JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
74226
View
367
Reply

Bahasa Korea

[Copy link]

Author: Ameenya       Show all posts   Read mode

Post time 13-1-2011 11:29 AM | Show all posts
ciput cikgu bahasa korea....
WhiteMerpati Post at 13-1-2011 10:20



    haha takdelah..prektis je..takut lupa
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 02:25 AM | Show all posts
shigani opso-so mianhaeyo..

naneun kandanhan saramiyaeyo (saya orang yang simple). Kerigo, mal mani haneun saramiyaeyo(besides, seorang yang banyak cakap). Tto, hangummal jowahaeso taren saram hantae karecyo jugo shipoyo (lagi, suka bahasa korea jadi ingin ajar kepada orang lain)


chilmun(soalan)i mannaeyo - (banyak soalan) kan?..

chilmuni manimyon, josongheyo...
kerigo,chilmuneul dabhesso-so(answer-cari online dic) jongmal komawo... ijae sonsengnimun otton saram inji arayo.. uri sonsengnimun jowen saramiyaeyo..

sonsengnim,joneun ajik haksengiaeyo...jodo hangungmarul gongbuhago shipoyo.. kereso,jo hantae karecyo juseyo..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 02:37 AM | Show all posts
practice

naneun jigem daehakgyo-ae danyoyo

naneun hengbokhan saramiyaeyo, -kalau nak cakap saya seorg pendiam mcmana ye?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 08:34 AM | Show all posts
practice

naneun jigem daehakgyo-ae danyoyo
.
syeikh_solah Post at 14-1-2011 02:37



betul...


naneun hengbokhan saramiyaeyo,


jowayo

kalau nak cakap saya seorg pendiam mcmana ye?



root word utk diam= choyonghada

naneun choyonghan saramiyaeyo
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 08:43 AM | Show all posts
chilmun(soalan)i mannaeyo - (banyak soalan) kan?..

chilmuni manimyon (manenikka-> V+ ikka ialah sebabkan verb), josongheyo (chwesong haeyo)...
kerigo,chilmuneul dabhesso-so(daedab hae juwoso) jongmal komawo... ijae sonsengnimun otton saram inji arayo(algae dwessoyo-arayo is tahu, algae dwessoyo is mendapat tahu) uri sonsengnimun jowen saramiyaeyo..

sonsengnim,joneun ajik haksengiaeyo...jodo hangungmarul gongbuhago (bae-u-go shipoyo- gongbuhada dengan bae-u-da ialah belajar...tp dlm konteks ayam syeikh...orang guna baeuda..) shipoyo.. kereso,jo hantae karecyo juseyo..
syeikh_solah Post at 14-1-2011 02:25



    haha syeikh solah dah lama ke belajar bhs korea? byk guna tau ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 01:14 AM | Show all posts
haha syeikh solah dah lama ke belajar bhs korea? byk guna tau ni..


tak pernah belajar formal pon, mula2 belajar kat forum ni jgk..inam nim yg ajar, dulu dia banyak post kat soap opera..dia ada buat kelas jgk, tp xpenah pegi pon, sbb jauh..just print post2 kat forum jek.. n study...sempatla belaja skit2..

syeikh penah jumpa org korea bbrp kali, time jumpa mmg exited giler la...mmg main cakap je apa yg tahu...seronok sbb diorg pun layan n exited ngan kita.. teringin sgt nak pandai cakap korea, sekurang2nya boleh sembang2 mcm dalam tv tue br best..tp tu la..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 01:39 AM | Show all posts
pembetulan

질문이 많으니까 죄송해요
chilmuni manenikka chwesong haeyo
그리고 질문을 대답 해 주어서 정말 고마워요
kerigo,chilmuneul daedab hae juwoso jongmal komawo...
이제 선생님은 어떤 사람 인지 알게 뒸어요
ijae sonsengnimun otton saram inji algae dwessoyo
우리 선생님은 좋은 사람이예요
uri sonsengnimun jowen saramiyaeyo..
선생님, 저는 아직 학생이예요
sonsengnim,joneun ajik haksengiaeyo
저도 한국말을 배우고 싶어요
jodo hangungmarul bae-u-go shipoyo


감사합니다!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 01:44 AM | Show all posts
Post Last Edit by syeikh_solah at 15-1-2011 11:41

manenikka -- mian.. nak tanya nak tulis manenikka tu lepas huruf 'n' ada 'h' ke tak ye?

jap lagi nak cuba buat ayat yg macam(manenikka-> V+ ikka ialah sebabkan verb)


1- oneul nomu chounikka(sejuk-tak tahu eja in hangul n romanize macamana,) hakgyo ae angayo..

2- i gabang-i bissanikka salgo shipjianayo (beg ni mahal jd x nak beli)


3- i sagwaga bisanikka an salkoyeayo (epal ni mahal jadi x akan beli)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2011 10:34 AM | Show all posts
pertanyaan.. knp ek xleh nk install yg asia languahe tu?? sedih ni :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2011 02:50 PM | Show all posts
haha takdelah..prektis je..takut lupa
siputsedut Post at 13-1-2011 11:29

Ciput....ajar la white
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2011 06:16 PM | Show all posts
anyeonnnnnn...

