Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
152458
View
1100
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-4-2005 02:47 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by aurorae at 28-3-2012 01:57

Jom kongsi cerita.

Anak saya dah darjah 3.  Paling best kalau dengar dia terjemah bahasa Cina pada kitaorang.

Satu hari kami pergi nursery bunga, bawa semua anak dari  umur 2 tahun ke 9 tahun.

Dalam perjalanan balik, anak saya yg sekolah Cina bercerita,

"ummi tadi pekerja kat nursery cakap kat kawan dia: budak itu telah memetik bunga itu.
kemudian kawan dia tanya:  budak yang mana satu?
pekerja tu jawab: budak kecil yang sedang dipeluk oleh emak dia.  
kawan dia cakap: kenapa tak marah budak itu?
pekerja tu jawab: budak itu fahamkah?  b*d*h!"

Nak tergelak terguling-guling saya.  Terjemah ke Melayu baku lagi!!!


Urusan pendaftaran anak ke SJKC sumbangan Puan Lizs:
salam forumer..
alhamdulilah saya dah reg anak di Srjk (c) Masai untuk kemasukkan anak drjah 1 thn 2014.. wahh..2014 lama lagih tuhh!!..
so utk parents y masih nk reg sepanjang bulan 3 ni boleh reg..
document y dperlukan:
1. salinan Sura beranak anak (original bawa)
2. salinan my kids (original bawa)
3. Salinan i/c ibu/bapa/ penjaga (original bawa)
4. salinan Sijil nikah (original bawa)
5. salinan bil/api/air (original bawa)
6. Salinan pengesahan Pengetua tadika anak, y menyatakan anak ada mengambil subject  mandarin / Salinan kad penyata tadika aliran cina (original bawa)
*semua salinan dlm saiz A4
ok bila dh siap smua doc
1.pihak sekolah akan suruh parents isi borang
2.pihak sekolah akan 'Cop Sekolah' di belakang original surat beranak anak.
3.Keratan kertas myatakan pada thn 8.8.2013 tarikh utk mengesahkan pendaftran serta perlu bawa kad penyata utk diidi pada pengkalan data.



Profile anak2 SJKC



My 1st, umur 4-5 tahun - tadika english.  umur 6 tahun 2002 selama 6 bulan sahaja - tadika cina 8-11 am, setahun tadika islam 11-2 pm.  Stay sampai 5 pm kat situ.  Dia sangat penat, kitaorang pun takde experience lagi.  Cikgu kata selalu tidur time kat tadika islam, tapi alhamdulillah dapat no 1 gak.  Dia memang stress masa darjah 1 sebab tak cukup exposure bahasa cina.  Tapi dia friendly dan talkative, oral Cina => Cemerlang, UPSR 2008 Bahasa Cina Paper 1 dan 2 => C.  Form 1 sekolah agama -  teacher's helper to go shopping for koperasi sekolah. ... now you see one benefit of it.

2nd, umur 5 tahun 2004- tadika Cina 6 bulan, dia tak boleh cope.  Ingatkan tadika+cikgu tak sesuai,  pindah tadika Cina lain 6 bulan lagi - still dia tak boleh cope.  We did a lot of discussion with her teachers.
6 tahun Keputusan muktamad, tadika Islam sepenuhnya dan masuk darjah 1 Sekolah Kebangsaan.  She's so happy to be there.  Form 1 sekolah agama.

3rd, umur 5 tahun 2006- tadika cina sepenuhnya, 6 tahun - tadika cina 8 - 11 am  , rehat rumah baby sitter, fardhu ain kat tadika islam 4 - 6 pm.  Fardhu ain lebih relaks, khusus pada subjek agama seperti ibadah (belajar solat dan puasa), jawi, quran dan ahlak.   Hari Jumaat sahaja stay di tadika Cina untuk hw guidance.   Budget tak cukup.  Teacher mandikan dan pakaikan baju kurung+tudung untuk ke Fardhu Ain.  
Darjah 4 still not really good in Chinese, but very active in co-curricular, masuk banyak pertandingan, wakil sekolah untuk MSSD.  Best friend Malay girl, but speaking Chinese all the times on the phone.

