20 PM:


Honestly la kan.... bagi I the best(return and risk) skang adalah ASB..... Tapi jgn sesekali Su amik loan ASB utk buat pelaburan......

tq ahmad...:tq::tq::tq:
mcm mane su nak agih2 kan belanja ni sebab su tinggal free ngan makcik...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100696s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list