JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27870
View
217
Reply

MERGED : All About Greece - Yasas!

[Copy link]

Author: Mas916       Show all posts   Read mode

Post time 8-1-2012 11:47 AM | Show all posts
Reply  nurabella


bella... curlastt nama mcm bini edward... sukaaa ai baca postiong uols niee.. ...
whiteberry Post at 7-1-2012 22:54


Oh Whiteberry,

Terima kasih kerna membacanya.Tak menyangka,ada org nak baca..ahaks..
Saya harap,posting saya memberi panduan dan ke terujaan dan membawa manfaat.
Dah lah posting panjang2x,takut org bosan aja...
JIka masa mengizinkan,yer,sy akan terus menulis..
Err. ..iya benarrrrrrrrrrrr...bangalatambakjohor tuh blog saya,tapi bersawang senantiasa..tgh buat face lift..so..nantikan...

Sila lah ke greece..sy pon nak repeat ke sana..insyallah..

Mak bukan bini Edward..tapi Jiran Edward jer..ahaks !
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:50 AM | Show all posts
Reply  nurabella

noxss, pembetulan...cik sri santan........  



noxs... ikan2 bakar dep ...
lipsofanangel Post at 7-1-2012 23:50


Noks,mak belum pernah ke Turki nok,so enggak tahu nak bandingkan..ko dah pi??...ah..mak jelesss youuuu....
Kalo turki resto kat arab street tuh,haa..selalu lah mak bertandang..kkekekkekekkee.....hehehhee......

But yesss..good ingredient tak perlukan banyak dressing dan bahan2x bagaiii...bakar pon dah MELETOP noks...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 12:06 PM | Show all posts
Reply 82# nurabella

berapa hari nih kat athens?lawalaa gambar2 u

ada gi pulau2 tak?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 03:09 PM | Show all posts
Reply 83# lady_nF


    Hi !

Errrr..gambar lawa?..err..point shoot jer tuh.. tiada berseni...

Unfortunetely,I din't get to the Island.I was planning to go to Hydra..tapi,musim cuti besarrr,dimana rakyat Greece dan pelancong mostly left Athens and pergi island.. ke pulau..ticket pi Hydra ada,tapi ticket baliknya dah habis..takde rezeki..

so,when I go again,definetely will put that on priority...amin..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 03:17 PM | Show all posts
Reply 84# nurabella


    bella, u pegi brape lama ni? my friend pn ade pegi sana....she spent around 5k in total for almost 2weeks vacation. tetibe i rse murahhh giler nk travel kat greece ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 03:36 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 15:41

ok...time for TIPS again....

Bila anda sampai di  E.Venezelos Athens seperti saya...


So..happy dah kan...

Dari airport,ko boleh terus amik metro (mcm yg aku buat larr) .Amiklah terus ke town..Monastiraki..cost nya 8 euro..dia lalu semua station termasuk Syntagma(where you will have to change if you are going to Omonia Square or Makriani-Acropolis) ..First train dari airport ke Monastiraki ialah 6.30 pagi..running every 30 mins..and the last train FROM airport berlepas pukol 11.30 malam.
Yang DARI Monastiraki TO airport pulak start pukol 05.50 pagi ..dan last yang pergi KE airport dari Monastiraki pukol 10.58 malam.
Kat sana..apa2x ticket train ko beli,ko kena validate it.Ada validate machine kat platform..mesti tauuu..kalo tak validate dan tertangkap,korang kena denda/saman  karanggggg.

step :
1.Beli ticket
2.validate
3.baru masuk dalam train
4.keluar train tuh,boleh terusss je keluarr..takde nak punch or insert ticket ke haper..aku memual konpiuss..ehh..boleh ke keluar nih??..ahahah..
  Lainn dari yg ada kat negara kitaaaa...izinkan aku jakun sebentar time tu..ehehehhh

Gigih ek aku siap letak step untuk korang??

**Metro kat Athens ni relatively baru nox...certain line, tahun 2000 baru start operasi..
   Why?..Nak bina susah nokx..kena pikir beribu kali..why?sebab kat sana banyak ruins...tinggalan sejarah etc..tak naklah tengah gigih gali2x nak bina landasan karang terjahanam kan tinggalan sejarah2x itu...tuh yg lambatt tuhhh.....ini fakta betol nokx..

ha...ni sedikit panduan..kalo ko duduk area2x yg aku bulatkan..SENANG HIDOP KORANG...aku stay at AB,jalan kakiii jer nak ke Acropolis,Syntagma square bagai tuh..dan ke attraction lainn..



