JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
90377
View
318
Reply

Arabic anyone? (merged with bzzts)

[Copy link]

Author: hildaMatt       Show all posts   Read mode

zhmd This user has been deleted
Post time 25-5-2007 09:03 PM | Show all posts

Reply #48 Mr.Forensics's post

Terima kasih byk-byk Mr.Forensics.  Yg basic ni lah kena kukuh.  Nanti makin lama makin susah ... terus confuse ... betul tak?
Reply

Use magic Report

Mr.Forensics This user has been deleted
Post time 26-5-2007 06:35 PM | Show all posts

Reply #50 rambo888's post

secara relatifnya jika betul2 mahu maksud mia+kamelia,
ia tak membawa apa2 maksud dalam bahasa arab.

kalau ia dimodifikasi sedikit,seperti Maya atau Miy mungkin ada maksud

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2007 12:42 AM | Show all posts

Reply #52 Mr.Forensics's post

oic..thanks
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2007 05:53 PM | Show all posts
kaifahalukum?ana alhamdulillah bikhair...


err..tak de keyboard jawi arr...

mari la sama2 memeriahkan thread nih...ana punya arabic sudah berkharat lah
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2007 06:04 AM | Show all posts
ana pun sudah byk karatz la.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2007 08:57 AM | Show all posts
Ana time sek menengah dulu mmg hancuq lebuq karangan Arab
tengah sedap2 mengarang,tiba dh tatau perkataan gi bantai dalam basa melayu yg dijawikan
mana x dapat C dlm PMR
ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2007 09:01 AM | Show all posts
tapi la kan,ikut pengalaman ana dok kat luar Malaysia ni..org2 Arab kagum bila dengaq kita leh ckp bahasa Arab even simple2 phrase.

Penah skali ana gi bercuti kat Sharm-El-Sheikh and Kaherah,Mesir...takat nombor2 tu leh la sikit2,ingat gitu2..dia dengar kita tanya dalam Arabic,fuh kurg separuh harga!hehe...
Then kita pon ckp la Shukran JazilanYa ...(sambil sebut nama dia )..dia pon terkejut bila dpt sebut nama dia dengan penuh sabdu,qalqalah suma
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2007 09:04 AM | Show all posts
and time kat Dubai,
ada sorg driver ni terkejut bila kita leh baca tulisan kat signboard.And kita terangkan la almost suma Malaysian know how to read jawi(not Arabic..tp x reti terang apa beza jawi dgn arab)..sbb kan kita dah biasa baca Muqaddam,Al-Quran dari kecik.

They tought org Mesia ni mcm org US kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 02:04 PM | Show all posts
aku plak dh lama tak berbahasa arab sejak tgglkan u.. dulu masa belajar kena ambik arabic sampai level 6, tapi haram tak tau... kira ayat basic2 aje bole la... yg plg femes dgn geng aku ayat cam sukku lai (pasar malam) burtucoli (limau) dan anta tilmizaton kabiraton jiddan... (tah btul tah idak, lama tak guna)... kira kalau wat karangan yg plg suker kalau suh tulis azhabu pi hadikatul haiwan (jalan ke zoo negara) sat neka binatang aku taruk nak bg nak panjangkan karangan..


~ ish susah giler tulis dlm rumi nie...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 08:13 PM | Show all posts
Originally posted by mkay98 at 1-9-2007 08:57 AM
Ana time sek menengah dulu mmg hancuq lebuq karangan Arab
tengah sedap2 mengarang,tiba dh tatau perkataan gi bantai dalam basa melayu yg dijawikan
mana x dapat C dlm PMR
ekeke


ana dulu jayyid jiddan dlm lughatul arabiyyah nih

boleh A lagi dlm PMR

skang....lughah ana dh fari' dh.....kosong...huhu....nyesal plak x praktis
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 08:13 PM | Show all posts
aku suka ayat ana adrusu fi madrasah
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 08:15 PM | Show all posts

