Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
160809
View
1108
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Post time 9-12-2006 08:53 AM | Show all posts

Reply #100 DARSITA's post

Sekolah Sri Kembangan tu rasanya quite famous gak.
Smalam ada news pasal gimrama sorang murid sklh nih.

SAtu lagi sek cina dkt Cheras (area leisure mall tu) -- tapi kena ada ''kaki'' lah utk masuk sek n

Rasanya kalau nak masuk sklh yg bagus2 nih smada SK atau SJK, kalau diluar kawasan kediaman mmg kena pakai cable.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2006 03:30 PM | Show all posts
Originally posted by Asdira at 10-11-2006 02:27 AM
dah tak jadi nak hntr anak dira kat sekolah cina..


Dira, apasal tak jadi?  Jadi sekarang anak Dira dah masuk tadika mana?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2006 07:55 AM | Show all posts
ok je skolah cine ni..maths pun bagus
but kena make sure la anak u tu ergaul dgn student yang lain..takut terpinggir je..trauma tau kalau jadi cmtu kat skolah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 11:01 AM | Show all posts
Insyaallah next year anak saya akan bersekolah di sek ren cina. harap2 dia dpt menyesuaikan diri. untuk persediaan saya juga daftarkan dia ke smart mandarin di smart reader kids tahun ni.

psl komunikasi saya tak risau sangat sbb my asben boleh berbahasa mandarin so dr segi pronounce dia boleh betulkan. tp writing mmg fail ler..heheh so mmg kena amik tuisyen ler.

harap2 ini pilihan terbaik memandangkan papanya juga dahulu dr sek cina.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 05:42 PM | Show all posts

Reply #101 Shahir's post

shahir ooooo shahir

assalamualaikum!

cik dee ni dah ketinggalan bot la
ada cik dee terbaca posting lama shahir pasal tadika prep untuk anak ke sekolah cina di kajang
kat mana eh?
cik dee dok di kajang...

ingat nak hantar my kids gak lah...
hubby pon dah agree
tapi lama lagi la
and anak pon baru sorang kekekeke :lol
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 12:45 AM | Show all posts

Reply #105 cik_dee_na's post

waalaikumsalam...cik_dee_na

cik dee, kat kajang ni ada beberapa tadika yg mmg khusus
utk anak yg ingin ke sklh cina. Cik dee dok kajang kat area mana?
Kalau kat area Sg. Chua, Sg Ramal boleh antar ke Tadika Methodist.
Jika di area town cth Kajang Mewah, Jln Bukit boleh antar kat Tadika Kajang.
Tadika spt Smartlearn, Qdees, Rainbow, Smartreader pun ada gak kelas
Mandrin. Tapi yg tadika spt Methodist, Tadika Kajang dan yg kat holy family
mmg khas utk mereka yg nak ke sklh cina.

Rasanya ada lg tadika yg lain tapi saya tak ingatlah pulak namanya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 09:15 AM | Show all posts

Reply #106 Shahir's post

ooohhhh..... thanks shahir :love:

erk, kena ada "kaki" tak nak masuk tadika2 cam ni?

and yb kat holy family tu apa nama tadika ek?

most probably bila dah tiba masanya cik dee akan hantar ke jln bukit punya kot
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2007 09:16 AM | Show all posts
or mebbe sungai ramal (tadika methodist) so that my mom can take my kids later...

thanks again dear!!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2007 10:27 AM | Show all posts
Originally posted by Shahir at 11-1-2007 12:45 AM
waalaikumsalam...cik_dee_na

cik dee, kat kajang ni ada beberapa tadika yg mmg khusus
utk anak yg ingin ke sklh cina. Cik dee dok kajang kat area mana?
Kalau kat area Sg. Chua, Sg Ramal boleh ...


shahir, sekolah rendah yg anak you masuk tu ada tadika sendiritak?  Kat sekolah kampung Cina tempat my son masuk ni ada. My son kata tukang masak dia Melayu, sebab boleh nampak  dapurtadika tu  dari kantin sekolah dia.  Tapi kami tak hantar kesitu, sebab ada banyak tadika lain yg lebih dekat.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 03:49 PM | Show all posts

Reply #107 cik_dee_na's post

Cik _dee,

Setahu I nak masuk tadika tak perlu "kaki"....daftar jer...insyaallah ada tempat.
Kat holy family tu tak pasti plak nama dia...tapi Tadika Kajang pun
area yg sama gak.

