Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
90100
View
214
Reply

Sarawak Specialties & Delicacies... (All About Sarawak Cuisine)

[Copy link]

Author: Baiduri Othman       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2006 01:43 PM | Show all posts |Read mode
Utk forumners Swak semua - mun ada resipi best2 baitnya kek kukus, kek lapis, masakan tradisional kitak org, post jak kat sitok. Maklumlah nak posa. Jadi gagolah tek nak cuba resipi best2 & unik dr. kitak org. Kamek gik carik resipi. Kelak kamek post kat sitok.

[ Last edited by  Muntz at 16-4-2009 18:15 ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 01:51 PM | Show all posts
Kek Span Hitam Manis [Baiduri Othman]

Bahan2nya:-

10 biji telur ayam
16 oz mentega
2 gelas gula halus
2 ? gelas tepung naik sendiri
1 tin sederhana kaya
1 botol kecil horlick
1 tin susu Nestle cream
3 botol gula hitam pekat
1 botol browning sugar cair
1 sudu teh vanilla

Cara2 membuatnya:-

1. Gula + mentega dipukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu.
Lepas tu, masukkan susu, kaya, horlick & vanilla. Gaul hingga sebati.

2. Finally, baru masukkan gula hitam & browning sugar.
Bila dah sebati kukus selama 4 jam.
Make sure acuan ditutup dgn aluminium foil.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 01:53 PM | Show all posts
Kek Cokelat [Baiduri Othman]

Bahan2nya:-

340 g tepung gandum
4 teaspoon baking powder

112 g koko
454 g mentega
454 g gula
12 biji telur ayam
sedikit garam halus

Cara2 membuatnya:-

Mentega + gula dipukul hingga kembang. Kuning & putih telur dipukul berasingan. Sesudah itu, masukkan bersama adunan mentega + gula, pukul hingga sebati. Kemudian masukkan tepung, koko, baking powder & vanilla. Bila adunan sudah sebati, bakar hingga masak.

Utk membuat cokelatnya:-

200 g chocolate bar
1 cawan susu ideal
2 sudu mentega

Kesemua bahan2 ini dicampur & dicair hingga pekat. Bila kek dah masak, boleh sapu cokelat ni pada kek.

PS. Pernah buat Kek Cokelat version ni. Memang sedap esp. kalau bubuh bnyk koko. Ni pun resipi lama, memang antique! Tak taulah samada kek ni sesuai utk raya sebab kek ni disapu dgn cokelat. Boleh jugak disediakan utk keluarga pada hariraya nanti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 01:55 PM | Show all posts
Kek Lapis Horlick [Baiburi Othman]

Bahan2nya:-

16 oz mentega
10 biji telur ayam
2 gelas tepung gandum
1 gelas gula halus
1 botol horlick (200 g)
1 tin susu manis
1 tin kaya (medium size)
1 sudu teh vanilla

Cara2 membuatnya:-

1. Pukul mentega & gula.
Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang.

2. Masukkan horlick, susu, kaya & vanilla.
Gaul rata & finally tepung. Bila adunan dah sebati, bahagikan kpd 2 bahagian.
Satu bahagian dibubuh celup hijau,
satu bahagian lagi warna kuning
(tak guna celup pun tak kisah sebab adunan dah warna kuning).

3. Sediakan acuan yg basementnya dah diletak.
Lapis warna hijau dan kukus.
Make sure acuan ditutup dgn aluminium foil.
Bila masak baru lapiskan adunan warna kuning.
Buatlah hingga adunan habis & kukus selama 4 jam.

Tips utk kek tahan lama -
lepas dikukus, kek boleh dipanaskan dlm microwave or oven for 5 - 10 minutes.
Bila dah sejuk simpan dlm peti sejuk.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 01:57 PM | Show all posts
Kek Lapis Kuch Kuch Hota Hai [fatin]

10 biji telur ayam (gred A)
11/2 cawan gula halus
200 gram mentega kacang lady's Choice
1/2 tin kecil milo
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan madu
1/2 tin susu pekat manis
150 gram bijan (untuk ditaburkan)
1/2 botol horlick kecil
400 gram mentega
11/2 cawan tepung gandum 'blu horse'
11/2 cawan roti marie (dijadikan tepung)
pewarna hijau, kuning, coklat...(saya suka cap star brand tuh)

1. pukul mentega dengan gula hingga kembang.
masuk telur sebiji sebiji, sambil putar perlahan.

2. masukkan tepung gandum, roti..kacau perlahan..
bubuh madu, susu manis, susu cair dan gaul hingga rata..

3. bahagikan kepada 3 bahagian
bahagian A - dicampurkan dengan horlick dan buh warna hijau..
bahagian B - dicampurkan mentega kacang dan warna kuning.
bahagian C - dicampurkan milo dan warna coklat..

