Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
152007
View
1100
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Post time 29-7-2006 12:55 AM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 6-7-2006 09:30 AM

Darjah 4 really mencabar.  Aku tengok hampir tiap hari anak aku ada hw tulis essay dlm bahasa Cina.   Kiranya kalau dulu banyak isi tempat kosong, sekarang dah banyak buat ayat dan mengarang aje.
...


Ni mmg betul....dan dr drj 1 lg mereka tlh didedahkan dgn latihan bina ayat,
spy senang nnti nak buat karangan.

Kalau di sklh my child, drj 4 ni pun ada 2 kategori, iaitu kategori kelas utk
budak2 credik yg amat (pencapaian dlm exam 95%  & above since std 1 lg)
dan satu lg kelas utk budak2 yg biasa jer (below 95%) dan homework jgn cakaplah...
manyak ooo...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2006 11:26 AM | Show all posts
Adik beradik I semua sekolah cina kecuali I...
Credit untuk diaorang. Haritu aku pegi check up kat tabik cina yang datang dr mainland sana...tak tau cakap omputih apatah lagi melayu. Ada sorang minah translator.Bila sampai turn adik I..Adik I cakap cina..terlopong dua2 tu.Minah tu cakap mujur I tak tipu you tadi kan....hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 10:42 AM | Show all posts
Originally posted by Dilto at 12-9-2006 11:26 AM
Adik beradik I semua sekolah cina kecuali I...

Adik I cakap cina..terlopong dua2 tu.Minah tu cakap mujur I tak tipu you tadi kan....hehehe ...


:nerd:

Dan biasanya akan dapat lebih diskaun serta free gift lg...kalau boleh bertutur dlm bahasa nih..
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 12:30 PM | Show all posts
kawan mac tengah pening kepala ni..... anak lelaki dia darjah 1 kat sekolah cina.... teruk di buli..

bukan seorang dua buli, tapi ramai.... bila ada sorang start buli, yg lain dok ngikut.....

tapi yg paling teruk sekali, kawan mac heran napa anak dia everytime after PJ mesti bau hancing.... bila tanya anak dia kata tak tau.... one day kawan mac spy.... and rupa2nya budak2 ni tukar baju PJ, dan sangkut baju putih sekolah kat toilet. (toilet hancing semacam) pastu kawan mac tgk budak2 cina ni saja kuit2 baju2 budak2 melayu (3 org) sampai jatuh ke lantai toilet..... pastu mereka bila lalu lalang saja2 pijak baju tu dgn selipar toilet mereka.

Rupa2nya bau hancing tu sbb baju tu dah jatuh kat lantai toilet... so paham2la..

kawan mac kata budak2 melayu selalu kena buli dalam kelas.

Mac tak tau la samada perkara ni isolated case ke apa.....

Kawan mac pun kata masa exam pun cikgu2 tak fair sangat.... anaknya patut dapat 100% tapi ditolak 2 markah hanya atas alasan tulisan tak cantik. Tapi bila dia check buku budak cina (ketua kelas), tulisan memang hancus... tapi dapat lak 100%.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 02:05 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 13-9-2006 12:30 PM
kawan mac tengah pening kepala ni..... anak lelaki dia darjah 1 kat sekolah cina.... teruk di buli..

bukan seorang dua buli, tapi ramai.... bila ada sorang start buli, yg lain dok ngikut.....

...



ish, teruk jugak eh kes mcm nie??
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 02:22 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 13-9-2006 12:30 PM
kawan mac tengah pening kepala ni..... anak lelaki dia darjah 1 kat sekolah cina.... teruk di buli..

bukan seorang dua buli, tapi ramai.... bila ada sorang start buli, yg lain dok ngikut.....

...


keluarkan je lah kalau lebih keburukan dari kebaikan hantar ke sekolah cina.  Kesian budak-budak tu tersiksa sebab nak fulfill dream mak bapak.   Kalau hantar sebab language baiklah belajar kat pusat bahasa mana-mana.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 02:51 PM | Show all posts
stuju ngn kak fie..silap2 aribulan...rosak self esteem anak anak tue....
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 04:22 PM | Show all posts
hb aku teringin nk hantar anak dia sekolah cina
tapi itu laaa
aku takut sehhh kes2 kena buli neh
kalau hantar sek cina kt kg aku rasa lain environment dia ngan sek cina bandar
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 04:32 PM | Show all posts
aku rasa kes buli nie bukan skolah cina ajek...anywhere....

and depends pada budak gak....ada some tue  really well stand up to protect themselve....

and some, juz flow with the wind....low self esteem, takot nak proactive etc etc....can be so many rezen lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 13-9-2006 04:32 PM
aku rasa kes buli nie bukan skolah cina ajek...anywhere....

and depends pada budak gak....ada some tue  really well stand up to protect themselve....

and some, juz flow with the wind....low s ...


setuju Tina
But kalau kat sek cina neh
aku rasa sentimen lain sket kut?
Hehehhe
Neway kerajaan pon dah nk laksanakan mandarin kat sek keb
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2006 01:31 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 13-9-2006 04:32 PM
aku rasa kes buli nie bukan skolah cina ajek...anywhere....

and depends pada budak gak....ada some tue  really well stand up to protect themselve....

and some, juz flow with the wind....low s ...


