Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
15938
View
51
Reply

Savvy owner tolong aku sket.....

[Copy link]

Author: Aedes_Aegypti       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-12-2007 12:00 AM | Show all posts |Read mode
Hallo guysss...

Aku ada savvy 1 year old..

Kadang2 kereta aku nih punya la susah nak start.. Problem nih mula datang kira2 3 minggu lepas. Aku crank dekat nak satu minit pun tak start jugak..

1. Bateri masih kuat.. sebab crank tak semput.. cuma enjin tanak start
2. Bukan problem throttle body sebab idle okay.. and cruising tak de jerking..

yang aku perasan, kalau aku dah park kereta lebih dari 3-4 jam.. then kadang2 dia susah nak start.. Segan plak ngan jiran2 aku.. kereta baru setahun.. crank lima enam kali tak hidup2..

Kalau pakai karburator, then senang la nak tau problem nya..

Minggu lepas aku pergi service centre, diorang tune pakai komputer..  hilang problem tu sehari dua.. tapi lepas tu jadik balik..
Diorang suruh aku hantar kat Centre of Excellence.. kat tepi Hiway KESAS tu. Diorang kata 'speed sensor' dia rosak... Heran gak aku... apa kena mengena speed sensor dengan susah nak start..

[ Last edited by  Aedes_Aegypti at 25-12-2007 12:01 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2007 12:31 AM | Show all posts

Reply #1 Aedes_Aegypti's post

Mungkin crank sensor kotor.
Kena bersihkan jer.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2007 03:33 PM | Show all posts
Pm owner Savvy kat forum ini antaranya PeyNo .
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 07:52 AM | Show all posts
tukar jer speed sensor tuh.... setle.. takyah pergi COE pon... kaat sana lembab... gi mana2 dealer yg ader bende tuh settle..

SC mana ko hantar tuh...? speed sensor pon takde stok... tp ada hati nak jd SC
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 08:52 AM | Show all posts
cuba check kat fuel filter..kat fuel tank...
tapi kena g workshop..kita tak leh cek sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 09:14 AM | Show all posts
Originally posted by nanamiri at 26-12-2007 08:52 AM
cuba check kat fuel filter..kat fuel tank...
tapi kena g workshop..kita tak leh cek sendiri....


yg nieh memang sbb speed sensor.... percayalah... tukau baru, under waranty....... beres
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 09:52 AM | Show all posts
g je center of excellent tu... tape ko kena g awal pagi la sebab selalunyer kereta kat situ banyak... so tak yah la menunggu lama............ aku pernah g hantar repair door sensor, free jer , tak yah bayar even kereta aku dah habis warranty
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 10:28 AM | Show all posts
savvy nih,wlaupun best bawak,tp problem2 camne mmg nyakitkan hati! :@ :@ :@
rase nyesalnye beli...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 10:30 AM | Show all posts
tapi comel dan mantap! cam kate org,marah2 sayang...tapi pesal la kalo kete proton jadi camni???
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 10:44 AM | Show all posts
aku rasa baik ko pegi jer COE tuh, tukar apa yg patut selagi under warranty, sebab selalunyer tempat servis yg kecik2 tu die kena order barang dulu.... hari tuh time aku g service kereta kat COE tu,aku nampak kat atas kertas service kereta sebelum aku, masalah susah nak start, savvy jugak... maybe banyak savvy ada prob ni kot....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2007 11:25 AM | Show all posts
Originally posted by Aedes_Aegypti at 25-12-2007 12:00 AM
Hallo guysss...

Aku ada savvy 1 year old..

Kadang2 kereta aku nih punya la susah nak start.. Problem nih mula datang kira2 3 minggu lepas. Aku crank dekat nak satu minit pun tak start jugak ...



ko duduk mana.....?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2007 12:13 AM | Show all posts
Originally posted by rambutan at 26-12-2007 09:14 AM


yg nieh memang sbb speed sensor.... percayalah... tukau baru, under waranty....... beres



ko macam sure jer menda ni sebab speed sensor..

ekceli aku tak tau pun menatang ni apekemenda nya.. speed sensor tu tak sama dengan speedometer ke?? pengesan laju??

anyway, mekanik tu memang kata rosak speed sensor tu.. tapi dia takde stok.. Proton Edar SC kat jalan kebun (kat kilang tu)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2007 12:16 AM | Show all posts
Originally posted by anticuado at 26-12-2007 09:52 AM
g je center of excellent tu... tape ko kena g awal pagi la sebab selalunyer kereta kat situ banyak... so tak yah la menunggu lama............ aku pernah g hantar repair door sensor, free jer , ta ...