4. sediakan acuan 8x8, lapiskan ngan kertas minyak...
masukkan adunan bahagian A satu senduk, dibubuh satu barisan memanjang...
kemudian B dan C...dan seterusnya...taburkan bijan atasnya...
kukus sampai masak...ulang lapisan....hingga habis...dan masak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2006 01:58 PM | Show all posts
Kelak kamek paste gik resipi kek dr. Swak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:35 PM | Show all posts
x lamak gik posa...

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 02:46 PM | Show all posts
mun d rumah d kch byk resepi.tp knek tok merantau, susah kit nak share.
btw, sapa ingat cara nak molah bubur pedas.maklumlah dah dkt posa tok,nak try molah.
almaklumlah, kmk balit d swak dkt nak raya.mesti xda agik bubur pedas
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 04:58 PM | Show all posts
sapo sitouk pandey molah bubur lambuk... ajar aku lok....
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2006 05:05 PM | Show all posts
bulan posa adalah sinonim ngan bubur pedas di swak ...jellyha madah bout dat particular dish tetiba jak kepingin mahu santap deh ..sesapa ada resipi bubur pedas...share2 lah di sitok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 01:51 AM | Show all posts
Kamek sik pandei molah bubur pedas. Kelaklah kamek nanyak dgn emak kamek.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 01:54 AM | Show all posts
Selain dr. kek lapis Swak bait yg main tunok or steam, kita ada umei, manok pansoh, apa gik.......? Kelak kitak org nambahlah. Daging masak itam pun Swak specialties.
Reply

Use magic Report

nunnun This user has been deleted
Post time 12-9-2006 08:35 AM | Show all posts
blur sikit...bubur pedas ya....cara masak nya kah atau pun nya pun beras bubur pedas ya..maksud aku bahan utama key bubur pedas??
Reply

Use magic Report

nunnun This user has been deleted
Post time 12-9-2006 08:37 AM | Show all posts
daging masak itam ya..daging masak itam nak selalu urang masak key urang gago ya kah..nyam nyamm..
nyaman koh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 11:25 AM | Show all posts

Reply #14 nunnun's post

Auklah. Dolok kamek ada paste resipi ya kat Board FNR. Kelaklah kamek paste kat sitok. Sigek gik suntong masak sweet sour tapi ada berik serbuk ketumbar & kurma. Ya specialties kat Gymkhana Club di Miri. Dolok lah kata sidak rumah kamek masa late 80's - 90's.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2006 11:26 AM | Show all posts
Biasanya masakan original org Swak tok main rebus, pais, panggang, masak dlm buluh. Ya antara sebab2 org yg duduk di kampung sihat w/p dah berumur. Tough jak sidak mun pegi berkebun. Bukan mcm kita di bandar tok.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2006 08:17 AM | Show all posts
Sapa2 yg suka makan manok goreng berempah, boleh cuba resipi kamek.

Ayam yg dah dipotong & dicuci bersih2
rempah - serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, jintan itam, bawang putih & bawang merah, leyak, lengkuas, serbuk cili or cili kering, kunyit, serai, garam & tepung cornflour sikit.

First of all, tumbuk semua bahan2 kecuali garam & cornflour. Manok tek diberik garam. Lepas baruk campur dgn bahan2 yg dah ditumbuk. Marinate for abt 1- 2 hrs. Lepas ya buang serainya & ungkah cornflour. Lepas ya goreng. Nyaman sekali jak manok goreng ya.
Reply

Use magic Report

nunnun This user has been deleted
Post time 13-9-2006 10:26 AM | Show all posts
ehemmm...sapa mauk resepi daging masak itam nak famous kat sarawak tuk aku berik...

nak ngegeh kejap lok..mun ada permintaan lah..heh heh..:pmuka:
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by nunnun at 12-9-2006 08:35 AM
blur sikit...bubur pedas ya....cara masak nya kah atau pun nya pun beras bubur pedas ya..maksud aku bahan utama key bubur pedas??



mun x silap bhn utamanya rempah bubur pedas ya.mun d kch nang byk dijual esp. time ramadhan.tp the exact way nak molah ya kmk x pande.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2006 01:28 PM | Show all posts
Kamek ada resipi ya. Kelak kamek kat sitok. Mun rajin carik kat FNR. Dlm thread Sabah/Swak Menu etc something like that. Okaylah, I really have to go.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2006 01:59 PM | Show all posts
wah wah wah.. ok. mun boleh, ada gambar tepek kan sekali. setiap sumbangan akan dpt kredit dari Puan Mod Cok.