4th, umur 5 tahun 2008 - tadika islam sepenuhnya.  6 tahun - tadika cina 8-11 am, rehat, stay untuk 2 jam tusyen cina 12 - 2 pm, rehat, fardhu ain 3-5 pm.  sama mcm method untuk kakaknya, cuma ada kelainan masa umur 5 tahun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2005 08:26 AM | Show all posts
pandainya...adik princess yang kecik sekolah tadika cina...dia cakap pun sebijik ler budak cina..dahlah putih cam cina. Kadang2 bila dia cakap english pun sleng cina. Masalahnya bila dia buat homework yg dia tak tahu, kami pun tak tahu nak ajar camna. Nasiblah ada jiran cina. Selalu uncle tu lah yg tunjuk camna nak buat..Cute sangat bila dia menyanyi lagu kanak-kanak dalam bahasa cina..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2005 05:03 PM | Show all posts
mana sekolah cina yg ok kat area KL ni ye?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2005 09:10 AM | Show all posts
Originally posted by mamamikhail at 2005-4-29 05:03 PM:
mana sekolah cina yg ok kat area KL ni ye?


Saya kat Skudai, jadi tak tahu apa2 sekolah kat KL.  Tapi petua saya ialah objektif kita -  samada nak anak menguasai  bahasa Cina atau nak good school  + tahu bahasa Cina.

Saya pilih untuk anak kuasai bahasa Cina, so pilih sekolah Cina kampung yg majoriti pelajarnya tak reti sangat cakap Melayu @ English masa darjah 1 dulu..

Anak saya tak ada pilihan, kena cakap Cina kalau nak survive.  Kelebihan lain, anak saya selalu diminta tolong oleh cikgu dia untuk jadi tutor kawan2 sekelas dalam bahasa Inggeris dan Melayu.   

Sebelum tu saya tinjau ke sekolah Cina yg paling bagus academically kat Skudai ni, tapi tengok student dia cakap campur2 Cina dan English.  Ramai mak bapak dia pun cakap English dgn anak2.   Cuma dia nak anak2 dia belajar bahasa Cina.  Not good for my child.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2005 10:23 AM | Show all posts
tumpang lalu....:nyorok:

anak i sekarang baru 5 tahun....next year nak kena register tuk darjah 1 tahun 2007 ler kan? i pon tengah carik skolah cina.....sekarang ni dia dok kat tadika english. bahasa cina ada sebagai subject jer.tapi dia takleh cakap pon lagi since budak2 cina skolah dia pon tatau cakap cina. anyone got idea mana skolah cina yang ok tuk orang islam kat KL nih???? plzzz
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2005 01:44 PM | Show all posts
Originally posted by erleyna at 2005-5-4 10:23 AM:
tumpang lalu....:nyorok:

anak i sekarang baru 5 tahun....next year nak kena register tuk darjah 1 tahun 2007 ler kan? i pon tengah carik skolah cina.....sekarang ni dia dok kat tadika english. b ...


Erleyna kena tukarkan anak ke tadika Cina.   Dari situ cikgu boleh judge anak kita bersedia atau tidak nak masuk sekolah Cina.  

Anak pertama saya dulu sempat 6 bulan je tadika Cina tapi cikgu cakap dia dah bersedia, sebab dia independent, cepat tangkap dan friendly.

Anak kedua masuk tadika Cina dari umur 5 tahun, tapi sebab dia pendiam dan asyik nangis je, kami dan cikgu pun rasa dia tak boleh survive kat sekolah Cina.   Dia kena pergi environment yg dia rasa secure, dari segi sosial dan bahasa.  Jadi anak kedua kami masuk sekolah kebangsaan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2005 11:17 PM | Show all posts
bagus kan..kalau sekolah cina ank ble pandai byk bhs..bella n hb mmg paln nak hantar ank sekolah rendah cina... insyaallah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2005 12:11 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 27-4-2005 02:47 PM:
Jom kongsi cerita.

Anak saya dah darjah 3.  Paling best kalau dengar dia terjemah bahasa Cina pada kitaorang.

