JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
209363
View
1173
Reply

~ SOAL & JAWAB ~

[Copy link]

Author: hanieliza       Show all posts   Read mode

Post time 28-8-2006 10:31 AM | Show all posts
Harap kita boleh berbual di thread BORAK ye. Ini thread Soal Jawap Masakan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 11:33 AM | Show all posts
nak tanya

kenapa setiap kali saya cairkan coklat dia susah nak cair so bila nak topping cake atau nak salut biskut mcm almond london tu dia tak licin dan tak jadi cantik.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 11:37 AM | Show all posts
maksu jadi boleh guna ke tak ..erm....
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 01:59 PM | Show all posts
Originally posted by katabatik at 29-8-2006 11:33 AM
nak tanya

kenapa setiap kali saya cairkan coklat dia susah nak cair so bila nak topping cake atau nak salut biskut mcm almond london tu dia tak licin dan tak jadi cantik.

susah nak cair?!!
yg saya biasa buat..
selalu potong kecik2 atau hiris nipis2 coklat tu..
panaskan periuk dulu sehingga mendidih baru di letakkan mangkuk dan letak coklat tu..pastikan air didihan tu tak terlampau byk..takut nanti kita tak sedar air masuk dlm mangkuk coklat tu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 03:35 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 29-8-2006 01:59 PM

susah nak cair?!!
yg saya biasa buat..
selalu potong kecik2 atau hiris nipis2 coklat tu..
panaskan periuk dulu sehingga mendidih baru di letakkan mangkuk dan letak coklat tu..pastikan air didi ...


sebenarnya coklat tu cair cuma ..nak kata cemana ehh:hmm:

terlalu likat kot jadi susah nak celup almond london pas tu kalau wat tpping kek mcm tak berapa elok jadinya

mmg lah tak pandai aku nih :nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 03:53 PM | Show all posts
assalamualaikum sumer.. umi ada satu pertanyaan utk yg arif sumer...
actually resepi umi dpt dah lama .. drpd kakak opis yg dh lama pencen.. nk tanya dier tak de ctc no. lak..
so, umi nak tanya kot2 ada forumer kt sini yg leh paham...
biskut nie teraammaaaaatttt la sedapnyer... tu yg mintak resepi... tak tak sempat nak study kakak tu dh pencen...
yg umi tk paham kat resepi ni ialah cara membuatnyer tuh... umi tak paham maksud letak cutter dulang tuh....camner tuh ekkk
ni resepinyer..

APPLE SWEETIES COOKIES

BAHAN A
200 gm butter
50 gm shortening
100 gm gula caster
2 biji kuning telur
½ tsp garam
1 tsp pandan paste dan pewarna hijau

BAHAN B

400 gm tepung gandum
1½ tbsp baking powder
30 gm tepung jagung
50 gm pistachio yg dimesin
30m gm badam serbuk

CARA
1.        Masukkan semua bahan A kecuali pandan paste dalam acuan pemutar.
2.        Putar selama 4 minit. Masukkan pandan paste.
3.        Lepas 4 minit masukkan pewarna hijau.putar 1 minit.
4.        Masukkan bahan B. Putar perlahan dan sekejap sahaja.
5.        Sebatikan adunan dengan tangan shj.( jgn. lama sangat guna tangan)
6.        Masukkan adunan dalam plastik.simpan dalam fridge selama 5-10 minit.

BAHAN DAN CARA BUAT INTI                   
4 biji epal hijau ( saiz kecil)
3 biji epal hijau ( saiz besar)
½ cawan gula
1 btg.kulit kayu manis
Pewarna hijau       

Kelapa kering

CARA
1.        Parut epal dalam periuk/kuali. Masak atas api.
2.        Masukkan gula,kulit kayu manis dan pewarna
3.        Masak 3 minit

CARA PENYEDIAAN
1.        Campur semua bahan dalam satu bekas dan kacau sebati.
2.        Dough yang siap tadi beratnya 900 gm. Ambil 400 gm dan ratakan dalam dulang pembakar. Jangan terlalu padat.
3.        Taburkan inti rata-rata atas dough canai tadi. (inti jangan terlalu dekat dengan tepi tin dulang kerana bila masak,air gula inti akan cair dan masuk tepi tin)
4.        Tabur kelapa kering.
5.        Bakar 15 minit.keluarkan dan baru bubuh cutter dulang dan bakar lagi 15 minit. Suhu 175 c.

Biskut nie memang sedap sesangat... tak cukup nak makan satuu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 08:19 PM | Show all posts
Umi...
biskut nie bentuk 4 segikan?!
saya rasalah...cutter dulang nie ialah pemotong yg sekali dgn dulang..selalunya utk wat biskut mama carries tuu..
yg nie gunanya utk kasik sama bentuk dan saiznya sama biskut kita tuu..kalau kita beli dulang nie..dia akan ada skali cutter nie..bila kita dah wat doh dia..kita kena letak cutter nie dan tekan on top atas doh tu..so dia akan jadik sama rata..cantik..dan kuar pun dalam saiz yg sama..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2006 08:25 PM | Show all posts
Originally posted by sayangUmi at 29-8-2006 03:53 PM
assalamualaikum sumer.. umi ada satu pertanyaan utk yg arif sumer...
actually resepi umi dpt dah lama .. drpd kakak opis yg dh lama pencen.. nk tanya dier tak de ctc no. lak..
so, umi nak tanya k ...

