Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
40699
View
364
Reply

Abu Dhabi Vs Doha

[Copy link]

Author: sarah_jane09       Show all posts   Read mode

Post time 26-3-2008 09:45 PM | Show all posts




Ni dalam Shopping complex Marina Mall.Semua high brand ada kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2008 11:17 PM | Show all posts
Originally posted by LVgirl at 26-3-2008 09:43 PM
sambung lagi....





LV, gambar ni macam kat Al Corniche, Doha...nanti I korek i punya gambar ada ke tak ya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2008 09:47 AM | Show all posts

Reply #49 LVgirl's post

Thanks Lvgirl for the picture.

Tak sangka Abu Dhabi ni very modern city and betul you cakap before lay out dia mcm kat USA.Besar kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2008 09:48 AM | Show all posts

Reply #50 LVgirl's post

Nice view....I notice Doha and Abu Dhabi mesti building yg cantik2 kat tepi laut kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2008 09:54 AM | Show all posts

Reply #52 Calimro's post

Cali,post la gambar Doha kat sini.

I'm so surprised and impress tengok Abu Dhabi so modern mcm ni.

Teruk betul I ni kan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 11:32 AM | Show all posts

Reply #55 sarah_jane09's post

Sarah, I tak boleh nak letak gambar sebab most of my Doha photos dah kena sapu dek virus..maknanya nak kena pergi snap balik
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 02:36 PM | Show all posts
Originally posted by sarah_jane09 at 27-3-2008 09:47 AM
Thanks Lvgirl for the picture.

Tak sangka Abu Dhabi ni very modern city and betul you cakap before lay out dia mcm kat USA.Besar kan.


My pleasure dear....

Abu Dhabi memang modern habis my husband cakap,kalah KL dia kata.
Bangunan kat sana pun memang new design and paling best kat sana tak ada bus sebab orang emirate  kaya2 so they don't need public transport I guess.
For public transport diaorang pakai taxi.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 02:40 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 27-3-2008 11:32 AM
Sarah, I tak boleh nak letak gambar sebab most of my Doha photos dah kena sapu dek virus..maknanya nak kena pergi snap balik


Oh Dear...I baru plan nak suruh you letak gambar2 kat Doha pula.

Cali, 2-3hari ni I dok rajin surf internet fasal Doha.I found Doha very interesting place.
Banyak brand mcm H&M and Bhs ada kat sana.Kat KL pun tak ada tau...

My hubby pun cakap harap2 dapat offer kat Qatar than AUH tu.Dia pun mcm dah suka.
Pray hard for us yer.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 03:06 PM | Show all posts

Reply #58 LVgirl's post

InsyaAllah kalau ada rezeki you kat sini..nantilah boleh datang rumah...

Doha ni memang shopping heaven. Cuma LV boutique je takda . Dengar kata Burberry nak bukak satu branch kat sini, tapi tak tau lagi bila. I dengan hb yang memang tak suka membeli pun dah jadi kaki shopping jugak..at least sebulan mesti beli 2 pasang...kasut je belum pernah jumpa yang betul-betul cantik dan selesa.

Kat sini pulak, memang ada bas, tapi memang tak berani nak naik sebab most of the time full of mens (if you know what I mean), other means of transport pulak taxi and limo. Sewa kereta pun murah jugak, tu sebab kitorang dah jual kereta sebab sini I tak drive.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 03:48 PM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 27-3-2008 03:06 PM
InsyaAllah kalau ada rezeki you kat sini..nantilah boleh datang rumah...

Doha ni memang shopping heaven. Cuma LV boutique je takda . Dengar kata Burberry nak bukak satu branch kat sini, tapi ...


My hb pun ada tease I,dia kata kat Doha tak ada kedai LV,so boleh ke I hidup?
Anyway dear,kalau I ikut ke sane I have to quit my current job so nak shopping gila2 mcm sekarang pun kena fikir 2-3kali ni juga coz hidup atas duit ehsan/elaun from husband ni different sikit dari belanja duit sendiri kan.