Satu hari kami pergi nursery bunga, bawa semua anak dari  umur 2 tahun ke 9 tahun ...


best gak kan kalu anak pandai ckp cina, interested jugak nak antar depa kat SRJK (C) nih, tapi camne dng food kat kantin tu, agak2 halal tak, nih yg buat aku risau ni...nak bawak bekal ari2, belum tentu diaorg nak, cos maklum le bebudak, karang tengok kengkawan gi kantin, mesti nak ikut skali..auro n princess, frm yr experience, camner yek?
Reply

Use magic Report

saayang79 This user has been deleted
Post time 23-9-2005 09:54 AM | Show all posts
Originally posted by mamamikhail at 29-4-2005 05:03 PM
mana sekolah cina yg ok kat area KL ni ye?



hehehehh...anak sy br umo 3 bulan stengah....tp dah beso nnti nak bg sekolah cina...sbb saya dulu pon sek cina gak...:cak:
kalo nak tanya sek cina mane yg ok kat area kl ni...mesti la sek saya yg dulu....saya ngan adik beradik sume sek kat situ dari tadika sampai la darja 6...pastu sek menengah tukar sek agama plak....hheheh.......
sek saya dulu kat jalan ampang tu......SRJKC Lai Meng.......pada saya sek tu memang bagussss.....(almaklumla sek.lama saya.ehheheheh)
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2005 08:31 AM | Show all posts
Pernah hantar ke tadika Cina masa kat Kerteh dulu...bukan purely cina...tadika tu english medium.... tp ada bahasa cina....masa buat homework bahasa cina..mmg prob la...nak tergelak pun ye..tp bila ckp cina..mak aiii...lancar betul...siap lagu cina pun terer....cuma tadika cina ni byk homework & tak byk sgt mengembangkan otak kanan...berbanding dgn tadika english lain...mungkin juga kerteh mmg limited resources.

ini pandangan peribadi ajer ler ye....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-10-2005 09:16 AM | Show all posts

Makanan kat sekolah Cina

Tentang makanan, kita terpaksa banyak berkorbanla.  Latih juga anak kita supaya sabar.  
Anak2 saya alhamdulillah masuk ke tadika Cina yang order makanan dari orang Melayu.  
Cikgu cuma bancuhkan air dan makanan ringan je.

Tapi di sekolah rendah, memang semua masakan Cina.   Sebelah pagi ada nasi lemak yg dihantar orang Melayu tapi anak saya selalu tak dapat beli.
Sebelah petang cuma ada roti aje yg halal.  Pau kat kantin pun saya tak bagi beli.

Dulu memang anak saya dibekalkan nasi, tapi selalu bawa balik tak makan, sebab dia memang tak suka makan nasi.
so lepas tu saya bekalkan samada roti/kepingan piza/burger/hotdog/sandwich.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2005 04:37 PM | Show all posts
room mate sayer sekolah cina dari dejah 1-6.

seronok biler kuar ngn dier...buat muker bodo depan cina...pehtu biler cina kutuk2 ker...dier jawab balik dlm basa cina. cina terus tekejut.

kawan sayer tue kulit jawa abes. manaler org expect dier pandai spekang cina.

sayer ader gak tanyer dier...camana dier survive foods kat skolah dier dulu? dier ckp, mak dier dah bagi explaination awal2 pasal foods yg halal & haram. so..dier pon ok ajek nak adapt ngn situasi sbb mak dier bekalkan dier foods dari rumah hari2.

kalau nak beli kat kantin skolah pon, mak dier dah cakap dah foods camana yg boleh dimakan ngn tidak boleh dimakan...sebagai org islam.

kata dier, she n her sbiling (12 adek badek suuumer masok skolah cina) tadek masalah when it comes to buying foods from canteen.


m
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 09:10 AM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 13-10-2005 04:37 PM
room mate sayer sekolah cina dari dejah 1-6.

seronok biler kuar ngn dier...buat muker bodo depan cina...pehtu biler cina kutuk2 ker...dier jawab balik dlm basa cina. cina terus tekejut.

kawan ...