Jenuhh kan nak sebut nama2x station nya..berbelit lidah....


bersambung....
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 04:51 PM | Show all posts
lupaaaa...

kan train ke airport tuh lambat ek start ..dedekat pukol 6 baru ada..
Aku dah lah masa tuh kena kejar flight pukol 7 lebih..(pagi)..
so..don't worry...
Bas X95 ..ada run to/from airport 24 hours.Kalo nak naik,tunggu tepi Syntagma Square tuh...
Itulah yg aku buat,di keheningan pagi...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 05:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 17:23

Port Piraeus ...

Haaa..kat sini lah kena amik boat kalo nak ke pulau2x Greek Island..Santorini etc bagai tuu...
dari town,naik jer metro...mudah bukan...?


tuh kat tgn aku tuh,strawberry..hehehe..beli kat pasar..then aku pi park,aku makan kat situh sesambil baca buku..lepaks2x jer..hhehe



Dia ada baaaaanyakkkk Gate,so kalo beli ticket boat ,check sekalik,nak kena "boarding" kat gate mana...

masa 2nd day dok sana, ingat kan nak ke Hydra island..sampai je airport ,gagah carik ticket..
tapi yerlah,musim cuti besarr...nak cari ticket boat/hotel memang susahhh noks..kena book awal.
Kaedahnya,most greek keluar dari Athens,habis kan cutik2x...
So,ticket ke Hydra ada..tapi ticket balik on date yg aku nak  dah habis...aiyoooooooooooooooooooooo....ku batal kan niatku..takkan nak dok Hydraaa terus kot..ahaks.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 05:21 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 17:22
Reply  nurabella


    bella, u pegi brape lama ni? my friend pn ade pegi sana....she spent arou ...
bdk2 Post at 8-1-2012 15:17


bdk2,

kat Athens itself, 5 hari  sajaa...i wished i could stay longer...

err..mak dah sleep deprived dah ni dok updates segala tips2x. .hehehehhe..gigihhhhhhh sesangat tauuuu..
takde tachang ker mod...

banaykkk lagi tau tips2x nak kasik nih...ehehehhehhehehe..kasik lah penaik semangat skets...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 07:35 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 20:03

ok..sambung...

ahhh..ada pula yang tanya.."wahhh...ahkak makan yg best2x ajaaa...habis tuh,sehari 30 euro,nak makan pon tak cukop ek?camne nak budget camtuh...???huwaaaa..."

Ehhhhh cik kiahh...idoklah begituh.Jangan nangis dekkkk.. ..Itu ikut masing2x ah.Sarapan dah jimat dah sbb included ngan rega hostel tuh..so dah jimat tang breakfast lah.
kadang saya makan ikut sempat aja jugak..yg simple2x sandwich bagai pon ada...yg kita tepek dlm ni,yg hok2x merembes punya menu aja..ahaks!!ahaks!!!supaya,korang tergoda nak mai Athens ni ha.....
(yg hok beli roti kat deli and kepit makan ngan serunding tuh,akak tak letak kat sini..kekekekkekekekekkekek!!!)
Lagipon,i was on holiday,so akak memang splurge ajalah kekadang ..ehehhehehehe..

ini menu yg very common di taverna kat sana..


macd pon sodapp..


nak2x yg menjuai nyer encemmm bebenor...ahaks.kat sana pesen baju dia semua pakai neck-tie..ehehehe..


ice cream dia sedapp nokkk...........sana kan kekeambing lelembu nya meragut padang rumput..ahaks...



my lovely sotong kurita ku (againnn..)


Greek Salad!!!Lupa nak tepekkkkkk..aku tak order lah benda nih,tapi room-mate aku orang Romania(the land of vempireee bebehhh) suka benarrrr..


againnn...kuritakuuuu..bersama olive oil...


OMGGGggg......benda ni banyak di juai tepi jalan..temptinggg sgt aku nak membeli nyaa..
aku pon beli ler...
terbayanggg kelembutan menda alah tuh masa bayor..telan2x air liur.....1 euro jer..
sekali...aku buka mulot....nganga..Ngapppppp!!!
GEDEGANGGGGgggggg!!!kerasss nak mamfusssssssss noks..
pakcikkkk!!!bak balik duit akuuuuuuuuu...