Boleh than you shopping kat sana.I ni kadang2 sebulan pun susah nak beli barang untuk diri sendiri sebab dah boring shoping kat KL ni.Asyik2 barang sama saja.
Tapi kalau ada rezeki ke Doha harus I shopping tiap2 hari  because banyak favourite brand yg tak ada kat KL ni ada kat Doha.

Oh dear...I don't think expatriat mcm you ni naik bus.Other than that you faham2 la which men yg selalu naik bus ni kat Doha.

Mcm my friend cakap ada one day tu dia try naik bus kat Doha during weekend.Dia tahan 10minute saja,lepas tu turun dari bus terus rasa pening2 lalat.Sebab bau mcm2 kat dalam bus tu.
Normally Pinoy,paki and indian yg control bus ni.Serik juga la dia kata.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 04:07 PM | Show all posts

Reply #60 LVgirl's post

Kat sini banyak English & French brand so kalau you minat diorang punya brand then you should come here. I pulak tak kisah janji boleh muat masuk ke badan dan selesa. My hb suka beli barang kat Debenhams. I pun suka jugak,  minggu lepas masuk sana hangkut 5 helai baju. tapi memang seronok shopping kat sini..sebab lebih kurang macam harga kat KL jugak infact lagi murah sikit dari KL.

Bukan nak cakap apa pasal naik bus tu, takut masuk nanti kena raba dalam tu penuh dengan segala umat lelaki yang kita tau tak jumpa bini/gf diorang bertahun or berbulan, kalau masuk jugak memang saja mencari nahas That's why I prefer naik taxi, itupun pernah sekali I naik sorang mamat driver tu suruh I duduk sebelah dia. I cakap, do you want me to call my hb and your company to complain? Terus terdiam dia..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 04:10 PM | Show all posts
Image of Doha from my room (ni yang tinggal kat my hp..yang lain tu semua dah selamat berkubur)


Giant Supermarket di Hyatt Plaza (caddie tu diorang punya landmark)


Vilaggio (shopping centre) check out the ceiling
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 04:15 PM | Show all posts
sambungan

Vilaggio




Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2008 04:16 PM | Show all posts
sambungan

Vilaggio




Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 07:47 PM | Show all posts
huuhu villagio...nampak tu Cali tgh shoppin...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2008 11:16 PM | Show all posts

Reply #65 zentex's post

eleh aksyen awak ya, mentang-mntang kat sebelah rumah dia

Sekarang ni dah malas nak ke sana, selalu pergi ke Hyatt aje, tak ramai orang plus suka masuk kedai jepun tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 10:19 AM | Show all posts

Reply #65 zentex's post

Zen
Lama tak visit sini. Selalu ke you shopping ngan Cali kat sana?

How's your hse. Dah stop decorate ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 10:53 AM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 27-3-2008 04:07 PM
Kat sini banyak English & French brand so kalau you minat diorang punya brand then you should come here. I pulak tak kisah janji boleh muat masuk ke badan dan selesa. My hb suka beli barang kat D ...





Oh dear....I gelak sampai keluar air mata bab mat bangla yg dah lama tak jumpa wife tu.

Anyway,memang few my friends yg kerja kat Dubai,Abu Dhabi and Doha cakap Pak Arab pun boleh tahan gatal nyer.
Kawan I yg kerja kat Dubai almost nak kena raba dalam lift.Dia kata dah serik naik lif sorang2.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 10:56 AM | Show all posts
Originally posted by Calimro at 27-3-2008 04:16 PM
sambungan

Vilaggio
http://img.photobucket.com/albums/v323/Hanymph/16112007083.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v323/Hanymph/16112007081.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v323/ ...


Cali,kalau I kat sana,mau I "berkampung" kat Vilaggio tiap2 minggu ni.
Design dia cantik kan.Mcm ala-ala Italian style.

Sis, Pak Arab kat sana gila shopping tak? or they prefer shopping abroad?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 12:30 PM | Show all posts

Reply #69 LVgirl's post

Kat sini banyak designers shopping place..semalam baru I jejak kaki kat satu tempat ni, Bleu Salon. Dalam tu memang designer semuanya : Aigner, Kenzo, Cerruti etc. But of courselah kitorang tak beli apa-apa..just pergi tengok machine nespresso. Kalau you suka designers brand, ada 2 lagi shopping punya tempat, Emporium & Salam, ni pun designers punya tempat. Memang juling mata tak tau nak pergi ke mana. Kalau tak you tanya Zentex, dia lagi lama kat Doha ni..betul tak Zen?