bab makanan aku tak akan tolerate...sebab aku tak percaya langsung budak2 kalo umur 4-5 tahun tahuke makanan halal haram.....lagi satu kalau budak kecik sekolah rendah...if kengkawan ajak makan apa yang they all makan.....kalo budak yang tegar oklah...but mostly budak akan ikut apa yang kawan dia buat...

tak tau lah....for me...sending to chinese school the benefits tak justify risk yang patut diambil. aku tau mungkin pandangan aku nih skeptical.....may be u all can share...sbb ada collegue aku nak hantar gak..aku kata sbb apa ko nak hantar..pandai maths and cakap cina....ok...aku kata pemkanan jugak main peranan untuk budak nak pandai ke tak....bagi aku sekolah yang pengtua cina, walopon, smart reader sekalipon, aku tak mo amik riusk termakan makanan haram....sbb aku tau ramai gak tadika cina amik bibik indon masakkan untuk student...bibik tuh mmg la indon...bahan2nya??????
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 09:26 AM | Show all posts
Originally posted by akubest at 14-10-2005 09:10 AM


bab makanan aku tak akan tolerate...sebab aku tak percaya langsung budak2 kalo umur 4-5 tahun tahuke makanan halal haram.....lagi satu kalau budak kecik sekolah rendah...if kengkawan ajak makan ...



akubest..aku rasa depends kot...

kalau anak awal2 dah bole paham makanan bersey, makanan yg dier boleh makan ngn tak boleh makan sumer tue...insya Allah ....

kalau camtue...teringin gak nak tanyer mak mak yg ader anak G6PD.

camana ek depa sumer mengawal anak2 utk tidak makan@termakan secara sengaja @ tidak sengaja akan kacang2 @kandungan makanan yg ada kacang dan bahan2 yg intolerate utk kanak2 G6PD di skolah? series nie nak tanyer....

camana mereka solve isu foods di skolah utk anak2 mereka? tak kesahlah skolah kat mana sekalipon...

tau tau jeklah..cam akubest cakap....budak2 kebanyakkan ikot kawan kawan....

aku dulu bukan sekolah cina, tp dalam kelas aku, cuma ader 5 org ajek budak melayu termasuk aku.

so..ko paham2 jeklah..kawan2 cina aku nie kalau bawak bekal ker, ajak gi makan ker, aku tgk pelik pelik sket...aku mesti tanyer aper tue??? kadang tue..mee goreng biasa pon aku tanyer dulu....

nanti depa jawabler nie ler daging BAB1 yg dah dimasak ler, direbus ler aper ler...geli anak tekak aku!

dah lama lama tue, depa sdirik cakap...aku tokleh makan nie, makan tue, sbb ada bab1 and the geng...

ermm..aku rasa, saper2 yg ada anak g6pd mungkin boleh share experience mereka didik anak dan terangkan anak aper yg mereka boleh makan ngn tokleh makan sbb g6pd mereka tue... mungkin knowledge tue boleh apply utk anak2 yg nak ke skolah cina d@ senang ckp ke skolah yg bukan environment islam@melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 09:46 AM | Show all posts
Sekarang ni anak saya belajar di tadika Cina.
Sependapat dgn aurorae, kalau nak hantar anak ke sekolah Cina ni,
kita kena hantar anak ke tadika Cina yg mana majority murid dan gurunya
berbangsa Cina. Hari2 dilatih dan dengar pertuturan Mandrin, so mmg cepat
jer menangkap. homework jangan cakaplah. Walaupun baru tadika, mmg setiap
hari ada homework.

Pernah satu hari saya bawa anak ke kedai textile. Nak beli kain ela wat baju kurung
raya. Harga semeter dlm $15 tapi saya cuma nak beli 2 meter jer. Saya suruh anak saya
cakap kat uncle tu (tuan kedai) nak 2 meter, dan nak mintak kurang skit.

Orang tua bila dia dgr budak kecik cakap mandrin, maka bnyklah yg ditanya...
sapa nama, umur brapa, sekolah mana ...semuanya dlm mandrin...saya kat blakang
terdiam dgr anak bertutur dlm mandrin. Sbbnya kat rumah mmg jarang dengar kecuali
dia nyanyi2 lagu cina. Tup...tup...bila nak bayar, 2m kain tu hanya dicaj $20 jer.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 10:04 AM | Show all posts
Ttng makanan...