Bai, keep up the good work!
Reply

Use magic Report

nunnun This user has been deleted
Post time 13-9-2006 02:56 PM | Show all posts
KEK HATI PARI

Bahan-bahan;

16oz mentega / 450g mentega,
10 biji telur
6 gelas gula kasar (2 gelas dibuat gula hangus)(gula ini dimasak macam tu sahaja tanpa di beri air sehingga cair dan berwarna coklat)
9 gelas tepung gandum
2 sudu kecil bikabonate
2 sudu kecil baking powder
500g kismis (Digaul dengan sedikit tepung)
1 botol kecil browning sugar


cara-cara membuatnya.

pukul telur bersama dengan 4 gelas gula kasar sehingga kembang. kemudian ketepikan. Pukul mentega sehingga kembang. selepas itu satukan kedua dua adunan. Pukul adunan sehingga sebati. Masukkan browning sugar, baking powder dan bicabonate. Selepas itu masuk kan tepung segelas demi segelas sehingga habis. Pada peringkat ini adunan kek tadi akan bertambah kental dan agak susah mengaul untuk menjadi sebati. Gaul adunan sehingga sebati. Kemudian buatlah 2 gelas gula menjadi gula hangus. Setelah gula hangus telah siap, masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan kek tadi. Proses ini hendaklah berhati hati kerana gula hangus itu sangat panas dan boleh melecurkan. Gaul cepat cepat kerana gula hangus itu cepat membeku. Gaul sehingga sebati. Selepas bolehlah dikukus selama 8 jam.

Kek ini memang dikukus selama 8 jam kerana kek ini boleh bertahan selama sehingga 1 bulan tanpa disimpan di dalam peti sejuk...
Tuk Resepi Kek Hati Pari yang Tradisional..Ada juak versi Moden dengan menambah susu manis dan horlick di dalam bahan bahannye...
Reply

Use magic Report

nunnun This user has been deleted
Post time 13-9-2006 03:12 PM | Show all posts
DAGING MASAK HITAM

Bahan

1 kg daging
3 sudu kicap
satu sudu besar bumbu (Kerisik)
20 sen rempah tumis
3 sudu besar santan pekat


bahan nak di kisar

5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
10 tangkai cabik kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
200 gram kismis hitam (dikisar berasingan)
satu sudu teh serbuk jintan manis / putih

cara molah nya..

Daging dihiris halus.  kah ya diperap ngan semua bahan kisar,  kicap, kismis kisar masuk jak semua,  kecuali santan pekat tek.
panaskan minyak,  tumis rempah tumis lok,  baruk goreng semua bahan nak udah digaul bersama tek.  Tunggulah sehingga air rempah daging tadik kering.  Masa tuk rasa daging tadik udah rasa manis kerana ada kismis tek.  Masuk kan garam secukup rasa.  Rasa nya kitak urang pun akan tauk rasa nya bah.  Sebab aku rasa sik ada urang sarawak lebih lebih agik nak diam di bandar ya,  sik pernah cerik rasa daging masak itam tuk sebab masakan tuk fofular di situk nak..lepas ya jom makannnn..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2006 05:35 PM | Show all posts
Originally posted by CoKeLat-RaWkZ at 13-9-2006 01:59 PM
wah wah wah.. ok. mun boleh, ada gambar tepek kan sekali. setiap sumbangan akan dpt kredit dari Puan Mod Cok.

Bai, keep up the good work!


Terima kasih Cokelat. Tunggu kamek masak. Kelak kamek snap gambar. Kelak kamek masak best2 ujung minggu tok. Cokelat, mun ada resipi org Iban nak best2, pastelah kat sitok. Dolok kamek pegi perkampungan Bidayuh, best2 jak masakan sidaknya. Nasik dlm daun, sayur rebus, manok & ikan pansuh, apa gik, ada sayur nak berjeruk. Berpeluh2 kamek makan.
Reply

Use magic Report

nunnun This user has been deleted
Post time 14-9-2006 11:08 AM | Show all posts
BUBUR PEDAS

Bahan-bahan

1 bungkus beras bubur pedas ----  direndam ngan air lok
jagung mudak  ----  dihiris alus
sayur midin
kulit sapi kering  ----  Mun adalah mun sik ada sik hal juak
cendawan telinga kerak
tauhu kering  --  di rendam kasi lembut
suun
sayur cangkuk
(  sebenarnya sayur daun tuk suka hati jak mauk engkah cuma sayur dak sawi dak lubak ya aku sik pernah cobalah)  hihi
air
santan nyiur dari sigek nyiur

Bahan tumis

3 egik bawang merah
2 egik bawang putih
cabik kering
1 cm belacan
( bahan atas tuk ditumbuk halus)
cara - cara

Tumis bahan tumis sampey naik minyak,  kah ya masukkan beras bubur pedas nak udah direndam tadik ke dalam periuk,  masukkan air.  Masak sehingga beras bubur pedas ya kembang.  Masukkan kulit sapi tadik.  Lepas ya masukkan semua sayur sayur tadik dengan syarat masukkan sayuran yang lambat masak dolok,  lepas ya baruk masukkan sayuran jenis daun yang cepat masak ya.  Akhir sekali baruk masukkan air santan ke dalam kitak pun bubur pedas.  Berik garam dan rasakan sama ada udah secukup rasa.  Lepas ya boleh lah dihidang pakey bukak posa.  Senang nak....

Tuk Kamek pun keluarga pun versi lah..kitak urang pun versi share share juak K...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050741s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list