Calamari !!!
Tekstur nya, rangup di luar juicyy di dalam..
kombinasi dgn tepungnya,perfectt
di seasoning dgn PERFECT..sempurnaa
Bila perah lemon di atasnya,makan panas-panas,anda akan rasa di awang-awangannn,seperti berada di syurga...

kelasssssss ko Maria,ko ingatt ko Masterrrr chefff???..
**see bread tu..mmg akan ada bila ko order apa2x jer.Makan celup dgn olive oil gituk!


cream cheese pie tu..to die for..


sini juai sandwichh...suka..


si Cristina ni orang Romaniaa...kurusss keringgg nok..tapi yarobbi kuat makannn!
she is very very funnyyy ladyy..sesampai bilik jer(dari Romania),teruss jeritt.."aaaaaaaa!!the wifi here WORKS!!!..terus berFB..ekekkeke"
si belah kiri tuh Citra..orang Canada..mata dia BIRUUUUUUUuuuuuu..omg...cantekk sgttt..


aku sukaaa waiter nih..peramah nokss..
org sana ramah2x lah..nak2x waiter kat resto..customer service dia OK...
**bukanlah sbb tips aja kot..nampak sincere tauuu...lahir ke muka...


asyik2x usik kami2x ni,......dia ajar aku speak greek..ekkeke
PARAKALO!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 07:56 PM | Show all posts
wallah...org greek mcm org turkey2 pun ada eh, tak mcm org italy spanish sgt. diorang ni smua catholic kan?

Wet market diorang mcm pasar kita lebih kurang eh? tak mcm pasar ikan kat Norway, Sweden nun yg dah ala2 supermarket
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 08:05 PM | Show all posts
Reply 90# nurabella


bell, sotong kurita tu cam best jah... curlast sgttt.. sob sob.. icecream tu pun tempting.. lapo plak dah.. baru balik gym ni kaedahnya dah lapor sbb tgk gamba makanan.. aaaaaa... sadis....
soalan pertama, uols tiba2 pergi greece ni sbb mmg impian sejak kecil kee.. hihi.. or ada reason lain?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 08:10 PM | Show all posts
Reply 69# nurabella

betul betul betul 44x, tang ubat2 tu bawak sendiri, panadol, koyok..kalau yg mana dah tau ada PMS tu hah, bawak pil siap2..ubat wajib aku kalau travel pil Chi Kitt, mmg wajib pasai kita pi tempat org, try mknn local... skali perut meragam..tak ke haru, 24 jam nak ke bilik air, bila masa ko nak berjalan pulak kan.....

tang shawl pun aku stuju, aku tak ingat artie mana ntah, x silap charlize theron ko, gi mana2 musti bawak ni, byk guna, buat lapik tido in case cadar x brapa suci.... wat lapik kpala lam flight... wat cover muka time sand storm...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 08:12 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 8-1-2012 23:22

OK..lepas korang dah merembes tengok makanan...yerlah,sana di kelilingi laut..jadik,seafood dia curlasttt sgn freshness nyer..

NOW..back to business again...sy nak cerita pasal WALKING TOUR.

TIPS !!!harap2x tip ini ianya berguna utk yg membaca..ini sy cerita pengalaman sy aja..



THIS was MY GUIDE .....merembess kan...

Soalannya...
1.Mahal ker nak hire guide?
2.Kenapa nak hire guide pulak?
3.Macam mana nak dpt kan guide yg merembess macam Bella dpt tuh??????{:4_502:}

4.Bila nak cerita pasal shopping nih?..kita nak beli fridge magnet woah<<--yg  ni dek non,akak citer last last yer..ekekekekekekeke...!so,stay tune..

bersambunggg......
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 11:04 AM | Show all posts
Reply 94# nurabella
hahah ada plak sambung2

eh...i planned nak gi dalam 4 hari
agak2 cukup tak..

gi island sah2 tak sempat kan
berkobar plak nak gi athens lepas nengok gambar uols nih
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 08:47 AM | Show all posts
Reply 91# cmf_GAIA


    GAIA..or Gayah?(errrk..gurau2x jer.. ) ,

a'ah lah..aku rasa, ropa diorang,makanan diorang,ada influence Turki..maklumlah,dedekat ..(cam kita ngan indo lah..erk..pepandai jer aku..hehhee)...
A'ah,majority nya Christian..
Islam kaedahnya minority aja ,dalam 100,000 katanya,yg banyaknya dtg dari Albania..