Saya bukan drp sekolah cina tapi saya dtng drp sekolah yg canteen operatornya
adalah bangsa cina. Gurubesarnya pula adalah serani-india. Mungkin sbb drp rumah
lagi dah dididik apa yg halal dan haram dan apa yg boleh makan dan sebaliknya
maka dgn sendri saya dan juga kawan2 melayu yg lain (w/pun masa tuh dlm darjah 1)
tak tingin nak beli masakan yg dijual kat kantin kecuali air botol dan kuih2 ajer.
Sbb kuih ni dihantar oleh orang melayu.

Jadi ttng makanan ni pada saya, bukan sekolah cina ajer....dan pernah masa di Form 5,
cuma ada 10 orng jer melayu dlm kelas saya. Saya duduk sebelah budak cina. Dia ada bawa bekal.
Cuma kalau dia ada bawa b##i, dia akan bg tahu dan minta kebenaran utk makan dpn saya.
Lama2 dia sendrik paham yg budak melayu tak leh makan daging bab...mahupun ingredients yg
ada bab...Dan dia sendrik paham takkan makan depan budak2 melayu kalau bawa bekal yg ada bab..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 10:07 AM | Show all posts
Originally posted by saayang79 at 23-9-2005 09:54 AM

hehehehh...anak sy br umo 3 bulan stengah....tp dah beso nnti nak bg sekolah cina...sbb saya dulu pon sek cina gak...:cak:
kalo nak tanya sek cina mane yg ok kat area kl ni...mesti la sek sa ...


Lai Meng mmg sekolah cina yg popular kat KL.
Kalau lalu dpn sekolah tu, mesti nampak ramai budak melayu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2005 10:29 AM | Show all posts
Originally posted by Shahir at 14-10-2005 09:46 AM
Sekarang ni anak saya belajar di tadika Cina.
Sependapat dgn aurorae, kalau nak hantar anak ke sekolah Cina ni,
kita kena hantar anak ke tadika Cina yg mana majority murid dan gurunya
berbang ...



that's a good thing of learning mandarin @ any chineese language like cantonn sumer tue.

my chineese fwenz cakap, bangsa mereka sgt respek & hormat dkt bangsa lain yg boleh converse dlm language derang.

kalau kita pasan, zaman skang...mana2 co. yg dipelopori oleh kaum cina mesti ada tulis dalam iklan keje nak someone yg literate in mandarin.(secara x langsung tertutup peluan anak melayu utk dpt keje disitu) :cak:

nampak tak camana mereka 'protect' bangsa mereka sdirik indirectly??
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2005 08:18 PM | Show all posts
kalau kita pasan, zaman skang...mana2 co. yg dipelopori oleh kaum cina mesti ada tulis dalam iklan keje nak someone yg literate in mandarin.(secara x langsung tertutup peluan anak melayu utk dpt keje disitu)

nampak tak camana mereka 'protect' bangsa mereka sdirik indirectly??

Mmg selalu ada dlm job advert.
Can converse in mandrin dan satu lg ialah fair complexion....(kalau sawo matang tu
sendri mau hingatlah...)
Reply

Use magic Report

isaura This user has been deleted
Post time 18-10-2005 08:22 AM | Show all posts
Seronok is  baca thraad nih..cuma me tak de experience nak kongsi bersama.

Macam comel je budak2  kecik esp malays pandai speaking mandarin...;)

Teringat cite "green green grass by the river"..suka tengok keletah budak pompuan tu, cara dia cakap comel sangat....
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2005 12:00 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 14-10-2005 10:29 AM


kalau kita pasan, zaman skang...mana2 co. yg dipelopori oleh kaum cina mesti ada tulis dalam iklan keje nak someone yg literate in mandarin.(secara x langsung tertutup peluan anak melayu utk dpt keje disitu)

nampak tak camana mereka 'protect' bangsa mereka sdirik indirectly??  



ini bukan pasal "(secara x langsung tertutup peluan anak melayu utk dpt keje disitu) ", kalau bayar sama, kenapa nak ambil hanya tahu 2 bahasa instead of erti 3 bahasa?