Yg Methodist tu my anak2 nyer tadika...ada gak yg dr Kajang Prima
antar anak kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2007 03:55 PM | Show all posts

Reply #109 aurorae's post

Sklh yg anak I gi tu tak de tadika dia sendrik.
Yg ada SJKC dan Sklh Men dia jer, next to each other.

Setahu I, kat area Kajang nih tak lg SJKC yg ada tadika dia sendrik.
Cuma kalau nak masuk SJKC kena gi ke tadika yg cam I cakap kat
cik_dee tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 11:08 AM | Show all posts
Nak tanya pendpt. Anak liz 5 tahun skrg. Liz mmg cadang nak antar ke sekolah Cina masa standard 1.

Tapi biasa la bila dgr org Melayu/Islam antar sekolah Cina ada jer suara2 sumbang kata itu ini.

Boleh tak bagi pro and cons sekolah Cina ni.

Dan betul ke sek cina ni mahal bayarannya. Liz dgr ada je activity Rm50-100 mesti kena byr utk aktivity sahaja. ?

[ Last edited by  mix_chinese at 2-4-2007 11:25 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 08:40 PM | Show all posts
Originally posted by mix_chinese at 2-4-2007 11:08 AM
Nak tanya pendpt. Anak liz 5 tahun skrg. Liz mmg cadang nak antar ke sekolah Cina masa standard 1.

Tapi biasa la bila dgr org Melayu/Islam antar sekolah Cina ada jer suara2 sumbang kata itu i ...


Hai Liz...

Kalau nak antar ke chinese school masa std 1 nnti, pd pendapat I eloklah doter Liz tu
dihantar ke chinese kindy semasa umur anak tu 5 thn lg.

Suara2 sumbang tu plak....terpulanglah pd Liz selaku ibu utk menilai. Yg pasti setiap ibu bapa
mahukan yg terbaik utk anak mrk. Pilihan ada pd Liz.

Dr segi activity sampai RM50-100 plak, rasanya pihak sklh kat tmpt my children, tak de plak
kenakan activity sampai RM100. Kalau ada pun gimrama....ya la....baju, kasut semuanya costly...tp
activity nih bukannya wajib. Terpulang pd ibubapa samada nak anak kita join atau tak.

Yg costly (ps I lah), ialah yuran tuisyen. Sbb I tak pandai nak ajar mandrin...jd terpaksalah hantar
my child gi tuisyen utk mata pelajaran ni.

Cuma pd I, kalau nak antar anak ke sklh cina ni...(esp. kalau kat rmh tak de sapa yg tahu
speaking mandrin), ibubapa perlu mainkan peranan serta sentiasa bekerjasama memonitor
progress pencapaian pelajaran anak kita. Dlm kata lain, si-mak kena rajin selak buku anak....
pastikan kerja sklh siap on time...walaupun hantar pi tuisyen...kerja anak mmg kena selalu disemak
bila pulang. Tak leh biaq budak2 tu pandai2 sendrik je.
Tapi setiap budak2 tu kan berbeza. Cuma apa yg I tulih ni....is based on my pengalaman jer...
sbb anak aku mmg kena monitor...kalu idak....dia nak main je la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2007 09:34 PM | Show all posts
thanks a lot. Kos masuk sekolah Cina how much. Sama ke dgn sek.keb melayu nih.

Pastu kena daftar kat ne. Mmg tak tau langsung la.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 09:50 AM | Show all posts

Reply #114 mix_chinese's post

Liz,

Bg anak yg lahir thn 2002 dah boleh daftar kat sklh yg kita nak anak kita
masuk masa std 1 nnti. Cara pendaftaran sama jer spt sklh kebangsaan.
Just bawa surat beranak jer sbb anak Liz baru 5 thn. Nnti thn depan dlm
bulan mac, Liz kena bawa bil letrik, salinan SB, sampul surat beralamat sendri serta
stem. Tapi ini semua akan dinyatakan masa Liz register nnti.Just gi jer ke sklh tu.

