Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15598
View
74
Reply

kali terakhir ke MUZIUM NEGARA? Sila Beri Pandangan (merged: liesl )

[Copy link]

Author: nasi^impit       Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2006 02:21 AM | Show all posts
July 2006
1. Pameran Perak Man
1/7/2006 - 31/7/2006  

August 2006
1. Pameran Dinasour
1/8/2006 - 31/8/2006  



at least they are doing something. kawan2 kalau yg punya anak bawalah mereka mengunjungi muzium negara kita.  i will visit it when im back in july and august. sempat.

hari muzium antarabangsa pun macam sunyi jer.. dah lalu. 18 mei.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2006 09:10 AM | Show all posts
Originally posted by liesl at 5-6-2006 02:16 AM
mod, boleh tak buat lagi satu thread tanya forumners kat sini mana muzium yg best korang pernah visit?


Boleh je kalo nak buka thread baru...

Dulu I selalu gak pergi ke Muzium Seni USM.  Kira byk juga displays yg berbentuk interaktif.  Perak Man pun ada.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2006 12:48 PM | Show all posts
muzium negara kena ada pekerja macam dato shahrum yob & dato dr adi taha
orang yg betul2 serahkan jiwa & raga pada jmm
i know them personally, dan aku rasa diorang mmg kerja kuat utk naikkan muzium negara balik..
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2006 06:10 PM | Show all posts
Originally posted by nasi^impit at 5-6-2006 12:48 PM
muzium negara kena ada pekerja macam dato shahrum yob & dato dr adi taha
orang yg betul2 serahkan jiwa & raga pada jmm
i know them personally, dan aku rasa diorang mmg kerja kuat utk naik ...


Haah ...Dato shahrum Yob dulu mcm berumahtangga dgn muzium tu... Masa beliau ada muzium memang happening.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2006 09:09 PM | Show all posts
Originally posted by liesl at 5-6-2006 02:13 AM
ha.. saya sendiri ini degree dari bidang Museology. tapi bila aje nak sebut ttg muzium negara kita dgn kawan2 negara lain malu pulak.. rasanya tak de yg byk yg boleh kita tunjukkan.  rasanya tak ya ...


Alaaaa u ni mcm lemah AQ aje....Positive thinking la sikit...

Bukan tak ada org Malaysia yg berpotensi.  Mungkin mereka tidak berpeluang utk bekerja dgn muzium.  U know... apa2 pekerjaan pun ada birokrasi... kroni...kabel dasar laut... bla bla bla
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2006 11:27 PM | Show all posts
Originally posted by fleurzsa at 5-6-2006 09:09 PM


Alaaaa u ni mcm lemah AQ aje....Positive thinking la sikit...

Bukan tak ada org Malaysia yg berpotensi.  Mungkin mereka tidak berpeluang utk bekerja dgn muzium.  U know... apa2 pekerjaan pun ...


:setuju:

mcm u kata kurang peruntukan, so tak leh salah jmm 100%. mungkin bila diorang nak buat satu2 pameran,
tak dapat peruntukan or kelulusan dr mana2 pihak bla bla bla
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2006 12:37 AM | Show all posts
so can u guys come up with more suggestions , any more limitations that we do have utk menghadkan perkembangan muzium negara kita
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2006 11:03 AM | Show all posts
Originally posted by liesl at 6-6-2006 12:37 AM
so can u guys come up with more suggestions , any more limitations that we do have utk menghadkan perkembangan muzium negara kita


Wah.. mcm kena buat kertas kerja je..he he he he

Okay give me some times to get some infos & points.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2006 09:53 PM | Show all posts
(1) saya ni minat lawati museum dan saya fikir salah satu aspek museum negara patut , harus dan malah perlu buat ia lah adakan satu koleksi unggul tentang "senjata kecil kepulauan2 melayu"...small weapons of the malay world... maksud saya koleksi keris, badik, dsb nya yang merupakan satu senjata yang unik bagi orang2 berbangsa melayu (termasuk indonesia, bali dan selatan filipina dan thailand)....

saya fikir muzeum negara layak untuk buat koleksi ini..dan koleksi senjata ini tidak ada di mana2 museum di dunia ini secara komprehensif....masa sekarang masih ada peluang untuk mendapatkan koleksi2 keris dengan harga yg berpatutan (RM10,000 kebawah untuk satu bilah bagi keris2 yang baik dan bersejarah saya rasa...)  dan kalau museum negara buat koleksi ini saya fikir musuum ini akan jadi satu musium yg unik dan menghasilkan satu persembahan budaya melayu yang unik dan sangat tinggi nilai seni nya...

memang museum negara sudah ada sedikit koleksi tapi yg ada itu terlalu sedikit dan saya fikir koleksi sesetengah individu lebih baik dari  koleksi museum ini.

(2) pesisir pantai di malaysia ni penuh dengan kapal karam zaman lampau (contoh royal nanhai dsb nya) dan koleksi  keramik banyak telah di 'salvage'...dan sudah ada beberapa pameran kecil koleksi ini... saya fikir museum negara patut membuat hall khusus untuk mempamerkan koleksi2 ini secara komprehensif


(2) Saya dapati koleksi terbaik keramik di museum di malaysia terdapat di museum universiti malaya tapi malang nya koleksi ini tidak mendapat publisiti yang baik...setiap kali saya lawati nya saya dapati tiada pengunjjung langsung.

