JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
20455
View
83
Reply

Camana nak halau tikus

[Copy link]

Author: as188       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-4-2007 11:04 AM | Show all posts |Read mode
Sebenarnya saya tak tahu nak post kat mana, so saya try kat sini dulu...

Rumah saya lately ni terlalu byk tikus berkeliaran smpi dah tak heran dgn orang lagi dah...  saya dah bersihkan semua tmpt2 yg berpotensi menjadi sarang dia, tapi masih kurang berkesan.  tiap malam depa syok berpesta especially kat area dapur saya.  yang saya lagi bengang tu, sofa (fabrik) saya pun dia dah buat lubang dan berumah kat dlm tu.  saya dah tak tahan dengan bau dan bunyi mereka ni.....

sblm ni, husband selalu pasang perangkap tikus dan rendam dlm air bila ada yg jadi mangsa.  tapi sbb saya ni tgh pregnant, saya mcm takut nak bunuh makhluk2 ni...
dulu pernah jugak cuba pakai gam tikus, tapi saya tak tahan bau gam tu.  

dan jgn la pulak ada yg cadangkan saya bela kucing, sbb saya allergic dgn bulu kucing.....  saya pernah dgr org kata tikus tak suka dgn bau daun sesuatu pokok.  saya nak tahu apa nama pokok tu dan mana saya boleh dapatkan daun dia.

sesiapa yang tahu tu, tolong lah saya atasi masalah tikus ni......
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 11:37 AM | Show all posts
saya ada beli gam tikus yang tak berbau...warna jernih...yang warna hitam tu memang busuk baunya.  Ada juga perangkap tikus yang guna konsep papan bergam, tapi tu harga dia mahal sikit.  RM8.  Hanya pakai sekali sahaja.  Tikus ni memang memeningkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2007 12:22 PM | Show all posts

Reply #2 myra316's post

oh, ada ye gam tikus yg takde bau ?
tapi masalahnye, bila tikus dah melekat kat situ apa u buat kat tikus tu ?

saya kalau boleh tak nak exterminate makhluk2 ni masa time tgh pregnant ni...  tu yg saya nak cuba halau je, biar dia keluar dr rumah saya dgn cara baik..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 01:00 PM | Show all posts
Originally posted by as188 at 19-4-2007 11:04 AM
Sebenarnya saya tak tahu nak post kat mana, so saya try kat sini dulu...

Rumah saya lately ni terlalu byk tikus berkeliaran smpi dah tak heran dgn orang lagi dah...  saya dah bersihkan semua t ...

kalu ada "cik siti" kat umah..jangan marah atau maki hamun dia depan2 atau belakang2...kalu bole puji2 sikit ...contoh ayat.."cik siti dok kat umah ni baik2 naa...jangan dok kacau barang2 tu.."cik siti"  baekkk..."....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 01:21 PM | Show all posts
Originally posted by iconglu at 19-4-2007 01:00 PM

kalu ada "cik siti" kat umah..jangan marah atau maki hamun dia depan2 atau belakang2...kalu bole puji2 sikit ...contoh ayat.."cik siti dok kat umah ni baik2 naa...jangan dok ka ...


aku pun pernah dengar cam ni..

pas tu derang kata jangan panggil dia tikus ke.. panggil cik ti contohnya.. n jangan marah2 dia..

aku pun tak tau mana teori ni datang.. tikus pun pandai gak reverse psikologi ni eh..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 02:07 PM | Show all posts

Reply #3 as188's post

Boleh juga guna daun durian belanda..............
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 19-4-2007 02:20 PM | Show all posts
bela jer kucing atau ular tikus atau burung hantu banyak2. kalu mau cepat, bela ular sawa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2007 02:26 PM | Show all posts
saya mmg tak pernah marah2 keluarga cik ti yg menumpang rumah saya....
cuma saya tak tahan dgn bau najis mereka.....  agaknya sbb saya pregnant mmg deria bau tu amat sensitif kot....  habis satu rumah saya rasa bau tikus...

lagi satu, selain sofa saya yg dah mereka tebuk, brg2 lain takde yg rosak mereka kerjakan...  

tolonglah.... siapa yg tahu daun pokok apa yg mereka tak suka tu....  saya nak mereka keluar cara baik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2007 02:33 PM | Show all posts
Originally posted by ladybirdninja at 19-4-2007 02:07 PM
Boleh juga guna daun durian belanda..............



oooohhh, daun durian belanda boleh ye ?  mana nak cari pokok durian belanda ni ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2007 02:35 PM | Show all posts
Originally posted by birbyrd_puyoh at 19-4-2007 02:20 PM
bela jer kucing atau ular tikus atau burung hantu banyak2. kalu mau cepat, bela ular sawa



hei.....  kalu bela menatang ni, silap2 saya anak beranak yg keluar dulu....
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 19-4-2007 03:00 PM | Show all posts

Reply #10 as188's post

hah...hah......... wokeh, kalu banyak susah mau cari daun durian belanda, u beli jer buah nye......ambil biji semai. pokok nie jenis yg senang idup
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2007 04:37 PM | Show all posts