Kos plak, cuma yuran sklh je la.Tak bnyk la.Cuma buku teks tu,hanya diberikan pd anak2
yg ibubapa berpendapatan dibawah RM1k.
Rasanya jika SK, pendapatan bwh RM2k boleh dpt bantuan buku teks. Dan ada gak sklh keb'saan,
yg beri bantuan buku teks pd semua pelajar....maksudnya semua dpt jika apply tanpa kira
gaji ibubapa.

[ Last edited by  Shahir at 3-4-2007 09:52 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 10:11 AM | Show all posts
Shahir, maknanya skrg liz boleh ke sekolah tu daftar? just pergi je ke?
bukan tunggu hari pendaftaran? maaf la byk tanya. Sekolah paling dkt dgn rumah liz ialah Sek Rendah Cina Salak South.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 01:44 PM | Show all posts

Reply #116 mix_chinese's post

Liz,

Setahu I hari rasmi pendaftaran dah lepas iaitu pd 1/3-31/3 yg lalu (biasanya ada banner yg dibentang kat main entrance sklh menyatakan anak yg lahir pd 2001- 2002 boleh daftar....). Tapi, Liz boleh jer pegi register ke SJKC Salak South tu, during office hr. Just bawa SB anak Liz. Kalau nak lebih detail lg, elok Liz call SJKC tu dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2007 02:26 PM | Show all posts
Originally posted by Shahir at 3-4-2007 01:44 PM
Liz,

Setahu I hari rasmi pendaftaran dah lepas iaitu pd 1/3-31/3 yg lalu (biasanya ada banner yg dibentang kat main entrance sklh menyatakan anak yg lahir pd 2001- 2002 boleh daftar....). Tapi ...

Okay thanks a lot ..
Kiny kat rumah liz takde chinese. Byk Islamic dan English
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 11:05 AM | Show all posts
smlm tanya my daughter nak sekolah cina tak? dia mati2 kata taknak.
adoii letihhh mak oii
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2007 02:41 PM | Show all posts
i mmg plan nak anto anak ke tadika cina bila dia masuk 5 tahun.. niat utama tu mmg nak dia pandai cakap cina dan boleh bergaul dengan kaum lain.. niat yang kedua lak... sbb sekolah tu dekat dgn my office.. hanya 10 langkah. so senang ler nak anto ambik sekolah.. abih sekolah kena laaa duduk teman mummy kat opis smpi kul 4.00pm
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 12:50 PM | Show all posts
untung mcm tu. rumah liz tak tau mana ada tadika chinese .. so far islamic dan english jer.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2007 09:55 PM | Show all posts

Reply #121 mix_chinese's post

Kat area salak south mesti ada....atau pun kat area tmn midah.
Tapi area2 nih jauh skitlah drp rmh Liz.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2007 03:28 PM | Show all posts
nie i nak berkongsi pengalaman hubby i masa dia sekolah cina dulu..my hubby sekolah cina kampung...dia cerita dulu masa dia sekolah cina cikgu sume garang2 esp bab belajor matematik...my hubby kata kena rotan tue dah perkara biasa bagi dia...tue sebab my hubby nie terror matematik..dia kalau bab mengira mula lah dia cakap cina..even sifir pun dia baca guna bahasa cina..kalau suruh dia baca sifir bahasa melayu memang tergagap-gagap..pas tue dia cakap lagi kalau time waktu rehat bebudak cina selamba jer bawak bekal lauk "babi"..

yang seronoknya kelebihan berbahasa cina bila time kerja..semua org cina kat opis dia takut nak kutuk dia sebab dia paham bahasa cina..nak membeli belah pun senang..yang paling mahal sekali ialah orang cina takkan berani pandang rendah pada dia..

i ada tanya dia kenapa dia tak nak hantar anak2 dia sekolah cina..? antara reason dia sebab dia tak nak anak2 jadi macam dia...bila nak buat homework kalau tak tau mak pak tak bleh nak ajar...pas tue belajar agama pun out..dia tak nak anak2 jadi macam tue..dan satu lagi dia cukup malu nak bgtau kat org yg dia dulu pernah sekolah cina..even my parents pun dia tak nak bgtau...