Umi...
boleh tepek kat thread biskut raya nie..
mungkin ada yg berminat nk mencuba!
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2006 08:14 AM | Show all posts
Originally posted by katabatik at 29-8-2006 03:35 PM


sebenarnya coklat tu cair cuma ..nak kata cemana ehh:hmm:

terlalu likat kot jadi susah nak celup almond london pas tu kalau wat tpping kek mcm tak berapa elok jadinya

mmg lah tak pandai  ...


next time cuba campurkan dengan sesudu butter atau shortening.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2006 11:30 AM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 30-8-2006 08:14 AM


next time cuba campurkan dengan sesudu butter atau shortening.



thanks shida ....:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 10:12 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 29-8-2006 08:19 PM
Umi...
biskut nie bentuk 4 segikan?!
saya rasalah...cutter dulang nie ialah pemotong yg sekali dgn dulang..selalunya utk wat biskut mama carries tuu..
yg nie gunanya utk kasik sama bentuk dan sa ...


betul laa tuh.. bentuk 4 segi..
tu ker yg dinamakan cutter dulang...mekasih bebanyak kacip..
kalo ikut resepi tuh yg balance doh lapis kan kat atas la ek...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2006 10:15 AM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 29-8-2006 08:25 PM

Umi...
boleh tepek kat thread biskut raya nie..
mungkin ada yg berminat nk mencuba!


segan la nk letak resepi ni.. cam tak lengkap jer resepinyer..
umi pun blum pernah cuba lagi.. sbb tak paham..
tapi teringin sangat nak buat... tu yg nak tanya yg pakar2 nih mesti tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2006 11:24 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 28-6-2006 07:31 AM

Questions & Answers Food n Recipes







Waalaikumusalam...
Kak liza rasa soklan ni ada kena ngena ngan kkliza kerana kakliza selalu gunakan serbuk agar-agar dalam pembikinan kek  ...


KAK, tumpang tanya. adik ni org baru kat sini.  akak ada resepi bingak kelapa? tq kak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2006 12:54 PM | Show all posts
Originally posted by saphirra282 at 2-9-2006 11:24 AM


KAK, tumpang tanya. adik ni org baru kat sini.  akak ada resepi bingak kelapa? tq kak..





Selamat Berkampung di Food n Recipes..
semoga mendapat ilmu masakan dari kami..

kakliza minta mahap..kakliza x ada resepi tu dan tak pernah buat..
anyway kat Tganu ni ada kueh bingka pulut..ada campuran kelapa muda didalamnya..
biasalah kalau kita beli ..bila bertanya..diorang akan cakap..orang hantar..hanya jual so tak tahu resepi..

kalau kakliza dapat resepinya insyaAllah akan kakliza kongsikan disini..


[ Last edited by  hanieliza at 2-9-2006 01:49 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 10:59 AM | Show all posts

salam perkenalan pada semua senior..

:nyorok:...CHAKKKK....sakura baru first time masuk sini.....seronok sgt .... byk info....time kasih pada otai² semua....alhamdulillah...so far setiap kali kura buat kek menjadi.....tp petua yg u all kongsi ni mmg berguna sgt.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 03:55 PM | Show all posts
Asslamualaikum...
Nara tinggal kat asrama.So cadangnya nak beli dapur supaya boleh masak.Masalahnya takde peti ais.Yelah,student mana mampu nak bli.Setakat dapur RM30 tu ok la.Jadi msalah yg melanda ialah camno nak simpan bahan2 masakan yg mudah rosak?Macam ayam,ikan,sayur2.Takkan kena bli tiap2 hari kot?Jadinya harap ada la cara2 sbg alternatif kepada peti ais.TQ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2006 04:57 PM | Show all posts
Originally posted by Nara_Gaara at 4-9-2006 03:55 PM
Asslamualaikum...
Nara tinggal kat asrama.So cadangnya nak beli dapur supaya boleh masak.Masalahnya takde peti ais.Yelah,student mana mampu nak bli.Setakat dapur RM30 tu ok la.Jadi msalah yg melan ...


beli bekas putih tu...yg org isi ikan macam kat kedai tu, letak ais dlm peti tu...ok jugaklah kot...:nerd:

[ Last edited by  MAKLANG at 4-9-2006 04:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 04:57 PM | Show all posts
Originally posted by rzm at 23-8-2006 01:35 PM
aslm

nk tny le..camne nk bt air gula utk kuih keria?sbb kiter bt,gula tu tak melekat n jadi putih...


tkde org nk jawab ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 05:11 PM | Show all posts
Originally posted by rzm at 5-9-2006 04:57 PM


tkde org nk jawab ke?


campurkan gula bersama air....tunggu berbuih2 tu baru masukkan kuih keria..kacau2 skit......gula akan bertukar jadi putih keras2 gitu...yg pasti api kena kecik betui...kalo tak hangussss...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2006 05:17 PM | Show all posts

Reply #99 MAKLANG's post

air tu byk ke sikit?pastu..kacau masa atas api?bila jadi putih2 baru padam api ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049655s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list