Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52847
View
146
Reply

PUNB [MERGE]

[Copy link]

Author: hijaulover       Show all posts   Read mode

Post time 20-11-2013 09:08 AM | Show all posts
Salam,

update terbaru alhamdulillah loan lulus semlm..jadi nak update di sini detail dan proses untuk rujukan kawan2. Kepada yg ada perniagaan dan ingin suntikan modal, bolehlah cuba PUNB. mmg diorng byk fund nak berikan pd usahawan melayu...

Apa jenis loan : saya mohon prosper peruncitan.

proses
mula2 saya gi taklimat...kemudian amik ujian ( bayar rm20 kalau tak silap ) lepas lulus ujian, boleh submit paperwork dah. dan kemudian tunggu jerlah panggilan dari PUNB.

Status perniagaan
perniagaan dah beroperasi 2 thn. ada premis ..lesen SSM, lesen MPSJ dan surat perjanjian sewa lot kedai. Ada acnt company. Dan yang penting laporan kewangan perlu  lengkap terutamanya laporan jualan bulanan .

Kertas kerja
paperwork saya buat yg simple2 je..sebab buat sendiri je pun.
Saya beli contoh kertas kerja ikut internet dan buat sebagai rujukan ( slow skit....2 bulan baru siap..huhuhuhu ). saya buat point2 je supaya mudah org baca. takyah hurai panjang2 sgt rasanya. ayat yg mudah faham.

Status kewangan :
Perniagaan perlu tunjukkan jualan bulanan yg meningkat dan kemampuan untuk bayar pinjaman. Dan cash yg sedia ada dlm akaun perlu ada sekurang-kurangnya 10% dari jumlah yg dimohon.
Kalau ada submit LHDN...satu kelebihan besar.


Tempoh masa :
Saya hantar paperwork 10  Oct, interview pertama lepas 2 minggu, 2 minggu kemudian lawatan ke premis...dan seminggu kemudian interview bersama panel. keputusan lulus tak lulus terus dibuat selepas pertemuan dgn panel. Alhamdulillah dimurahkan rezeki...permohonan llulus. dan insyallah lagi 3 minggu akan terima duitnya. Jadi dlm permohnan amik masa dlm 2 bulan ( pastikan dokumen lengkap. )

masa pembentangan dgn panel..takde buat presentation ( takde powerpoint atau slide ) cuma bawa diri dan mcm saya diorng minta bawak sample barang jualan saya. sessi berjln dekat satu jam. ada 3 panel dan diorng akan tanyer soklan2 yg berkaitan business...apa sajer yg terlintas rasanyer...terutama bab tujuan kita mohon loan dan apa plan dan target kita selepas dpt loan.

lepas lulus ada beberapa kursus yg saya perlu hadir...kursus yg berkaitan pengurusan kewangan dan networking bersama usahawan lain kot. Insyallah .

Rasanya itu je dulu...kalau ada rakan dan sahabat yg nak tahu lebih detail tentang PUNB nie...boleh hadir taklimat diorng setiap hari isnin. ( saya gi kat KL sentral ). tapi kalau nak tanyer kat forum nie pun ...boleh je..saya cuba jawab mana yg boleh yer..yg termampu.

harap info di atas dpt bagi pencerahan kepada usahawan yg berminat dgn PUNB. cubalah mohon, rasanya prosesnya taklah rumit dan diorng pun mmg sgt2 nak membantu dan nak bagi kita peluang. Sebab tu ape jer dokumen yg pegawai punb suruh bagi..cubalah sediakan sebaik dan secepat mungkin....ramai yg minta loan lebih dri 150K..sya minta apa yg saya mampu bayar je... tapi takper..PUNB sendiri akan menilai prestasi kita dan kalau nampak maju diorang sendiri akan offer untuk penambahan loan kemudian nanti.. jadi cubalah mohon...mana tahu rezeki kan. Usaha dan tawakal..

Gud luck ye.

wassalam




Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2013 04:24 PM | Show all posts
shaja posted on 20-11-2013 09:08 AM
Salam,

update terbaru alhamdulillah loan lulus semlm..jadi nak update di sini detail dan proses u ...

salam shaja,

kiranya u dah ada bisness baru buat pinjaman punb yer. nak kembangkan bisness gitu??
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 07:48 PM | Show all posts
maisakurada posted on 27-12-2013 04:24 PM
salam shaja,

kiranya u dah ada bisness baru buat pinjaman punb yer. nak kembangkan bisness gitu ...

aah..punb lebih kepada business yg dah menapak..dan nak expand..syarat diorang mmg ketat skit..tapi klau dah run dan mmg sales steady mmg senang je diorang luluskan loan. Cubalah .. klau perlu info lain2 boleh email saya : shaja_ratul@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2014 07:33 PM | Show all posts
shaja posted on 12-1-2014 07:48 PM
aah..punb lebih kepada business yg dah menapak..dan nak expand..syarat diorang mmg ketat skit..tap ...

tq shaja.. baru nak bertatih2 berniaga. dah tak larat nak makan gaji.. huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 03:11 PM | Show all posts
salam, sesapa yg ingin buat loan punb. Boleh pm kite. Kite boleh bantu sampai dapat. Bisnes/company kecik/besar/sedang semua boleh. insyaallah. tq Last edited by karipap on 25-4-2014 03:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2014 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
shaja posted on 20-11-2013 09:08 AM
Salam,

update terbaru alhamdulillah loan lulus semlm..jadi nak update di sini detail dan proses u ...

Sy dah mohon dlm talian je. Mcm mana ek klau xboleh pegi hari isnin? Sb sy keje hari2. Dan mmg dah kne premis ye? Ingtkn yg baru nk bukak premis. Aritu mntk dlm 50k kot wpon tau xckup. Tp sy mntk yg mna mmpu byr je
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2014 10:32 AM | Show all posts

kalau blum ada premis..dan baru mula berniaga... cubalah apply TEKUN dulu. dan bina dulu perniagaan tu bagi naik skit2...dan pastikan akaun syarikat cantik. Pastu baru mohon PUNB....

sekadar pendapat saya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078760s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list