so, sesiapa yang nak hantar anak2 sekolah cina tue kena pikirlah sebaik-baik nyer...kalau anak nak buat homework nanti mesti fikirkan ada tak tempat diaorg nak refer.....macamana ngan kelas agama..makan..minum...jgn nak sangat anak pandai cakap cina yg lain semua tolak tepi...dan yang paling penting jgn hantar anak setakat darjah 6 jer..biarlah ada kesinambungannyer....
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2007 02:03 PM | Show all posts
Terpanggil I untuk beri pendapat pasal tajuk ini. I adalah product SRJKC & I nak kongsikan suka duka perjalanan hidup di SRJKC. Syukur yg amat sgt buat kedua org tua yg membuat pilihan ini dulu. Memang payah nak adapt diri di sekolah SRJKC, tambahan pula zaman 80'an dulu kurangnya pelajar melayu disana. Dalam satu sekolah tu boleh jumpa 1, 2 org dah kira baik. Tahun pertama, kedua, ketiga memanglah rasanya malas nak ke sekolah. Tambahan pula kalau tak tahu tak ada tempat nak mengadu. Sekolah cina ni banyak sgt kerja sekolah, hari2 ada, nak cuti sekolah lagi la bertimbun kerja sekolah. So tiap malam yg sanggup melayan kerenah I, kedua org tua. Malah kadang2 mak tolong tuliskan kerja rumah. So hari2 kerja I menyalin saja segala perkataan yg ada atas buku, hanya lepas tahun ke 4 saja, I berjaya mengguna sedikit perkataannya. Mula dari saat inilah, terasa seronoknya belajar bahasa cina, hinggalah ke penilaian darjah 5, siap masuk kelas peralihan lagi masa tu & ambil SRP & SPM semua tak tinggal ambil mandarin. Kata org rezeki tu ada, lepas tu dpt melanjutkan pelajaran kat Jepun & dari situ minat terhadap bahasa asing bertambah2. Sampaikan I rediscover keseronokan belajar budaya asing. Lepas dapat degree & bekerja. I rasa cukup selesa bila bertutur & menulis ngan boss dlm bahasa Jepun & ngan org bawahan bahasa mandarin. Bagi I yg penting adalah semangat & rajin. Kita kena contoh apa2 yg baik dari budaya lain. Kalau kita rasa nak bagi kelaian hidup kepada anak2, eloklah difikirkan apa yg terbaik utk mereka. Kalau rasa kita nak anak2 kita hidup terus je macam kita di level sekarang, silakan lah. Semuanya tepuk dada tanya selera. Memang tak dapat dinafikan sekolah cina lemah bahasa english & I tak nampak tu satu halangan utk berjaya dlm hidup atau kerjaya. Kecuali you dlm bidang law atau nak tulis buku atau jadi cikgu english ok la... but kalau nak jadi engineer ke doktor ke atau executive berjaya ke yg penting sanggup belajar & jangan malas. I lihat ramai golongan professional kita, bila di tempat kerja pun tak bergaul ngan bangsa lain, selalu beranggapan negative terhadap org. Bagi I siapa rajin ke depan, siapa malas tinggallah di situ.
I selalu harapkan generasi I yg akan datang dapat life yg jauh lebih baik dari apa yg I kecapi sekarang. Amin.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 10:36 AM | Show all posts
Originally posted by mieciput at 18-4-2007 02:03 PM
Terpanggil I untuk beri pendapat pasal tajuk ini. I adalah product SRJKC & I nak kongsikan suka duka perjalanan hidup di SRJKC. Syukur yg amat sgt buat kedua org tua yg membuat pilihan ini du ...


meiciput.....meiciput....

Ni nak tanya skit kat you, nak minta pendapat/nasihat/tips.
B'mana cara nak lulus dgn cemerlang dlm kertas Penulisan?

A'bila tanya cikgu sklh jawabnya :
Rata2 guru mandrin kata " read alot...understand the words..."
dan yg bosan skali ialah bila guru2 ni sebut "he's ok better than other
malays in the class and consider good coz he comes from a non-mandrin
speaking background'. Alamak....I tak nak ok jer....wanna be as good as the
chinese especially the top students...

So, camner nak kasi lg power dlm kertas penulisan?

Anyone yg ada anak kat SJKC pun are welcome to share the experience.
Thnx.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060380s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list