Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
49013
View
236
Reply

Minta Pendapat Untuk Menetap di Arab Saudi

[Copy link]

Author: astina       Show all posts   Read mode

Post time 27-12-2007 01:50 PM | Show all posts
Originally posted by cadillac05 at 26-12-2007 11:36 PM
pompuan mmg xleh drive...itu yg pasti...nak kuar kena arr pki driver..

umah kat sini besar2...tapi pagar pun melangit...

tuk yg ada anak brsekolah kat international skewl arr...so far aku x ...


Cadillac nak tanya, pompuan I tau tak boleh drive, tapi kalau macam nak ke kedai runcit semua tu still nak kena ada muhrim ke? ie; nak keluar dengan geng pompuan memang tak bolehlah ya.

thank you
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2008 02:38 PM | Show all posts
bagus2.. banyak info.. citer le lagi..

yg aku suka tang "kelebihan disini...mudah tuk kiter ke mekah brbanding kiter kat tmpt yg lain...", kalau org yg krja mcm aku nie krja kat mesia ini, lambat sikit la kalau nak pi..
we as muslims memanglah idamkan utk pi kesana kan?? aminn..

kalau nak ikut dr segi shopping ataupun leasure, aku kat bndaraya paka nie pun lebih kurang gakk.. paling dekat pun pergi samamaju mall..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2008 06:37 PM | Show all posts
salam

lepas baca korang nyer komen ni..aku seram la plak..

ni aku nak tanye..sbb insyaAllah aku kejer sane for 3 yrs starting from this March/April...

kalo kt sane..ada start mcm tmpt bersukan for public? ie tennis court....

usuallu guys kt saner hujung minggu watpe gak since xde source of entertainment? takkan dk umah je kot?

kalo kt belah2 rural areas...layanan org2 arab dier lagi kasor ke sama je cam area urban?

fresh food saner murah x? as in those at the market?

thx
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 07:11 AM | Show all posts

Reply #30 cadillac05's post

hai cadillac...

me dah setahun setgh dok riyadh..
and my hubby dah 2 tahun kat sini..
mula2 i dtg sini, sebulan lepas kahwin.. pengantin baru tu..
terus kena dok kat riyadh...
adoi mak... tiap2 malam nangis sbb homesick..
mana ingat family, mana ingat kawan2...
betapa x happening nya riyadh ni...
tapi sbb cinta hati punya pasal... sanggup la aku bertahan..

and now, sudah terbiasa lah..
siang hubby g keje, aku dok la umah x keluar2...
bila laki ku balik dr keje, tergedik2 la aku ajak dia keluar..
dok la lepak shopping mall..
mamlaka la, faisaliah la, sahara mall la, hayat mall la, granada la, bla bla bla..
mana shopping mall aku x tawaf..
nak nak bila time sale (mcm skrg).. lagi la ligat..

mcm semua org cakap.. the reason kitorg laki bini ni mampu bertahan kat sini sbb kenangkan betapa bertuahnya duduk dekat dgn mekah n madinah.. every 2-3  months, boleh buat umrah.. syukur sangat2... and of coz money matter n experiences la jugak.. walaupun pening melayan karenah pak/mak arab ni.. bertahan je lah...

tapikan, aku x dpt imagine kalau pompuan boleh drive kat sini.. sure terketar2 lutut nak bersaing dgn driver2 sini..

[ Last edited by  bluetiara at 9-1-2008 07:22 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2008 07:19 AM | Show all posts

Reply #33 payrol's post

which part of saudi??

malam minggu aku dgn hubby mesti keluar...
x de mana nak dok umah...
mana lagi nak pegi, lepak shopping mall la.. lepak la coffee shop ke tp yg bosan family section ni sbb bertutup2 bagai.. adoi.. lemas!!!

kalau lelaki saja x de perempuan, ok kot, byk tempat open air boleh lepak except shopping mall la(sbb kalau nak masuk kena ada saudara perempuan utk malam minggu)..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2008 03:41 PM | Show all posts

Reply #4 fide's post

Hai fide kawan u tu keja University College Yanbu tu ok ke tak sekarang ini... apa yang berlaku sampai dia tension tu.. My wife dapat offer kat sana so cerita la sikit situasi kat Yanbu sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2008 01:47 PM | Show all posts
cadillac bestnya  ko dapat keja kat sana dan duduk kat sana kalu aku ada peluang aku pun nak gak duduk sana dan buat aktiviti lasak dalam pasir...heheheheh boleh kau wawarkan bz aku kat sana ya untuk mat arab2 datang malaysia buat xtvt...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2008 04:53 PM | Show all posts
Originally posted by bluetiara at 9-1-2008 07:19 AM
which part of saudi??

malam minggu aku dgn hubby mesti keluar...
x de mana nak dok umah...
mana lagi nak pegi, lepak shopping mall la.. lepak la coffee shop ke tp yg bosan family section n ...


