Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
65434
View
311
Reply

Belajar Bahasa Cina

[Copy link]

Author: haihaiwowo       Show all posts   Read mode

Post time 11-6-2015 11:13 PM | Show all posts
ipes2 replied at 10-6-2015 05:38 PM
Oh bagus you.
eh memang lebih kurang sama lah.
tak bleh nak kata macam mana

maybe you boleh try google google "Mandarin for beginner class + your location"
or boleh try online learning for a starter...

I ada enrolled course ni untuk bulan depan.. bulan ni I dah enrolled course lain...wondering juga how learning language through online platform would be like...

https://www.edx.org/course/chinese-language-learn-basic-mandarin-mandarinx-mx101x


eh memang lebih kurang sama lah.
tak bleh nak kata macam mana
selalunya kalau dah habis belajar Mandarin for Beginner level ,kita dah boleh detect dah, dialect bahasa Cina yang kita dengar Mandarin or dialect lain...best bila dah boleh detect..ha! this is not Mandarin..

actually I lagi suka menulis dari bercakap dalam bahasa Mandarin ni...sebab suka character tulisan Cina tu... you perasan tak kalau kat rancangan bahasa Cina, akan ada tulisan Cina sekali kat bawah tu sebab walaupun Chinese have many dialects like Cantonese,Hokkien, but they are sharing mostly the same Chinese character...

so, orang yang cakap Mandarin sometimes tak faham orang yang cakap Cantonese,vice-versa  tapi dua-dua boleh faham bila tengok tulisan ayat yang mereka cakap tu... sebab tulisan sama=makna sama cuma tone sebutan je lain...  cool kan.....



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 12:08 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 11-6-2015 11:13 PM
maybe you boleh try google google "Mandarin for beginner class + your location"
or boleh try onl ...

ooh gitu ek.
tu la, i selalu perasaan dlm youtube pasal chinese news still ada chinese subtitles..
.. i was thinking..'what is that for..'; now i know abit.
i tgk tgk jugak dlm youtube pasal mandarin ni api tak semudah if kita borak dgn somebody yg fasih..
..they say talking is better than learning bila masuk bab bab bahasa ni
and yes, i pon kinda intrigue dgn all those chinese characters..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2015 01:30 PM | Show all posts
Hi...ape kata awak blajar dgn sy secara online...sy mengajar bahasa mandarin melalui skype...sgt mudah dan berkesan..email sy di jjoey891@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2015 12:59 PM | Show all posts
pernah belaja bahasa mandarin time sekolah rendah..bukan takat cara nak berkomunikasi tapi belajar tulisan kanji.

susah gak la..lama2 give up..sampai level 3 ja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2015 03:23 PM | Show all posts
miss_kimchi replied at 30-7-2015 12:59 PM
pernah belaja bahasa mandarin time sekolah rendah..bukan takat cara nak berkomunikasi tapi belajar t ...
Hi miss kimchi...okay la tu, dah ada basic... tapi lagi bagus kalau continue belajar..belajar sikit2 pun takpe..hafal seminggu satu character.. slowly but surely..sayang kalau hilang knowledge tu..
you sampai level 3.. total ada berapa level ye? Sebab yg I tahu jenis level macam beginner, intermediate dan advance je..



Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2015 11:48 AM | Show all posts
hi,ni men hao

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2017 06:10 PM | Show all posts
Wo fu cher tao

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 11:30 PM | Show all posts

mekasih SMod sebab bagi credit .
wo fu cher tao tu selalu jugak dengar
apa maknanya?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 8-1-2017 10:30 PM
mekasih SMod sebab bagi credit .
wo fu cher tao tu selalu jugak dengar
apa maknanya?

Saya tak tahu  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 11:35 PM | Show all posts

laaa...ingat awak tau
mcm real je dia tulis wo fu bagai

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2017 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 8-1-2017 10:35 PM
laaa...ingat awak tau
mcm real je dia tulis wo fu bagai

Tu la maknanya  
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2017 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Wo swo wo yu shing ifu - a Hokkien pal taught me this

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 01:49 PM | Show all posts

hi tintin22..

ni hao..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 02:43 AM | Show all posts
seribulan replied at 9-1-2017 09:25 PM
Wo swo wo yu shing ifu - a Hokkien pal taught me this

ha ni apa pulak maksud nye?

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 02:44 AM | Show all posts

oh ye ke?
hi hi
sy slow utk tangkap
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-1-2017 01:43 AM
ha ni apa pulak maksud nye?

Saya cakap saya pakai baju baru.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 09:47 AM | Show all posts
seribulan replied at 14-1-2017 04:30 AM
Saya cakap saya pakai baju baru.

owh..hi hi
busy sgt oncall hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-1-2017 08:47 AM
owh..hi hi
busy sgt oncall hu hu

Original

Happy working

Translation

ֹ

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 09:57 PM | Show all posts
@spiderman80 jom ajar semua forumer disini bahasa mandarin..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2017 10:02 PM | Show all posts
ipes2 replied at 14-1-2017 09:47 AM
owh..hi hi
busy sgt oncall hu hu

Hehee..takpe mod ipes..nanti bila lapang, nanti masuk la lg kat sini..huhuu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078817s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list