(3) Khas untuk 'nasi himpit'...saudara kata saudara kenal dato shahrom ?
kalau boleh tolong beritahu dia perkara berikut:-

Saya kerap juga pergi ke Davao dan salah satu tempat yg saya selalu lawati ia lah kompleks yang jual bahan2 antik dan pakain2 yg kebanyakan nya di punyai oleh orang2 muslim tu. Satu toko tu beritahu saya shahrom selalu datang kesitu beli barang2 antik dan oleh kerana kerap dia beli dgn banyak tuan punya kedai ni pun beri lah dia kemudahan kredit.
The last time Dato shahrom pergi dia beli barang2 lagi tapi dengan berhutang...tuan kedai beri la sebab dia dah kenal benar tapi mungkin sebab dia dah pencen sekarang dia tak pergi lagi dan belum bayar...kalau boleh tolong kasi tau dato shahrum suruh bayar la... sebab tuan kedai tu nampak nya setiap orang melayu yg beli di kedai nya pesan suruh bagi tau dato shahrom....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2006 11:31 PM | Show all posts
greenbottle,
thats a good idea... kalau la pihak muzium boleh baca ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 07:37 AM | Show all posts
Originally posted by Greenbottle3 at 6-6-2006 09:53 PM
(1) saya ni minat lawati museum dan saya fikir salah satu aspek museum negara patut , harus dan malah perlu buat ia lah adakan satu koleksi unggul tentang "senjata kecil kepulauan2 melayu" ...


En Green nak tengok koleksi senjata Melayu boleh melawat ke mini Muzium di Pasir Salak.  Paling banyak pernah I tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 07:43 AM | Show all posts
Pihak muzium perlu mewujudkan muzium bergerak utk memberi kesedaran & pendedahan kpd masyarakat Malaysia.

Zaman dulu ramai suka pergi muzium krn kurang tempat utk lawatan atau bercuti.  Sekarang masyarakat suka pergi taman tema, water world, planetarium, library dll
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2006 12:10 PM | Show all posts
terima kasih bbnyk yer... i will note it down one by one . hehe. terima kasih atas pendapat kalian yg bernas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2006 12:39 PM | Show all posts
ko kerja dgn jmm ke liesl?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2007 01:21 AM | Show all posts
November ni aku akan berada di Kuala Lumpur.

Mungkin aku patut gi ke Muzium Negara untuk lihat sendiri perkembangan terkini muzium tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2007 04:12 PM | Show all posts

Reply #55 jkkkj's post

Ketua Pengarah MN ni tak kriatif tak macam bekas KP yg Pakai Botai tu
badjet utk MN ni berjuta2 tapi Hampeh macam tempe.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2007 12:05 AM | Show all posts
kene orang swasta pegang muzium negara ... baru meriah....
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2007 01:33 PM | Show all posts
Iklan jap diharap mod tak marah ok

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2008 08:41 PM | Show all posts
baru pegi muzium aritu....24hb nov thn lepas.............kire baru gak ler...
tak best sgt sbb ada byk tempat yg tutup...tgh buat renovation.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2009 12:19 AM | Show all posts
pergi muzium hari khamis minggu lepas dan tadi petang.


lama tul tak pegi..
last pegi time pameran hantu duluuuuuuuuuu...
pastu tak lama, muzium under renovation kan?

hmmm...
hari khamis tu hari...pergi sebab terbaca pasal pameran 200 serangga tu...

pastu pegi, rupanya pameran yang betul nye dah over

ada laa dia taruk yang balance2 tu kat ruang tgh2 muzium tu...jadiklah laaa..dapat gak tgk...

hmm...muzium skrg dah best laaa...tak puas tul nak pegi..
kekdahnya dah lama tak pegi...sbb tu nampak mcm best

kat tingkat bawah...

1. pasal manusia zaman2 terdahulu, zaman batu semua tu laaaa...
2. ada tengkorak, rangka2 dan cara tanam mayat dan kubur zaman dedulu...perak man laa, gua cha laa etc
3. pastu ada laaa tembikar lama, alat2 senjata etc orang dulu2 semua tu....
4. cara presentation pung best...semua dihujung jari...nak bahasa malaysia ke english, pilih jerk...ala2 3D pung ada...
5. zaman2 ada candi etc pung ada sekali display

pastu kat pintu lagi satu

1. ada citer pasal melaka
2. alat2 kebesaran
3. islam di melaka etc
4. cara perdagangan
5. kisah raja2
6. hang tuah pung ada...hehe


naik tingkat atas

1. pasal zaman penjajah, portugis, belanda, jepun etc. ada replika a famosa etc
2. sosio ekonomi...bijih timah laa, kebun getah laa etc
3. banyak gambar2 menarik


pintu lagi satu..

1. pasal pasca kemerdekaan
2. kisah pejuang kemerdekaan
3. pengaruh Islam
4. komunis
5. raja-raja
6. pemimpin negara
7. individu2 yang manaikkan nama Malaysia etc
8. ada mini cinema (ala2 wayang pacak...hehehhe



tak tahu ada dua galeri kat ngan parking tu
baru ke lama

1. galeri pasal orang asli
2. galeri pasal orang melayu (adat, kahwin, batik, etc)


oh ye, pameran senjata mmg best. ada cerita, gambar menarik, info yang bagus, ada unsur2 mistik etc

datanglah lawat muzium negara.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083824s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list