Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
93356
View
414
Reply

Bela Ikan guppy

[Copy link]

Author: mYa       Show all posts   Read mode

Post time 10-2-2011 11:00 AM | Show all posts
ikan gapi memang bertelur, tapi telur nyer simpan dalam perut, menetas pn dalam perut..
pas menetas ...
bravork Post at 10-2-2011 10:36


i see .. tqqqq for ur info.
jarang bole dpt saat2 cam tu .. best nyerr
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2011 12:03 PM | Show all posts
hehe...saat2 manis tue...cuma x sempat nak rakam jer...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2011 04:26 PM | Show all posts
ape2 pun suka ngan gapi sbb senang nak jaga .. cantik .. dan tak der nyamuk membiak (mkn jentik2) ..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2011 04:55 PM | Show all posts
pas ni nak wat pond ntuk gapi ler...senang ckit nka jaga...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2011 02:58 PM | Show all posts
mmg best bela guppy ni..dah lma tak bela guppy..hmpir 11tahun...dulu mmg advance la..hari2 xlepasngn guppy ni..siap guppy tu masas g tgn2 bila masuk dlm kolam..tapi semua tu dah bis..coz ank sedara..dah wat bubur lmbok dlm kolam tu..habis mati ikan2..tp skrg hobby tu tak terkubur bg2 sja..dah mula balik..ngn baka2 yg cantik molek...2 minggu jga dah dpat 24ekor ank..semua hidup sihatwalafiat..Alhamdulillah...syukur..beli coz dah bunting..bunting pelamin..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2011 03:28 PM | Show all posts
guppy aq pun branak pinak dlm pasu, hapy...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2011 11:21 PM | Show all posts
miss ade bela ikan ni..tak perlukan penjagaan rapi dan senang beranak..
tak bleh bg terlalu byk mknan nnt die mkn tak berenti smpi mati..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2012 01:09 AM | Show all posts
salam.saya baru je register dalam cari ni dan jumpe lak tread yang kene ngan hobi.saya dulu bela guppy dalam konkrit telaga dan besen besar je.skg kat rumah sewa bela guppy dalam akuarium brand Marina.nak tanye ape keperluan lengkap untuk bagi ikan guppy ni hidup sempurna dalam aquarium saiz 40x25x25
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2012 09:09 PM | Show all posts
Penah gak bela ikan guppy ni -- ltk lam pasu waterlily tuk control jentik2 -- pastu hbs kene mkn ngan katak
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2012 08:48 PM | Show all posts
uoh... kesiannya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2012 02:01 PM | Show all posts
teringin nak bela ikan,  macam senang jer bela ikan gapi nie...
nti saya nk beli pasu n letak ikan dlam tue, boleh gak kawal jentik2..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2012 03:14 PM | Show all posts
salam.kedai mane kat pasar pudu yang byk ikan guppy yang lawa2?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2012 04:38 PM | Show all posts
penah bela ikan ni time belaja dulu konon2 release tension, last2 jd lagi tension sbb ayik mati sekor demi sekor.. huhu.. baru2 ni kawan ofis ade  beli rm3/ekor (jantan), rm2.50/ekor(betina).. hidup seminggu jer. betul ke nak bela ikan ni xleh dlm bangunan yg xde cahaya matahari?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 10:19 AM | Show all posts
hi all, saya pun bela guppy gak... mmg susah laa.. mudah mati..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 12:05 PM | Show all posts
ahad lepas saya beli guppy jantan Rm2.00sekor, betina RM1.00 sekor....tp warna tak la cantik sangat.....lepas dlm kolam kecik....pg ni tgk tak nampak punnnn.....agaknya sembunyi bawah pokok teratai kot......ke dah kena ngap ngan katakkkkk......
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 12:45 PM | Show all posts
ahad lepas saya beli guppy jantan Rm2.00sekor, betina RM1.00 sekor....tp warna tak la cantik sangat. ...
alfa168 Post at 5-4-2012 12:05



    Mcm dah kena ngap jer....hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 09:59 PM | Show all posts
Bukan katak jer yang ngap, aku punyer pun macam tu,..makin lama makin menghilang...
aku pasang kamer video...dalam satu jam setengah macam tu...
Ada sekor kucing ni, dia dok perhati dekat dekat pastu dia cedok ngan tangan dia....dapat terus ngap...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 11:21 PM | Show all posts
Reply 335# alfa168


    alaaa kesiannya.. mana pegi tu..tapi kalo betina sekali beranak berpuluh2 ekor..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2012 03:35 PM | Show all posts
Reply  alfa168


    alaaa kesiannya.. mana pegi tu..tapi kalo betina sekali beranak berpuluh2 e ...
afieza_ariffin Post at 6-4-2012 23:21


semalam ada nampak sekor je......hopefully ada la sembunyi bawah pokok tuh.....

wow...sekali beranak perbuluh-puluh ekor.....minta-minta ada la yg tersembunyi dan "mengandung"....
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2012 02:01 PM | Show all posts
Hasrat nak bela ikan guppy nie ialaah nak kontrol jentik2...sbb ada tanam water lily n lotus...pelihara dalam pasu jer....dah seminggu daa....harap2 kekal laa selama2 nya...Lepas nie nak beli pump untuk sedut kekotoran dalam dasar pasu...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091895s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list