Malay politician suka membankitkan hal2 apa pun to hal bangsa, tak tahu ke ini adalah "nature of business"? sedunia pun macam itu!
harap2 lah banyak lagi malay akan matang tentang hal itu~
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2005 12:19 PM | Show all posts
Originally posted by adobe at 21-10-2005 12:00 PM



ini bukan pasal "(secara x langsung tertutup peluan anak melayu utk dpt keje disitu) ", kalau bayar sama, kenapa nak ambil hanya tahu 2 bahasa instead of erti 3 b ...


tak paham la psal ko marah2 nih....eloborate skett...:stp::stp:

sementelah ko bengang tuh aku nak tanya...kalo anak kat sekolah rendah cina...pendidikan islam sapa yang ajar???? adaka amali macam sekolah2 lain....like semayang jamaah, cara amik wuduk, tajwid qur'an.....:stp::stp:

lagi satu tadika cina...fine lah...budak2 bole cakap 3 bahasa....tapi nya adaka tadika cina yang ada matapelajaran pendidikan islam.... uo to parents la...bagi aku ..KALO BAYO SAMA....baikla aku pilih pendidikan islam dari bahasa mandarin......;)
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2005 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by akubest at 21-10-2005 12:19 PM


tak paham la psal ko marah2 nih....eloborate skett...:stp::stp:

sementelah ko bengang tuh aku nak tanya...kalo anak kat sekolah rendah cina...pendidikan islam sapa yang ajar???? adaka amali  ...


ini bukan marah~ hanya straight cakap je~
masa dulu Singapore mementingkan English, kita lah hanya memperkukuhkan bahasa, tengok lah  mahasiswa university kita taraf English mereka sampai lah mana! Singapore memang berpandangan jauh, dari dulu sampai sekarang! sebab mereka bukan jaga satu hak bangsa saja, takut ini takut itu! sekarang Perdana mereka sudah kata , mereka patut melahirkan generasi depan yg boleh menguasai English & Mandarin mulai sekarang!

Apa Malaysia buat sekarang? jejaki step Singapore 30 tahun dahulu, sekarang baru nak improve tahap bahasa English anak2 kita! ini memang bagus, tapi salah caranya dengan mata pelajaran Sains & Matematik tukar ke pengajaran dlm English! memang diketawakan seluruh dunia exspecialy Singapore!

kalau nak tahu apa kemudahan2 untuk agama dalam tadika/SRJKC, pergi lah sekolah tertentu buat kajian~
tapi memang tidak dapat dinafikan kebanyakan kemudahan2 SRJKC tidak setanding dgn Sekolah Kebangsaan, kalau kementerian memberi banyak sokongan wang dan tidak mengangap pengajaran orang cina sebagai 'ancaman' kepada sekolah kebangsaan, tetapi sebaliknya memberi sumbangan kepada semua rakyat Malaysia, ini kan bagus~
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2005 10:45 PM | Show all posts
Pada pendapat shinky pulak, kalau nak menguasai sesuatu bahasa tu bergantung kepada diri kita sendiri, dan kebersungguhan parents untuk membentuk anak-anak mereka menguasai bahasa selain bahasa melayu atau bahasa inggeris.   Macam shinky nih, ayah berasal dari utara India, bahasa yang ayah guna ialah bahasa hindi, emak orang melayu, bahasa yang digunakan bahasa Melayu. Di rumah ayah tak bertutur bahasa hindi dengan kami, hanya emak yang cakap melayu dengan kami adik-beradik.  Sudahnya kami cuma pandai cakap melayu dan hanay faham bahasa hindi tapi tak boleh nak betutur dengan fasih sebab ayah tak praktikkan secara bersungguh-sungguh.  Bila masuk sekolah, barulah belajar bahasa inggeris, dan alhamdulilah dapat menguasai bahasa Inggeris.  Tentang bahasa Tamil, shinky faham apa yang mereka tuturkan tetapi sukar nak cakap tamil sebab tak biasa.  Bahasa cina pula, masa form 6 ramai kawan chinese nih, so diaorang selalu cerita pasal drama cina kat tv, so kita pun berjinak-jinak dengan drama cina ni, so melalui tontonan di tv juga boleh belajar bahasa cina ni, memang ada perkataan-perkataan yang kita faham tapi tak dapat kuasai sepenuhnya.

