JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20933
View
121
Reply

KUNMING, CHINA

[Copy link]

Author: cranko21       Show all posts   Read mode

Post time 12-2-2007 04:12 PM | Show all posts
hehe...i dah pergi. last year...tak ingt bulan brape tapi betul2 time raye haji.mase tu musim sejuk...bukan snow cume sejuk. cuaca kalo mlm dalam 7c...mmg sejuk.siang dalam 11-12c gitu la...

ape yg menarik kat situ...em...mase tu i sbb ade company sponsor. fyi, company tu comp cine. so, die bnyk bwk tmpt2 cine, especially tmpt mkn. so, susah skit la. but, die ade satu kwsn yg mmg muslim, betul2 kat town kunming, ade kat area blakang masjid+pusat islam die.

kalo shoping, yessss i agree mmg best. sbb duit die murah. die ade tempat mcm petaling street tu la. tapi one thing...language is the most problem kat situ. dorang mmg totally tak leh speaking english. so, one way is u all kene bargain gune calculator. my advice, bargain 3/4 dari harga yg die sebut. SURE boleh dapat punye. kalo mule2 die tak bagi, u buat2 la nak blah. then, mesti die panggil punye. yg best bley shopping kat situ of cos handbags tiruan lah...macam2 ada. tapi kalau i tak silap, tempat tu sampai ptg jek. so, siap sediala pg situ dari pagi. baru puas. kalau tak buat kalut jek!

pastu, ape lagi...ha, DVD murah kat situ.hehe...dalam rm2-3 kite jek. tapi pandai2 la carik.kene test dulu.tapi nak harap subtitles mmg susah skit lah. ala...kalo citer english tu buat2 paham la kan....kedai2 DVD ni biasenye tutup lewat...so bley cari mlm lah.

em...sutera!! kalo ikut tour guide die MESTI akan bwk tempat silk punye. hari tu dorang bwk kitorang gi kilang tapi ni utk buat quilt, cadar..n sewaktu dengannye lah. em...i bought jugak lah! i beli cadar(silk) KING, free quilt (sutera gak tau),dapat sekali la sarung bantal.mmg sejukkk je.harga?duit kite rm1500.

lagi satu, dorang punye main is TEA. nnti macam2 jenis la die citer kan...siap bawak g tempat research die la ape la. my advice, kalo BETUL2 nak je beli. kalo takat suke2 atau nk bagi org, baik takyah. sbb bukannye murah tau. then, tak tentu lagi u all minum!hahaha...contohnye macam i. tapi please jgn beli tea2 yang kat tepi jln. tu kadang2 die tipu. kat atas daun tea, kat bwh sampah jek.

yang stone forest tu best gak. pada org2 yang suke tgk view...suke jln2...tmpt tu mmg lawa. sume stone..tangkap la gambar bnyk2...

ape lagi ek...
nntilah, kalo ingat i tulis lagi.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2007 03:33 PM | Show all posts
kat china nie... semua tempat sama je la..
kunming ke beijing ke, shanghai ker..
sama je.. shopping.. pastu lawat batu... tu je ler..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2007 01:50 AM | Show all posts

WILAYAH AUTONOMI UMAT ISLAM CHINA

Assalaamu`alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh
Sebenarnya ada beberapa wilayah di China yang ramai umat Islam di China selain dari Kunming. Sebelum saya pergi ke Beijing melalui Hong Kong saya telah pun mencarimaklumat tentang umat Islam China di library dan internet. Hajat hatinak melawat dan meninjau masyarakat Islam di wilayah Autonomi.

