Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
36068
View
340
Reply

MERGED : Taiwan

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-11-2006 04:21 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by bdk2 at 11-1-2012 17:00

Muzium taipei simpan sejarah Cina


MUZIUM merupakan tempat yang paling sesuai untuk sesiapa sahaja yang mahu mengetahui mengenai sejarah sesebuah negara itu. Beribu-ribu koleksi yang dipamerkan di muzium ini cukup untuk menceritakan asal-usul negara yang diminati atau dilawati.

Justeru itu, tidak hairanlah kenapa setiap negara akan bekerja keras untuk mendirikan muziumnya sendiri.

Bagi memberi kemudahan kepada orang ramai, terutamanya pelancong mengunjunginya, lokasi muzium sesebuah negara biasanya terletak tidak jauh dari pusat bandar.

Reka bentuk bangunannya pula sudah pasti akan dibina dengan unik bagi menarik minat pelancong. Demikianlah juga dengan The National Palace Museum yang dibina pada tahun 1925 di Taiwan.

Sesiapa sahaja yang mengunjungi muzium yang terletak di Taipei iaitu ibu negara Taiwan sudah pasti akan mengaguminya kerana terdapat koleksi sebanyak 5,000 artifak yang dipamerkan di situ.

The National Palace Museum sebenarnya menyimpan hampir 700,000 barangan purba dan sejarah yang telah berusia 7,000 tahun dan kebanyakannya digunakan oleh keluarga diraja Cina zaman dahulu.

Di antaranya termasuklah barangan gangsa, seramik, jed, kulit kura-kura, dokumen dan buku-buku.

Jadi sekiranya anda berminat untuk memahami budaya dan sejarah kewujudan masyarakat Cina, termasuk rakyat Taiwan sudah pasti anda akan berpuas hati dengan 5,000 koleksi yang dipamerkan di muzium itu.

Seperti muzium di negara lain, muzium Taiwan juga mengenakan bayaran, dewasa RM9 (NT$80) setiap seorang manakala pelajar RM4 (NT$30). Bagaimanapun, bagi rombongan, terutamanya pelancong mereka cuma dikenakan bayaran istimewa RM7.50 seorang.

Pelancong yang tidak memahami bahasa Mandarin, tidak perlu bimbang kerana pihak muzium menyediakan jurubahasa yang mampu menerangkan setiap koleksi yang dipamerkan, sama ada dalam bahasa Inggeris ataupun Perancis.

Di muzium tersebut juga dilengkapkan dengan sebuah restoran yang menjual pelbagai jenis makanan, di samping sebuah sudut khas yang menjual pelbagai jenis cenderamata.

Pendek kata, sesiapa sahaja yang telah melawat muzium Taipei nescaya akan mengagumi bukan sahaja dari segi barangan koleksi yang dipamerkan, tetapi juga lokasi muzium itu sendiri.

Penulis dan 39 orang, termasuk wakil media lain yang mengikuti rombongan Persatuan Fo Kuang Malaysia melawat Taiwan itu amat tertarik dengan persekitaran muzium itu.

Muzium itu terletak di atas bukit yang mempunyai panorama yang cukup indah dan diceriakan lagi dengan udara yang segar.

Justeru itu, tidak hairanlah ada di kalangan ahli rombongan kami yang menyimpan hasrat untuk menjejakkan kaki sekali lagi ke muzium itu pada masa akan datang. - Rencana & foto TEON EG

(artikel lama)

[ Last edited by  chumpon at 25-1-2007 10:53 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2006 04:24 PM | Show all posts








Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2006 04:26 PM | Show all posts








Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2006 04:27 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2006 04:30 PM | Show all posts
The National Palace Museum (Gugong Bowu Yuan [in Pinyin transliteration], or Kukung Powukuan [in Wade-Giles]) is the world's greatest repository of Chinese art objects. The collection has some 700,000 items, although only a small portion (perhaps 15,000 pieces) is on display at any given time. Some of the more significant items are on permanent display, while much of the museum's exhibition space is given over to rotating exhibits from the total collection or, more recently, from outside sources.

The treasure trove had its formal beginning in the Song Dynasty during the reign of Dai Cong. He sent emissaries all over China to collect, confiscate or steal the finest examples of Chinese arts. There followed periods of destruction by Chin Tartars, and then a renewed zeal for collection by succeeding rulers. When the Mongols seized power, the revived collection was taken to the new Mongol capital of Daidu (present-day Beijing) and then, in 1368, when the Ming Dynasty succeeded to power, it was moved southward to Nanjing. When the Ming Yong Lo emperor moved his capital back to Beijing in the 1420s the collection was given a seemingly permanent home in his palace in the Forbidden City. Through the ensuing centuries this private imperial trove continued to grow; Qing rulers (1644-1911) were especially avid collectors.

Imperial China ceased to exist with termination of the power of the last Qing emperor Pu Yi in 1911--though he did not formally abdicate until February 24, 1912and the proclamation of the Republic of China. The last emperor, however, was allowed to continue living with the accumulated treasures of the centuries in 'his' Forbidden City until November 1924 when he was unceremoniously expelled.

The next year the former Forbidden City (formerly those who entered uninvited did so under pain of death) was formally opened to the public as the National Palace Museum. The historic arts assiduously collected over the centuries thus became accessible to the ordinary person. Shortly thereafter in 1931, however, the Japanese occupied Manchuria, and, as tensions mounted, the decision was made to transfer the Museums's precious contents to the more secure southern city of Nanjing. Soon thousands of the crates were transferred to Shanghai and then back to Nanjing. During the war with Japan, which began in 1937, the valued contents went to Changsha, Guiyang, Chengdu, Emei and finally to Chongqing, Chiang Kai-shek's wartime capital. After the end of hostilities with Japan in 1945, the collectionlargely intactwent back to Nanjing in 1947. In 1949, however, the deteriorating war with the Communist led to the collection's 'temporary' evacuation to Taiwan. Sources vary on the number of crates that made this final journey, but it included many thousands of the best objects; a number of crates were left behind.