Memang tul tu. Anak aku bukan dia yg kena buli, dia yg membuli.  Self esteem dia so high.  Sebab tu aku tak risau nak letak dia kat mana-mana pun.  Ada satu hari aku pergi sekolah dia sebab nak hantar kertas kat cikgu.  Masa tu aku tengok cikgu tgh duduk diam periksa buku kot, ada sekumpulan budak2 lelaki tengah galak berborak kat tengah2 kelas.  Sekali tengok, tuh anak aku yg jadi kepala.  

Bila anak aku cerita apasal bila dia gaduh dgn kawan, cikgu pukul dia?   Aku kata sebab dia yg salah.  Aku mak dia, aku taulah sebab kat rumah pun dia macam tu.  Dia pantang nampak adik2 duduk diam, mula nak mengusik sampai diaorang melalak.   Apa lagi dialah yg kena.

Aku rasa anak kawan Mac tu pendiam mcm anak no 2 aku.  Anak no 2 ni kat sekolah kebangsaan, hari2 kena buli.  Duit asik kena kapor je.  Pernah sekali tudung sekolah kotor penuh dgn air lecak.  Dia cakap kawan2 yg simbah kat kepala dia.  Dia tau menangis aje, bukan pandai nak balas atau mengadu.  Kitaorang yg selalu paksa dia cakap.  Pernah bawa balik buku budak lain sebab budak tu suruh anak aku buatkan hw dia. Kami bagi balik buku tu kat mak budak tu dan cakap apa yg anak dia dah buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2006 02:25 PM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 13-9-2006 04:22 PM
hb aku teringin nk hantar anak dia sekolah cina
tapi itu laaa
aku takut sehhh kes2 kena buli neh
kalau hantar sek cina kt kg aku rasa lain environment dia ngan sek cina bandar


Sekolah kampung tu pun ada gak ganster dia, sama je mana-mana sekolah pun, even sekolah kebangsaan.  Anak aku bagitau, masa UPSR hari tu, guru besar mad abis sebab 48 budak ponteng exam Matematik.  Kalau setakat ujian biasa fahamlah, ini UPSR pun diaorang sanggup ponteng.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2006 02:39 PM | Show all posts
Originally posted by macademia at 13-9-2006 12:30 PM
kawan mac tengah pening kepala ni..... anak lelaki dia darjah 1 kat sekolah cina.... teruk di buli..

bukan seorang dua buli, tapi ramai.... bila ada sorang start buli, yg lain dok ngikut.....

...



Aku rasa kalau macam tulah tekanan yang anak kawan Mac kena, elok tukarkan je ke sekolah kebangsaan.

Tentang tulisan buruk.  Anak aku bukan setakat tolak markah, memang pangkah terus (markah 0 untuk part tu).  Sebabnya tulisan anak aku memang buruk habis.  Aku tak faham tulisan Cina, so aku tak boleh bezakan dia tulis betul atau salah.  Tapi aku tengok tulisan rumi dia memang teruk, huruf a dengan huruf u dan d lebih kurang sama je.   Kadang-kadang tu langsung tak boleh baca apa yg dia tulis.

Cikgu sekolah Cina memang strict habis, kalau patutnya tulis 'kayu', tapi sebab tulisan buruk nampak macam 'kuyu', dia pangkah je, walaupun dia  tau apa yg anak aku maksudkan.  Kertas exam dia selalu tak dapat markah penuh sebab hal-hal macam tu je.  Dah berbuih aku nasihat, hubby aku pulak masuk campur cakap tulisan dia pun buruk macam tu, so apa aku nak cakap lagi dah.

Jadi kalau tulisan Cina dia kena pangkah walaupun dia cakap dia tulis betul, aku tak salahkan cikgulah.   Lagipun aku tak pandai baca tulisan Cina, so tak boleh judge apa-apa.

[ Last edited by  aurorae at 15-9-2006 02:42 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2006 03:06 PM | Show all posts

Reply #79 macademia's post

Ttng isu buli nih, rasanya ada berlaku dimana2, bukan hanya di sklh cina shj.

Tapi biasanya di sklh cina disiplin sklh agak strict. Jika ada ibu bapa yg buat aduan
kpd pihak sklh/cikgu darjah ttng kes buli pasti murid2 yg terlibat serta ibu bapa akan dipanggil
oleh cikgu. Dan biasalah kalau yg salah tu mmg kena hukum dan ibu bapa akan diberitahu ttng
perkara/hukuman  yg akan/tlh diambil.

Apa yg saya ceritakan ni based on tindakan disiplin kat sklh my son.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2006 03:16 PM | Show all posts

Reply #88 aurorae's post

Kalau pasal tulisan, ya mmg cikgu2 nih very de particular.
Senang2 jer la kalau nak kena pangkah esp. kalau time exam,
silap skit, biasalah murid drj 1, kengkadang tertulis huruf besar
dlm tengah2 ayat...tak de maaf langsung. Mmg kena potong mrkh.
Even dlm satu ayat, terlupa nak bubuh nokhtah, siaplah kena potong mrkh.
Tak de mrkh kesian langsung.