Selain daripada Tembok Besar China , Kota Larangan. Tianamen Squre , Istana Musim Panas yang merupakan tempat sejarah sekiranya ada masa dan wang elok lah pergi ke wilayah Autonomi Umat Islam seperti Xinjiang, Linxia, Kashgar, Turpan , Urumqi dan lain-lain yang lebih di kenali sebagai laluan sutera. Kalau zaman dahulu wilayah-wilayah ini dikenali sebagai Turkistan Timur yang mananya asalnya ialah negara Islam, sebelum komunis menaklukinya. Masyarakat disini masih lagi berpegang teguh kepada agama islam dan banyak sejarah peninggalan Islam yang terdapat di wilayah-wilayah ini. Rupa paras mereka pula agak lain dari bangsa China kerana mereka berdarah campuran dengan Turki dan Pakistan. Setelah saya dapat banyak maklumat saya berazam akan mengunjungi wilayah2 ini . Sewaktu saya ke China 4 tahun lepas saya tinggal di rumah sepupu saya yang mengajar di Beijing Foreign University ( sekarang sepupu saya dah pun kembali ke Malaysia ). Saya hanya dapat cuti selama 9 hari sahaja. Setelah sampai di Beijing sepupu saya cakap beberapa orang studentnya telah pun kembali ke Xinjiang dan sekiranya saya nak pergi dia akan menalipon mereka. Pada hari yang kedua setelah melawat Beijing saya menalipon syarikat penerbangan tempatan dan saya diberitahu bhw harga tiket pergi balik ialah 3000Yuan ( 1500RM ) dan masa perjalanan ialah 4 jam. Terkejut saya kerana saya naik pesawat cathay Pasific dari KLIA ke Hong Kong 4 jam juga. Besar sungguh negara China. Oleh kerana wang tidak cukup saya tanya keretapi express pula dan saya diberitahu tambangbya ialah 550RM pergi balik. Saya rasa senang hati tetapi kemudian saya di beritahu lama masa perjalanan ialah 48 jam pergi sahaja. Oh ! macam mana nak pergi kalau pergi balik sudah memakan masa 4 hari. Itu belum lagi melawat. Akhirnya saya batalkan dan berhasrat insha` ALLAH akan pergi juga suatu hari nanti.

Sepupu saya memperkenalkan saya dengan beberapa orang pelajar dari Xinjiang yang belajar bahasa Arab di Beijin Foreign University. Saya terkejut bila mendapati mereka fasih berbahasa Arab sedangkan mereka tidak belajar di negara Arab. Mereka ini menemani saya dalam lawatan ke wilayah Tianjin ( bukan tiang Jin ), Kami ke Tianjin melawat beberapa perkampungan masyarakat Islam dan sekolah agama untk orang2 tua. Alhamdulillah mereka begitu gigih belajar Al Quran.
Saya bersyukur kepada ALLAH kerana dapat beramah mesra dengan masyarakat Islam dan juga dapat kawan2 China yang menamani saya kerana komunikasi dengan orang China amat sukar sekali . Dengan adanya mereka senang saya berjalan dan shopping. Mereka inilah yang menjadi penterjemah saya dengan menggunakan bahasa Arab. Sehingga sekarang saya masih lagi berhubung dengan mereka melalui e mail dan sms. Insha` ALLAh saya akan ke sana lagi dalam waktu terdekat.

Banyak sekali kenangan sewaktu di negara China dan negaranya amat kaya sejarah dan tempat-tempat indah. Sesiapa yang ingin melawat China saya syorkan beli buku yang ditulis oleh seorang bekas pelajar Malaysia di Korea yang mengembara ke negara China selama 4 bulan melalui jalan darat dari Hong Kong sehingga ke laluan sutera , sempadan Pakistan. Seronok baca buku ini lengkap dengan gambar sekali, sehingga saya baca 2 kali dan saya membawanya sewaktu ke China.
Bukunya berjudul " Pengembaraan ke negeri China ". Di tulis oleh Abdul Rahim Adam, mengandungi 132 muka surat dan ditulis dalam tahun 1994.

Namun begitu China telah banyak mengalami perubahan, jadi pengangkutan bas lama dan keretapi lama yang dinaiki oleh Abdul Rahim tidak lagi digunakan di negara China now.

Sekiranya sesiapa yang nak melawat wilayah Yunan dan Xinjiang atau Linxia boleh lah meminta e mail sahabat saya dari sana.