Pergi awal tu pukul berapa?? Kalau aku pergi 7.30 dia dah bukak ke??  Aku masuk keje pukul 9 laa.. paling2 lambat pun pukul 10 mesti dah harus tercongok kat depan meja opis aku kat klang tu..    Sempat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 12:54 AM | Show all posts
Memang TDC/Engine Speed Sensor. Pernah kena sekali masa makan angin kat JB awal tahun dulu. Strandert lepas lunch tak leh start. Mekanik proton datang dia cuci pakai alkohol jer sensor tu. tak yah nak tukar baru. Actually, mekanik tu cakap  sensor tu senang kotor pasal dekat ngan gearbox.

Sekali tu bila tiba2 rasa dah susah nak start aku suruh servis center cuci sekali sensor tu masa buat normal servis. Diorang boleh cakap ni last time cuci, kalau jadi lagi kena tukar baru...:@..   Sekarang ni dah dah guna sampal >80,000 km... So far, tu jer ler masalah yg merisaukan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:07 AM | Show all posts
Originally posted by 4agze at 27-12-2007 12:54 AM
Memang TDC/Engine Speed Sensor. Pernah kena sekali masa makan angin kat JB awal tahun dulu. Strandert lepas lunch tak leh start. Mekanik proton datang dia cuci pakai alkohol jer sensor tu. tak ya ...


kalo kena tukar berapa rege menatang speed sensor ni ek?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 01:42 AM | Show all posts
Originally posted by archilless at 27-12-2007 01:07 AM


kalo kena tukar berapa rege menatang speed sensor ni ek?



Mahal gak.... Geng savoc cakap Rm270... Lebih berbaloi kalau reti cuci sendiri...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2007 07:41 AM | Show all posts

Reply #14 4agze's post

Oic.... engine speed sensor ya??  

Kalau dekat dengan gear box, tak berani la aku nak memandai bukak cuci sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 07:45 AM | Show all posts
haku tanya mekanik kat SC ampang dia kata dlm seratus lebey.... tp klu under waranty baik tukau terus walau dia kata kotor sbb kang tetiba lepas abih waranty dia problem lak....

aku bukan taknak gi COE tp orang ramai dan buat kerja lembab... banyak kali dah haku komplen  hambik ko...

apa kata ko susahkan sikit I-care atau brakedown servis... call tanya SC yg dekat dgn rumah ko selain jln kebun tuh... dpt no tipon ko call dulu ada stok speed sensor tak...

klu 2,3 SC pon tarak jugak... inilah masanya gi serang i-care cakap ada SC banyak2 pon tak guna klu takder stok... amacam berani?

menda tuh kecik jer dan SC wajib ader patutnya.... bukannya benda gedabak takde stok sbb stor kecik... klu absober ker haper logik ler....

klu aku nak jer suruh ko gi ampang.... org takde, mekanik bagus... SC kecik2 nih bagus gi sbb kita boleh tanya mcm2.. buleh nengok apa dia buat dan tukau... buleh amik2 gambar buat kenangan dan sebagainya

klu gi CEO.... kita duduk dlm baca paper pastu siap kata tukau itu ini tp pebenda kita tak tau yg ditukar.... kurang2 klu kita tengok dia buat kita boleh memahami keta kita dengan lebih dalam dan mesra..

lain kali klu kita ada masalah kurang2 kita tau apa kat dlm engine bay tuh... apa itu speed sensor, gearbox sensor, ignition coil dan tak lupa juga door ajar

sekian wassalm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-12-2007 07:57 AM | Show all posts

Reply #18 rambutan's post

Call I-Care ek?  okeh ar.. aku try.  Dulu aku slalu gi SC kat petronas bukit tinggi klang tu. Kecik jer SC tu. Tapi dorang kat situ suka cekik darah ar.. tu yang malas aku nak gi situ lagik.

Aku ni kalu menda2 kat dalam engine bay .. cuma bateri jer yang aku sah2 boleh cam. Satu lagi besi yang kita tarik untuk cek minyak hitam tu.. hehe. Tapi kereta bini aku pulak takde bateri kat dalam engine bay.. melilau aku carik tak jumpa.. rupa2nya kat bawah seat passenger belakang.. tah hapekemenda la orang jerman wat kereta..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2007 08:03 AM | Show all posts
kena tukau dua menda nieh...




atas tuh TDC sensor, bawah shunt cable

menda nieh duduk tecorok kat bawah kanan seblah engine... sb tuh senang kotor

yg kat bawah kaler itam nieh lama punya..




kasi potong itu wayar kasi sambung baru punya



kasi buat cantek2.......


kasi tape.....


siap....



gambau tukau TDC takde sbb kedudukan yg sulit/susah


****.... lagi satu ini bukan gambau haku, aku amik dari savoc nru.... tima kasih kat depa

hp aku takde kamera....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093916s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list