OG nak study bahasa korea... tgh nak cari kelas bahasa korea.. tapi still tak dpt..

ade tak sape yg sudi nak ajar OG bahasa korea.. tapi nak belajar kt cni, OG tak sempat sgt..
klu ade yg sudi, OG leh blaja true ym / phone trus... ade masa leh la..
klu ade yg nak ajar la.. belajar dlm percakapan seharian... sikit2, lama2 trus teror kan...

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 07:27 AM | Show all posts
질문이 많으니까 죄송해요
chilmuni manenikka chwesong haeyo
그리고 질문을 대답 해 주어서 정말 고마워요
kerigo,chilmuneul daedab hae juwoso jongmal komawo...
이제 선생님은 어떤 사람 인지 알게 뒸어요
ijae sonsengnimun otton saram inji algae dwessoyo
우리 선생님은 좋은 사람이예요
uri sonsengnimun jowen saramiyaeyo..
선생님, 저는 아직 학생이예요
sonsengnim,joneun ajik haksengiaeyo
저도 한국말을 배우고 싶어요
jodo hangungmarul bae-u-go shipoyo
syeikh_solah Post at 15-1-2011 01:39



waaaaaa jongmal chal haessoyo, syeikh shi! kerondae(tetapi), hana-neun(satu) tellyossoyo(salah). yang kaler merah..wrong spelling others...jeongmal chal haessoyo! paksu(tepuk tangan)!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 07:30 AM | Show all posts
Reply 288# syeikh_solah


manenikka -- mian.. nak tanya nak tulis manenikka tu lepas huruf 'n' ada 'h' ke tak ye?

--> batchim: lepas n ada huruf h tu.. tapi bunyi dia di silentkan...ejaan dia M A N H D A..dengan n dan h sebagai batchim(huruf yang duduk di bawah)

jap lagi nak cuba buat ayat yg macam(manenikka-> V+ ikka ialah sebabkan verb)


1- oneul nomu chounikka(sejuk-tak tahu eja in hangul n romanize macamana,) hakgyo ae angayo.. (iskiskiskk malas ni hehe)

2- i gabang-i bissanikka salgo shipjianayo (beg ni mahal jd x nak beli)


3- i sagwaga bisanikka an salkoyeayo (epal ni mahal jadi x akan beli)

syeikh..semua betul..kalau syeikh nak sipukk check kan ejaan..tulis dalam hangeul..nnt sipukk check betul ke tak ejaan..sipukk still tak dapat install korean language kat lappy sbb HDD full..ngeh3..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 07:31 AM | Show all posts
pertanyaan.. knp ek xleh nk install yg asia languahe tu?? sedih ni
aienul Post at 15-1-2011 10:34



    ada keluar error apa ye masa install?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 07:32 AM | Show all posts
Ciput....ajar la white
WhiteMerpati Post at 16-1-2011 14:50



    alamak..nak start dari mana ni? white tanya la apa2 yang white nak tau..sipukk cuba jawab..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 07:32 AM | Show all posts
anyeonnnnnn...

OG nak study bahasa korea... tgh nak cari kelas bahasa korea.. tapi still tak dpt. ...
ocean_gurl Post at 17-1-2011 18:16



    hai OG..sipukk boleh je ajar kalau sempat la..OG bleh tanya2 kat sini..sbb sipukk online hari2.. ym jarang2 online
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 09:21 AM | Show all posts
hai OG..sipukk boleh je ajar kalau sempat la..OG bleh tanya2 kat sini..sbb sipukk online h ...
siputsedut Post at 18-1-2011 07:32



   siput, OG jarang on9... klu on9 pun, jarang nak posting.. sbb byk keje..
sambil2 tu blh la.. ape2 pun, kamsamida...

dlm bahasa korea nak ckp mcm mana ayat2 ni?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2011 09:36 AM | Show all posts
Reply 294# siputsedut


    die nk suh masukkan windows XP CD 2 kalo x silap...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2011 09:59 PM | Show all posts
annyeonghaseyo...Rose imnida..cheom boepgasseumnida..

hi..nk join korang jugak belajar bahasa korea...

annyeong!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2011 10:59 AM | Show all posts
annyeong rose...

hamkke hagseub jom hangug-eo
(jom belajar bahasa korea sama-sama)

naega OG..  nan geunyangppunman anila baewoss-eoyo
(saya OG)   (saya pun baru belajar juga)

wonsung-i senteo
(tengah buat ape)

dangsin-eun meog-eoss-eo
(awak dah makan)


oneul achim-e achim-eul meog-eoss roti canai... (<--- betul ker ayat ni?)
(pagi tadi saya sarapan roti canai)

myeon han gyosaleul sujeonghasibsio
(kalau salah sila betul guru)


joesonghabnida / miane
(maaf)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074048s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list