Kalau kita nak keluar jalan2 pi shopping mall pakai selendang with abbaya saja boleh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2008 05:49 PM | Show all posts
i pun nak tau jugak kat arab saudi camne... hopefully adalah yg dtg respond topik nih since topik nih dh lama suram...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2008 12:02 AM | Show all posts
Kat Yanbu ni ada apa ek?

Ramai juga malaysian yg pergi sana.I rasa sure tempat O & G ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 06:09 AM | Show all posts

Reply #40 kimoree's post

Yanbu bandar pesisirin laut merah. kAt situ ada loji minyak yg agak besar. Komuniti Malaysia kat sana juga rasanya boleh tahan yg keje kolej and petronas people yg keje kejap2 kat sana. Yanbu only 300km from Jeddah and the highway very straight bak kata org arab alatulllllll........... . Apa lagi best psl yanbu .....ha kat yanbu ada AL-Baikkkkkk.....kedai ayam ala2 KFC but the taste much much better from KFC. Must try!
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 11:18 AM | Show all posts

Reply #38 kimoree's post

selalunya mmg pakai proper tudung la... selendang2 kebykkannya non-muslim or nurses...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 11:19 AM | Show all posts
apa2 pun relax jer... yanbu dekat dgn madinah, jeddah & mekah....
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 11:27 AM | Show all posts
4 me if u pandai bawa diri & myibuk2kan diri...x pun mcm cadillac ckp ingat nk cari pengalaman & nak cari duit lebih...insyallah boleh survive....
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 02:43 PM | Show all posts

Reply #44 wjv2212's post

shopping sana camne? dgrnya da pengasingan lelaki n perempuan...  betul ker???

ni ha tanya nih... mana tau wa nak pergi berkelana sana lak dlm dua tiga tahun lagik...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 04:51 PM | Show all posts

Reply #45 lilo_kill's post

I dengar kalau kat Jeddah and Riyadh tu you don't be surprise sebab banyak luxury branded boutique buka kat sana.
Cuma as women kita tak boleh nak dress up sangat sebab all the time kena cover with Abbaya ( Jubah warna hitam ) unless dalam compound.

Kat restaurant memang ada family section,lelaki dan perempuan.
Yg best tu siap ada tirai tu nak cover section lelaki and perempuan bukan muhrim.

Anyway,ini apa yg I baca dalam internet dan pengalaman kawan2.

Saja study sikit life kat sana,kot-kot husband kena berkelana kat sana.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 06:51 PM | Show all posts

Reply #45 lilo_kill's post

bg aku shopping sini mmg best la... especially summer sales... now i'm counting the day...hahahhahaha ... pompuan kt sini xde keje...so keje nya mgabiskan duit suami ler.......hehehehh....

buat masa skrg ni xde pun pgasingan... cuma bila mlm ada sesetgh shopping mall x kasi laki2 bujang masuk... kalau nk kena ada famili.... if pompuan2 xpe... sbb ada gak yg suami or driver hantar kt mall & biarkan pompuan2 gi shopping....

kalau dah ada anak x rasa boring...coz masa penuh terisi dgn jaga anak... jom la lilo....meh sini... best... dekat dgn rumah Allah....
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 06:55 PM | Show all posts

Reply #46 LVgirl's post

ops...double posting

[ Last edited by  wjv2212 at 3-6-2008 07:06 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 07:03 PM | Show all posts

Reply #46 LVgirl's post

ops....triple posting...

[ Last edited by  wjv2212 at 3-6-2008 07:07 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 07:04 PM | Show all posts

Reply #46 LVgirl's post

mmg betul pun...

mak2 arab luar jer pakai abaya...pakaian kt dlm tu masyallah...& dorg mmg melawa w/pun kt umah....

ni my fren citer la...even masa pantang dorg di dandan & pakai baju lawa2....kira pjagaan diri wanita dorg mmg kelasss..... hehhehehh
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2008 08:06 PM | Show all posts
HMMM.. APA LAGIK BEST SANA? STORY MORRY KAT HAMBA NIH. HAMBA NK WAT KAJIAN SBLM BETUL2 DTG SANA....
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 09:08 AM | Show all posts

Reply #47 wjv2212's post

U tinggal kat which part ek?
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 08:18 PM | Show all posts

Reply #52 kimoree's post

alhamdulillah skrg ni tinggal kt mekah
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 08:21 PM | Show all posts
lupa lak nk tambah...seblm ni penah tinggal kat Tabuk....Tabuk ni dlmarab saudi lg...dh dekat dgn Jordan...

penah gi Yanbu...coz ada member kt situ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2008 08:29 PM | Show all posts

Reply #51 lilo_kill's post

best yea... emmmm.... senang nk buat umrah..... ishhh xde yg lebih best drpd sentiasa dekat dgn rumah Allah...


sampingannya...bini kejenya cuma menjaga famili & mhabiskan duit suami hehheheheh... tu je la kot... lain2 tu xde la best sgt pun....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045871s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list