Vilaggio ni banyak english brandlah I rasa. Zara, Zara Home, Topshop, Next, Boots, eh banyaklah lagi. Tengah hari kang I pergi ke sana nanti I snap photos.

Pak arab tak taulah diorang shopping kat mana kat sini kot.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 12:31 PM | Show all posts

Reply #68 LVgirl's post

Wife of my hb officemate pun kena raba dalam lif. Tapi yang meraba tu mamat india..rasanya that guy have won a return ticket back to India kot..sampai sekarang perempuan tu tak berani naik lif sorang-sorang kat office dia
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 01:35 PM | Show all posts
Salam,

Kalau diberi pilihan rasanya Abu Dhabi lagi better sbb negara besar sikit, byk tempat utkdilawati. Kalau nak pergi Oman pun boleh. Tp di Qatar nak pergi mana2 pun (by road) kena amik Transit Visa Saudi.

Di Qatar petrol QR0.80/ltr tapi di UAE QR1.60/ltr. Barang2 branded maybe harga lebih kurang sama tp generally maybe di Qatar goods are 3~5% more expensive sbb kebayakan brg2 melalui UAE ports.

Cornice di Abu Dhabi lagi best dari Doha. Mlm2 ada gak lampu kalau di Doha nih cornice lack of lights at night.

Dari segi mendapatkan driving license di Qatar lebih mudah dari UAE. Sewa rumah di Qatar pun boleh bayar pakai post-dated chq tp di UAE generally kena bayar 1 tahun upfront so kena amik bank loan utk bayar sewa.

Di kedua2 negara mereka menghormati kita kalau mereka tahu kita dtg dari Malaysia. Tp first impression diorg selalu ingat kita Filipino, itu yg spoil sikit, tp kalau kita nih nampak kemas dan Islam (yg pompuan pakai tutup aurat yg lelaki ada janggut sikit) immediately diorg tahu kita ni either org Indon or M'sia. Tp belasah ajer lar who cares. Kdg2 saya pakai selekeh diorg ingat Filipino, saya buat tak reti ajer, malas nak layan. Tp kalau kita masuk kedai mulakan dgn salam, insya Allah kita akan dilayan baik.

So kesimpulannya kedua2 tempat nih ada pro & cons. Good luck.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 03:55 PM | Show all posts

Reply #67 mallanhead's post

heheh jumpa cali sekali jek. masing2 sibuk. Lagipun cali dok nun di sana, kita di sini. kalau selalu lalu rumah dia, harus ku singgah tiap2 hari.   

deco rumah cam tu la....masih ade ruang2 kosong. Ni baru balik dr Dubai, pi Ikea kat sane gerammmm jekkkk...Senang betul nak cari barang2 deco kat sane. Sempat gak beli beberapa frame yg kecik2....sanngup angkut naik flight.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 04:08 PM | Show all posts

Reply #66 Calimro's post

Wa..waCali seronok shopping yea. Ni baru balik dubai lum kuar shoppin groceries lagi ni. Sekang suke pi FFc sebab nanti ade lucky draw. Huhuhu     

Jom le join perwakilan Doha. Ade macam2 aktiviti. Nanti I kasik borang. Datin kata open to everybodydulu limited number to join. Baru2 ni AGM..escape tak pi. Sebenarnye nak elak dr kena appoint jadi menteri kabinet
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2008 04:50 PM | Show all posts

Reply #74 zentex's post

Hari tu I ada called orang M AQ, lecehlah nak kena pergi jumpa siapa tah untuk ambik borang semua tu..last-last just register kat embassy je. Masa Asian Family day ke apa hari tu tak pergi pun, kitorang ke Zubara Fort. Sampai sana terkujat tengok betapa BESARNYA fort tu

Seronok dia bershopping kat Dubai ya. Kitorang pun nak ke sana cuti raya nanti..lama lagi kena tunggu ni..kalau ada rezeki akan terus ke Oman..boleh jumpa Nana pulak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047896s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list