Jadi pendapat shinky, semuanya bergantung kepada parents, kalau mereka fikir anak mereka hanya mampu menguasai bahasa selain dari bahasa melayu dengan menghantar anak mereka belajar di sekolah yang berteraskan bahasa tersebut, terpulanglah.  Mungkin perlukan sedikit pengorbanan tentang pemakanan yang tidak halal di sekolah dan budaya bangsa yang berbeza.  

Lagi satu, persekitaran memberikan banyak impak untuk kita menguasai sesuatu bahasa, sebagai contoh, kalau kita tinggal di kawasan kepadatan penduduk india, kita dapat menguasai bahasa tamil dan sebagainya.  Shinky sekarang ni pulak berada di Pakistan di mana bahasa utama ialah Urdu, keluarga in law pulak guna bahasa pashto, shinky ngan hubby berkomunikasi dalam bahasa inggeris, dan insyaAllah dalam tahun depan berhijrah ke US. Tak tahu lagi nak hantar anak yang bakal lahir ni sekolah di mana...yang shinky tahu anak ini bakal menguasai banyak bahasa ...:bgrin:

Bagus kalau anak kita tahu multilanguages, benefit ke atas mereka ialah, mereka lebih berpandangan luash dan lebih berpengetahuan.  Maklumlah kitakan ke era globalisasi..apapun shinky nak hantar anak ke sekolah berteraskan bahasa  Arab...insyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2005 11:09 AM | Show all posts
Originally posted by adobe at 21-10-2005 05:19 PM


ini bukan marah~ hanya straight cakap je~
masa dulu Singapore mementingkan English, kita lah hanya memperkukuhkan bahasa, tengok lah  mahasiswa university kita taraf English mereka sampai l ...



hmmm...macam bole pakai gak...tapi aku agak ko agak prejudis....

bagi aku tak de masalah kena gelakk ke, dengan singapore ke hape ke....kalo negara kita susah derang bukan bole tolong pon.....

ntah!!! for me, kerajann buat peralihan bahasa malaysia ke bahasa inggeris bukan satu langkah yang songsang.....kalo ko tengok hala tuju kerajaan pon....dia mmg antar byk further studies...kat negeri mat sallehh..abih2 jepun...sbbnya buakn aku nak mengungkit sejarah...mat salleh nih yang banyak tulis buku, in other way, more resources in the world is in english.....mmg ada masalh sikit...bila budak2 kita ke overseas nak mentranslate semua benda in english ( aku tak bercakap pada overseas studies shj...malahan local pon guna english gak)...so kalo dari awal dah tau ...kira kurangla problem nak belajar benda2 baru in the future....ko tengok mana ada orang guna perkataan janjang, bundarkan, pembezaan, pengkadaran, penghidratan, pengionan,....etc.....banyak resource sumer in english....so kalo budak tuh nak go further, carik benda yang baru...berapa kerat sangat buku , or benda2 baru yang ditulis dalam bahasa melayu....

yang hantar anak belajo cina, aku nampak berguna untuk dia jek la...sbbnya nak kata further, tak penah la plak aku dengo mana2 badan hantor budak further study ke china...kalo ke jepun..kena korban setahun...sbb cerita nak menterjemah ke bahasa they all jek...

cuma bagi aku memartabatkan islam lagi elok depada nak memartabatkan benda2 lain.... bahasa melayu kita boleh dimartabatkan cuma kita kurang pakar bahasa....bukan macam indon....bahasa dia agak internasional kerana ramai pakar bahasa...dan dah banyak cendiakawan indon yang menghasilkan buku2 dalam bahasa derang...tak macam kita....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072985s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list