Sekian selamat mengembara.
wassalaam
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2007 03:29 PM | Show all posts
emmm .. teringin gak nak pi kunming ni .... tgh kumpul info ...

ada sesapa ke nak share?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2012 10:48 PM | Show all posts
alahai... baru nak cari info pasal Kunming...dah berdebu thread ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2012 03:47 PM | Show all posts
akak penah sampai Kunming...tak la jalan2 sgt sbb transit amek tren masa tuu.. tapi paling besttt laa makan kat Kunming...pergii ke masjid dia yg baru in the middle of town (tak ingat nama masjid) kat masjid tu ada food court...cuba laa makan kat situu...sedappnyaa food dia...first time makan kat china terasa makanan di tanah besar sgt2 sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2012 01:12 AM | Show all posts
transit tren ? maksudnya tak de direct flight ke Kunming dari KL ?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2012 08:07 AM | Show all posts
My fren pernah pegi.dia ckp one of the nicest place in china.dia lg suke kunming dr beijing.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2012 07:28 PM | Show all posts
klu ada sesapa yang ada info about flights ke Kunming, harap boleh share kat sini ya..tq
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 11:03 AM | Show all posts
transit tren ? maksudnya tak de direct flight ke Kunming dari KL ?
long73 Post at 30-3-2012 01:12


transit tren masa tu we all nak gii ShangriLa Yunnan backpacking...dulu ada direct flight MAS tp now tak tau laa kan...amek AA ke Hangzhou then amek connecting flight ke Kunming tp flight akan transit amek passenger kat Guiyang...try booking flight tu awai sikit via www.ctrip.com ...bole naik southern air or china airlines...cheaper sikit price...then boleh cover terus Shanghai/Suzhou/Hangzhou ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 02:20 AM | Show all posts
skrg air asia pon da terbang ke kunming la.... :-)
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 03:43 PM | Show all posts
Up skit.ade sale AA ni.i kalau ade salji, i nk gi.tp kalau x de, lenkali jelah
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 03:50 PM | Show all posts
aii ada try carik tix yg reganya RM88 tuh....tp nan hado...tarikh celah mana yg dpt harga tuh...teringin gak ke kunming nih...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 03:52 PM | Show all posts
noraidil_06 posted on 23-10-2012 03:43 PM
Up skit.ade sale AA ni.i kalau ade salji, i nk gi.tp kalau x de, lenkali jelah

sama lah kita .. tergoda gak ngan kunming sale ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 03:56 PM | Show all posts
aishahahmad posted on 23-10-2012 03:52 PM
sama lah kita .. tergoda gak ngan kunming sale ..

Aishah...ehem...biaq betoi...Greece, Turkey....and now Komeng
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 04:03 PM | Show all posts
Sy bru blk dr kunming last week..g kunming dr hanoi.nek train+bus..pastu dr kunming ke guilin ngn train..kunming ni best la gak jln2.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 04:06 PM | Show all posts
noriabdullah posted on 23-10-2012 03:56 PM
Aishah...ehem...biaq betoi...Greece, Turkey....and now Komeng

nori, ehem, ehem .. betoiii .. tipah tak tipuuu ..
baru sat ni jengah web AA, takde pun sale tu ..
tapi, kat fb, meriah betul si aireen, dok potong riben ..
hang AA,  biaq betoi sket .. !!
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 04:07 PM | Show all posts
hazel_nut posted on 23-10-2012 04:03 PM
Sy bru blk dr kunming last week..g kunming dr hanoi.nek train+bus..pastu dr kunming ke guilin ngn tr ...

baper hari tu ?? cer stori sket ..
tak pun bak mai blog address .. ekekekkkeee ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 10:37 PM | Show all posts
aishahahmad posted on 23-10-2012 04:06 PM
nori, ehem, ehem .. betoiii .. tipah tak tipuuu ..  
baru sat ni jengah web AA, takde pun sale  ...

malam tadik saya check AA paling murah return rm190++ (all in, incl tax sumer)... rasanya itulah yg sale rm88 tu kot... saya saja2 jer masokkan bulan 5...tp bulan 5, plan mendatang dah penuh, so..x da lah belik pon... but, i think rm190++ for a return tix to kunming dh kira sgnt murah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2012 07:57 AM | Show all posts
farikica posted on 23-10-2012 10:37 PM
malam tadik saya check AA paling murah return rm190++ (all in, incl tax sumer)... rasanya itulah y ...

ha ah , ada rupa nyer kat web AA ..
kat fleapy, takde pulak kunming nih ..
taim date murah, dah ada plan pulak ..
guane, guane ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044957s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list