Reply #10 as188's post

de satu pokok nie....
tp tak retila nak describe cik ti takot ngn buah dier...
selalu pokok dia tumbuh kt taman2 rekreasi.....
buah dia mcm buah mangga n bulat mcm manggis...
coz dier mcm racun gakla....huhuhuhu
klu guna racun tikus effektif gak.....
de sha penah beli kt pasar mlm...
campur ngn ikan bilis sikit.....
takot cik ti k.o kt merata2, bau dia mmgla azab....
nasib baik cik ti kt umh sha dk kt luar je....
so dia k.o trs dlm longkang...hehehe
sekarang ni nampak dh beransur pupus kaedahnya.....
Reply

Use magic Report

birbyrd_puyoh This user has been deleted
Post time 23-4-2007 02:02 PM | Show all posts

Reply #12 meesha9501's post

si as dah bersalin dah.......dah tak dapat nak halau tikus dah.  mission pending............................
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 09:54 AM | Show all posts

Reply #12 meesha9501's post

hehehehehe buah dia tu warna hijau kan..... rasanya bentuk dia bukan mcm manggis le... tapi memang bulat la.... buah ni tak akan buruk.... dia akan mengecut sampai kering...

dan yes rasanya buah ni berkesan nak halau tikus... masalahnya buah ni mcm susah je nak jumpa sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 10:48 AM | Show all posts
Aku pelik betul la tgk kepercayaan karut ni.
Takleh panggil direct nama tikus la, kena panggil Cik Siti la..
Kalau pregnant, takleh nak bunuh tikus, takleh nak bunuh semut--apsal?
Takut "kenan" tu ke?
Percaya Allah ke tak?
Jangan main2..syirik nanti..
Kalau mmg jenis animal lover, Green peace ke, Ok lah..tak kira lah masa pregnant ke, masa tak pregnant ke, mmg sayang haiwan2 ni..tak kiralah haiwan tu makhluk perosak ke ape ke..
Ni tidak...
Dah la...bebel panjang2 bab ni kang, ramai yg sensitif..ramai yg melenting
Kata tak patuh petua org tua tua..
Yg perlu dipatuhi hanyalah ajaran Islam yg sebenar.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 11:16 AM | Show all posts
me dah x larat ngan tikus nih memula gam, kalu gam yg  x bau tu memang cencurut je dpt tikus lepas,kalu gam yg bau tu memang tak lekat lansung ler,  pastu my sis carikan kucing....eleh! kucing bagik makan friskies mana nak kejar tikus....
last my bro geram carikan racun tapi dalam seminggu dua tu kembang kuncup le hidung sbb dia mati x kira tempat...jenuhlah sebulan tu...pastu dah ok dah.
kalu setakat daun pandan tu dia x pandang dah!!
juita ada dengar sejenis buah kaler hijau licin, slalu ada kat taman-taman bunga kaler putih....kat tmpt juita org panggil buah pelir kambing..katanya leh gak halau tikus ni tapi payah sgt nak dpt buah tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 05:05 PM | Show all posts

79

Originally posted by birbyrd_puyoh at 19-4-2007 02:20 PM
bela jer kucing atau ular tikus atau burung hantu banyak2. kalu mau cepat, bela ular sawa


      SILAP SILAP TUAN RUMAH PULAK JADI TIKUS..............
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 06:56 PM | Show all posts

Reply #13 birbyrd_puyoh's post

haah betullah birbyrd....
sian je sis as....
muga2 dia selamat melahirkan babynya tanpa gangguan cik ti...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2007 06:58 PM | Show all posts

Reply #14 sorceress's post

ye kot....dia bulat....
coz de mck yg carikan.....
tau2 dia dh kupaskan.....
n nampak isi dalam....
cz biji dia tu leh ubat kencing manis....
tp xtaula klu sama seperti yg sorceresnya....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2007 11:30 AM | Show all posts
birbyrd_puyoh,
sorry....  saya bz sikit dok mengemas2 lagi apa yg patut supaya keluarga tikus ni tak syok lagi duduk umah saya....  saya pregnant pun masih early stage, baru nak masuk 2nd trimester. hopefully, sblm deliver nnt umah saya dah 'rat-free'...

Reddevils,
actually, bukan la saya takut kenan sgt.  tapi even masa tak pregnant pun saya tak sampai hati tgk tikus2 yg berjaya di tangkap ni di bunuh....  org sembelih ayam lembu pun saya mmg tak berani tgk....  ada one time tu, kereta ayah saya accident dgn lembu, lembu tu tergolek dog and cermin kereta ayah saya pecah, saya boleh nangis sbb kesian kat lembu tu...

meesha,
buah yg u ckp tu saya dah penah try tapi tak brp berkesan la.....  dulu pernah ada orang bagi buah tu, saya tabur kat tpt2 yg cik ti ni dok berkampung tapi mcm makin byk pulak lagi dia membiak..... hopefully this is the same buah we are talking about.

skrg ni saya tgh cari lagi daun durian belanda, dgn harapan berjaya la tikus2 ni keluar...  nak tanam the seeds, macam jenuh la  pulak menunggu dia nak berdaun & berbuah...  lagi pun umah saya takde kawasan sgt nak  bercucuk tanam ni.... tapi sape2 yg tahu nama daun selain durian belanda yg saya ckp kat atas tu, tolong2 la bagi info kat sini ye.....

time kacih bebanyak....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049598s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list