Reply #61 mizsela's post

saya belajar di sekolah

~betul x aku translate

syg la weh....dh byk x igt perkataan arab
nak wat ayat pon x pndai dh
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 09:37 PM | Show all posts
assalamualaikum....

nk join jugak la bhs arab pnye klas neh....dah lame tgal....lupa abih dah....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2008 12:44 AM | Show all posts

Reply #63 wb_8w's post

waalaikumussalam
tafaddol..tafaddol~
tya je mr forensics tuh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2008 09:13 AM | Show all posts

Reply #64 mkay98's post

mr forensic tere arabic ek?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2008 04:58 PM | Show all posts

Reply #65 iza_yuss's post

hang rujuk la post 52
mcm kamus straight
x gitu Mr For?
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2008 01:18 PM | Show all posts

Balas #66 mkay98\ catat

ok2....................
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 12:54 AM | Show all posts
baguih la klau dapat A dlm PMR iza-yuss.....cuma tulah, mmg sayang kan bila kita tak praktis...

my fav words/phrase yg dok guna sampai sekarang (ni jer yg dok ulang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 01:23 AM | Show all posts

Reply #68 notebook's post

pink nk ingatkan beberaper perkataan ni seblum luper, kalau salah tlg betulkan...
senarai anggota badan:
ainun-mata, uzunun-telinga, fahmun-mulut, telinga tak tahu... butnon-perut.. yadon -tangan.. klg.. tak ingat.. berkarat sungguh otak ku...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2008 01:24 AM | Show all posts

Reply #68 notebook's post

yg bi sur'ah tu betul sbb ustaz selalu guna bila nak suh cepat jwb...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 01:43 PM | Show all posts

Reply #66 mkay98's post

Dia dah MIA...RIP...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 05:38 PM | Show all posts

menyampuk/sharing yer

Originally posted by pink_lavender at 20-2-2008 01:23
pink nk ingatkan beberaper perkataan ni seblum luper, kalau salah tlg betulkan...
senarai anggota badan:
ainun-mata, uzunun-telinga, fahmun-mulut, telinga tak tahu... butnon-perut.. yadon -tang ...


fa mun=mulut
telinga ente dh tulis=uzunun.

ntk telinga, nk igt, bila azan, tgn buuat takbir (azan, takbir=uzunun)
hidung= rakyat dulu2 cakap "ampun..."; i.e. anfun=hidung.

my fav. la budda= tidak dapat tidak(mesti)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 09:12 PM | Show all posts
Originally posted by seribulan at 28-2-2008 13:43
Dia dah MIA...RIP...

is it??
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 09:17 PM | Show all posts
Originally posted by yowa2 at 28-2-2008 17:38


fa mun=mulut
telinga ente dh tulis=uzunun.

ntk telinga, nk igt, bila azan, tgn buuat takbir (azan, takbir=uzunun)
hidung= rakyat dulu2 cakap "ampun..."; i.e. anfun=hidung.

my fav. la  ...

anta tulis ni baru ana terperasan
ekeke
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2008 09:23 PM | Show all posts
kat kerja aku pun ada takallamul arabiah  juga.. so aku belajar gak arabic ni...  

contoh kat kerja aku cakap arab -

nak gi musolla  ( tempat sembahyang )

nak gi maktabah ( library )

nak gi solat ( sembahyang )  arabic wokey  

nak gi mesyuarat  - arabic gak - mesyuarah..



dan yang paling selalu dan HARI HARI  aku cakap  --


AGSILUL HAMAM...   ( aku sedang cuci tandas )  al maklum aku ni janitor  


agsilu dari perkataan  -->  ghasala  = basuh  --  fe'el madhi   
yagsilu  = dia sedang basuh (utk lelaki)  -- fe'el  mudhariq  
so agsilu = aku sedang basuh
hamam = tandas  

sekian  dari karam walla singh  utk mari belajar bahasa arab malam ni  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045589s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list