Tapi disbbkan ketegasan cam nih, saya jd particular ttng tulisan my son,
tanda2 bacaan etc. Dan secara tak langsung, my son pun lebih berhati2...
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2006 03:42 PM | Show all posts
Gua pun belum ada nawaitu nak anto anak ke sekolah cina lagi... Bioler SK jer kot.. entah ler...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2006 11:12 AM | Show all posts
aku dulu sekolah cina... tapi x de plak kena buli.. cikgu pun x de aa bias... ok je.. cuma kalo masuk sekolah cina ni ade risk dia la.. kalau x pikap nak catch up dengan corak pengajaran diorang... . kompom akan ketinggalan dan otomatik hilang minat belajar...ini yg jadik kat batch aku dulu.. masuk 10 org... 3 org jek yang abis sekolah... so there is a risk... sbb semua guna mandarin.. bahasa yang baru bagi diorang.. kalau lambat nak fasih bahasa tu.. bye bye..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2006 01:11 PM | Show all posts
aku rasa teragak agak laks nak hantar dotter aku pi tadika cina lepas baca crita korag nih...
nanti ler...
lagik setahun aku pikir balik la...
anak aku pon baru jer nak masuk 2 taun....
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2006 02:27 AM | Show all posts
dah tak jadi nak hntr anak dira kat sekolah cina..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2006 08:48 AM | Show all posts
kalau kes buli kat mana mana sekolah pun ada, bukan kat sekolah cina je...
tapi kalau pasal cikgu bias tu biasa dgr, diorang takkan bagi budak melayu markah penuh, dah banyak kali dgr...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 05:08 PM | Show all posts

Reply #95 misy's post

yer ke...takutnya dengor........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-12-2006 11:26 AM | Show all posts
Originally posted by misy at 10-11-2006 08:48 AM
kalau kes buli kat mana mana sekolah pun ada, bukan kat sekolah cina je...
tapi kalau pasal cikgu bias tu biasa dgr, diorang takkan bagi budak melayu markah penuh, dah banyak kali dgr...



Cikgu melayu bias kat sekolah kebangsaan ada tak?   Rasa-rasanya mesti ada kan?  Camtulah dgn sekolah cina, tapi takkanlah semuanya.

Untuk pengetahuan korang, budak2 cina ni, buat kerja almost perfect gila, tak tau la sebab itu budaya dia ke, atau sebab kena paksa dengan mak bapak ke.

Kalau aku comparekan kerja anak aku (dia ni termasuk smart boy tapi malas, aku pulak jenis tak paksa) dgn diaorang, memang tak terlawan.

Kalau kat sekolah tadika, lukisan anak aku, bagi aku dah cukup cantik, dapat B to C aje.  Tapi bila aku lawat sekolah tengok lukisan budak2 lain yg tergantung kat dinding, pehh macam tak percaya itu karya budak tadika.  Masa tu aku puas hatila kenapa anak aku tak pernah dapat A.

Ada jugak benda yg aku tak berapa setuju dgn sekolah cina, terlalu fokus kat hafalan.  Aku tak paksa anak aku menghafal, aku nak diaorang have fun while learning.  Sebab tu kalau markah diaorang rendah sebab tak hafal, aku tak  marah.  Yang aku marah kalau markah rendah sebab tak faham, tapi buat2 dah faham.

So aku n husband tak pressure sangat anak kitaorang dapat markah kaw-kaaw kat sekolah cina ni, yang penting dapat bercakap,  membaca dan menulis bahasa cina dengan fasih.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2006 10:10 PM | Show all posts
Originally posted by aurorae at 5-12-2006 11:26 AM

So aku n husband tak pressure sangat anak kitaorang dapat markah kaw-kaaw kat sekolah cina ni, yang penting dapat bercakap,  membaca dan menulis bahasa cina dengan fasih. ..

Yup...yg penting dpt bercakap (communicate), membaca dan menulis dlm bahasa mandrin dgn fasih.
Tapi yg pressurenya bila tiap kali exam, sibuk plak mak2 bapak melayu nih yg dok compare2 markah anak2
diorang dgn anak2 kita...siapa melayu yg paling top dlm kelas. Mmg berlumba2 sungguh depa nih...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2006 09:11 AM | Show all posts
Originally posted by Shahir at 7-12-2006 10:10 PM

Yup...yg penting dpt bercakap (communicate), membaca dan menulis dlm bahasa mandrin dgn fasih.
Tapi yg pressurenya bila tiap kali exam, sibuk plak mak2 bapak melayu nih yg dok compare2 markah  ...


Biasala tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2006 02:00 AM | Show all posts
Kalau you all nak hantar anak sek cina -- hantar dkt sek cina sri kembangan. My anak sedara semua sekolah situ -- semua dpt good results. Tak ada kes buli buli pun

SAtu lagi sek cina dkt Cheras (area leisure mall tu) -- tapi kena ada ''kaki'' lah utk masuk sek ni

[ Last edited by  DARSITA at 8-12-2006 10:01 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059998s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list