Pasarnya yg aku pergi..ada satu tuh hardcore pasar biasa ( bukan dlm supermarket yg indah2x tuhh),tapi very very lively..

kang aku tepek gambor yer..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 12:22 PM | Show all posts
Reply 92# whiteberry


    Whiteberry,

A'ah noks..bukan macam sedap jer..memang sedap!
La nih kalo mak kemfunan,mak beli ler tako yaki jusco yg kurita nya ala2x kena teropong pakai kanta baru nampak .. hakhakhak!
Ko baru balik gym?sure kalori2x ko dah pergi jauh tuhhh..tuh yg ko ,kalo nampak selipar pon nampak sedap noks..ahaksss....
Menjawab soalan ko yg kenapa tetiba aku ke Greece...?
Hmmm..panjang ceritanya, akak duluu ada boyfriend greek,so,kami bercinta bagai nak rak..tetiba ada gadis greek nak kat dia..di tinggalkan nyer ahkak nih...sedih..so..few years after that,dia khabarnyer dah solo balik..tuh ahkak kesana cari dia..tak nampak orangnya,nampak bumbung rumah pon jadik lah...bila makan sotong kurita tuh, teringat zaman dedulu dia suap akak..


tetttttttttttttttttttttttttttttttttttt !!!!
Propah tipu jer dek non citer di atas tuh..


sebab sebenar akak ke sana?..hmm..takde specific...rasa nak pergi semua negara di seluruh dunia.. ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 12:33 PM | Show all posts
Reply 93# lipsofanangel

Lips,

Yer,banyakkk guna shawl tuh.Setujuk sesangat,terutama kita nih orang pompuan..lelaki pon boleh jugak bawak,di galakkan.
Mari kita list kan..boleh gak jadik panduan sesama kita forumer di sini.

1.macam yg lips cakap,boleh guna buat alas katil kalo takut tak bersih
2.boleh alas tempat sandar
3.boleh guna tutup muka kalo ada sandstorm<<<-- phuhh..ini mengikut pengalaman orang yg dah dok UAE yer dak lips..
   Tapi kalo sandstorm macam citer mission impossible yg baru hok buat kat DUbai tuh..ok ker jah??ok lah kot kan..harus mata tak masuk pasirr...
4.kalo naik bus, train,boleh lilit badan bila sejukkkk,haa,ini aku ler..malas nak pakai jaket,pakai jer shawl.nyaman.
5.boleh jerut leher penjenayah..ekk..betul tau nih..boleh libas2x ..banyak gunaaaa
6.boleh jadik pelengkap fesyennnn!!! nampak kelezzz kau ,lelagik kalo pandai "placing" kan shwal tuh..dalam gamabr tuh nampak meletopp.."eh cik kiahhhhhh...ni sure ko kat ober sea nih!"ha,kata teman yg melihat gambar tuhh...
7.kalau  baju leher terseksi sikit ,boleh cover2x..yerlah,kdg kita tak tahu ,org tgk kita buntang bijik mata ..
8.kdg ada tempat yg masuk kena cover kepala(masjid), boleh di pakai,untuk yg free-hair..
9.boleh balut lukaa..

pendek kata..byk guna..ada lagik?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 12:39 PM | Show all posts
Post Last Edit by nurabella at 11-1-2012 12:45

Reply 95# lady_nF

LadyNF,

hehehhe..haruslah sambung-sambung,buat part by part..senang nak bagi tips tips berguna,dan senang nak bagi org nak faham gituk!
tapi, tuhlah..aku tak reti tulsi pendek2x ringkas..harus lah aku tulis novel jer kaedahnya..ahaks!

4 hari,kalo athens saja,cukup...takde hal...just nice kot..
kalau jenis minat sejarah,archeology etc tuh,sure tak cukup..tapi bagi kita golongan marha'in yg bekerja ni,hmm..mmg takde lah masa byk tuh ek..hehehe...
so..3  hari pi attraction yang wajib2x(tak lah rushing sgt)....selebihnya, rilex..shoppingg,or just santai2x..
nak pergi Island,tak sempat ..
ada island yg boleh pi daily trip jugak..tapii rushing jer nanti..tak enjoyy...

rasa nak pi sana dah??..hehehe..seronok tau...pi ler waktu spring ka..bulan 3,4 5 ka....taklah panas..nyamannn jer bila berjalan2x tuh..sukaaaa...
kalo summer,katanya panass semedang gituk.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 01:06 PM | Show all posts
Reply 98# nurabella

pendek kata byk betul guna shawl ni.. tingat pulak ari tu nak gi keja..minah depan aku jgn lenggang x hingat.. hari jumaat.. hari tayang pesen.. dia tak tau dress dia koyak tang pungk*k, aku kat blakang ni dah senak perut...tak sampai hati, aku cuit dia... bisik kat dia, dress hang koyak kat pungk*k... terkejut dia... terus jalan mengiring mcm ketam... kalau ada shawl kan bleh cover....




  p/s: kalau sandstorm mcm mission impossible tuh, aku pakai helmet full face....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090451s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list