The National Palace Museumformally the Chung Shan Museum building--finally opened its doors at Waishuanghsi in the northern Taipei suburb of Shilin in 1965 to reveal its remarkable contents to the world--ancient porcelains, bronzes, paintings, jades, books and documentsin an attractive setting. Huge underground vaults carved into the mountain contain the mass of the collection. Although the overwhelming majority of the collection belonged to China's emperors, it has continued to grow through the years from the donations of private collectors. Photography is forbidden inside the museum, but it is hoped that this brief narrative overview and the images of the exteriorwith its roof lines marble railings and other details reminiscent of the Forbidden City in Beijingand will encourage many to visit this remarkable repository of Chinese art and artifacts.

(text by Robert D. Fiala)
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2006 07:56 PM | Show all posts

Taipei, Taiwan

Sori mod kalo thread ni dah ada....pls merged je...

sapa pernah pegi taipei, taiwan nih....nak tahu pasal tpt2 yg best kat sana...camana dengan currency...tpt shopping ke......Pliss & Tks.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 09:48 AM | Show all posts
takde sapa tahu pasal taipei ke?....wa nak pegi ikut asben 5 June tahun depan sebab dia nak gi tgk Exibition Computex 2007 tu..selain dr teknologi terkini  dan earthquake apalah yg ada kat taipei tu ek.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-12-2006 09:57 AM | Show all posts
kalau yang nih, kena mengena jugak tak?

http://forum.cari.com.my/viewthr ... mp;highlight=%2BSyd
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2006 10:16 AM | Show all posts

Reply #3 Syd's post

thanks Syd.......

[ Last edited by  Acun at 28-12-2006 10:39 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-12-2006 10:20 AM | Show all posts
Acun,

try lah klik2 kat link tuh

rasanya mcm2 ada kat sana info

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2007 08:57 PM | Show all posts
Acun,

akak penah spend my school hols kat sana in the 80's sbb my dad posting kat sana under trade ministry. taipei is a very nice place, very modern and fast pace.
shopping is still the best activity around...he..he..
lots of food, but be choosy..quite a number of muslim chinese restaurant tp a bit costly.
they have quite a number of tourist attractions...take the bus if you want to be more adventerous, other alternative, use taxi..lots & lots of them...enjoy..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 08:20 AM | Show all posts
opismate aku baru je balik dr Taiwan..
masa gempa bumi haritu dia mmg tgh ada kat sana...

tanya dia pasal Taiwan... kata dia... strongly not recommended

nanti rajin aku paste pic dia kat sana..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 08:59 AM | Show all posts
ni pic nyer...





ada bykkk.....tunggu free lg..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 09:47 AM | Show all posts

Reply #6 khaipozi's post

tks akak ....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2007 09:49 AM | Show all posts

Reply #8 Mas916's post

waa Mas...jgn lupa tepek lagi tau....tks
Reply

Use magic Report

mamakcute This user has been deleted
Post time 24-1-2007 12:17 AM | Show all posts
Candid shots of people in train stations in Taiwan..

#1- Age

this is my favourite photo which shows the character of the old man through the monochrome of this image

#2- 1117


#3- Welcome
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 08:11 AM | Show all posts
ni lagi...



Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 08:13 AM | Show all posts


kebun pisang pun ader..

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 09:04 AM | Show all posts

Reply #18 Mas916's post

banyak patung....apa nama tpt ni?

tiket dah beli masa mas travel fair aritu..saya tak tahu lagi nak dok kat hotel mana tp ingat nak dok kat area Wufenpu Garment Wholesale  (lots of clothing shops) hehehe....kepala dah ingat nak soping jek.

kat Taipei ni banyak Night Market...so saya nak jelajah satu2..antaranya Shihlin Night Market, Raohe Street Tourist Night Market & Huahsi Street Night Market.

kalau nak jln jauh2 sikit saya plan nak ambik tour jek kat sana nanti...
kalau takat jln2 kat Taipei bleh naik MRT jek.

[ Last edited by  Acun at 7-2-2007 09:50 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2007 02:39 PM | Show all posts
Acun..
tanya member td..tempat tu nama Fo Guang Shan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2007 06:12 AM | Show all posts

Alishan is not only the most famous tourist spot in Taiwan , but the most popular travel destination for overseas tourists outside of Taipei city. People who haven't been to Alishan cannot truly say they have really been to Taiwan . However, the Alishan area was first explored a long time ago. But it was developed later and slowly, like a pearl with dust -- it takes everyone's efforts to make it shine and become brighter.

Alishan's beauty is natural with living creatures. Besides the sunrise, sea of clouds, brilliant sunshine, and sunset, its spectacular views encompass Tashan, Xiaoliyuanshan, Zhushan and Wanshuishan.


So attached the photo to let you overview our beautiful Alishan in Taiwan !

p/s pic2 neh aku dapat dr email....jom kiter sesamer cuci mater..kalo ader rezeki lebey bley arr pi sini

[ Last edited by  abby_R at 9-9-2007 06:30 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2007 06:14 AM | Show all posts


[ Last edited by  abby_R at 9-9-2007 06:37 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2007 06:16 AM | Show all posts



[ Last edited by  abby_R at 9-9-2007 06:20 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2007 06:22 AM | Show all posts








[ Last edited by  abby_R at 9-9-2007 06:34 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2008 11:36 AM | Show all posts
tak byk review pasal taipei nih...
anyone yg dah pegi sana bagi la review skitt...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052590s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list