CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 61569|Reply: 96

SUDUT INFO :: SUSU, SUSU CAIR, SUSU PEKAT & KRIMER

[Copy link]
Post time 20-9-2006 12:09 PM | Show all posts |Read mode
Hai to all,

Nak tanya sesaper kat cni yg pernah try/cuba masakan menggunakan susu Ideal ni. Mawar pernah ler try buat masak kari n my hubby komen x sedap better guna santan kelapa.... first time my hubby cimplaint masak kari x sedap:cry::cry: so kalu sesaper yg kat cni blh share how to make sure susu ni enak bila dimasak

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 5-3-2009 13:25 ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2006 12:14 PM | Show all posts

Reply #1 mawar_berduri's post

hemms.. kalau nak gunakan susu sebagai pengganti santan dalam masakan berkuah/gulai.. kena pastikan makanan yg dah dimasukkan spt ayam atau daging atau ikan.. dah cukup masak dan mendidih.. baru letakkan susu.. kacau selalu.. jgn bagi menggelegak .just menididh sekejap jer cukup.. .
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 12:21 PM | Show all posts
Originally posted by mawar_berduri at 20-9-2006 02:09 PM
Hai to all,

Nak tanya sesaper kat cni yg pernah try/cuba masakan menggunakan susu Ideal ni. Mawar pernah ler try buat masak kari n my hubby komen x sedap better guna santan kelapa.... first time ...


rasanya bukan tak sedap.. maybe kurang lemak kot.. biasala kita melayu ni kan suka yang lemak2 gitu:love:
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2006 01:10 PM | Show all posts
Tak pernah cuba dalam kari, tapi pernah cuba masak kurma. O.K. je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2006 01:13 PM | Show all posts
ic....cuma bagi dia mendidih jer la. yg kita dok la masak mcm kita masak santan biasa tu, patut ler x sedap. selain masak kari apa lagi masakan lain???(paham tak soalan sy ni). nak ikutkan mmg elok ler pakai susu ni,jimat masa n kolestrol t'jaga...heeee:ah:cuma reganya mahal skit ler RM2.00++ kalu x silap,sy pun dpt free (gi sure heboh kat bkt jalil ari tu)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2006 05:17 PM | Show all posts
takder yg nak b'kongsi resepi ke kalu ada:pray:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-9-2006 10:18 AM | Show all posts
duyong selalu gunakan ideal for my custard pudding.  susu cair yg lain ada kureng la...kaler pon pucat jer...ideal is the best (for me la..)
Reply

Use magic Report

Melur01 This user has been deleted
Post time 21-9-2006 12:19 PM | Show all posts
mawar berduri...

susu ideal adalah lebih bagus dari santan... dari segi kolesterol... sukatan menggunakan santan dan susu ideal...terpulang pada individu tapi kepakatan yang selalu kakmelur gunakan adalah setengah dari sukatan santan digunakan...susu ideal ni lebih berlemak... sekiranya pandai cara menggunakannya ...suami mawar takkan dapat bezakan antara santan dan susu ideal..

boleh digunakan masakan seperti...

masak lemak..
kari
kurma
teh susu...menggantikan susu pekat...cara senang untuk merendahkan kolesterol badan sekiranya didapati kolesterol dah tinggi..
kakmelur dah cuba guna untuk memasak nasi dagang...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2006 02:00 PM | Show all posts
saya jarang gunakan susu ideal untuk masakan. cuma guna untuk buat kuih jer...

untuk masakan lauk-pauk biasanya saya gunakan low fat milk.
semua masakan yg gunakan santan sebagai bahan.. saya gantikan dgn susu ni.
resepi sama jer.. cuma cara kena tukar skit..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2006 09:51 PM | Show all posts
2 hari lepas k Noor masak kari ikan guna double cream (guna dlm 1 sudu besar je)...sedap je rasa..tak de beza..kisahnya cream tuh lebihan buat mushroom sup..pastu mmg kalau boleh malas guna santan..sbbnya hubby kalau makan kari macam makan sup..banjir nasi dlm pinggan dgn kuah kari..nampak dia makan elok je..tak de komen bau lain ke apa..hehee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2006 10:52 AM | Show all posts
double cream??? camner lak ghupanya?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 11:15 AM | Show all posts
satu yg I belajar dlm mengunakan susu dlm masakan
jgn di didihkan terlalu lama..
contoh kalau buat masakan kari or lemak, make sure susu tu di masukkan as the last step...
bila mendidih jer terus matikan api...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2006 01:56 PM | Show all posts
maybe I didihkan lama skit kot tu kari ku jadi tak sodap tu....
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 05:01 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 22-9-2006 11:15 AM
satu yg I belajar dlm mengunakan susu dlm masakan
jgn di didihkan terlalu lama..
contoh kalau buat masakan kari or lemak, make sure susu tu di masukkan as the last step...
bila mendidih jer ter ...


a'ah betui2...nanti jd cam pecah2/berketul gitu ek..nak2 kalau guna yogurt..

tapi saya masak gulai daging nasi minyak Trg..buh susu cair awal2 lagi..so far ok je..maybe penggunaan susunya tak byk sgt..dlm 1-2 sudu je
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by mawar_berduri at 22-9-2006 10:52 AM
double cream??? camner lak ghupanya?


cream ni adik beradik whipping cream
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2006 11:59 PM | Show all posts
Originally posted by crystal_biru at 21-9-2006 02:00 PM
saya jarang gunakan susu ideal untuk masakan. cuma guna untuk buat kuih jer...

untuk masakan lauk-pauk biasanya saya gunakan low fat milk.
semua masakan yg gunakan santan sebagai bahan.. saya g ...


pakai brand apa? cara apa yg nak kena tukar tuh?
pak mertua saya nih tak bleh makan berlemak so selalunya memang mati kutu nak masak kalau dia datang umah...
kalau bleh ganti santan dengan susu nih, o.k la jugak!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2006 12:10 AM | Show all posts
selain masak kari, kurma dsbnya... boleh gak boh dalam pengat atau bubur yang menggunakan santan.  Kita pun guna susu untuk bahan roti jala.  eeemmmm... lemak rasanya dan harum baunya...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2006 01:05 PM | Show all posts
bahan utk buat roti jala??? bagi resepi bole???
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2006 01:15 PM | Show all posts
Originally posted by crystal_biru at 21-9-2006 02:00 PM
saya jarang gunakan susu ideal untuk masakan. cuma guna untuk buat kuih jer...

untuk masakan lauk-pauk biasanya saya gunakan low fat milk.
semua masakan yg gunakan santan sebagai bahan.. saya g ...

kakliza mmg biasa gunakan susu cair dalam masakan..
kari.. lauk kurma daging/yam
nasi minyak/tomato/beriani
puding..dessert..kueh kek..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2006 01:33 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 22-9-2006 11:15 AM
satu yg I belajar dlm mengunakan susu dlm masakan
jgn di didihkan terlalu lama..
contoh kalau buat masakan kari or lemak, make sure susu tu di masukkan as the last step...
bila mendidih jer ter ...

yela..kakliza pun sama..
kalau buat puding yg campurkan susu ... mmg kakliza matikan api..
pastu masukkan susu cair dan fruit koktel..
kacau dan tuang dalam acuan..

hasil akan bertambah cantik...halus mulus..
ni contoh jer..sambil tu jamu mata ...





[ Last edited by  hanieliza at 23-9-2006 01:34 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 09:40 PM GMT+8 , Processed in 0.099316 second(s), 30 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list